ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΑΜΑ
Παραλίγο ολοκαύτωμα...

Δέκα σπίτια κατεστραμμένα, άλλα τρία με σοβαρές ζημιές και 4.000 στρέμματα δάσους ο βαρύς απολογισμός της πυρκαγιάς. Αν δεν άλλαζε η φορά του ανέμου, τα "καζάνια του θανάτου" ίσως γίνονταν μπουρλότο για την πόλη, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή

Κόκκινοι πυκνοί καπνοί σκέπασαν ξαφνικά τα σπίτια που βρίσκονται σκαρφαλωμένα, στο βουνό Αιγάλεω,αιφνιδιάζοντας τους κατοίκους. Πέραμα 5 το απόγευμα του Σαββάτου. Πριν κανείς καταλάβει τι γίνεται, τεράστιες πύρινες γλώσσες, που έρχονταν από τα δυτικά, άρχισαν με τρομακτική ταχύτητα να πλησιάζουν τα σπίτια. Ο αέρας ήταν τόσο δυνατός, που παρέσυρε και πέτρες. Η καμπάνα της Αγίας Τριάδας άρχισε να χτυπά ακατάπαυστα. Τα πεύκα που βρίσκονταν πάνω από τα σπίτια, μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου παραδίδονται το ένα μετά το άλλο στη φωτιά. Ο κόσμος άρχισε να τρέχει προς όλες τις κατευθύνσεις, με κουβάδες, λάστιχα, αξίνες και φτυάρια.

Στις 5.20, οι φλόγες κάνουν έφοδο σε δύο σπίτια. Το μόνο που πρόλαβαν να κάνουν οι ιδιοκτήτες τους ήταν να απομακρυνθούν. Το νερό λιγοστό. Χάος και πανικός. Στις 5.30 έρχεται το πρώτο (!) πυροσβεστικό όχημα, του οποίου το πλήρωμα τα χάνει, δηλώνοντας ότι είναι πυροσβέστες πόλεως και όχι δασών! Επί τόπου καταφτάνει ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος,αλλά και κάτοικοι από όλες τις γειτονιές της πόλης.

Ισχυρή πυροσβεστική δύναμη με 8 οχήματα εμφανίστηκε λίγο πριν τις 7, όμως η πυρκαγιά ήδη είχε καταστρέψει περίπου 6 σπίτια. Παράλληλα στην περιοχή στάλθηκαν και υδροφόρες από τους γύρω δήμους, ύστερα από έκκληση του Δήμου Περάματος. Η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο στις 10 το βράδυ.

Απολογισμός της καταστροφής

Στις 9 το πρωί της Κυριακής είχαν μείνει μερικές μικροεστίες από την πυρκαγιά, όμως ο απολογισμός είναι φρικτός. Τέσσερις χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν κάρβουνο και δέκα οικογένειες έμειναν στο δρόμο. Πίκρα και οργή κυριαρχούν.

"Δεν είχαμε νερό να σώσουμε το σπίτι μας. Εμεινε μόνο το πάτωμα. Πού θα πάω τα παιδιά μου τι θα γίνουμε; Δεν έχουμε τίποτα άλλο παρά τα ρούχα που φοράμε", ήταν τα λόγια της Θεοδώρας Αντωνακοπούλου με 5 παιδιά. "Το βράδυ τα παιδιά έμειναν στο τσιμέντο, όμως από σήμερα θα ξαναρχίσουμε τον αγώνα μας", συμπλήρωσε ο σύζυγος της Θεοδώρας Αναστάσιος.Την ίδια τύχη είχε και το σπίτι του αδελφού του Αναστάση, του Νίκου Αντωνακόπουλου με ένα παιδί, ο οποίος το μόνο που κατάφερε να πει ήταν: "Δεν έμεινε τίποτα".

"Τριάντα χρόνια δουλιάς και ζωής γίνανε στάχτη. Στα γεράματά μου πώς θα ξαναχτίσω σπίτι; Χρόνια τώρα μας λέγανε ότι θα φτιάξουν τη δεξαμενή στο βουνό, όμως τίποτα δεν έγινε και να τώρα τα αποτελέσματα. Τώρα θα 'ρθουν να μας τάζουν, όμως οι σεισμοπαθείς στην Καλαμάτα ζουν ακόμα στα κοντέινερς", είπε συνεχίζοντας την κουβέντα ο Βαγγέλης Κόντης συνταξιούχος, του οποίου το σπίτι κυριολεκτικά εξαφανίστηκε. Στο δρόμο έμεινε και η οικογένεια του Βαγγέλη Μενούνου με τρία παιδιά, του οποίου το σπίτι καταστράφηκε, όπως και του Γιώργου Τσαντίρη και της Αιμιλίας Καβούρη.Η Βούλα Ιωακιμίδου όπως είπε ίσα που πρόλαβε να βγει έξω μαζί με τα δύο της εγγόνια, που τα είχε στο σπίτι.

Κυβερνητικές υποσχέσεις

Στη 1 μ.μ. της Κυριακής στην περιοχή πήγαν ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης μαζί με το νομάρχη Ν. Φωτίου και τον δήμαρχο Περάματος. Ο υπουργός υποσχέθηκε στους κατοίκους ότι "ένα μέρος της αξίας του σπιτιού θα σας δοθεί ως επιχορήγηση και το υπόλοιπο με μακροπρόθεσμα άτοκα δάνεια". Ο δήμαρχος μαζί με τους κατοίκους απαίτησαν να δοθούν επιτέλους στο δήμο τα 150 εκατομ. που έχουν εγκριθεί από το 1996 για την κατασκευή δρόμων στη συγκεκριμένη περιοχή, όμως απάντηση από τον υπουργό δε δόθηκε. Στο μεταξύ από χτες κλιμάκιο του δήμου μαζί με υπαλλήλους της Πολεοδομίας και της Νομαρχίας άρχισαν να καταγράφουν τις ζημιές.

Η οργή του δημάρχου

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, βρήκαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε για λίγο με τον δήμαρχο της πόλης Γιάννη Πατσιλινάκο."Να υποθέσουμε ότι για μία ακόμα φορά σταθήκατε τυχεροί;" του είπαμε δείχνοντας τα "καζάνια του θανάτου". "Μόνο τυχεροί; Ξέρεις τι θα πει αέρας 10 μποφόρ; Ξυρίζεσαι, μυρίζεις τη φωτιά και μέχρι να καταλάβεις τι συμβαίνει καίγεσαι. Αν δεν άλλαζε η φορά του ανέμου, θα καιγόταν όλη η πόλη, ή θα πήγαινε στα καζάνια με απρόβλεπτες συνέπειες", τονίζει ο δήμαρχος. Στην παρατήρηση πως η πυρασφάλεια των δεξαμενών λειτούργησε, απαντά ότι "αυτό έγινε, αλλά αφού πέρασε η φωτιά" και συνεχίζει με οργή: "Μετεγκατάσταση των καζανιών εδώ και τώρα. Από θαύμα σώθηκε η πόλη και ο Πειραιάς. Δεν μπορούν οι υπεύθυνοι να υπόσχονται μέτρα κάθε φορά που διατρέχουμε σοβαρό κίνδυνο και να τα ξεχνούν την άλλη μέρα. Ο κύριος Σημίτης είχε υπογράψει τη μετεγκατάσταση για το 2001. Ας τιμήσει την υπογραφή του".Οταν επισημαίνουμε στον δήμαρχο ότι ήδη μια εταιρία πετρελαιοειδών μεταφέρεται, μας υπογραμμίζει ότι οι εγκαταστάσεις της μένουν και τα καζάνια τώρα που είναι μισοάδεια, λόγω των αερίων που υπάρχουν, είναι ακόμα πιο επικίνδυνα.

Η κουβέντα έρχεται στις ευθύνες που ορισμένοι καταλογίζουν στη δημοτική αρχή για το ότι δεν έχει πάρει μέτρα προστασίας της περιοχής. "Πεύκα και σπίτια έγιναν παρανάλωμα του πυρός, νικημένα από την εγκληματική βραδύτητα του κρατικού μηχανισμού και την αδιαφορία των αρμοδίων της κυβέρνησης που επί δεκαετίες δεν πήραν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ουσιαστική ένταξη στο σχέδιο και την ανάπλαση της περιοχής. Η έλλειψη μέτρων στην πανέμορφη δασική περιοχή της "χωράφας" διευκόλυνε το έργο της φωτιάς. Ο απολογισμός είναι βαρύς. Κάηκαν 4.000 στρέμματα δάσους. Πάνω από δέκα οικογένειες βρέθηκαν κυριολεκτικά στο δρόμο. Ο αγώνας τόσων κατοίκων για την εξασφάλιση ενός σπιτικού έγιναν κάρβουνο και στάχτη. Είναι πια καιρός ν' αναλάβει η πολιτεία τις ευθύνες της. Η περιοχή καθυστέρησε εγκληματικά για να μπει στο σχέδιο, πράγμα που θα επέτρεπε και τη δημιουργία σοβαρής υποδομής, ικανής ν' αντιμετωπίσει τέτοιες καταστροφές",λέει φανερά οργισμένος ο δήμαρχος. Στη συνέχεια ο Γ. Πατσιλινάκος απαριθμεί αυτά που έπρεπε να έχουν γίνει, αλλά δεν έγιναν από την πολιτεία, όπως:

  • Η πρόσθετη τρίτη δεξαμενή που επί χρόνια αγωνίζεται ο δήμος να κατασκευάσει η ΕΥΔΑΠ και μόλις προ ημερών εγκρίθηκε.
  • Ο δεύτερος δρόμος, που αν είχε κατασκευαστεί, θα επέτρεπε την άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής.
  • Από το 1996 ο δήμος περιμένει τα εγκεκριμένα 150 εκατομμύρια για την κατασκευή του δρόμου Ευήνου και Αγίας Τριάδας, που βρίσκονται στην καρδιά της πληγείσας περιοχής, που με τα αδιέξοδά τους δυσχεραίνουν τις κινήσεις των πυροσβεστικών οχημάτων.

"Το Μάρτη το Νομαρχιακό Συμβούλιο ψήφισε σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. Ούτε αυτό δε λειτούργησε;", είναι η επόμενη ερώτηση που θέσαμε στον Γ. Πατσιλινάκο. "Πώς να λειτουργήσει αφού ακόμα είναι στο στάδιο της μελέτης",απαντά.

Τεράστιες καταστροφές σε Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα

"Παρανάλωμα του πυρός" έγινε την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο η Ανατολική Στερεά - Εύβοια από 13 μεγάλες πυρκαγιές. Σε Εύβοια, Βοιωτία και Φθιώτιδα, με τη βοήθεια της έντασης του ανέμου, καταστράφηκαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων και καλλιεργειών, αιγοπρόβατα και μελισσοσμήνη. Προξενήθηκαν ολικές ή σημαντικές ζημιές σε δεκάδες κατοικίες, ενώ ο 80χρονος Δημ. Τσίμπος,από τα Φύλλα Εύβοιας, κάηκε στο μαντρί του μαζί με τα 150 αιγοπρόβατά του.

Κύρια χαρακτηριστικά ήταν η γρήγορη εξάπλωση των πυρκαγιών, η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, η έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού. Ηθικός αυτουργός αναδεικνύεται και εδώ η αντιδασική κυβερνητική πολιτική, που παραδίδει τα δάση βορά στους εμπρηστές και οικοπεδοφάγους - μεγαλοκαταπατητές, ενώ σε ευάλωτες περιοχές, όπως είναι η Εύβοια και η Φθιώτιδα, δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας, παρότι κάθε χρόνο με το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου ή κατά τη διάρκειά της και μετά από μεγάλες πυρκαγιές, εξαγγέλλονται διάφορα. Φέτος, ένα επιπλέον αρνητικό προστέθηκε, με την αποδέσμευση της Δασικής Υπηρεσίας από το φυσικό της αντικείμενο, τη δασοπροστασία.

Ο,τι διασώθηκε οφείλεται αποκλειστικά στην αυτοθυσία των ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και στους πολίτες που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι την ίδια ώρα που Εύβοια και Βοιωτία βρίσκονταν σε πύρινο κλοιό, χάνονταν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, καίγονταν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα πνευμόνων οξυγόνου, οι δύο νομάρχες συμμετείχαν στη φιέστα κυβερνητικού κλιμακίου το Σαββατοκύριακο στη Λαμία και "αγαλλιάζονταν" μεταξύ "συναγρίδας και τσιπούρας" στο πρωθυπουργικό τραπέζι στον Καραβόμυλο Φθιώτιδας.

Εύβοια

Βιβλική καταστροφή προξένησαν οι πυρκαγιές που ξέσπασαν τις τελευταίες δύο μέρες της προηγούμενης βδομάδας στο Πισσώνα, την Κάρυστο, την Αυλίδα και στον Αγιο Ιστιαίας.Το αποτέλεσμα ήταν η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής (του Δημ. Τσίμπου), το ολοκληρωτικό κάψιμο δασικών και αγροτικών εκτάσεων 220.000 στρεμμάτων, εκ των οποίων 200.000 στρέμματα στις περιοχές Πισσώνα. Εκεί ξέσπασε η πυρκαγιά, στη θέση "Πολητήρα", το Σάββατο το μεσημέρι και βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι χτες το απόγευμα. Επίσης σε Θεολόγο, Πούρνο, Αφράτι, Φύλλα, Γυμνό Ερέτριας, Κάρυστο, όπου κάηκαν 8.000 στρέμματα θαμνώδους δασικής έκτασης. Στην Αυλίδα η φωτιά ξεκίνησε το Σάββατο το μεσημέρι απ' την περιοχή Σχηματαρίου (Αγ. Γεώργιος) και σε 3 ώρες έκαψε στο διάβα της 2.000 στρέμματα δασικής έκτασης, πολλά ελαιόδεντρα και προξένησε σημαντικές ή ολικές ζημιές σε 30 κατοικίες στην οικιστική περιοχή της παραλίας Αυλίδας, ενώ η περιοχή έμεινε χωρίς ρεύμα, αφού 20 κολόνες της ΔΕΗ κάηκαν.

Επίσης από τη μεγάλη πυρκαγιά στο Πισσώνα κάηκαν 6 εξοχικές κατοικίες και το εξωκλήσι του Αγ. Σωτήρα Φύλλων, 2 χοιροτροφικές μονάδες της εταιρίας"Μιμίκος" με 500 χοιρομητέρες και 2.000 παχυνόμενα χοιρινά και 2.000 αιγοπρόβατα.

Τέλος, στην πυρκαγιά του Αγίου Ιστιαίας που εκδηλώθηκε την Παρασκευή το απόγευμα κάηκαν 500 στρέμματα δασικής έκτασης, 2 αποθήκες, 100 κουνέλια, 100 κοτόπουλα και 2 κατσίκες. Στην περιοχή Μαγούλας Ερέτριας, ο Αναστ. Αργύρης στην προσπάθειά του να διασώσει το σπίτι του που καιγόταν, έπαθε εγκαύματα β' βαθμού και διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Βοιωτία

Σε εξέλιξη βρίσκεται - μετά από αναζωπύρωση - η πυρκαγιά που ξέσπασε την Παρασκευή το μεσημέρι μεταξύ των κοινοτήτων Προδρόμου - Θίσβης Βοιωτίας και καίει ανεξέλεγκτα πλέον, με τη "βοήθεια" του ανέμου, τον ορεινό όγκο του Ελικώνα.

Παρά τις προσπάθειές τους οι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (10 οχήματα με 25 πυροσβέστες) τις προηγούμενες ημέρες δεν κατόρθωσαν - και δεν ήταν δυνατό με τόσο μικρή δύναμη - να την περιορίσουν. Από έκρηξη που σημειώθηκε κατά την ώρα της πυρόσβεσης σε αποθήκη των "Μαρμάρων Μικελή" τραυματίστηκαν ελαφρά δύο πυροσβέστες. Κανένα πυροσβεστικό αεροσκάφος δεν έκανε ρίψεις, παρά μόνο χτες Δευτέρα. Πάνω από 20.000 στρέμματα πευκόφυτης δασικής έκτασης και ελαιοκαλλιέργειες, πολλά μελίσσια και 400 αιγοπρόβατα είχαν καεί μέχρι χτες το απόγευμα. Πρόδρομος, Θίσβη, Δομβραίνα, Ξηρονομή και παραλίες Σαράντη και Αλυκής για πολλές ώρες παρέμειναν χωρίς ρεύμα.

Οπως δήλωσε στο "Ρ" ο πρόεδρος της Κοινότητας Προδρόμου, Σεραφείμ Φραντζής η έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού από την κυβέρνηση και τις κρατικές υπηρεσίες, η μη έλευση αεροσκαφών, οδήγησαν σε ανεξέλεγκτη κατάσταση με δεδομένο και το δύσβατο σε περιοχές του Ελικώνα. "Εμείς, επισημαίνει, ζητάμε την άμεση καταγραφή των ζημιών και την καταβολή ολικών αποζημιώσεων στους ελαιοκαλλιεργητές και σε όσους έχασαν την περιουσία τους".

Από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο στη βιομηχανία "Ελληνικά Καλώδια" του ομίλου Στασινόπουλου στα Οινόφυτα, κάηκε αποθήκη καλωδίων.

Δήλεσι

Σκηνές αλλοφροσύνης και πανικού των κατοίκων επικρατούσαν το Σάββατο στον οικισμό Δήλεσι Οινοφύτων, σε μια προσπάθεια να περισωθεί ό,τι ήταν δυνατό. Μόνοι τους οι κάτοικοι με κλαδιά, με λάστιχα νερού προσπαθούσαν απεγνωσμένα να κάνουν ό,τι μπορούσαν. Τα 2 πυροσβεστικά οχήματα της ΕΑΒ και το ένα της Πυροσβετικής Υπηρεσίας δεν ήταν αρκετά. Οδύνη, κλαυθμός και οδυρμός από γυναίκες άντρες και παιδιά για "τους κόπους μιας ζωής που πήγαν χαμένοι" μέσα σε λίγη ώρα εξαιτίας της "έλλειψης μέσων και της αδιαφορίας της κρατικής μηχανής". "Τηλεφωνούσαμε και δε μας απαντούσε κανείς". Πάνω από 10 σπίτια κάηκαν ολοσχερώς, οτιδήποτε συνάντησε μπροστά της η φωτιά έγινε στάχτη, μαύρο τοπίο όλος ο οικισμός, ανυπολόγιστες οι καταστροφές.

Φθιώτιδα

Με την προεκλογική φιέστα που διοργανώθηκε στη Λαμία και την έλευση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, συνέπεσαν οι πυρκαγιές του Σαββάτου στον Αγ. Κωνσταντίνο και στη θέση "Νεράιδα" της Στυλίδας, που έχουν κάψει μέχρι τώρα - συνεχίζεται η πυρκαγιά στον Αγ. Κωνσταντίνο - περί τα 10.000 στρέμματα πευκοδάσους και καλλιεργειών. Με ειρωνικό τρόπο αντιμετώπισαν οι πληγέντες και οι κάτοικοι τις δηλώσεις του πρωθυπουργού που έκανε το Σαββατόβραδο από τον Αγ. Κωνσταντίνο, με τις οποίες προσπάθησε να ρίξει τις ευθύνες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στους ΟΤΑ για τις ανεξέλεγκτες χωματερές.

"Ενδεχόμενα" και κυβερνητικές μπαρουφολογίες

Μια βδομάδα ακριβώς πριν τη μεγάλη, καταστροφική επανεμφάνιση των πυρκαγιών, ο κυριακάτικος "Ρ" της 28/6 προειδοποιούσε, σε ρεπορτάζ του, με τίτλο "Πολλαπλώς απροστάτευτα φέτος τα δάση", πως το κακό δε θα αργήσει να φανεί.

Η τραγική επιβεβαίωση του υπότιτλου του ρεπορτάζ ("όλα προμηνύονται μαύρα") δε χαροποιεί κανέναν, αλλά σφραγίζει - με τον χειρότερο τρόπο - τις επισημάνσεις του δημοσιεύματος, όσον αφορά την κυβερνητική πολιτική για τη δασοπροστασία. Υπενθυμίζουμε μερικές από αυτές τις επισημάνσεις, οι οποίες γίνονται όλο και πιο πολύ επίκαιρες.

Τα αίτια της καταστροφής των πέντε εκατομμυρίων στρεμμάτων δάσους τα τελευταία 11 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων καταστροφών και αυτών που θα έρθουν, γράφαμε, πως έχουν σαν αιτίες την "αντιδασική νομοθεσία, το ανεπίλυτο ιδιοκτησιακό πρόβλημα, το ανύπαρκτο Δασικό Κτηματολόγιο, τον σχεδιασμό χρήσεων γης, την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών, καθώς και τη δράση εμπρηστών και καταπατητών ".

Σε όλα αυτά η κυβέρνηση απάντησε με νόμο, που αποσπά τη δασοπυρόσβεση από τη Δασική Υπηρεσία και την αναθέτει στο Πυροσβεστικό Σώμα στο όνομα της "σύγκλισης"... "Αντί", γράφαμε, "για την ίδρυση ενιαίου φορέα δασοπροστασίας, που είχε αποφασίσει ομόφωνα το 1993 Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, μέσα στο καλοκαίρι αναθέτει στους πυροσβέστες τη σωτηρία του δασικού μας πλούτου".

Τότε γράφαμε ότι "γίνεται προσπάθεια να ξεχωρίσει η πρόληψη από την καταστολή, όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές. Σύμφωνα με τους δασικούς όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει διότι ο δασικός χώρος είναι ενιαίος και αδιάσπαστος, διέπεται από ξεχωριστούς κανόνες λειτουργίας με αλληλεπιδράσεις πανίδας και χλωρίδας και γι' αυτό το λόγο πρέπει να διαχειρίζεται ενιαία".

Στις συνεντεύξεις που έδωσαν πριν ψηφιστεί ο νόμος οι δασικοί υποστήριζαν ότι "η πυροπροστασία είναι μέρος της συνολικής διαχείρισης, προστασίας και ανάπτυξης των δασών. Οι δασολόγοι που θα συντάξουν το διαχειριστικό σχέδιο ενός δάσους, είναι δεδομένο ότι ανάλογα με το δασοπονικό είδος που επικρατεί, τις κλιματικές συνθήκες, το ανάγλυφο κλπ, και την ευφλεκτικότητά του θα σχεδιάσουν δεσμευτικά και τα μέτρα πυροπροστασίας που πρέπει να παρθούν, αφού έχουν την επιστημονική γνώση (έχουν διδαχτεί μετεωρολογία, κλιματολογία, δασική οικολογία, δασική οδοποιία, τη συμπεριφορά της φωτιάς σε ανοιχτούς χώρους και τη χρήση των αντιπυρικών συστημάτων)".

Τέσσερις μήνες προετοιμασία είχε ζητήσει, μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής, ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής. Κι όμως ο νόμος ψηφίστηκε στις αρχές του Μάη, τότε δηλαδή που αρχίζει η αντιπυρική περίοδος. Δεν έφτανε όμως μόνον αυτό. Το υλικό της Δασικής κατά μεγάλο μέρος παρέμεινε ασυντήρητο, αφού με την προοπτική της ανάθεσης της δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική, δεν της διατέθηκαν τα αναγκαία κονδύλια.

Επίσης μέσα στο καλοκαίρι η Πυροσβεστική θα αναπλήρωνε τα οργανικά κενά της σε προσωπικό (1.300 προσλήψεις). Οι καινούριοι πυροσβέστες, όμως, θα είναι επιχειρησιακά έτοιμοι το... φθινόπωρο, ενώ η διαδικασία πρόσληψης των εποχικών δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Μάη. Η παράδοση δε, του υλικού της Δασικής στην Πυροσβεστική είχε αρχίσει από τις 23 Μάη.

Ολα έγιναν στο "παραπέντε" και μετά ο υπουργός Εσωτερικών δηλώνει ότι ερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα. Ενα όμως... ενδεχόμενο αποτελεί και το νομοσχέδιο του Σ. Τζουμάκα, με το οποίο νομιμοποιούνται και παραχωρούνται όλες οι δασικές εκτάσεις που άλλαξαν χρήση μέχρι το 1975 στους φορείς που τις χρησιμοποιούν, έναντι τιμήματος, αν πρόκειται για δημόσιες (άρα καταπατημένες) εκτάσεις, ανέξοδα αν πρόκειται για ιδιωτικές.

Αλλο "ενδεχόμενο" που πρέπει να εξεταστεί είναι ο ρυθμός "χελώνας" με τον οποίο προχωρά (;) η σύνταξη του Δασικού Κτηματολογίου. Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα η κυβέρνηση δεν παρέλειψε να καταργήσει το "τεκμήριο υπέρ του δημοσίου". Ετσι, όταν ένας ιδιώτης ισχυρίζεται ότι κάποια δασική έκταση τού ανήκει, πρέπει το δημόσιο - εφόσον το αμφισβητεί - να αποδείξει αυτό πλέον ότι είναι δημόσια έκταση.

Το τρίτο "ενδεχόμενο" είναι ο πρόσφατος νόμος του υπουργείου Ανάπτυξης για τη δημιουργία βιομηχανικών περιοχών σε δασικές εκτάσεις που παραχωρούνται, χωρίς καμιά χωροθέτηση των δραστηριοτήτων της βιομηχανίας και έναν ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό.

Τα "ενδεχόμενα" αυτά είναι που οπλίζουν τα χέρια των εμπρηστών και μεταβάλλουν τα δάση της χώρας σε κρανίου τόπο και τα προσφέρει απλόχερα η κυβερνητική πολιτική.

Στη Σαλαμίνα

Η πύρινη λαίλαπα πέρασε και από τη Σαλαμίνα. Αποτέλεσμα: μια νεκρή, 15 σπίτια έγιναν στάχτη και η περιοχή που ονομάζεται Πανόραμα να θυμίζει κρανίου τόπο.

Νεκρή είναι η 67χρονη Ευθυμία Γρυπάρη,που προσπαθώντας να σωθεί εγκλωβίστηκε μέσα σε ένα ρέμα και βρήκε τραγικό θάνατο. Οι πυροσβέστες που έσπευσαν σε βοήθεια, δεν κατόρθωσαν να την σώσουν. Εσωσαν όμως την αδελφή της την τελευταία στιγμή. Ο σύζυγος της νεκρής παρέμεινε στο σπίτι τους και έπαθε σοβαρά εγκαύματα. Μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας όπου και νοσηλεύεται.

Από τη φωτιά δε γλίτωσε ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα, που καταστράφηκε ολοσχερώς όταν το τύλιξαν οι φλόγες, ενώ από θαύμα σώθηκαν οι πυροσβέστες που πρόλαβαν να απομακρυνθούν.

Και εδώ η απουσία του κρατικού μηχανισμού ήταν εξοργιστική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ