ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καύσωνας μέχρι ασφυξίας σ' όλη τη χώρα

Το θερμόμετρο έφτασε τους 45 βαθμούς στο Αργος. Ρεκόρ πενταετίας στο νέφος η Αθήνα, που έβρασε και στους 44 βαθμούς, ενώ η κυβέρνηση εξακολουθεί να απευθύνει συστάσεις, προσδοκώντας τη φυγή των Αθηναίων για ...διακοπές!

Η Ελλάδα έζησε χτες σε κλοιό ασφυξίας, εξαιτίας του κύματος καύσωνα, που έπληξε σχεδόν όλη τη χώρα, προκαλώντας σε μερίδες του πληθυσμού συμπτώματα έντονης δύσπνοιας ή ακόμη και θερμοπληξίας. Ακόμη χειρότερη ήταν η κατάσταση στην πρωτεύουσα, όπου το θερμόμετρο έδειξε τους 44 βαθμούς Κελσίου - από τις μεγαλύτερες τιμές της δεκαετίας - ενώ οι ρύποι του νέφους ξεπέρασαν τα όρια επιβολής εκτάκτων μέτρων, δημιουργώντας νέο ρεκόρ πενταετίας! Οι Αθηναίοι έζησαν χτες εφιαλτικές στιγμές και εξαιτίας της άρνησης της κυβέρνησης να λάβει και αυτά ακόμη τα έκτακτα μέτρα - ασπιρίνες. Η στάση της αυτή προκάλεσε εύλογα ερωτηματικά κατά πόσον υπολογίζει την υγεία των εκατομμυρίων κατοίκων της πρωτεύουσας, που κατά εκατοντάδες οδηγήθηκαν και πάλι στα διάφορα νοσοκομεία. Ακόμη πιο προκλητικό και αμήχανο, το ΥΠΕΧΩΔΕ επαναλαμβάνει και σήμερα τις συστάσεις για αποφυγή χρήσης ΙΧ στο κέντρο της πόλης, ενώ ομολογεί, για άλλη μια φορά, ότι εναποθέτει τις ελπίδες για πτώση των τιμών του νέφους στην έξοδο του πληθυσμού για τις θερινές διακοπές!

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η χτεσινή μέρα καταγράφηκε ως η θερμότερη μέχρι στιγμής μέρα του χρόνου και μία από τις θερμότερες από το 1987, όταν τα θερμόμετρα σε ορισμένες περιοχές είχαν δείξει τους 47 και 48 βαθμούς Κελσίου. Μέχρι το απόγευμα χτες, η μεγαλύτερη θερμοκρασία καταγράφηκε στο Αργος και ήταν 45 βαθμοί Κελσίου, ενώ ακολουθούσαν με 44 βαθμούς η Λάρισα, η Νέα Φιλαδέλφεια και η Ελευσίνα και με 43 βαθμούς η Τανάγρα, το Τατόι και η Καλαμάτα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΜΥ, από σήμερα θα αρχίσει σταδιακά ο καιρός να καλυτερεύει, όταν μια ψυχρή μάζα αέρα θα αρχίσει να πνέει από τα βόρεια. Από τη Λάρισα και κάτω όμως, οι ευεργετικοί αυτοί άνεμοι δεν προβλέπεται να επιδράσουν, παρά από αργά το απόγευμα. Ετσι, σε πολλές περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας δεν αποκλείεται το πρωί και το μεσημέρι να έχουμε ξανά θερμοκρασίες, που να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τους 42 βαθμούς.

Οι ...συστάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως είναι γνωστό, δεν μπορούν να διώξουν το νέφος. Ετσι χτες, σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΠΕΡΠΑ, το διοξείδιο του αζώτου και το όζον ξεπέρασαν τα όρια επιβολής εκτάκτων μέτρων, ποτίζοντας με ισχυρές δόσεις δηλητηρίου τους Αθηναίους. Το διοξείδιο του αζώτου έφτασε στις 11 το πρωί στην Πατησίων τα 537 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, με όριο εκτάκτων μέτρων τα 500. Ο ίδιος ρύπος, βέβαια, παρουσίαζε αυξημένες τιμές από τις 9 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι, όχι μόνο στην Πατησίων, αλλά και στην οδό Αθηνάς και το Περιστέρι. Ο ρύπος, όμως, που δημιούργησε ρεκόρ πενταετίας ήταν το όζον, που έφτασε στη 1 το μεσημέρι στη Λυκόβρυση στα 425 μικρογραμμάρια, με όριο εκτάκτων μέτρων τα 360. Το όριο αυτό το ξεπέρασε άλλες δύο τουλάχιστον φορές, αφού έφτασε στις 12 το μεσημέρι στο Μαρούσι στα 401 μικρογραμμάρια και στη Λυκόβρυση στα 364, ενώ το άγγιξε στη Γεωπονική (300) και στην Αθηνάς (290).

Από θερμοπληξία πέθανε χτες στη Θεσσαλονίκη, μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ο 38χρονος Σπύρος Χαρούπας,κάτοικος Συκιών. Στον καύσωνα αποδίδεται και ο θάνατος του 57χρονου κτηνοτρόφου Αστ. Κοπάτση, που έπασχε από υπέρταση.

Στην Αθήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΑΒ, μέχρι αργά το απόγευμα έλαβε εκατοντάδες κλήσεις για βοήθεια από άτομα που είχαν λιποθυμικά, πνευμονολογικά και καρδιακά συμπτώματα. Μέχρι τη 1 μάλιστα το μεσημέρι, είχε μεταφέρει τρία άτομα που νοσηλεύονται με συμπτώματα θερμοπληξίας.

Πληρωμή σε ... φέρετρα

Κάθε πρώτη του μηνός, και για πέμπτο κατά σειρά μήνα, η γιαγιά Τατιάνα Ζάιτσεβα από το Σούμι της Ουκρανίας, μπαίνει στην "ουρά" που σχηματίζεται έξω απ' το Δημόσιο Ταμείο, για να εισπράξει τη σύνταξή της. Ομως, κι αυτή τη φορά, όταν έφτασε μπροστά στο "γκισέ" και έδειξε το βιβλιαράκι της στον ταμία, αυτός, σηκώνοντας στεναχωρημένος τους ώμους, της είπε: "Δυστυχώς μπάμπουσκα, λεφτά δεν υπάρχουν στο ταμείο. Ομως, η προϊσταμένη αρχή σας πληροφορεί ότι μπορείτε να εισπράξετε τη σύνταξή σας σε είδος. Για τους πέντε μήνες που δεν πληρωθήκατε, μπορούμε να σας δώσουμε ένα ...φέρετρο. "Τι να το κάνω το φέρετρο, γιόκα μου;..", είπε η γιαγιά Τατιάνα. "Εγώ, λίγα καπίκια θέλω. Τη συνταξούλα μου. Να πάρω ένα μπουκάλι γάλα, για μένα και την εγγονούλα μου. Το ορφανό της κόρης μου, που τη σκότωσε το αλκοόλ και η ηρωίνη".

"Εχεις δίκιο, μπάμπουσκα. Αλλά, λεφτά δεν υπάρχουν. Ούτε καπίκι... Κι εγώ, το μισθό μου σε φέρετρα τον πήρα. Ενα για τη μάνα μου και ένα για μένα. Κι ας είμαι ακόμα τριάντα χρονώ...". Εριξε με τρόπο μια ματιά γύρω του, και ξαναείπε με χαμηλή φωνή: "Την πατρίδα μας τη χρεοκόπησαν, μπάμπουσκα... Την πρόδωσαν οι Εφιάλτες και την πυρπόλησαν οι Ηρόστρατοι".

Η πικρή αλήθεια, γιαγιά Τατιάνα. Τη μεγάλη πατρίδα σας την πρόδωσαν οι Εφιάλτες. Εστησαν σταυρό και κρέμασαν απάνω του έναν λαό ήρωα, που έχυσε το αίμα του για τη λευτεριά και για το δίκιο ολόκληρης της ανθρωπότητας. Εριξαν στα σκυλιά τα ιερά και τα όσια, και τώρα δεν έχουν να προσφέρουν στο λαό τους τίποτ' άλλο, εκτός από φέρετρα... Η αμερικάνικη αρκούδα γλείφει με αγαλλίαση τα ματωμένα νύχια της και ουρλιάζει απ' τη χαρά της, "γιατί εξεδιάλυνε το όνειρο που τόσα χρόνια τώρα σάλευε μες στον ύπνο της". Ποιος το πίστευε πως οι ίδιοι οι αρχηγοί θα πρόδιναν τη μεγάλη σοβιετική πατρίδα τους και θα άνοιγαν από μέσα την Κερκόπορτα στους βαρβάρους;

Αλλά, κουράγιο, γιαγιά Τατιάνα. Κουράγιο, όλοι σας, οι προδομένοι λαοί της μεγάλης Σοβιετικής Ενωσης. Σφίξτε τα δόντια. Και τις γροθιές σας. Τα είκοσι εκατομμύρια των νεκρών του μεγάλου πατριωτικού πολέμου "δεν κοιμούνται. Δεν πεθαίνουν. Κάτω απ' το χώμα, μες στα σταυρωμένα χέρια τους κρατάνε της καμπάνας το σκοινί. Περιμένουν να σημάνουν την Ανάσταση". Και δεν είναι πολύ μακριά η μέρα, που αυτός ο προδομένος λαός θα πληρώσει με το ίδιο "νόμισμα" τους σταυρωτήδες του. Από μια αγχόνη θα μοιράσει στον καθένα τους. Να τη στήσουν και να περάσουν μόνοι τους τη θηλιά στο λαιμό τους, σαν τον Ιούδα τον Ισκαριώτη.

Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ

Ταλαιπωρία στην Αθήνα, την πρωτεύουσα του νέφους και του καύσωνα...


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ