Τρίτη 7 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σταθερά αδιάλλακτη η ισραηλινή κυβέρνηση

Απέρριψε το αραβικό αίτημα για διεξαγωγή έκτακτης διάσκεψης για την "ειρηνευτική διαδικασία" ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

"Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να συνομιλήσουμε με οποιονδήποτε άλλο εκτός από τους Παλαιστινίους", δήλωσε κατηγορηματικά ο Νταβίντ Μπαρ Ιλάν, στενός συνεργάτης και σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, μετά από συνάντηση που είχε την Κυριακή με τον Γάλλο διπλωμάτη Ζαν Κλοντ Κουσεράν, επικεφαλής του τμήματος Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο Κουσεράν μετέφερε στην ισραηλινή ηγεσία την πρόταση, στην οποία κατέληξαν μετά τη συνάντησή τους στο Κάιρο ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, ο Ιορδανός μονάρχης Χουσεϊν και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ. Οι 3 άνδρες, στο κοινό ανακοινωθέν, που εκδόθηκε μετά τη συνάντησή τους, κάλεσαν την ισραηλινή ηγεσία να "ακυρώσει άμεσα την απόφαση επέκτασης της δημοτικής δικαιοδοσίας της Ιερουσαλήμ και στους γύρω της οικισμούς, κίνηση που εκφράζει την ισραηλινή επιθυμία για δημιουργία μεγάλης Ιερουσαλήμ" και προειδοποίησαν ότι η όλη περιοχή βρίσκεται στο χείλος μιας νέας ανεξέλεγκτης έξαρσης βίας. Την πρωτοβουλία των 3 Αράβων ηγετών υποστήριξε το Παρίσι, το οποίο ανέλαβε να μεταφέρει και την πρότασή τους στην ισραηλινή ηγεσία.

Εντούτοις, η ισραηλινή κυβέρνηση δε φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει διόλου από τις θέσεις της. Εκτός από την απόρριψη της πρότασης για διεξαγωγή διάσκεψης, ο Νταβίντ Μπαρ Ιλάν, σχολιάζοντας την έκκληση για ακύρωση της απόφασης για την Ιερή Πόλη, επανέλαβε κατηγορηματικά ότι "η Ιερουσαλήμ είναι και θα είναι πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους και ό,τι αφορά την επέκτασή της δεν εξαρτάται από κανέναν άλλο παρά μόνο από την ισραηλινή κυβέρνηση". Λίγες ώρες αργότερα, το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε, αργά το βράδυ της Κυριακής, τηλεφωνική συνομιλία με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, στην οποία επανέλαβε ότι οι διαφορές Ισραηλινών και Παλαιστινίων παραμένουν τεράστιες.

Εντονη αντιπαράθεση στο Ισραηλινό Κοινοβούλιο

Η στάση της ισραηλινής κυβέρνησης έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Χτες αναγκάστηκε να συζητήσει τις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις, αφού η αντιπολίτευση συγκέντρωσε υπογραφές από 40 και πλέον βουλευτές.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν ιδιαίτερα όταν ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Εχούντ Μπάρακ κατηγόρησε τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι έχει μειώσει το κύρος του Ισραήλ, ψευδόμενος συνεχώς για την πορεία της "ειρηνευτικής διαδικασίας" και αναβάλλοντας διαρκώς τη λήψη αποφάσεων,Στις κατηγορίες αυτές Νετανιάχου απάντησε με κατηγορίες για τις προηγούμενες κυβερνήσεις του Εργατικού Κόμματος, ενώ ο Πρόεδρος του κυβερνητικού συνασπισμού Μέιρ Σιτρίτ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι βάλλει κατά του πρωθυπουργού, όπως ακριβώς γινόταν λίγο πριν τη δολοφονία του Γιτζάκ Ράμπιν.

Αρχισε η επίσκεψη Τζεμ

Εφτασε, χτες, στο Ισραήλ για τετραήμερη επίσκεψη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, ο οποίος σήμερα πρόκειται να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και αύριο με την παλαιστινιακή ηγεσία. Ο Τζεμ, κατά την αναχώρησή του από την Αγκυρα, αν και τόνισε τη μεγάλη βελτίωση που έχει γίνει στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, επανέλαβε ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα είναι η "ειρηνευτική διαδικασία" και εξέφρασε την ανησυχία του για την πολύμηνη τελμάτωσή της και τις πρόσφατες αποφάσεις σχετικά με την Ιερουσαλήμ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συναντήσεις με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους (2013-11-08 00:00:00.0)
Αμπάς: «Εμπόδιο σε κάθε ειρήνευση οι ισραηλινές θέσεις» (2011-05-26 00:00:00.0)
Χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες φθάνει η Ολμπράιτ (1999-12-08 00:00:00.0)
Διένεξη για τον Οίκο της Ανατολής (1999-03-19 00:00:00.0)
Σχετική ηρεμία μετά τις συγκρούσεις (1998-09-15 00:00:00.0)
Συνάντηση Κλίντον - Νετανιάχου (1997-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ