ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εγκλημα εκ προμελέτης
  • Τρεις νεκροί, εκατοντάδες σπίτια και πάνω από 200.000 στρέμματα δασικές εκτάσεις και καλλιέργειες αποτεφρωμένα, ο τραγικός απολογισμός της πύρινης λαίλαπας του Σαββατοκύριακου
  • Κατέρρευσε πλήρως το "νέο" σύστημα δασοπυρόσβεσης. Οι εμπρηστές συμμάχησαν με τις υψηλές θερμοκρασίες και το δυνατό αέρα και χτύπησαν, υποδεχόμενοι το δασοκτόνο νομοσχέδιο, η ψήφιση του οποίου επίκειται στη Βουλή

Σαν χάρτινος πύργος κατέρρευσε το σύστημα δασοπυρόσβεσης, που η κυβέρνηση μόλις πριν μερικές βδομάδες υπερασπιζόταν στη Βουλή, με περίσσιο πάθος για τη δήθεν αποτελεσματικότητά του. Με την πρώτη μεγάλη δοκιμασία που συνάντησαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις φέτος το καλοκαίρι, αποδείχτηκαν οι εγκληματικές επιλογές της κυβέρνησης. Τρεις νεκροί, δεκάδες καμένα σπίτια, άνθρωποι στο δρόμο, πάνω από 200.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων και καλλιεργειών παραδόθηκαν στις φλόγες.

Την ίδια ώρα και ενώ οι πυρκαγιές εξακολουθούν να απειλούν ανθρώπινες ζωές και να "τρώνε" το δασικό μας πλούτο, η κυβέρνηση επιχειρεί "να βγει λάδι" μπροστά στις τεράστιες ευθύνες της. Δεν είναι μόνο η εσπευσμένη μεταφορά της αρμοδιότητας δασοπυρόσβεσης από τη Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική, που αποτέλεσε γερό χτύπημα στο έτσι και αλλιώς αναποτελεσματικό σύστημα, αλλά, κυρίως, το "δασοκτόνο νομοσχέδιο Τζουμάκα", που πρόκειται να ψηφιστεί από Θερινό Τμήμα της Βουλής, με το οποίο αποχαρακτηρίζονται χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων και παραδίδονται βορά σε όσους θησαυρίζουν από την εμπορευματοποίηση της γης. Απέναντι στη γενική κατακραυγή η κυβέρνηση επιχείρησε να συγκαλύψει την εμπρηστική πολιτική της, μιλώντας για"θεομηνία", για οργανωμένες εμπρηστικές ενέργειες, αλλά και τροφοδοτώντας"έριδες" μεταξύ Δασικών και Πυροσβεστών.Η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων δασοπυρόσβεσης έγινε, όπως ομολογήθηκε από την ίδια την κυβέρνηση, για να εξοικονομηθούν πόροι, όταν είναι γνωστό ότι θα 'πρεπε να ενισχυθούν γενναία και οι δύο υπηρεσίες, ώστε να είναι σε θέση να παίξουν στοιχειωδώς το ρόλο τους. Τα υπουργεία Γεωργίας και Δημόσιας Τάξης συμφώνησαν να γίνει η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων εσπευσμένα και ενώ είχε ήδη αρχίσει η αντιπυρική περίοδος, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο αρχηγός της Π.Υ. είχε επισημάνει στους βουλευτές που τον ρώτησαν ότι δεν επαρκούσε ο χρόνος για την ομαλή μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων. Ενα άλλο στοιχείο, που δεν πάρθηκε υπόψη από τους εμπνευστές της ενοποίησης του τομέα της δασοπυρόσβεσης, είναι ότι το εγχείρημα αυτό εφαρμόστηκε αμέσως σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ θα 'πρεπε να κριθεί έστω δοκιμαστικά σε κάποιες περιοχές.

Τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης φάνηκαν από την προηγούμενη βδομάδα, με τον τρόπο που αντιμετωπίζονταν οι πυρκαγιές στην Πελοπόννησο, όπου η μεγάλη πυρκαγιά στο Σοφικό απασχόλησε τις πυροσβεστικές δυνάμεις σχεδόν για πέντε μέρες. Ετσι, όταν το Σάββατο οι εμπρηστές "συμμάχησαν" με τις υψηλές θερμοκρασίες και τους ισχυρούς ανέμους και έδρασαν σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, φάνηκε σε όλο της το μεγαλείο η γύμνια των κρατικών υπηρεσιών.

Το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είχε νεκρώσει από τις εκατοντάδες κλήσεις των πολιτών, οι συντονιστές αδυνατούσαν να ικανοποιήσουν τις εκκλήσεις των αξιωματικών που ζητούσαν ενισχύσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης, στον τόπο των πυρκαγιών επικρατούσε, για μια ακόμα φορά, η γνωστή εικόνα της ασυνεννοησίας, η άγνοια και οι αυτοσχεδιασμοί. Οταν έβλεπες πυροσβέστες να μάχονται τη φωτιά, διέκρινες ότι ήταν σε απόγνωση, τους έβλεπες να καταβάλλουν πραγματικά υπεράνθρωπες προσπάθειες, για να περιορίσουν την καταστροφική μανία της πύρινης λαίλαπας. Από το Πυροσβεστικό Σώμα υποστηρίζεται σε όλους τους τόνους ότι το μέγεθος της καταστροφής, λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων, θα ήταν πολλαπλάσιο, αν δεν είχαν ριχτεί στις φλόγες όλοι οι υπάλληλοί του. Περισσότεροι από 3.500 πυροσβέστες, 3.800 εποχικοί υπάλληλοι, 1.100 υπάλληλοι από μετάταξη της Δασικής Υπηρεσίας, εκατοντάδες στρατιώτες και απλοί πολίτες επιστρατεύτηκαν από το Σάββατο το απόγευμα, όταν η χώρα βρέθηκε ανυπεράσπιστη μπροστά στο ξέσπασμα δεκάδων πυρκαγιών. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι συνολικά οι πυρκαγιές το Σάββατο είχαν ξεπεράσει τις 180. Μάλιστα, παρατηρήθηκε το φαινόμενο να εκδηλώνονται οι 125 από αυτές σε διάστημα περίπου μιας ώρας, λίγο μετά το μεσημέρι της ίδιας μέρας.

Για το μέγεθος της καταστροφής επίσημα δεν έχουν δοθεί πλήρη στοιχεία, αφήνεται, πάντως, να διαρρεύσει ότι οι καμένες εκτάσεις δεν είναι 200.000 στρέμματα, όπως λένε οι δασικοί.

Η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, με ανακοίνωσή της, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι 180 πυρκαγιές, που έζωσαν το Σάββατο τη χώρα, ήταν κατανεμημένες χωροταξικά με γεωμετρική ακρίβεια και δημιούργησαν δεδομένα για τη δυσκολότερη μάχη στην ιστορία της δασοπυρόσβεσης. "Οταν ξεσπά μια θεομηνία, το κακό δε μηδενίζεται, αλλά περιορίζεται σε μέγεθος, ανάλογο της προσπάθειας, των μέσων και της αυτοθυσίας. Οταν από 180 πυρκαγιές οι 160 έχουν ήδη κατασβεστεί, άλλες είναι υπό έλεγχο και ελάχιστες σε εξέλιξη, τότε σαφέστατα θα μιλάμε για μεγέθη που αντέχουν απόλυτα σε κάθε καλοπροαίρετη τεκμηριωμένη και ουσιαστική κριτική", αναφέρει η ΠΕΥΠΣ, σημειώνοντας ότι "δεν μπορεί να αισθάνεται ευτυχής ακόμη και όταν η απώλεια μετριέται σε λίγα τετραγωνικά μέτρα δάσους", αλλά "αισθάνεται ότι τα μέλη της έπραξαν στο ακέραιο το καθήκον τους". Ομως, η ΠΕΥΠΣ, δε θέλει να βγάζει τα συνολικά σωστά συμπεράσματα όσον αφορά το πραγματικό πρόβλημα. Υιοθετώντας πλήρως την κυβερνητική πολιτική αναφέρει στην ανακοίνωσή της: "Είναι, άραγε, τυχαίο ότι όταν για πρώτη φορά η πολιτεία αποφασίζει να χτυπήσει τα οργανωμένα συμφέροντα, αυτά αντιδρούν με 180 πυρκαγιές;" Και σημειώνει ότι οι περισσότερες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν την ώρα που ξεκινούσε το φαινόμενο του αντικυκλώνα πάνω από την Αττική, και η ΕΜΥ είχε προβλέψει φαινόμενο με δυνατούς ανέμους, έντονες αλλαγές διεύθυνσης και υψηλές θερμοκρασίες. Αναφέρουν τη μαρτυρία ενός έμπειρου πιλότου που, στην αναφορά του, από την περιοχή του Αυλώνα έλεγε ότι η εικόνα που βλέπει είναι άπειρες διάσπαρτες εστίες σε μια τεράστια έκταση, εικόνα που δεν έχει ξανασυναντήσει ποτέ την καριέρα του και σημειώνουν, τέλος, αν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην παγκόσμια βιβλιογραφία δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο αναφορά πυρκαγιών με νούμερο μεγαλύτερο των 42, σε μια ημέρα και αυτό σε χώρες όπου επικρατούσαν συνθήκες καύσωνα με θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 60 βαθμών Κελσίου.

Με περίσσιο θράσος ο υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας,επιχείρησε κατά έναν εντελώς απαράδεκτο τρόπο να ρίξει τις ευθύνες στους υπαλλήλους της Δασικής Υπηρεσίας! Τους κατηγόρησε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν εισπράξει 3,5 δισ. δραχμές για υπερωρίες και γι' αυτό ήθελαν να εξακολουθήσουν να έχουν αυτό το αντικείμενο και ότι ήταν "επιστάτες" στην κατάσβεση των πυρκαγιών, τις οποίες έσβηναν "τα παιδιά, οι δασοκομάντος, οι εποχιακοί που παίρναμε κάθε χρόνο" (!)

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Ολα λειτούργησαν ρολόι!

Ολα λειτούργησαν ρολόι! Η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού υπήρξε αποτελεσματική και για την έκταση των πυρκαγιών δε φταίει η κυβέρνηση, που αφήνει τα δάση στο έλεος των ανέμων και των καταπατητών, αλλά... η Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα σκουπίδια της!

Κάπως έτσι, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης,από τη Λαμία, όπου βρισκόταν σε... προεκλογική περιοδεία, την κατάσταση σχετικά με τις πυρκαγιές που κατέκαψαν το Σαββατοκύριακο την Ελλάδα, προκαλώντας, μ' αυτόν τον τρόπο, τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού και, ιδιαίτερα, των χιλιάδων πολιτών που είδαν τις περιουσίες τους να γίνονται παρανάλωμα του πυρός.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, αφού επικαλέστηκε τις καιρικές συνθήκες για να πει, περίπου, ότι πρέπει να δεχτούμε σαν φυσικό φαινόμενο τις καταστροφικές πυρκαγιές, υποστήριξε πως "η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού υπήρξε αποτελεσματική, πάντα σε σχέση με τον αριθμό και το μέγεθος των πυρκαγιών που υπήρξαν". Ούτε είδε, λοιπόν, ούτε άκουσε τίποτα ο πρωθυπουργός για έλλειψη συντονισμού και προετοιμασίας των πυροσβεστικών δυνάμεων, κάτι που διαπίστωσαν στην πράξη όλοι οι πολίτες οι οποίοι μάταια περίμεναν την κρατική βοήθεια για να σώσουν το βιος τους. Κι αυτό γιατί, διαφορετικά, θα έπρεπε να αναλάβει τις ευθύνες της κυβέρνησής του, που αντί να χρηματοδοτήσει μέτρα, προληπτικά και κατασταλτικά, όπως προβλέπει το κοινό πόρισμα της διακοινοβουλευτικής επιτροπής για την αποτελεσματική προστασία των δασών (με τη σύσταση Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας), επιχειρεί τη νομιμοποίηση των μεγαλοκαταπατητών, με "εμπρηστικά νομοσχέδια" που φέρνει κατακαλόκαιρο. Αλλά και με τους πειραματισμούς της, σχετικά με την οργάνωση της πυροπροστασίας, αφού στο... παραπέντε μεθόδευσε την αλλαγή φορέα ευθύνης για την πυροπροστασία.

Ο πρωθυπουργός και γενικότερα η κυβέρνηση, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, προκειμένου να μετριάσουν τις αρνητικές εντυπώσεις για την αποτελεσματικότητα της παρέμβασης των πυροσβεστικών δυνάμεων, επικαλούνται αυξημένο αριθμό πυρκαγιών. Ενώ για το ζήτημα της αλλαγής στον τρόπο οργάνωσης της δασοπυρόσβεσης, υποστήριξε πως παραχωρήθηκε στην Πυροσβεστική η ευθύνη, γιατί αυτή έχει τα περισσότερα μέσα, όπως είπε, αλλά απέφυγε να αναφερθεί στο πόσο έτοιμη ήταν αυτή για να αξιοποιήσει τα όποια μέσα υπάρχουν, που κι αυτά πάλι είναι ανεπαρκή.

Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός, αποποιούμενος των ευθυνών της κυβέρνησής του και στη συγκεκριμένη περίπτωση, μετέθεσε το πρόβλημα των σκουπιδότοπων, που αποτελούν εστίες πυρκαγιών, αποκλειστικά, στην ευθύνη των δημοτικών αρχών - λες και η κυβέρνηση απλώς, προεδρεύει...

Ευθυγραμμισμένος με τα παραπάνω εμφανίστηκε, χτες, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο οποίος, αντί άλλης απάντησης, κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για μεμψίμοιρη στάση. Ενώ, απαντώντας στις αποκαλύψεις των δασικών πως η κυβέρνηση υπερβάλει σκόπιμα αυξάνοντας τον αριθμό των πυρκαγιών, τους κάλεσε"να περιοριστούν σε μια διατύπωση των απόψεών τους, στο πλαίσιο των οργάνων που λειτουργούν... "

Οσον αφορά τα αίτια των πυρκαγιών, ο Δ. Ρέππας, είπε ότι γίνονται έρευνες, ενώ ανακοίνωσε πως εξετάζεται με προσοχή μια περίπτωση κατά την οποία βρέθηκε ένα ρολόι σε καμένη έκταση, για το ενδεχόμενο να έχει σχέση με εκρηκτικό μηχανισμό.

Τέλος, αναφερόμενος στους πληγέντες που καταστράφηκαν τα σπίτια τους, ανακοίνωσε πως θα δοθούν 200.000 δραχμές κατά πληγείσα οικογένεια άμεσα και, για όση περίοδο χρειαστεί, θα πληρώνεται το ενοίκιό τους σε ξενοδοχεία ή χώρους όπου φιλοξενούνται. Υποσχέθηκε "άτοκα δάνεια και μεγάλης διάρκειας και με οικονομική βοήθεια για την αναπλήρωση της οικοσκευής τους", όπως προβλέπεται και για τους πλημμυροπαθείς. Οσο για τις καμένες δασικές εκτάσεις, ανακοίνωσε τα γνωστά... πως χαρτογραφούνται και θα κηρυχτούν αναδασωτέες και δεν πρόκειται να επιτραπεί επέκταση των χώρων δόμησης στις περιοχές αυτές. Το τι ακολουθεί είναι βέβαια γνωστό...

ΝΔ: Εκτός "πυρών" η πολιτική

Στο απυρόβλητο άφησε η ηγεσία της ΝΔ την κυβερνητική πολιτική, που στο όνομα της προστασίας των δασών τα παραδίδει στη βουλιμία των γνωστών κυκλωμάτων και συμφερόντων, περιορίζοντας τη "σκληρή" κριτική της στη διαδικασία. Ο πρόεδρος του κόμματος που επισκέφθηκε την Κυριακή τις καμένες περιοχές στον Αυλώνα, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την "ολοφάνερη ανεπάρκεια, την έλλειψη μέσων και συντονισμού", ενώ χαρακτήρισε εγκληματικό λάθος να επιχειρηθεί η μεταφορά της δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική, ενώ είχε αρχίσει η αντιπυρική περίοδος, επικαλούμενος και σχετική δήλωση του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος. Επίσης, χαρακτήρισε βαρύτατο ολίσθημα το ότι παρουσιάζεται μέσα στο καλοκαίρι νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει "τακτοποιήσεις" δασικών εκτάσεων, "ανοίγοντας έτσι την όρεξη σε κάθε λογής επίδοξους καταπατητές και εμπρηστές".

Ο ΣΥΝ

Την "εικόνα κρατικής ανετοιμότητας, ελλιπούς συντονισμού και τραγικών ελλείψεων σε σύγχρονη υποδομή και εκπαίδευση, καταγράφει για μια ακόμη φορά το κύμα των πυρκαγιών που μαίνεται σ' όλη τη χώρα" τονίζεται σε ανακοίνωση του ΣΥΝ η οποία προσθέτει πως "η κατάσταση αυτή πολλαπλασιάζει την τεράστια ζημιά που προκαλούν οι δυνατοί άνεμοι και οι υψηλές θερμοκρασίες", ενώ, αναφερόμενη στο νομοσχέδιο Τζουμάκα, υπογραμμίζει "τις ευθύνες μιας πολιτικής που ευνοεί τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων, ανοίγοντας την όρεξη στα παράνομα κυκλώματα εμπρηστών και καταπατητών".

Το ΔΗΚΚΙ

Με δηλώσεις του από την Αρτα ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας επισήμανε ότι "το κράτος με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης εμφανίστηκε και πάλι ανέτοιμο να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές πυρκαγιές και να προστατεύσει τους λιγοστούς πράσινους πνεύμονες που απέμειναν, αλλά και τα νοικοκυριά και τις περιουσίες πολιτών. Δεν μπορεί μια κυβέρνηση που θέλει να λέγεται υπεύθυνη και σοβαρή να πειραματίζεται και να προχειρολογεί, φέρνοντας στη Βουλή με την έναρξη ουσιαστικά της αντιπυρικής περιόδου, νομοσχέδιο με το οποίο μεταθέτει την αρμοδιότητα της δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, χωρίς να δίνει τα αναγκαία χρονικά περιθώρια για την κατάλληλη προετοιμασία και οργάνωση".

Φυσική κατάληξη της εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

"Η βιβλική καταστροφή, που πλήττει την Αττική και δεκάδες άλλες περιοχές της χώρας, δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία". Ο πραγματικός ένοχος, που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών, είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μπροστά μας διαδραματίζεται ένα εκ προμελέτης έγκλημα.

Η κυβέρνηση, με νόμο που ψήφισε πριν λίγους μήνες, μετέφερε τη δασοπυρόσβεση από τη Δασική Υπηρεσία στο Πυροσβεστικό Σώμα, με στόχο να την αποδιαρθρώσει.Εβαλε έτσι τη σφραγίδα της διάλυσης της δασοπροστασίας και της πρόληψης των πυρκαγιών.

Το ΚΚΕ καταψήφισε αυτό το νόμο και πρότεινε την ίδρυση Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας, αίτημα που έχει προβληθεί κατ'επανάληψη και από τους εμπλεκόμενους επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς δασικούς φορείς. Αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.

Επιπλέον, ένα νέο νομοσχέδιο για τα δάση βρίσκεται υπό ψήφιση στο Θερινό Τμήμα της Βουλής. Με αυτό αποχαρακτηρίζονται χιλιάδες στρέμματα δασικής γης και παραδίνονται σε ιδιώτες, σε τιμή ευκαιρίας!

Είναι, λοιπόν, ηλίου φαεινότερον, ότι η τεράστια καταστροφή από τις πυρκαγιές αποτελεί τη φυσική κατάληξη της εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής και της λειτουργίας των νόμων της "ελεύθερης αγοράς", που η κυβέρνηση υπηρετεί και διευκολύνει τη δράση τους, ενώ αδιαφορεί για το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει ο λαός, ιδιαίτερα τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα. Ετσι, με την εμφάνιση ενός έντονου καιρικού φαινομένου, παραλύει η χώρα, χάνονται ανθρώπινες ζωές, καταστρέφονται δάση και προσωπικά αγαθά.

Η κυβέρνηση με την πολιτική της ευνοεί σκανδαλωδώς τους μεγαλοκαταπατητές, τους οικοπεδοφάγους και γενικά εκείνους που θησαυρίζουν από την εμπορευματοποίηση της γης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι επί σειρά ετών χιλιάδες στρέμματα καμένης γης δεν αναδασώνονται και αφήνονται στο έλεος των ιδιωτικών συμφερόντων. Ταυτόχρονα, ο αναγκαίος και επαρκής εξοπλισμός για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών διαρκώς υποβαθμίζεται, ενώ οι υπηρεσίες δασοπυρόσβεσης δεν ενισχύονται με το απαραίτητο προσωπικό. Αποτέλεσμα αυτών των συνειδητών παραλείψεων είναι τα τραγικά φαινόμενα, που ξετυλίγονται γύρω μας, παρά τις ηρωικές και απεγνωσμένες προσπάθειες των πυροσβεστών να αντιμετωπίσουν την τραγωδία με ανεπαρκή μέσα.

Από αυτές τις απόψεις αποτελεί εμπαιγμό, πρόκληση και προσβολή της νοημοσύνης του λαού η απόπειρα του πρωθυπουργού να βγάλει λάδι την κυβέρνηση και να χρησιμοποιήσει ως άλλοθι τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Εξίσου πρόκληση αποτελούν και τα όσα είπε στη Λαμία, την ίδια ώρα που οι φωτιές κατέτρωγαν τα πάντα, με στόχο να καθησυχάσει τον κόσμο και να αποποιηθεί τις τεράστιες ευθύνες, φορτώνοντάς τες ουσιαστικά στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Το ΚΚΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους του, να βοηθήσουν με κάθε τρόπο στις πληγείσες περιοχές. Ταυτόχρονα, καλεί το λαό να μετατρέψει την οργή και αγανάκτησή του σε αγώνα και πάλη, για να ανατρέψει αυτή την πολιτική που ξεπουλάει ακόμη και το οξυγόνο του λαού".

Στις φλόγες η Βόρεια Αττική

Ο ορατός, τα τελευταία χρόνια, κίνδυνος της ολοκληρωτικής καταστροφής του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, από κάποια καταστροφική πυρκαγιά επανήλθε απειλητικά, όσο ποτέ άλλοτε, το Σαββατοκύριακο. Τα ελλιπή σχέδια δασοπροστασίας, η απουσία πολιτικής πρόληψης των πυρκαγιών αποκαλύφθηκαν για άλλη μια φορά, όταν η μεγάλη πυρκαγιά του Αυλώνα άρχισε να σιγοτρώει δασικές περιοχές, σε μια έκταση πενήντα χιλιομέτρων από τον Αυλώνα μέχρι τον Ωρωπό και από το Δήλεσι μέχρι τον Αγιο Σωτήρα και τη Μόλα στις βόρειες πλευρές του βουνού της Πάρνηθας.

Μέχρι χτες το απόγευμα οι πυροσβέστες με τη βοήθεια πυροσβεστικών αεροπλάνων προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά που είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο, δοκιμάζοντας τις αντοχές των καταπονημένων δυνάμεων για τρίτη συνεχή μέρα. Η φωτιά ξεκίνησε το Σάββατο το μεσημέρι από την περιοχή Αγίου Θωμά της Βοιωτίας και με τη βοήθεια του ισχυρού ανέμου εξαπλώθηκε κατά μήκος πολλών χιλιομέτρων σε πολλές μικρές εστίες από τον Αυλώνα μέχρι το Δήλεσι.Απείλησε το στρατόπεδο των τεθωρακισμένων, έκαψε σπίτια στον Αυλώνα και ξεχύθηκε προς το νότο, αφού δε συναντούσε στο πέρασμά της κανένα εμπόδιο. Ετσι δεν πέρασε αρκετός χρόνος και οι φωτιές άρχισαν να καίνε σπίτια στο Δήλεσι και στο Χαλκούτσι,στο Καπανδρίτι και τον Ωρωπό.

Και ενώ οι δυνάμεις της δασοπυρόσβεσης είχαν στραμμένη την προσοχή τους σε αυτά τα μέτωπα, εκδηλώθηκαν, προφανώς για αντιπερισπασμό, άλλες πυρκαγιές στο Τατόι,τη Βαρυμπόμπη,τη Βάρη,την Παιανία και το Λαύριο.Από αυτές απειλητικές διαστάσεις πήραν οι φωτιές του Τατοϊου και της Βαρυμπόμπης, όπου απειλήθηκαν βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις.

Οι συνθήκες καύσωνα, σε συνδυασμό με τους πυκνούς καπνούς, την οσμή των καμένων δασών και τις στάχτες που αιωρούνταν στην ατμοσφαίρα του Λεκανοπεδίου είχαν δημιουργήσει εφιαλτικές στιγμές για εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα βόρεια προάστια της Αθήνας είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για την πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης και ήταν σε ετοιμότητα ακόμα και για τη μεταφορά σε ασφαλέστερα σημεία κυρίως ηλικιωμένων ατόμων και ατόμων γενικά που αντιμετώπιζαν αναπνευστικά προβλήματα.

Εξακολουθούν να καίνε

Σε πέντε περιοχές της χώρας χτες οι φλόγες εξακολουθούσαν να καταστρέφουν δάση. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική στην περιοχή Θίσβη - Δόμβραινα της Θήβας η πυρκαγιά ήταν σε εξέλιξη μετά από αναζωπύρωση. Λόγω των καιρικών συνθηκών τα αεροπλάνα δεν μπορούσαν να επέμβουν.

Στον Αγ. Κωνσταντίνο της Φθιώτιδας η φωτιά ήταν σε εξέλιξη. Η ίδια κατάσταση επικρατούσε στην Ερέτρια. Η πυρκαγιά είχε νότιο μέτωπο. Πέντε αεροσκάφη έκαναν ρίψεις και στο χώρο βρίσκονταν τα πληρώματα 21 πυροσβεστικών οχημάτων.

Μικρές αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν στις πυρκαγιές του Κρυονερίου και της Πάρνηθας. Η κατάσταση αντιμετωπίστηκε από επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Παρέμβαση εισαγγελέα

Παρέμβαση στο θέμα με τις πυρκαγιές έκανε η Εισαγγελία. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Γ. Κολιοκώστας παρήγγειλε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία να επισπευστούν οι διαδικασίες της προανάκρισης σχετικά με τις αιτίες των πυρκαγιών του Σαββατοκύριακου.

Ο Γ. Κολιοκώστας ζήτησε να διαβιβαστούν οι δικογραφίες για τις πυρκαγιές όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου, εφόσον προκύπτει το αδίκημα του εμπρησμού.

ΑΥΛΩΝΑΣ

ΔΗΛΕΣΙ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ