Σάββατο 4 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΣΟΥΑΝΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΥΔΡΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Με κάθε τρόπο "όχι" στην ιδιωτικοποίηση

- Ποια είναι η θέση των εργαζομένων για τη μετοχοποίηση του Οργανισμού Υδρευσης Θεσσαλονίκης (ΟΥΘ) και την ενοποίησή του με τον Οργανισμό Αποχέτευσης (ΟΑΘ);

- Είμαστε κάθετα αντίθετοι με τη μετοχοποίηση του ΟΥΘ, γιατί πιστεύουμε ότι στην πράξη δεν είναι τίποτε άλλο από ιδιωτικοποίηση. Βρισκόμαστε σε επαφή με τους συναδέλφους στον ΟΑΘ και έχουμε καταθέσει τη συνολική αντίθεσή μας στην ιδιωτικοποίηση και των δύο Οργανισμών. Λέμε ΝΑΙ στην ενοποίηση ΟΥΘ - ΟΑΘ, κάτω όμως από άλλη φιλοσοφία και όχι αυτή του κέρδους σε όφελος των ιδιωτών. Η ιδιωτικοποίηση θα έχει πολλά αρνητικά αποτελέσματα κυρίως για το καταναλωτικό κοινό και λιγότερο για τους εργαζόμενους στον ΟΥΘ. Εχουμε μόνιμες προσωποπαγείς θέσεις που έχουν κατοχυρωθεί με προεδρικά διατάγματα κατά τη διάρκεια της μετατροπής του Οργανισμού από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ. Σίγουρα όμως θα υπάρξουν προβλήματα σε ρύθμιση θέσεων προσωπικού στο μέλλον, γιατί με την ιδιωτικοποίηση και με την ίδρυση θυγατρικών εταιριών, ο ΟΥΘ θα περάσει ουσιαστικά σε ιδιωτικά χέρια. Θα εκμεταλλεύονται το νερό, με στόχο το κέρδος, που μπορεί να προέλθει από το τιμολόγιο ή από τη σύνδεση. Αυτό σημαίνει λοιπόν αύξηση τιμολογίου, χειρότερη παροχή υπηρεσιών από αυτή που έχει σήμερα ο πολίτης, με δεδομένο ότι ο μέτοχος θα θέλει να κερδίσει.

- Η κυβέρνηση επικαλείται ως επιχείρημα πως με τη μετοχοποίηση θα διασφαλίσει χρήματα για επενδύσεις και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Είναι έτσι;

- Εμείς πιστεύουμε ότι αυτά τα χρήματα δεν μπορούν να έρθουν, γιατί ο κάθε ιδιώτης όταν αγοράζει μετοχές έχει ως απώτερο σκοπό το όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος. Επενδύει λοιπόν σε επιχειρήσεις κερδοφόρες. Μια επιχείρηση σαν τον ΟΥΘ δεν πρέπει να είναι κερδοφόρα, απλά να βγάζει τα έξοδα για το παραγόμενο και παρεχόμενο αγαθό.

Στην πράξη λοιπόν θα προχωρήσει η δημιουργία θυγατρικών εταιριών για τη διαχείριση και τη διανομή του νερού. Το σημείο επομένως που θα μετοχοποιηθεί θα είναι η είσπραξη χρημάτων. Το κράτος θα έχει τα πάγια, δηλαδή τις γεωτρήσεις, τα αντλιοστάσια, τα δίκτυά του, τη συντήρηση, την ευθύνη να εκσυγχρονίζει, να βρει καινούριο νερό και να το φέρει στην επιφάνεια και η θυγατρική εταιρία θα έχει την ευθύνη να διαχειρίζεται και να διανέμει το νερό. Δηλαδή το κράτος θα δουλεύει για να κερδοφορούν οι ιδιώτες, που σε καμία περίπτωση δε θα κάνουν τέτοια δουλιά υποδομής, γιατί θα είναι δυσβάσταχτο το κόστος για την άντληση νερού.

- Ποιο είναι το εργασιακό καθεστώς σήμερα και τι επιπτώσεις αναμένεται να υπάρξουν με τη μετοχοποίηση;

- Η κατάσταση θα χειροτερέψει. Η ιδιωτικοποίηση ουσιαστικά εφαρμόζεται ήδη στον ΟΥΘ, αφού το 40% των εργασιών γίνεται από εργολάβους. Ο ΟΥΘ έχει να κάνει προσλήψεις εργατοτεχνικού προσωπικού 17 χρόνια. Σήμερα απασχολούνται 420 εργαζόμενοι, ενώ οι οργανικές θέσεις είναι 650. Υπάρχουν ειδικότητες στις οποίες η μείωση ξεπερνά το 50%-60% Οι εργαζόμενοι στα αντλιοστάσια παίρνουν μόνο 6 μέρες άδεια για τη θερινή περίοδο, αντί 15 που ορίζει ο νόμος. Σκεφτείτε λοιπόν τι θα γίνει αν ιδιωτικοποιηθεί το 80% του Οργανισμού. Είμαστε βέβαιοι πως η ιδιωτικοποίηση θα φέρει παραπέρα συρρίκνωση των θέσεων εργασίας.

- Τι προτίθεστε να κάνετε προκειμένου να αντιπαλέψετε τη μετοχοποίηση του ΟΥΘ;

- Ο ΟΥΘ δεν έχει ανάγκη από ιδιωτικοποίηση. Χρειάζεται προγραμματισμό, οργάνωση και σχεδίαση, εκσυγχρονισμό δικτύων και υπηρεσιών. Το 40% των υδρομέτρων είναι χαλασμένα. Σήμερα έχει 7 δισ. πλεόνασμα και δεν τα επενδύει για να αποδώσουν κέρδη και να βελτιωθούν οι υπηρεσίες στους καταναλωτές. Απαιτούμε λοιπόν να μην προχωρήσει η εφαρμογή των σχεδίων της κυβέρνησης. Θα αντιδράσουμε αγωνιστικά και με κάθε τρόπο.

Α. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ