Σάββατο 4 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η αντιιμπεριαλιστική πάλη δυναμώνει στη νεολαία

Για την 7η κατά σειρά "Νεανική Επίθεση Ειρήνης", μιλάει στο "Ρ" ο Λάζαρος Σορόπουλος, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ

Η 7η πανελλαδική αντιιμπεριαλιστική συνάντηση που διοργανώνει η ΚΝΕ είναι γεγονός και σε επιτυχία, από άποψη τουλάχιστον συμμετοχής, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Τι είναι αυτό, όμως, που έχει καταστήσει θεσμό πλέον αυτήν την ετήσια συνάντηση; Πώς την αντιμετωπίζει η νεολαία; Τι μηνύματα στέλνει και ποιοι είναι οι αποδέκτες; Γιατί φέτος επιλέχτηκε η Χίος; Για όλα αυτά, αλλά και για το 24ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ, το άνοιγμα των εκδηλώσεων του οποίου σηματοδοτεί η συνάντηση αυτή, μιλά στο "Ρ" ο Λάζαρος Σορόπουλος,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Τα τελευταία 7 χρόνια, η ΚΝΕ επιλέγει ως στόχους των "επιθέσεων ειρήνης", περιοχές της χώρας που συμβολίζουν την εξάρτησή της από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς. Φέτος, γιατί επιλέχτηκε η Χίος;

- Η φετινή "ιδιομορφία" θα μπορούσαμε να πούμε είναι ότι η πανελλαδική αντιιμπεριαλιστική συνάντηση δε γίνεται σε κάποιο χώρο που υπάρχουν βάσεις ΝΑΤΟικές - αμερικανικές κλπ., αλλά σε ένα χώρο κοντά στα σύνορα. Και παίρνοντας σαν δεδομένο ότι πάγια τακτική των ιμπεριαλιστών είναι να σπέρνουν το μίσος και τον εθνικισμό ανάμεσα στους λαούς, να διαιρούν για να μπορούν να επιβάλλουν με αυτό τον τρόπο την κυριαρχία τους, η φετινή κινητοποίηση της ΚΝΕ έρχεται να δημιουργήσει έναν αντίποδα στις επιλογές τους: Να καλλιεργήσει κλίμα ειρήνης, φιλίας, συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς και να καταγγείλει τον ιμπεριαλισμό και την τακτική του, στέλνοντας, ταυτόχρονα, μηνύματα αντίθεσης και αντεπίθεσης.

Οι αποδέκτες

- Ποιος είναι ο αποδέκτης αυτών των μηνυμάτων;

- Απευθυνόμαστε κατ' αρχήν στον ελληνικό λαό και ειδικότερα στη νεολαία, καλώντας τη να δυναμώσει τη φωνή της αντίστασης και την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, να αποκρούσει τις εθνικιστικές και "υπερπατριωτικές" φωνές, που εξυπηρετούν μόνο τα σχέδια του ιμπεριαλισμού, να παλέψει για ειρήνη, φιλία, συνεργασία ανάμεσα στους λαούς.

Απευθυνόμαστε και στις κυβερνήσεις, στην ελληνική και τις υπόλοιπες κυβερνήσεις των βαλκανικών χωρών και τις καλούμε να εγκαταλείψουν τη στάση υποταγής, που κρατούν απέναντι στους ιμπεριαλιστές, μια στάση που δε βρίσκει σύμφωνη την ελληνική νεολαία και τους λαούς της Βαλκανικής, υπονομεύει το παρόν και το μέλλον τους.

Απευθυνόμαστε, βέβαια, και στους ιμπεριαλιστές, δείχνοντας τους ότι, τουλάχιστον σ' αυτήν την περιοχή, τα σχέδιά τους δεν μπορούν να προχωρήσουν τόσο εύκολα. Η πάλη των λαών μπορεί να τα ανατρέψει και να κατοχυρώσει την ειρήνη.

- Η φετινή συνάντηση έχει και διεθνή χαρακτήρα, με τη συμμετοχή οργανώσεων από την Τουρκία και την Κύπρο. Τι περιμένει η ΚΝΕ από αυτήν τη συνάντηση;

- Η ΚΝΕ δε συναντιέται για πρώτη φορά με τις οργανώσεις αυτές. Υπήρξαν στο παρελθόν συναντήσεις και κοινές πρωτοβουλίες των οργανώσεών μας, στέλνοντας το μήνυμα της θέλησης των λαών, της νεολαίας των χωρών μας να ζήσουν στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο ειρηνικά. Εχει όμως ιδιαίτερη σημασία, γιατί γίνεται φέτος σ' αυτό το κλίμα της έντασης, έχει σημασία γιατί θα πάρουν μέρος αντιπροσωπείες της ΕΔΟΝ Κύπρου, με επικεφαλής τον γραμματέα της, της Ενωσης Τουρκοκυπρίων Φοιτητών, με επικεφαλής την πρόεδρό τους, του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης της Τουρκίας. Φιλοδοξούμε μέσα και από τη διακήρυξη που θα συνυπογραφεί να εκφραστεί η κοινή μας θέληση και να συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες στις χώρες μας.

Αγώνας, πολιτισμός και δημιουργία

- Τι είναι αυτό που κάνει την πρωτοβουλία αυτή, που ξεκίνησε δειλά πριν εφτά χρόνια, να συνεχίζεται φέτος με επιτυχία;

- Μπορούμε πλέον να χαρακτηρίσουμε την αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση ως θεσμό. Η συμμετοχή φέτος είναι μεγαλύτερη από την περυσινή κινητοποίηση, κάτι που σηματοδοτεί μία ανοδική πορεία.

Είναι διπλός, θα λέγαμε, ο χαρακτήρας αυτών των εκδηλώσεων και νομίζω ότι σ' αυτό οφείλεται και η μεγάλη τους επιτυχία. Το ένα χαρακτηριστικό είναι η καταγγελία του ιμπεριαλισμού, των κέντρων εξάρτησης. Νομίζω ότι αυτό δυναμώνει στη νεολαία χρόνο με το χρόνο και με πρόσφατα τα παραδείγματα και τη στάση ακόμα και επιλεγμένου ακροατηρίου απέναντι στον Χόλμπρουκ, αλλά και τη μεγάλη συμμετοχή των νέων στην πρόσφατη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης.

Κατορθώνει όμως να συνδυάζει τα παραπάνω με το εκδρομικό και το πολιτιστικό στοιχείο, στα οποία, επίσης, δίνουμε μεγάλη σημασία στο σχεδιασμό των πρωτοβουλιών. Ο αγώνας συνδυάζεται με τον ενθουσιασμό, την ανάγκη της νέας γενιάς να εκφραστεί πολιτιστικά και δημιουργικά. Είναι εκείνο που δίνει το στίγμα στις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις, τις κατοχυρώνει ως θεσμό και εγγυάται και την ανοδική τους πορεία και στο μέλλον.

- Τι κατακτήσεις μετρά η ΚΝΕ από αυτές τις κινητοποιήσεις; Ποια συμπεράσματα βγάζει και πώς τα αξιοποιεί;

- Πριν από αυτές τις κινητοποιήσεις, προηγείται μια εξόρμηση της ΚΝΕ σε χιλιάδες νέους, στέλνοντας το μήνυμα της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για την ειρήνη και τη ζωή σε πολλούς νέους.

Είναι μια σημαντική πλευρά της δουλιάς μας, γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με τη νεολαία, να μεταφέρουμε τις θέσεις της ΚΝΕ και να αφουγκραστούμε τους προβληματισμούς της. Οι κινητοποιήσεις αυτές έχουν δώσει ώθηση στη συμμετοχή της νεολαίας στο φιλειρηνικό κίνημα και αυτό φαίνεται και από τη συμμετοχή των νέων στις εκδηλώσεις ή πρωτοβουλίες της "Νεανικής Δράσης". Είναι ταυτόχρονα και μια σημαντική ευκαιρία να γνωρίσει ο νέος πολύπλευρα τη ζωή και τη δράση της Οργάνωσής μας και μέσα από τη συμμετοχή σε αυτές τις εκδηλώσεις. Αποτελούν κάλεσμα σε κάθε νέο και νέα να συστρατευτεί μαζί μας, να αγωνιστεί μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ.

Το 24ο Φεστιβάλ

- Η πανελλαδική αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση σηματοδοτεί και την έναρξη της προφεστιβαλικής περιόδου. Τι περιμένει η ΚΝΕ από το 24ο Φεστιβάλ;

- Είναι το επίσημο άνοιγμα των προφεστιβαλικών, που ξεκίνησαν βέβαια με τις εκδηλώσεις σε ΑΕΙ - ΤΕΙ και στις γειτονιές και θα κορυφωθούν το τετραήμερο 17 - 20 Σεπτέμβρη στα Ιλίσια. Φιλοδοξία και στόχος της Οργάνωσής μας είναι το 24ο Φεστιβάλ να ξεπεράσει σε επιτυχία το 23ο, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως το μεγαλύτερο άνοιγμα της ΚΝΕ των τελευταίων χρόνων. Να εκφραστεί η πολυμορφία και η δημιουργικότητα και ταυτόχρονα να συμβάλει σημαντικά στη μάχη που δίνει το Κόμμα μας και η Οργάνωσή μας ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών τον Οκτώβρη.

Ολες οι μέχρι τώρα ενδείξεις δρομολογούν μια πολύ μεγάλη επιτυχία για το 24ο Φεστιβάλ. Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί και έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα είναι πολύ περισσότερες αριθμητικά, σε σχέση με πέρυσι, καλύτερες ποιοτικά και με μεγαλύτερη συμμετοχή της νεολαίας. Για να υλοποιήσουμε όμως τους φιλόδοξους στόχους μας μπροστά στο Φεστιβάλ, χρειάζεται χωρίς επανάπαυση, με όλες τις δυνάμεις, να μπούμε στη μάχη από την επόμενη κιόλας μέρα της κινητοποίησης. Πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ