Τρίτη 7 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προσπάθεια "υποβάθμισης" της σύγκρουσης στρατού - κυβέρνησης

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ο Τζον Μπάρχαμ των "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" επέμενε την περασμένη βδομάδα ότι η Τουρκία οδεύει ξανά προς πολιτική κρίση, αφού η ρητορική των στρατηγών περί "ανόδου του κόμματος της Αρετής", και ανάγκης να "καμφθεί ο υπ' αριθμόν 1 κίνδυνος, ο ισλαμικός φουνταμενταλισμός", οδήγησαν σε αντιδράσεις, τόσο από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετσεβίτ, όσο και τον πρωθυπουργό, Μεσούτ Γιλμάζ.

Χθες, πάντως, και μετά τη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας - το οποίο αποτελείται από στρατιωτικούς (που πλειοψηφούν) και κυβερνητικούς αξιωματούχους, πρακτικά λαμβάνει αποφάσεις για ζητήματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής και είναι το πιο ισχυρό, αν και άτυπο, όργανο στη χώρα - ο έτερος των αντιπροέδρων της τουρκικής κυβέρνησης, Ισμέτ Σεζγκίν, προσπάθησε να υποβαθμίσει τη διαμάχη.

"Δεν υπάρχει ένταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και το στρατό. Οι δηλώσεις που έγιναν από το στρατό και τον πρωθυπουργό κινούνται στην ίδια γραμμή", είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Σεζγκίν.

Οι Τούρκοι στρατηγοί επανέλαβαν την Κυριακή ότι "έχουν καθήκον να προστατεύσουν το Σύνταγμα της χώρας", απαντώντας με σχεδόν "πολεμικούς" τόνους στις δηλώσεις του Γιλμάζ, ότι είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης να αποφασίσει πώς θα διεξαχθεί ο αντι - ισλαμικός αγώνας.

Εξι νεκροί από νάρκη

Εξι Κούρδοι πολιτοφύλακες σκοτώθηκαν αργά την Κυριακή το βράδυ από έκρηξη νάρκης στην επαρχία Χακάρι, στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή".

Η έκρηξη έγινε την ώρα που οι πολιτοφύλακες, που εργάζονται για λογαριασμό του τουρκικού κράτους και κατά των Κούρδων ανταρτών, προσπαθούσαν να απενεργοποιήσουν νάρκες που είχαν τοποθετηθεί κοντά στον οικισμό Κονούρ, σε οδική αρτηρία της περιφέρειας Σεμντινλί, του Χακάρι.

Το τουρκικό κράτος απασχολεί περίπου 60.000 Κούρδους ως πολιτοφύλακες εναντίον των Κούρδων ανταρτών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι νάρκες πιστεύεται ότι είχαν τοποθετηθεί από Κούρδους αντάρτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ