ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΟΦΙΝ

Ασχημη η πορεία των δημοσιονομικών ελλειμμάτων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Στο "διάδρομο" του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας (ΕΚΟΦΙΝ) στις Βρυξέλλες περίμενε χθες όλο το πρωί ο Γ. Παπαντωνίου, αφού τα ένδεκα κράτη - μέλη που προκρίθηκαν για την ΟΝΕ θα συνεδριάζουν στο εξής ξεχωριστά και πρώτα ως ΕΚΟΦΙΝ - 11. Και αφού οι ένδεκα θα αποφασίζουν ξεχωριστά για τα υπόλοιπα, μετά, όπως έγινε και χθες, θα συνεδριάζουν ως "παλιό" ΕΚΟΦΙΝ και για τα (... ) "διάφορα". Ετσι ενώ το βασικό θέμα, η άσχημη πορεία των δημοσιονομικών ελλειμμάτων συζητήθηκε στο ΕΚΟΦΙΝ - 11 με σχετική εισήγηση της Κομισιόν και παρουσία του προέδρου της "Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας"(ΕΚΤ) Β. Ντόιζεμπεργκ, στο "άλλο" ΕΚΟΦΙΝ, όπου συμμετείχε και ο Γ. Παπαντωνίου, συζητήθηκαν κάτι "υπόλοιπα" όπως τα (... ) προσεχή μέτρα που"θα" πρέπει να ληφθούν για το ηλεκτρονικό εμπόριο, το σχήμα χαρτονομισμάτων του ΕΥΡΩ και, άλλα, παρόμοια θέματα.

Για πρώτη φορά, ο Γ. Παπαντωνίου, διαμήνυσε στους δημοσιογράφους ότι "δεν έχει τίποτα να πει" και έτσι δεν έγινε η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Αντίθετα στο ΕΚΟΦΙΝ - 11 έγινε μια πάρα πολύ έντονη συζήτηση, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν για τους ένδεκα, το συνολικό έλλειμμα του πρώτου εξαμήνου 1998 έχει ξεφύγει τόσο από τις αρχικές προβλέψεις, που σχεδόν καλύπτει το προβλεπόμενο έλλειμμα για όλο το τρέχον έτος. Δηλώσεις ανησυχίας έκανε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Σαντέρ ο οποίος εξέφρασε τη"δυσαρέσκειά" του προς τους ένδεκα για το γεγονός των αυξημένων ελλειμμάτων"παρά" την "ευνοϊκή" οικονομική συγκυρία, και, όπως (... ) προβλέπεται για όλη την ΟΝΕ του Μάαστριχτ, για τη "συντηρητική εξέλιξη στο μέτωπο των μισθών".

Η Ελλάδα χάνει από την Κοινότητα

Παρ' όλο που ο Γ. Παπαντωνίου περίμενε υπομονετικά στο "διάδρομο" πότε θα τελειώσει η συνεδρίαση των "μεγάλων αφεντικών", τα επίσημα εμπορικά στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η στατιστική υπηρεσία της Κομισιόν (Eurostat) δε δικαιολογούν τόση (... ) υποτέλεια. Η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ελλείμματα του εμπορικού ισοζυγίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όμως αυτό δεν οφείλεται στο εμπόριο με "τρίτες χώρες" που πάει καλά, αλλά στις αρνητικές εμπορικές δοσοληψίες που έχει με τους "εταίρους" της. Συγκεκριμένα το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου της χώρας ανέρχεται σε μείον 12,7 δισ. ECU και είναι το υψηλότερο μετά την Αγγλία για το 1997. Τον προηγούμενο χρόνο, το 1996, ανερχόταν σε μείον 12,4 δισ. ECU. Οι συνολικές εξαγωγές (προς Κοινότητα και "τρίτες" χώρες) ανέρχονται σε 9,9 δισ. ECU για το 1997 και οι εισαγωγές σε 22,6 δισ. ECU.

Αλλά ενώ από το εμπόριο με "τρίτες" χώρες η Ελλάδα ωφελείται, από αυτό με τους, εταίρους ζημιώνεται όλο και πιο πολύ.Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την Κοινότητα το 1997 σημείωσανμείωση της τάξης του μείον 2,3% σε σχέση με το 1996, ενώ με τις "τρίτες" χώρες αύξηση κατά συν 26,5%. Ανάλογα και με τις εισαγωγές όπου παρουσιάστηκε αισθητή αύξηση (συν 8,4%) σε σχέση με τους "εταίρους" και τεράστια μείωση σε σχέση με τις "τρίτες" χώρες από το 33,6% του 1996 σε 2,9% το 1997.

Μια εντυπωσιακή μεταβολή μέσα σ' ένα μόλις χρόνο. Αντίθετα, το συνολικό εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανήλθε από 43,6 δισ. ECU το 1996 σε 50,3 δισ. ECU το 1997.

Ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος των Ευρωπαίων παραμένουν οι ΗΠΑ. Στην όγδοη θέση βρίσκεται η Τουρκία, με 22,3 δισ. ECU εξαγωγές των Ευρωπαίων προς αυτήν, και 11,8 δισ. ECU εισαγωγές.

Θερμό καλοκαίρι

Την "καρδιά" του καλοκαιριού επέλεξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για να χτυπήσει ανελέητα τον πυρήνα των εργατικών κατακτήσεων και το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα, με το νομοθετικό τερατούργημα για την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Το ίδιο διάστημα - σύμφωνα με τις οδηγίες του ίδιου του πρωθυπουργού - έβαλε πλώρη να ξεμπερδεύει με το ξεπούλημα του φιλέτου της δημόσιας περιουσίας, αλλά και να θέσει τις βάσεις για την ισοπέδωση της κοινωνικής ασφάλισης με τη δημοσιοποίηση, εντός των επομένων ημερών, του πρώτου "μίνι" σχετικού νομοσχεδίου. Ποντάρει στα "μπάνια του λαού", στις άδειες και στα κλειστά εργοστάσια, ώστε να μειωθούν οι αντιδράσεις που προκαλούν τα μέτρα - "οδοστρωτήρας". Αυτοαποκαλύπτεται έτσι, και με τον τρόπο αυτό, σε μια αδίστακτη κυβέρνηση, που περιμένει - όπως οι διαρρήκτες - να αδειάσουν οι πόλεις, για να λεηλατήσει τα εργατικά δικαιώματα, για να επιβάλει ένα "νέο" καθεστώς, που ισοδυναμεί με εργασιακή ζούγκλα.

Ωστόσο, οι πρώτες κιόλας αντιδράσεις - αντιδράσεις που εκδηλώνονται παρά και ενάντια στον πυροσβεστικό ρόλο, που ανέλαβαν να παίξουν οι ηγετικές ομάδες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ και αλλού - δείχνουν ότι η κυβέρνηση υπολογίζει εν πολλοίς χωρίς τον ξενοδόχο, ότι το καλοκαίρι αυτό θα είναι πολύ θερμό. Το κύμα της οργής, που ξέσπασε με τη δημοσιοποίηση του βαθύτατα αντιδραστικού νομοθετήματος, διαδέχονται η έμπρακτη αμφισβήτηση του κυβερνητικού εγχειρήματος, η οργάνωση συλλαλητηρίων, οι ενημερωτικές εκστρατείες στους τόπους δουλιάς, οι προσπάθειες συντονισμού, οι διαφοροποιήσεις μελών, αλλά και στελεχών της κυβερνητικής παράταξης, αλλά και της ΔΑΚΕ, από την τακτική "δούρειου ίππου" των ηγεσιών, η στράτευση μεγάλων δευτεροβάθμιων οργανώσεων - όπως το Εργατικό Κέντρο Αθήνας - στην προσπάθεια οργάνωσης της πάλης, ενάντια στο τερατούργημα.

Πρωτοπόρες σ' αυτή τη μεγάλη προσπάθεια βρίσκονται ξανά οι ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις. Με ξεκάθαρο το μέτωπο πάλης. Με το χέρι απλωμένο σε όλους τους εργαζόμενους, σε κάθε δύναμη, σε κάθε συνδικαλιστή που λέει "όχι" σ' αυτό το μεγάλης, ιστορικής σημασίας, επιχειρούμενο πισωγύρισμα. Καθοριστικός αναδεικνύεται, μέσα από όλη αυτή την προσπάθεια, ο ρόλος του πρωτοβάθμιου σωματείου. Αν τα Εργατικά Κέντρα και οι ομοσπονδίες είναι αυτή τη στιγμή επιφορτισμένες με το βαρύ χρέος της οργάνωσης και του συντονισμού των αγώνων κατά περιοχή, περιφέρεια, κλάδο, το καθήκον και η ευθύνη του πρωτοβάθμιου σωματείου είναι να γίνει η ψυχή της αντίστασης μέσα στους χώρους δουλιάς. Να ενημερώσει και τον τελευταίο εργαζόμενο για το μέγεθος του χτυπήματος, που επιχειρείται. Να τον ξεσηκώσει ενάντια σ' αυτή τη βαθιά αντιδραστική αντεργατική πολιτική. Να καταδείξει τις ευρύτερες συνέπειες, που θα έχει όχι μόνο στην εργασία, αλλά στην ίδια τη ζωή του, η επιβολή αυτού του τερατουργήματος που τον μετατρέπει σε έρμαιο στην πιο άκρατη εργοδοτική ασυδοσία. Να δημιουργήσει, ταυτόχρονα, μέσα από αυτή την προσπάθεια τις προϋποθέσεις της δικής του πολύπλευρης παρέμβασης, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η πάλη, για να μετριαστεί το κακό και σε συνέχεια να ανατραπεί. Να προετοιμαστεί το έδαφος, ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι αγώνες στην πορεία. Και για να γίνει αυτό ένας είναι ο δοκιμασμένος τρόπος: Να ενισχυθεί η ενότητα και η αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργαζόμενους - στους εργαζόμενους όλων των "ταχυτήτων" - να δυναμώσει η δράση και η συσπείρωση γύρω από το συνδικάτα. Οι κομμουνιστές σ' αυτή την κατεύθυνση θα πρωτοστατήσουν, ενισχύοντας την προσπάθεια να ενωθεί αγωνιστικά ο λαός και να διαμορφώσει το δικό του Μέτωπο.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
ΟΧΙ στις οργανώσεις πολιτικών κομμάτων στους εργασιακούς χώρους!!!

Εξωφρενική, βαθιά αντιδραστική απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου

Απαγορεύονται οι οργανώσεις των πολιτικών κομμάτων στους εργασιακούς χώρους, με απόφαση του Αρείου Πάγου!Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, συνεχίζοντας το μπαράζ δικαστικών αποφάσεων, που περιορίζουν συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων, προχώρησε στην πιο αντεργατική απόφαση των τελευταίων δεκαετιών.

Με την απόφαση 1220/98 του Β Τμήματος του Αρείου Πάγου τίθενται υπό διωγμό οι οργανώσεις των πολιτικών κομμάτων στους εργασιακούς χώρους και στην ουσία πάνε ...περίπατο οι συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν το δικαίωμα των πολιτών, να ιδρύουν και να συμμετέχουν σε πολιτικά κόμματα.

Οπως επισήμαναν νομικοί κύκλοι είναι η πιο αντεργατική απόφαση, αφού αμφισβητεί κατακτήσεις των εργαζομένων, που αποκτήθηκαν μετά από πολύχρονους και σκληρούς αγώνες, αλλά αναιρεί και στοιχειώδη συνταγματικά δικαιώματα του πολίτη.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου κινδυνεύει με απόλυση όποιος εργαζόμενος πρωτοστατεί ή συμμετέχει στη δημιουργία πολιτικής οργάνωσης σε εργασιακούς χώρους. Δηλαδή, οι πολιτικές οργανώσεις στις επιχειρήσεις και τους εργασιακούς χώρους κινδυνεύουν άμεσα να βγουν στην παρανομία και θα επιτρέπονται μοναχά οι αμιγώς συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Συγκεκριμένα, ο Αρειος Πάγος με πλειοψηφία 3-2 και παρά την αντίθετη πρόταση του εισηγητή αρεοπαγίτη δέχτηκε ότι δεν είναι καταχρηστική η απόλυση εργαζόμενης γυναίκας, η οποία πρωτοστάτησε στη δημιουργία πολιτικής οργάνωσης στην ΕΒΟ ΑΕ. Την ίδια απόφαση είχε πάρει και το Εφετείο με πλειοψηφία 2-1 και τότε πάλι, παρά την αντίθετη πρόταση του εισηγητή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο έκρινε νόμιμη την απόλυση της εργαζόμενης, παρά το γεγονός ότι δέχτηκε πως ήταν άψογη στα υπηρεσιακά της καθήκοντα και δεν προέβη σε καμιά κίνηση, που να δημιουργεί αναστάτωση στο ήρεμο εργασιακό κλίμα στη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί, πρώτον αφορά επιχείρηση των ΔΕΚΟ όπου, τουλάχιστον θεωρητικά, οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν τις περισσότερες συνδικαλιστικές ελευθερίες και δεύτερον, γιατί η απόλυση έγινε σε εργαζόμενη, μέλος του κυβερνώντος κόμματος. Η συγκεκριμένη εργαζόμενη το 1995, είχε ιδρύσει στην ΕΒΟ πολιτική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα η διοίκηση της κρατικής επιχείρησης, γι' αυτό το λόγο να την απολύσει, αν και στην εξουσία βρισκόταν το ΠΑΣΟΚ.

Ο Κρόνος, πλέον, έφτασε στο σημείο να τρώει ακόμη και τα ίδια του τα παιδιά, ενώ οι συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων δέχονται πολύπλευρη επίθεση.

Η διοίκηση της ΕΒΟ ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι μετά την ίδρυση της πολιτικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ φοβάται πως οι προσλήψεις θα γίνονται με κομματικά κριτήρια, ενώ ο Αρειος Πάγος, αποδεχόμενος μελλοντικούς (!) φόβους της επιχείρησης, έκρινε πως η απόφαση του Εφετείου για την απόλυση της εργαζόμενης δεν είναι καταχρηστική. Επίσης, η απόφαση του Εφετείου είχε κρίνει ότι μία καθαρά πολιτική οργάνωση θα μπορούσε να μεταφέρει τους στόχους και τις επιδιώξεις του κόμματος στο χώρο εργασίας. Το σκεπτικό αυτό αποδέχτηκε και ο Αρειος Πάγος.

Παράλληλα, στην απόφαση του Β Τμήματος του Αρείου Πάγου αναφέρεται ότι η εργαζόμενη στην ΕΒΟ, με τη δημιουργία πολιτικής οργάνωσης στο χώρο δουλιάς, απέβλεπε στην προώθηση των στόχων του κόμματος, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στην απρόσκοπτη εκτέλεση τους έργου της επιχείρησης και να διαταραχτεί η εύρυθμη λειτουργία της.

Αντίθετα, η μειοψηφία του δικαστηρίου υποστήριξε πως το γεγονός ότι η οργάνωση είχε πολιτικό χαρακτήρα και σκοπό και ότι τα μέλη της ήταν αποκλειστικά εργαζόμενοι στην ΕΒΟ "δεν καθιστά τη σύστασή της επιλήψιμη".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ