Πέμπτη 2 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Πύραυλος σε ανεξέλεγκτη πορεία

Για μια ακόμα φορά επιβεβαιώθηκε χτες ότι το Πεδίο Βολής Κρήτης αποτελεί επικίνδυνη πολεμική ζώνη. Στη μια το μεσημέρι χτες ένας αντιαεροπορικός πύραυλος τύπου "ΝΙΚΗ" εξερράγη στον αέρα λίγα μόλις δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του.

Ηταν το δεύτερο βλήμα στα πλαίσια τριών εκπαιδευτικών βολών που έκανε χτες στο Πεδίο Βολής η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Αμέσως μετά την εκτόξευση του βλήματος διαπιστώθηκε ότι ο κομπιούτερ του δε συνεργάζεται με το ραντάρ κατεύθυνσης και αυτόματα, στα τέσσερα δευτερόλεπτα από την εκτόξευση, ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός αυτοκαταστροφής του βλήματος, ο οποίος λειτουργεί σαν δικλείδα ασφαλείας, προκειμένου αυτό να μην ακολουθήσει ανεξέλεγκτη πορεία με κίνδυνο να καταπέσει και να εκραγεί σε κατοικημένη περιοχή. Η αυτοκαταστροφή του βλήματος, σύμφωνα πάντα με το ΓΕΑ, έγινε στα 4.000 πόδια (περίπου 1.300 μέτρα) πάνω από το Πεδίο Βολής. Τα πυρακτωμένα θραύσματά του διασκορπίστηκαν φλεγόμενα σε μεγάλη ακτίνα και εκτός βέβαια Πεδίου Βολής και έγιναν ορατά από κατοίκους της γύρω περιοχής και από τους λουόμενους εκείνη την ώρα στη θάλασσα. Αποτέλεσμα της πτώσης των θραυσμάτων ήταν να προκληθούν δύο πυρκαγιές στη γύρω δασώδη περιοχή στο χωριό Χορδάκι Χανίων που σβήστηκαν αργότερα, αφού έκαψαν 50 στρέμματα με ελιές και αμπέλια.

Αργά το απόγευμα έγινε λαϊκή συνέλευση στο χωριό Χορδάκι όπου οι κάτοικοι κατήγγειλαν την αδιαφορία των αρμοδίων και την παντελή έλλειψη ενημέρωσης που έχουν για τους κινδύνους που περικλείει η ύπαρξη του πεδίου βολής στην περιοχή τους. Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Περιοχής για το ίδιο θέμα.

Οι συγκεκριμένοι αντιαεροπορικοί πύραυλοι τύπου "ΝΙΚΗ" έχουν βεληνεκές περίπου 100 ν. μιλίων και στη χτεσινή άσκηση επρόκειτο να διαγράψει πορεία 40 ν. μιλίων πάνω από τη θάλασσα μέχρι να βρει το στόχο του. Ο τύπος αυτός των πυραύλων έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα από το 1959 και σύμφωνα με τις εξαγγελίες του νέου εξοπλιστικού προγράμματος πρόκειται να αποσυρθούν και να αντικατασταθούν είτε από ρωσικούς τύπου "S-300" είτε από αμερικάνικους τύπου "Πάτριοτ".

Το Πεδίο Βολής Κρήτης που ανήκει μεν στο ελληνικό ΓΕΕΘΑ αλλά σε αυτό εκπαιδεύονται στις βολές αντιαεροπορικών - αντιβαλλιστικών βλημάτων δυνάμεις από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ, αποτελεί μόνιμη απειλή για ολόκληρη την περιοχή που το περιβάλλει, καθώς ο κίνδυνος για μια ανεξέλεγκτη πορεία ενός πυραύλου είναι καθημερινός, ενώ κρούσματα ανάλογα με το χτεσινό έχουν σημειωθεί και άλλες φορές. Παρ' όλες τις διαβεβαιώσεις που δίνουν οι αρμόδιοι των ελληνικών επιτελείων ότι οι πύραυλοι εκτοξεύονται πάντα κατακόρυφα πάνω από το Πεδίο Βολής και ότι η πορεία τους είναι πάντα πάνω από απαγορευμένη θαλάσσια περιοχή, η όλη διαδικασία δεν παύει να είναι ένα "παιχνίδι με τη φωτιά", πάνω από τα κεφάλια χιλιάδων ανυποψίαστων ανθρώπων, οι οποίοι αναγκάζονται να ζουν σε μια περιοχή με χαρακτηριστικά πολεμικής ζώνης. Το Πεδίο Βολής Κρήτης, που καταλαμβάνει μια έκταση ακτίνας περίπου 150 μέτρων δεν περιβάλλεται από καμιά ακατοίκητη περιοχή, οπότε γίνονται αντιληπτοί οι κίνδυνοι που συνεπάγονται από την ύπαρξή του.

Και εκπαιδευτική βόμβα

Στην Κρήτη χτες υπήρξε και άλλο κρούσμα αστοχίας πολεμικού υλικού. Οταν δύο βομβαρδιστικά τύπου "Α7" ("Κορσαίρ") πραγματοποιούσαν βολές με εκπαιδευτικές βόμβες, μια από αυτές, στη διάρκεια ενός κύκλου βολής, ξεκρεμάστηκε και έπεσε στην αυλή ενός ΚΤΕΟ κοντά στο αεροδρόμιο του Μάλεμε. Οι συγκεκριμένες εκπαιδευτικές βόμβες, όπως διαβεβαιώνει το ΓΕΑ, είναι μικρού μεγέθους και δεν προκαλούν έκρηξη παρά μόνο βγάζουν καπνό για να αναγνωρίζεται η ευστοχία της βολής, ωστόσο και μόνη η πτώση τους πάνω σε άνθρωπο αρκεί για να τον σκοτώσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ