Τρίτη 7 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
"Μικρής ισχύος" επεισόδια

ΜΠΕΛΦΑΣΤ. -

Τι και αν έσπευσε ο Βρετανός πρωθυπουργός να κατευνάσει τα πνεύματα, τι και αν σχεδόν όλα τα κόμματα του πολιτικού φάσματος του Ολστερ απηύθυναν συνεχώς εκκλήσεις για την εκτόνωση της έντασης, ώστε να μην "τραυματιστεί η νεόκοπη ειρήνη". Τα επεισόδια δεν αποσοβήθηκαν τελικά, αν και η έκτασή τους και η έντασή τους ήταν πολύ μικρότερη από την αναμενόμενη.

Ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας εμπόδισαν επιτυχώς τους 2.500 συμμετέχοντες στον καθιερωμένο εορτασμό και πορεία του Τάγματος της Οράγγης την Κυριακή, να συνεχίσουν την πορεία τους στον καθολικό τομέα της πόλης. Ολοι νόμισαν ότι τα επεισόδια, που όλοι έτρεμαν, θα ανήκαν στο παρελθόν για φέτος, αλλά τελικά οι αδιάλλακτοι προτεστάντες φιλοβρετανοί, που συσπειρώνονται γύρω από το Τάγμα της Οράγγης πραγματοποίησαν την απειλή τους, που δεν ήταν άλλη από την πολιορκία του προαστίου του Πόρταντάουν σε περίπτωση που η Αστυνομία τούς απαγόρευε την πρόσβαση όπως και έγινε. Η αντιπαράθεση των Προτεσταντών με την Αστυνομία στο Πόρταντάουν πυροδότησε βίαιες συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ιρλανδίας στη διάρκεια της νύχτας. Στο Μπέλφαστ, ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας υποχρεώθηκαν να ανοίξουν πυρ με σφαίρες από καουτσούκ εναντίον 300 νεαρών Προτεσταντών, που πετούσαν αυτοσχέδιες βόμβες κατά των αστυνομικών. Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν αυτοκίνητα και έστησαν οδοφράγματα σε πολλούς δρόμους του Μπέλφαστ.

Βίαιες συμπλοκές αναφέρθηκαν ακόμη στην κομητεία Αντριμ, το Μπελιμένα, το Τσέρικφέργκους, το Νιουτοναμπέι, το Ντάνμουρι και το Γκλενκόρμλεϊ. Ενώ με το ξημέρωμα της Δευτέρας, παρότι οι κύριες προτεσταντικές πολιορκητικές δυνάμεις διαλύθηκαν η κατάσταση εξακολουθούσε να παραμένει τεταμένη.

Οι διαδηλωτές του Τάγματος της Οράγγης που πραγματοποιούν την πορεία αυτή κάθε χρόνο από το 1807, θέλοντας να γιορτάσουν κατά αυτόν τον τρόπο τη νίκη των προτεσταντικών δυνάμεων της Βρετανίας έναντι των Ρωμαιοκαθολικών Ιρλανδικών δυνάμεων. Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η παρέλαση στο Πόρταντάουν, καθώς διασχίζει το Γκάρβαγκι Ρόουντ, όπου οι Καθολικοί έχουν την πλειοψηφία και οι ίδιοι τη θεωρούν πρόκληση. Τα τελευταία τρία χρόνια το Γκάρβαγκι Ρόουντ έχει γίνει το θέατρο των πιο βίαιων συγκρούσεων μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων κοινοτήτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ