Πέμπτη 2 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Εχουμε να κάνουμε με τη συνολική στρατηγική της άρχουσας τάξης

Μεγάλη συγκέντρωση του Κόμματος χτες στον Ορχομενό Βοιωτίας

Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση, που διοργάνωσε η ΝΕ Βοιωτίας του ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ στον Ορχομενό.Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δ. Κουτσούμπας,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που επικέντρωσε την ομιλία του στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και στη μάχη των επερχόμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Αναφερόμενος, πιο συγκεκριμένα, στα αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και στη γενικότερη κυβερνητική πολιτική, σημείωσε:

"Είναι φανερό ότι δεν έχουμε να κάνουμε απλά με μια πολιτική κάποιων αποσπασματικών αντιλαϊκών μέτρων. Εχουμε να κάνουμε με μια συνολική στρατηγική της άρχουσας τάξης. Είναι παραμύθια αυτά που λένε διάφοροι αντιπολιτευόμενοι των άλλων κομμάτων, όπως ο Καραμανλής, ο Κωνσταντόπουλος και ο Τσοβόλας, ότι "δεν υπάρχει σαφής πολιτική", ότι το κύριο που λείπει είναι ο "καλύτερος σχεδιασμός", ότι η κυβέρνηση "δεν μπορεί", υπονοώντας ότι θέλει αλλά δεν μπορεί, και άλλα πολλά τέτοια. Και είναι παραμύθια για να κοροϊδεύουν τον κόσμο, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι υπάρχουν στρατηγικές, πολιτικές και σχεδιασμοί ξεκάθαροι, με συγκεκριμένους στόχους".

Μέτρα αναγκαία για την πλουτοκρατία

"Τι δεν υπάρχει σχεδιασμός; Πού το είδαν αυτό γραμμένο;

Ολα αυτά που ψηφίζονται στη Βουλή δεν είναι μέτρα; Δεν είναι μέτρα που τα λένε κιόλας υποχρεωτικά και αναγκαία; Και εμείς λέμε ότι είναι υποχρεωτικά και αναγκαία. Το θέμα όμως είναι για ποιον. Θέλουν να κρύψουν από το λαό ότι αυτά τα μέτρα είναι αναγκαία για την πλουτοκρατία, για τους λίγους αυτού του τόπου και για τους ξένους επιχειρηματίες. Είναι μέτρα υποχρεωτικά λόγω της ΟΝΕ. Δεν είναι καθόλου υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τη νεολαία.

Ας πάρουμε το τελευταίο παράδειγμα με την Τράπεζα Κρήτης, που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το ποσό που έδωσε ο Λάτσης να την αγοράσει. Λες και το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι το ξεπούλημα, αλλά είναι το τίμημα του ξεπουλήματος. Δε λέμε ότι κι αυτό δεν έχει καμία σημασία. Ομως το ουσιαστικότερο στην περίπτωση της Τράπεζας Κρήτης είναι άλλο. Αλήθεια, όταν κάποιος προσφέρει 93 δισ. δραχμές για να αγοράσει μια τράπεζα, το κάνει για την "ψυχή της μάνας του"; Λόγω "φιλευσπλαχνίας";

Οταν ο Λάτσης δίνει τα 93 δισ. δραχμές του για την Τράπεζα, ένα είναι το σίγουρο. Οτι αυτή η Τράπεζα μπορεί να αποφέρει πολλαπλάσια κέρδη, που πλέον δε θα πηγαίνουν στο δημόσιο τομέα, αλλά στην τσέπη του ιδιώτη - ιδιοκτήτη.

Η πολιτική αυτή μπορεί και πρέπει να σταματήσει, μπορεί να ανατραπεί, να ανοίξει ένας άλλος δρόμος.

Μπορούμε να φανταστούμε όλοι μας - ο κάθε λογικός άνθρωπος πιστεύω - πόσο διαφορετική θα ήταν η κατάσταση αν όλα τα κόμματα έκαναν αυτό που κάνει το ΚΚΕ, αν αγωνίζονταν, αν αντιδρούσαν και καταψήφιζαν αυτά τα μέτρα, αν ξεσήκωναν τον κόσμο για να μην περνάνε οι αντιλαϊκές πολιτικές, αν είχε ξεσηκωθεί όλη η Ελλάδα, αν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, των ομοσπονδιών, των Εργατικών Κέντρων όλης της χώρας προχωρούσαν σε έναν αγώνα μαζικό, συντονισμένο, οργανωμένο, πανελλαδικό, σε κοινό μέτωπο με όλους τους εργαζόμενους της πόλης και του χωριού, με άλλα λαϊκά στρώματα.

Αν τα λέμε όλα αυτά δεν είναι για να σπείρουμε αυταπάτες, γιατί ο Μανωλιός δεν αλλάζει εύκολα, όσο κι αν βάλει τα ρούχα του αλλιώς... Αν τα λέμε είναι για να δείξουμε κυρίως μέσα από ποιες προϋποθέσεις μπορεί να αλλάξει η κατάσταση σε όφελος των λαϊκών συμφερόντων. Και ο δρόμος δεν είναι άλλος από τη σύγκρουση με τις κυρίαρχες πολιτικές και λογικές, με βασικές πλευρές των πολιτικών που ασκούνται από την ΕΕ, μέσα από τη δημιουργία του Μετώπου".

Να απομονωθεί η γραμμή του "συμβιβασμού" και της "συναλλαγής"

Σχετικά με την επερχόμενη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε:

"Σήμερα αυτό που χρειάζεται είναι συστράτευση, είναι συσπείρωση μέσα και γύρω από αγωνιστικές δημοτικές κινήσεις, με επικεφαλής αγωνιστές, πάνω σε προγράμματα δράσης, με καθαρό μέτωπο στις πολιτικές της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων που ακολουθούν τον ίδιο ολισθηρό δρόμο, συμπαράταξη και πάλη για να ανοίξει ο δρόμος, για να πάει κάθε δήμος, κάθε νομαρχία, συνολικά η χώρα, μπροστά. Οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να απομονώσουν σ' αυτές τις εκλογές, ακόμα περισσότερο, μαζί με την απαράδεκτη κυβερνητική πολιτική και τη γραμμή του "συμβιβασμού", της "συναλλαγής", του αποπροσανατολισμού, της παγίδευσης της λαϊκής δυσαρέσκειας, να απομονώσουν υποψήφιους ξοφλημένους στη συνείδηση του κόσμου, που δεν αντιστάθηκαν ούτε στο τόσο δα, που δεν υποστήριξαν αγώνες και λαϊκά αιτήματα, που δε βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα της περήφανης αγροτιάς μας, που έδινε και δίνει ακατάπαυστα τον καλύτερο εαυτό της, μέρα - νύχτα στο λιοπύρι στον κάμπο για τη σοδειά, για να προστατέψει το βιος της από τις ντιρεκτίβες του θεριού που λέγεται ΕΕ, για να μην ξεκληριστεί, όπως έχουν διατάξει οι κυβερνώντες υπάλληλοι των Γερμανών και των άλλων Ευρωπαίων "εταίρων". Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι, οι νέοι, θα δώσουν την ψήφο τους μόνο σε αγωνιστές, σ' αυτούς που σίγουρα θα σταθούν μαζί τους και θα παλέψουν για τον τόπο και το συμφέρον τους, μέσα στην πόλη και στο δημαρχείο, αλλά και στα μπλόκα του αγώνα, στην κινητοποίηση, παντού. Υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι αγωνιστές και στον Ορχομενό και στο νομό και σε όλη τη χώρα. Αυτή τη φορά μπορεί να γίνει μια καλή αρχή".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ