Πέμπτη 2 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
ΟΧΙ θριαμβολογίες για τα ψηφίσματα

Θετικά, αλλά με αδυναμίες, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, εκτιμά το ΑΚΕΛ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας).

Εκτίμηση του ΑΚΕΛ, όσον αφορά τα δύο ψηφίσματα που ομόφωνα ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ και τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα, είναι ότι η ανάλυση των δύο ψηφισμάτων δεν επιτρέπει θριαμβολογίες, αλλά επιβάλλει προβληματισμό. Οι εξελίξεις γύρω από τα ψηφίσματα επιβάλλουν τη δραστηριοποίηση της κυπριακής κυβέρνησης στο διεθνή χώρο, αναφέρει χτεσινή ανακοίνωση της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ.

Για πρώτη φορά, αναφέρει η ανακοίνωση, το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε ταυτόχρονα δυο χωριστά ψηφίσματα για το Κυπριακό, το 1178, που αφορά την ανανέωση της θητείας της Διεθνούς Δύναμης και το 1179, που αφορά την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα.

Η ουσία του ψηφίσματος για τις καλές υπηρεσίες, παρατηρεί η γραμματεία της ΚΕ του ΑΚΕΛ, είναι η επαναβεβαίωση της βάσης των συνομιλιών όπως είχε καθοριστεί σε παλαιότερα ψηφίσματα. Με αυτό τον τρόπο απορρίπτεται για πολλοστή φορά η αξίωση του Ντενκτάς για αλλαγή της βάσης των συνομιλιών. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο το ψήφισμα κρίνεται, σε γενικές γραμμές, θετικό παρά τις αδυναμίες του. Σαν τέτοιες το ΑΚΕΛ αναφέρει την αποφυγή αυτή τη φορά της ονομαστική αναφοράς σε προηγούμενα ψηφίσματα, την έμμεση αντί άμεση επίρριψη ευθυνών στην τουρκοκυπριακή πλευρά για το αδιέξοδο, την απάλειψη της πρόνοιας των τελευταίων ψηφισμάτων ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση συνιστούν σημαντική εξέλιξη που διευκολύνει τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, και άλλα.

Η ουσία του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της Διεθνούς Δύναμης, συνεχίζει η ανακοίνωση της Γραμματείας της ΚΕ του ΑΚΕΛ, είναι η επίρριψη αποκλειστικής ευθύνης στην ελληνοκυπριακή πλευρά για την έλλειψη προόδου στο στρατιωτικό διάλογο και η επίρριψη ίσων ευθυνών για τα επίπεδα των στρατιωτικών δυνάμεων και των εξοπλισμών, καθώς και για την απουσία προόδου προς την κατεύθυνση της αποχώρησης των μισών κατοχικών στρατευμάτων ως πρώτο βήμα για την πλήρη αποχώρησή τους, με αντάλλαγμα τη μείωση των αμυντικών μας δαπανών. Ιδιαίτερα, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι στο ψήφισμα εκφράζεται ανησυχία για την εισαγωγή όπλων προηγμένης τεχνολογίας. Γι' αυτόν κυρίως το λόγο, τονίζει η ανακοίνωση, το ψήφισμα δεν μπορεί να κρίνεται ως ικανοποιητικό για την ελληνοκυπριακή πλευρά, παρά τα επιμέρους θετικά του στοιχεία (αποφεύχθηκε η απάλειψη της αναφοράς στην κυβέρνηση της Κύπρου και παρέμεινε η αναφορά προηγουμένων ψηφισμάτων στην αποστρατιωτικοποίηση ως τελικό στόχο). Η ανακοίνωση σημειώνει επίσης ότι το περιεχόμενο του ψηφίσματος αγνοεί πλήρως την πρόσφατη επιστολή Κληρίδη προς τον γγ του, γεγονός που πρέπει να προβληματίσει.

Η ανακοίνωση της Γραμματείας της ΚΕ του ΑΚΕΛ καταλήγει:

"Η ανάλυση των δύο ψηφισμάτων δεν επιτρέπει θριαμβολογίες, αλλά επιβάλλει προβληματισμό. Οι εξελίξεις γύρω από τα ψηφίσματα επιβάλλουν τη δραστηριοποίηση της κυβέρνησης στο διεθνή χώρο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ