ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Παραμένει αποκλεισμένος ο υπερσιβηρικός

ΜΟΣΧΑ.-

Οι εργαζόμενοι του Κουζμπάς συνεχίζουν τον αποκλεισμό του υπερσιβηρικού σιδηροδρόμου. Σε διάκριση από τις εκδηλώσεις του Μάη, οι μετέχοντες σ' αυτή την κινητοποίηση, μεταξύ των οποίων και ανθρακωρύχοι,εμποδίζουν τη διέλευση μόνο των φορτηγών τρένων, αφήνοντας να περάσουν τα επιβατικά. Η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρός της, Ολέγκ Σισούγεφ,δεν προτίθεται να συνομιλήσει με τους εργαζομένους, αν δεν ξεμπλοκάρουν τη σιδηροδρομική γραμμή και αν δεν αποσυρθούν τα πολιτικά αιτήματα. Αλλά και οι εργαζόμενοι δε σκοπεύουν να κάνουν πίσω, ενώ οι εκπρόσωποι απ' όλες τις περιοχές εξόρυξης άνθρακα, που από τις 12 Ιούνη πραγματοποιούν πικετοφορία έξω από το κτίριο της κυβέρνησης στη Μόσχα, αρνήθηκαν κατηγορηματικά να σταματήσουν την πικετοφορία κατά την περίοδο διεξαγωγής στη Μόσχα των Παγκόσμιων Ολυμπιακών Αγώνων Νέων. "Μας απείλησαν ότι θα μας διαλύσουν με τη βία. Ας δοκιμάσουν! Εχουμε ήδη στείλει αγγελιοφόρους σε όλες τις περιοχές. Είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν", δήλωσε ένας ανθρακωρύχος. Αλλος ένας είπε: "Θα κάνουμε αυτό που μας καλούσε ο Γιέλτσιν, όταν περνούσε δυσκολίες: θα ακινητοποιήσουμε όλη τη χώρα!". Οι ανθρακωρύχοι ζητούν να εθνικοποιηθούν η βιομηχανία, τα ανθρακωρυχεία με κεντρική διεύθυνση.

Στην Πριμόριε (Απω Ανατολή) κήρυξαν απεργία οι εργαζόμενοι των ηλεκτροσταθμών. Υποστηρίζουν τα αιτήματα των ανθρακωρύχων. Διακόπτουν την ηλεκτροδότηση 12-14 ώρες το 24ωρο. Χτες,6 Ιούλη, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων της αμυντικής βιομηχανίας του Νίζνι Νόβγκοροντ πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση με κύριο αίτημα την παραίτηση του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν και της κυβέρνησης. Ενα μέρος των διαδηλωτών αμέσως μετά τη συγκέντρωση ξεκίνησε πορεία προς τη Μόσχα. Καθ' οδόν θα προσχωρήσουν σ' αυτή εργαζόμενοι αμυντικών επιχειρήσεων από άλλες πόλεις. Η πορεία θα φτάσει στη Μόσχα αύριο, 8 Ιούλη, όπου εργαζόμενοι της αμυντικής βιομηχανίας θα ενωθούν με τους ανθρακωρύχους.

Νέα στοιχεία για τη δολοφονία του στρατηγού

Νέες εκδοχές διατυπώνονται για τη δολοφονία του επικριτή του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν στρατηγού Ρόχλιν. Τα δημοσιεύματα γύρω από τη δολοφονία, που υποστηρίζουν την επίσημη εκδοχή διαφέρουν πάρα πολύ στις λεπτομέρειες και εμπεριέχουν αντιφάσεις. Τα περισσότερα απ' αυτά προσπαθούν να τεκμηριώσουν τους λόγους που έκαναν τη σύζυγο να σκοτώσει τον άνδρα της και περιστρέφονται γύρω από τις "κακές σχέσεις" των δυο συζύγων.

Από την άλλη μεριά, η κόρη του στρατηγού Ελένα υποστήριξε ότι ανάγκασαν τη μητέρα της, υπό την απειλή εξόντωσης όλης της οικογένειά της, να ομολογήσει στους ανακριτές ότι αυτή διέπραξε το έγκλημα. Πρόσθεσε δε ότι φοβάται ότι θα κατατρομάξουν τόσο πολύ τη δύστυχη μητέρας της που θα ομολογήσει οτιδήποτε. "Είμαι βέβαιη ότι η δολοφονία ήταν καλά σχεδιασμένη. Μας παρακολουθούσαν, υποκλέπτανε τα τηλεφωνήματά μας"...

Ο στρατηγός είχε καθορίσει την 23η Ιούλη ως μέρα μαζικών κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας των Ρώσων αξιωματικών κατά της πολιτικής της κυβέρνησης. Επίσης, στις 2 Ιούλη, δυο μέρες πριν από τη δολοφονία του, ο Ρόχλιν συναντήθηκε με τους ανθρακωρύχους που πραγματοποιούν πικετοφορία στο κτίριο της κυβέρνησης στη Μόσχα, τους υποσχέθηκε υποστήριξη, τονίζοντας ότι σύντομα στην πικετοφορία θα προσχωρήσουν μια εκατονταρχία Κοζάκων και 5.000 - 10.000 απεγνωσμένοι στρατιωτικοί.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σταθερά αδιάλλακτη η ισραηλινή κυβέρνηση

Απέρριψε το αραβικό αίτημα για διεξαγωγή έκτακτης διάσκεψης για την "ειρηνευτική διαδικασία" ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

"Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να συνομιλήσουμε με οποιονδήποτε άλλο εκτός από τους Παλαιστινίους", δήλωσε κατηγορηματικά ο Νταβίντ Μπαρ Ιλάν, στενός συνεργάτης και σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, μετά από συνάντηση που είχε την Κυριακή με τον Γάλλο διπλωμάτη Ζαν Κλοντ Κουσεράν, επικεφαλής του τμήματος Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο Κουσεράν μετέφερε στην ισραηλινή ηγεσία την πρόταση, στην οποία κατέληξαν μετά τη συνάντησή τους στο Κάιρο ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, ο Ιορδανός μονάρχης Χουσεϊν και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ. Οι 3 άνδρες, στο κοινό ανακοινωθέν, που εκδόθηκε μετά τη συνάντησή τους, κάλεσαν την ισραηλινή ηγεσία να "ακυρώσει άμεσα την απόφαση επέκτασης της δημοτικής δικαιοδοσίας της Ιερουσαλήμ και στους γύρω της οικισμούς, κίνηση που εκφράζει την ισραηλινή επιθυμία για δημιουργία μεγάλης Ιερουσαλήμ" και προειδοποίησαν ότι η όλη περιοχή βρίσκεται στο χείλος μιας νέας ανεξέλεγκτης έξαρσης βίας. Την πρωτοβουλία των 3 Αράβων ηγετών υποστήριξε το Παρίσι, το οποίο ανέλαβε να μεταφέρει και την πρότασή τους στην ισραηλινή ηγεσία.

Εντούτοις, η ισραηλινή κυβέρνηση δε φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει διόλου από τις θέσεις της. Εκτός από την απόρριψη της πρότασης για διεξαγωγή διάσκεψης, ο Νταβίντ Μπαρ Ιλάν, σχολιάζοντας την έκκληση για ακύρωση της απόφασης για την Ιερή Πόλη, επανέλαβε κατηγορηματικά ότι "η Ιερουσαλήμ είναι και θα είναι πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους και ό,τι αφορά την επέκτασή της δεν εξαρτάται από κανέναν άλλο παρά μόνο από την ισραηλινή κυβέρνηση". Λίγες ώρες αργότερα, το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε, αργά το βράδυ της Κυριακής, τηλεφωνική συνομιλία με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, στην οποία επανέλαβε ότι οι διαφορές Ισραηλινών και Παλαιστινίων παραμένουν τεράστιες.

Εντονη αντιπαράθεση στο Ισραηλινό Κοινοβούλιο

Η στάση της ισραηλινής κυβέρνησης έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Χτες αναγκάστηκε να συζητήσει τις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις, αφού η αντιπολίτευση συγκέντρωσε υπογραφές από 40 και πλέον βουλευτές.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν ιδιαίτερα όταν ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Εχούντ Μπάρακ κατηγόρησε τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι έχει μειώσει το κύρος του Ισραήλ, ψευδόμενος συνεχώς για την πορεία της "ειρηνευτικής διαδικασίας" και αναβάλλοντας διαρκώς τη λήψη αποφάσεων,Στις κατηγορίες αυτές Νετανιάχου απάντησε με κατηγορίες για τις προηγούμενες κυβερνήσεις του Εργατικού Κόμματος, ενώ ο Πρόεδρος του κυβερνητικού συνασπισμού Μέιρ Σιτρίτ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι βάλλει κατά του πρωθυπουργού, όπως ακριβώς γινόταν λίγο πριν τη δολοφονία του Γιτζάκ Ράμπιν.

Αρχισε η επίσκεψη Τζεμ

Εφτασε, χτες, στο Ισραήλ για τετραήμερη επίσκεψη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, ο οποίος σήμερα πρόκειται να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και αύριο με την παλαιστινιακή ηγεσία. Ο Τζεμ, κατά την αναχώρησή του από την Αγκυρα, αν και τόνισε τη μεγάλη βελτίωση που έχει γίνει στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, επανέλαβε ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα είναι η "ειρηνευτική διαδικασία" και εξέφρασε την ανησυχία του για την πολύμηνη τελμάτωσή της και τις πρόσφατες αποφάσεις σχετικά με την Ιερουσαλήμ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Προσπάθεια "υποβάθμισης" της σύγκρουσης στρατού - κυβέρνησης

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ο Τζον Μπάρχαμ των "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" επέμενε την περασμένη βδομάδα ότι η Τουρκία οδεύει ξανά προς πολιτική κρίση, αφού η ρητορική των στρατηγών περί "ανόδου του κόμματος της Αρετής", και ανάγκης να "καμφθεί ο υπ' αριθμόν 1 κίνδυνος, ο ισλαμικός φουνταμενταλισμός", οδήγησαν σε αντιδράσεις, τόσο από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετσεβίτ, όσο και τον πρωθυπουργό, Μεσούτ Γιλμάζ.

Χθες, πάντως, και μετά τη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας - το οποίο αποτελείται από στρατιωτικούς (που πλειοψηφούν) και κυβερνητικούς αξιωματούχους, πρακτικά λαμβάνει αποφάσεις για ζητήματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής και είναι το πιο ισχυρό, αν και άτυπο, όργανο στη χώρα - ο έτερος των αντιπροέδρων της τουρκικής κυβέρνησης, Ισμέτ Σεζγκίν, προσπάθησε να υποβαθμίσει τη διαμάχη.

"Δεν υπάρχει ένταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και το στρατό. Οι δηλώσεις που έγιναν από το στρατό και τον πρωθυπουργό κινούνται στην ίδια γραμμή", είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Σεζγκίν.

Οι Τούρκοι στρατηγοί επανέλαβαν την Κυριακή ότι "έχουν καθήκον να προστατεύσουν το Σύνταγμα της χώρας", απαντώντας με σχεδόν "πολεμικούς" τόνους στις δηλώσεις του Γιλμάζ, ότι είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης να αποφασίσει πώς θα διεξαχθεί ο αντι - ισλαμικός αγώνας.

Εξι νεκροί από νάρκη

Εξι Κούρδοι πολιτοφύλακες σκοτώθηκαν αργά την Κυριακή το βράδυ από έκρηξη νάρκης στην επαρχία Χακάρι, στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή".

Η έκρηξη έγινε την ώρα που οι πολιτοφύλακες, που εργάζονται για λογαριασμό του τουρκικού κράτους και κατά των Κούρδων ανταρτών, προσπαθούσαν να απενεργοποιήσουν νάρκες που είχαν τοποθετηθεί κοντά στον οικισμό Κονούρ, σε οδική αρτηρία της περιφέρειας Σεμντινλί, του Χακάρι.

Το τουρκικό κράτος απασχολεί περίπου 60.000 Κούρδους ως πολιτοφύλακες εναντίον των Κούρδων ανταρτών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι νάρκες πιστεύεται ότι είχαν τοποθετηθεί από Κούρδους αντάρτες.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Κλωνοποιημένα μοσχαράκια

ΤΟΚΙΟ.-

Η Ντόλυ, η ξακουστή προβατίνα του εργαστηρίου του Εδιμβούργου, άνοιξε το δρόμο πριν από δύο χρόνια. Τώρα στη διευρυμένη οικογένεια των κλωνοποιημένων έρχονται να προστεθούν δύο ακόμα μοσχαράκια.

Είναι τα δύο μοσχάρια, που προέρχονται από κύτταρα ενήλικου τοκέος και γεννήθηκαν την Κυριακή στην επαρχία της Ισικάουα,νότια του Τόκιο, όπως ανακοινώθηκε από τους επιστήμονες που πραγματοποίησαν το νέο πείραμα κλωνοποίησης. Τα δύο θηλυκά μοσχαράκια, τα πρώτα που γεννιούνται ύστερα από κλωνοποίηση κυττάρων ενηλίκου, γεννήθηκαν πρόωρα κατά ένα μήνα και ζυγίζουν 18 και 17 κιλά, δηλαδή κατά 40% λιγότερο από το κανονικό βάρος των νεογέννητων μοσχαριών.

ΓΟΥΙΝΕΑ ΜΠΙΣΑΟΥ
Μάχες και εκκλήσεις για βοήθεια

ΜΠΙΣΑΟΥ.-

Με βροχή από όλμους και ρουκέτες έβαλαν τις θέσεις γύρω των στασιαστών του στρατού τα σενεγαλέζικα στρατεύματα που μάχονται στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων του Προέδρου Ζοάο Μπερνάντι Βιέιρα. Οπως μετέδωσε το πορτογαλικό τηλεοπτικό δίκτυο RTP ο βομβαρδισμός ήταν ο χειρότερος όλης της εμφύλιας σύρραξης που μαστίζει τη Γουινέα Μπισάου και εστιάστηκε στις περιοχές γύρω από το διεθνές αεροδρόμιο. Δεν έγινε σαφές αν τελικά οι στασιαστές εγκατέλειψαν τις θέσεις τους αλλά εκπρόσωπός τους διαβεβαίωνε ότι ετοιμάζεται η αντεπίθεσή τους.

Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι διαβουλεύσεις απεσταλμένων της ΕΕ στην πρωτεύουσα Μπισάου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας που αποστέλλεται προς τους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στην ενδοχώρα. Οπως έγινε γνωστό, τις επόμενες μέρες αναμένεται στην Μπισάου η πορτογαλική βοήθεια μεγέθους 500 τόνων με φάρμακα και τρόφιμα, ενώ έκκληση για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους της Γουινέα Μπισάου απηύθυνε και η Επίτροπος της ΕΕ για ανθρωπιστικά ζητήματα, Εμα Μποντίνο.

Οι ανθρακωρύχοι που απεργούν εγκαθιστούν πλακάτ με συνθήματα διαμαρτυρίας κοντά σε ένα κυβερνητικό κτίριο στη Μόσχα. Η κυβερνητική υπόσχεση για πληρωμή των οφειλόμενων μισθών παραμένει ανεκπλήρωτη εδώ και μήνες...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ