Σάββατο 4 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καύσωνας μέχρι ασφυξίας σ' όλη τη χώρα

Το θερμόμετρο έφτασε τους 45 βαθμούς στο Αργος. Ρεκόρ πενταετίας στο νέφος η Αθήνα, που έβρασε και στους 44 βαθμούς, ενώ η κυβέρνηση εξακολουθεί να απευθύνει συστάσεις, προσδοκώντας τη φυγή των Αθηναίων για ...διακοπές!

Η Ελλάδα έζησε χτες σε κλοιό ασφυξίας, εξαιτίας του κύματος καύσωνα, που έπληξε σχεδόν όλη τη χώρα, προκαλώντας σε μερίδες του πληθυσμού συμπτώματα έντονης δύσπνοιας ή ακόμη και θερμοπληξίας. Ακόμη χειρότερη ήταν η κατάσταση στην πρωτεύουσα, όπου το θερμόμετρο έδειξε τους 44 βαθμούς Κελσίου - από τις μεγαλύτερες τιμές της δεκαετίας - ενώ οι ρύποι του νέφους ξεπέρασαν τα όρια επιβολής εκτάκτων μέτρων, δημιουργώντας νέο ρεκόρ πενταετίας! Οι Αθηναίοι έζησαν χτες εφιαλτικές στιγμές και εξαιτίας της άρνησης της κυβέρνησης να λάβει και αυτά ακόμη τα έκτακτα μέτρα - ασπιρίνες. Η στάση της αυτή προκάλεσε εύλογα ερωτηματικά κατά πόσον υπολογίζει την υγεία των εκατομμυρίων κατοίκων της πρωτεύουσας, που κατά εκατοντάδες οδηγήθηκαν και πάλι στα διάφορα νοσοκομεία. Ακόμη πιο προκλητικό και αμήχανο, το ΥΠΕΧΩΔΕ επαναλαμβάνει και σήμερα τις συστάσεις για αποφυγή χρήσης ΙΧ στο κέντρο της πόλης, ενώ ομολογεί, για άλλη μια φορά, ότι εναποθέτει τις ελπίδες για πτώση των τιμών του νέφους στην έξοδο του πληθυσμού για τις θερινές διακοπές!

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η χτεσινή μέρα καταγράφηκε ως η θερμότερη μέχρι στιγμής μέρα του χρόνου και μία από τις θερμότερες από το 1987, όταν τα θερμόμετρα σε ορισμένες περιοχές είχαν δείξει τους 47 και 48 βαθμούς Κελσίου. Μέχρι το απόγευμα χτες, η μεγαλύτερη θερμοκρασία καταγράφηκε στο Αργος και ήταν 45 βαθμοί Κελσίου, ενώ ακολουθούσαν με 44 βαθμούς η Λάρισα, η Νέα Φιλαδέλφεια και η Ελευσίνα και με 43 βαθμούς η Τανάγρα, το Τατόι και η Καλαμάτα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΜΥ, από σήμερα θα αρχίσει σταδιακά ο καιρός να καλυτερεύει, όταν μια ψυχρή μάζα αέρα θα αρχίσει να πνέει από τα βόρεια. Από τη Λάρισα και κάτω όμως, οι ευεργετικοί αυτοί άνεμοι δεν προβλέπεται να επιδράσουν, παρά από αργά το απόγευμα. Ετσι, σε πολλές περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας δεν αποκλείεται το πρωί και το μεσημέρι να έχουμε ξανά θερμοκρασίες, που να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τους 42 βαθμούς.

Οι ...συστάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως είναι γνωστό, δεν μπορούν να διώξουν το νέφος. Ετσι χτες, σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΠΕΡΠΑ, το διοξείδιο του αζώτου και το όζον ξεπέρασαν τα όρια επιβολής εκτάκτων μέτρων, ποτίζοντας με ισχυρές δόσεις δηλητηρίου τους Αθηναίους. Το διοξείδιο του αζώτου έφτασε στις 11 το πρωί στην Πατησίων τα 537 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, με όριο εκτάκτων μέτρων τα 500. Ο ίδιος ρύπος, βέβαια, παρουσίαζε αυξημένες τιμές από τις 9 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι, όχι μόνο στην Πατησίων, αλλά και στην οδό Αθηνάς και το Περιστέρι. Ο ρύπος, όμως, που δημιούργησε ρεκόρ πενταετίας ήταν το όζον, που έφτασε στη 1 το μεσημέρι στη Λυκόβρυση στα 425 μικρογραμμάρια, με όριο εκτάκτων μέτρων τα 360. Το όριο αυτό το ξεπέρασε άλλες δύο τουλάχιστον φορές, αφού έφτασε στις 12 το μεσημέρι στο Μαρούσι στα 401 μικρογραμμάρια και στη Λυκόβρυση στα 364, ενώ το άγγιξε στη Γεωπονική (300) και στην Αθηνάς (290).

Από θερμοπληξία πέθανε χτες στη Θεσσαλονίκη, μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ο 38χρονος Σπύρος Χαρούπας,κάτοικος Συκιών. Στον καύσωνα αποδίδεται και ο θάνατος του 57χρονου κτηνοτρόφου Αστ. Κοπάτση, που έπασχε από υπέρταση.

Στην Αθήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΑΒ, μέχρι αργά το απόγευμα έλαβε εκατοντάδες κλήσεις για βοήθεια από άτομα που είχαν λιποθυμικά, πνευμονολογικά και καρδιακά συμπτώματα. Μέχρι τη 1 μάλιστα το μεσημέρι, είχε μεταφέρει τρία άτομα που νοσηλεύονται με συμπτώματα θερμοπληξίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ