ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θέλουμε ειρήνη και τη θέλουμε τώρα!

Σε μία συγκινητική εκδήλωση που έγινε στην πόλη Τσεσμέ, στην Τουρκία, εκφράστηκε η θέληση να ζήσουν οι λαοί ειρηνικά. Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι κάτοικοι του Τσεσμέ στις αντιπροσωπείες της ΚΝΕ και της Ενωσης Τουρκοκυπρίων Φοιτητών

Με πανό που έγραφαν στα ελληνικά και τουρκικά "Ζήτω η αδελφοσύνη των λαών", με κόκκινες σημαίες, γαρίφαλα και συνθήματα για την ειρήνη των λαών υποδέχτηκαν στο λιμάνι του Τσεσμέ την αντιπροσωπεία της ΚΝΕ και της Ενωσης Τουρκοκυπρίων Φοιτητών οι αντιπρόσωποι του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης της Τουρκίας, οι οποίοι ανέλαβαν το ρόλο του οικοδεσπότη, όταν την περασμένη Κυριακή οι αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις συνεχίστηκαν από τη Χίο στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Η υποδοχή ήταν κάτι παραπάνω από θερμή. Ο Τσεσμές, "αδελφή πόλη" με τη Χίο, ζούσε στους ρυθμούς του καλοκαιριάτικου μεσημεριού, αλλά δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πλησίασαν για να χαιρετίσουν και να μιλήσουν με τους επισκέπτες. Το πρόγραμμα προέβλεπε επίσκεψη στα Αλάτσατα,όπου η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ παραβρέθηκε σε εκδήλωση στο μνημείο του ποιητή Αζίζ Νεσίν,καθώς εκείνη τη μέρα συμπληρώνονταν τέσσερα χρόνια από το θάνατό του. Σε μία λιτή τελετή, στην οποία μίλησε ο καθηγητής Σαντούν Αρέν για το έργο του ποιητή και δημοσιογράφου, κατατέθηκαν στεφάνια και τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού στη μνήμη του.

Η εκδήλωση Ελληνοτουρκικής Φιλίας έγινε στην παλιά εκκλησία του Αγίου Χαράλαμπου. Στη διάρκειά της μίλησαν ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Ν. Σοφιανός,εκπρόσωποι του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης και της Ενωσης Τουρκοκυπρίων Φοιτητών και όλοι εξέφρασαν τη διάθεση να ενταθούν οι προσπάθειες ώστε οι λαοί να ζήσουν ειρηνικά και να δυναμώσουν οι φωνές ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

"Θα δουλέψουμε για την ειρήνη" Εντυπωσιασμένος από την υποδοχή που βρήκε η αντιπροσωπεία του κόμματος του, αλλά και από τη ζωντάνια των κνιτών εμφανίστηκε ο γραμματέας της περιοχής Σμύρνης του ODP Νιχάτ Τοπάλκατσι,μιλώντας στην εκδήλωση. Μετά από ένα θερμό καλωσόρισμα στους επισκέπτες, απευθύνθηκε στους παρευρισκόμενους, λέγοντας: "Θέλω να σας περιγράψω το πώς περάσαμε χτες στη Χίο και τις συναντήσεις που είχαμε με τις αντιπροσωπείες των Ελληνοκυπρίων, των Τουρκοκυπρίων και φυσικά των Ελλήνων. Συγκινηθήκαμε πολύ όταν είδαμε τους Ελληνοκύπριους να αποχωρίζονται τους Τουρκοκύπριους με δάκρυα στα μάτια. Βλέπετε, ο ιμπεριαλισμός και οι Αμερικάνοι έχουν αφαιρέσει από τις δύο αυτές κοινότητες το δικαίωμα να ζουν μαζί ειρηνικά". Αναφερόμενος στη συνάντηση των οργανώσεων στη Χίο, είπε: "Είδαμε ότι όλοι οι σοσιαλιστές και οι κομμουνιστές που θέλουν την ειρήνη, μιλάνε και την ίδια γλώσσα. Χτες, όλοι μαζί στη Χίο υπογραμμίσαμε άλλη μια φορά κάτω από τη λέξη ειρήνη ότι θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά χωρίς επεμβάσεις άλλων και πάντα να είμαστε αγαπημένοι".

"Είδαμε μία κομμουνιστική νεολαία που δεν είχαμε ξαναδεί", είπε αναφερόμενος στην εκδήλωση του Σαββάτου στη Χίο. "Είδαμε έναν κόσμο που μας συμπεριφέρθηκε πάρα πολύ φιλικά. Η ΚΝΕ και το δικό μας κόμμα βαδίζουμε τον ίδιο δρόμο και πιστεύουμε ότι από δω και στο εξής θα δουλεύουμε για την ειρήνη και την αδελφοσύνη των δύο λαών. Ζήτω η ειρήνη, ζήτω ο σοσιαλισμός".

"Μόνη διέξοδος η ειρήνη"

"Σας χαιρετώ από το όμορφο νησί της Κύπρου". Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε την ομιλία του ο Αρμάν Τσαντάν,εκπρόσωπος της Ενωσης Τουρκοκυπρίων Φοιτητών (UTK), ο οποίος ευχαρίστησε την ΚΝΕ και το ODP και γιατί έδωσαν αφορμή να βρεθεί με τους Ελληνοκυπρίους. "Πιστεύουμε ότι τέτοιες συναντήσεις είναι πάρα πολύ χρήσιμες για να γνωριστούμε. Βλέπετε, όταν έγινε η απόβαση των Τούρκων στην Κύπρο δεν είχα γεννηθεί ακόμα και έτσι δεν ξέρουμε τι σκέφτονται οι Ελληνες για μας, ούτε εκείνοι δεν ξέρουν τι σκεφτόμαστε για εκείνους. Είμαστε ακόμα στην αρχή. Πρέπει να δουλέψουμε πολύ και να χύσουμε πολύ ιδρώτα για να μπορέσουμε να έχουμε μια καλύτερη επαφή. Πιστεύω ότι και από την ελληνοκυπριακή και από την τουρκοκυπριακή πλευρά υπάρχουν πάρα πολλά εμπόδια, τα οποία μας τοποθετούν ορισμένοι κύκλοι και περισσότερο οι εθνικιστές. Η μόνη διέξοδος στο πρόβλημα αυτό είναι η ειρήνη. Στη Χίο συναντήσαμε και Ελληνοκύπριους, με τους οποίους συζητήσαμε σε αδελφική και φιλική ατμόσφαιρα. Λυπόμαστε που οι τουρκικές αρχές δεν έδωσαν άδεια εισόδου και δεν μπόρεσε η ΕΔΟΝ να είναι σήμερα μαζί μας. Επιθυμία μας είναι να ζήσουμε σε μια Κύπρο ανεξάρτητη και αδέσμευτη. Ελπίζω και εύχομαι στις επόμενες συναντήσεις που θα γίνουν είτε στην Ελλάδα, είτε στην Κύπρο, είτε στην Τουρκία να ξαναβρεθούμε και να συζητήσουμε, όπως συζητούμε χτες στη Χίο".

"Θέλουμε ειρήνη σε όλη την περιοχή"

"Πιστεύουμε στην ειρήνη. Το φωνάζουμε, θα το φωνάζουμε μέχρι να κλείσουμε τα μάτια μας. Θέλουμε ειρήνη σε όλη την περιοχή, στην Κύπρο, σε όλο τον κόσμο και τη θέλουμε τώρα. Ζήτω η ειρήνη, η αδελφοσύνη των λαών, ζήτω ο σοσιαλισμός". Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Τσεμάλ Κακιτσί,γραμματέα της περιοχής Σμύρνης του ODP, ο οποίος χαιρέτισε στην εκδήλωση.

"Το κόμμα μας πιστεύει ότι όλοι έχουμε ανάγκη την ειρήνη. Η ειρήνη κατακτάται δύσκολα, πιστεύω όμως ότι θα παλέψουμε για να έχουμε μια συνεχή και μόνιμη ειρήνη μεταξύ των δύο λαών, της Ελλάδας και της Τουρκίας, τόνισε. Οι ιμπεριαλιστές προσπαθούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια να μας φέρουν αντιμέτωπους στον πόλεμο. Πιστεύω όμως ότι τόσο ο ελληνικός όσο και ο τούρκικος λαός δε θα πέσουν στην παγίδα που προσπαθούν να μας στήσουν. Το κόμμα μας είναι ένα αντιιμπεριαλιστικό κόμμα και πάντα προσπαθεί στην κατεύθυνση να μη γίνει ούτε "θερμό επεισόδιο" ούτε "ψυχρά επεισόδια", που προσπαθούν να μας επιβάλουν οι ιμπεριαλιστές και περισσότερο οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές".

Αναφερόμενος ειδικότερα στην κατάσταση στην Τουρκίας, είπε: "Στη χώρα μου, όπως ξέρετε, εδώ και 15 χρόνια υπάρχει ένας θερμός πόλεμος, που δεν είναι σαν τον ψυχρό πόλεμο που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, γιατί εκείνος ο πόλεμος, ο θερμός, έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 25.000 ανθρώπους και ξέρετε πολύ καλά ότι το 1/3 του κρατικού προϋπολογισμού κάθε χρόνο πάει σε αυτόν τον πόλεμο. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε έτσι. Το κόμμα μας θέλει μία ανεξάρτητη Κύπρο και όχι μια Κύπρο που θα είναι οι δυο πλευρές της οι καλύτεροι πελάτες των εμπόρων όπλων. Και στις δύο πλευρές της Κύπρου μανάδες θέλουν να ζήσουν ειρηνικά και όχι να έχουν τον εφιάλτη του πολέμου πάνω από τα κεφάλια τους. Εμείς πιστεύουμε ότι μια δίκαιη λύση του Κυπριακού θα έχει πάρα πολλά θετικά αποτελέσματα και στην περιοχή μας. Και δεν ενδιαφερόμαστε μόνο για το θέμα της Κύπρου, θέλουμε μια διαρκή ειρήνη σε όλα τα Βαλκάνια και σε όλη την περιοχή", τόνισε καταχειροκροτούμενος.

Τραγούδια για την ελευθερία

Στη συναυλία που ακολούθησε, δύο νέα παιδιά, η Evrim και ο Inan μάγεψαν τους πάντες, τραγουδώντας με τη συνοδεία της κιθάρας τους τραγούδια της ειρήνης και του αγώνα. Οι συγκεντρωμένοι τραγούδησαν στίχους του Ναζίμ Χικμέτ για την ελευθερία, ενώ ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε ένα τραγούδι γραμμένο στη φυλακή από πολιτικούς κρατούμενους.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης και στο πλαίσιο της επίσκεψης στον Τσεσμέ, αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ συναντήθηκε με τον δήμαρχο της πόλης, Νουρί Ερτάν.

Κοινή δράση ενάντια στον εθνικισμό και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Η συνάντηση στη Χίο και η διακήρυξη του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης Τουρκίας, της ΕΔΟΝ, της Ενωσης Τουρκοκυπρίων Φοιτητών και της ΚΝΕ

Η ανάγκη να συνεχιστούν με περισσότερη δύναμη οι κοινές πρωτοβουλίες και δραστηριότητες των προοδευτικών οργανώσεων Ελλάδας - Κύπρου - Τουρκίας, που ενισχύουν το κλίμα φιλίας και αλληλεγγύης, της διάθεσης που υπάρχει στις νεολαίες των λαών για να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό, εκφράστηκε στη συνάντηση του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης της Τουρκίας,της ΕΔΟΝ Κύπρου και της ΚΝΕ,που έγινε το Σάββατο στη Χίο. Η Ενωση Τουρκοκυπρίων Φοιτητών δεν κατάφερε να συμμετέχει στην πρωινή συνάντηση της πρώτης μέρας.

Κατά τη συνάντηση εκφράστηκε η αποφασιστικότητα και η θέληση των νέων των τριών χωρών να ζήσουν μαζί ειρηνικά και να παλέψουν από κοινού ενάντια στον εθνικισμό και τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών στην περιοχή.

Μετά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι των τριών Οργανώσεων παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου. Ο Χαλούκ Τεκελί,μέλος του Γραφείου Περιοχής Σμύρνης του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης, εξέφρασε την ανάγκη να συναντιούνται οι οργανώσεις πιο συχνά, ενώ τόνισε ότι ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός μπορούν να ζήσουν ειρηνικά, επισημαίνοντας: "Και στην Κύπρο μπορούν να ζήσουν ειρηνικά αν τους αφαιρέσουν τα όπλα. Το Κόμμα μας τον Οκτώβρη του 1997 πήρε την απόφαση ότι πρέπει η Κύπρος να μείνει ένα ανεξάρτητο κράτος, να ζουν εκεί και οι δύο κοινότητες ειρηνικά. Η Κύπρος και τα Βαλκάνια δεν είναι ο πίσω κήπος του ιμπεριαλισμού και δε θα γίνουν ποτέ".

Ο Στέφανος Στεφάνου,ΓΓ της ΕΔΟΝ Κύπρου, είπε ότι το Κυπριακό εδώ και 24 χρόνια μένει άλυτο και αυτή η διαιώνιση του προβλήματος έχει οδηγήσει σήμερα ουσιαστικά στον προθάλαμο της οριστικοποίησης της διχοτόμησης, του διαχωρισμού μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, που αποτελούν συστατικά μέρη του κυπριακού λαού. "Οι νέοι των χωρών μας θέλουν να ζήσουν μαζί ειρηνικά, να αναπτύξουν τη φιλία και τη συνεργασία. Για να γίνει αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Αυτό για μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματικά αποκοπεί οι περιορισμένες δυνατότητες που είχαμε για επαφή με τους Τουρκοκύπριους. Την ίδια στιγμή μάλιστα, εμφανίζονται σενάρια με τη μορφή των περιορισμένων, όπως ονομάζονται, θερμών επεισοδίων, μέσα από την καλλιέργεια έντασης της στρατικοποίησης, σενάρια που θα οδηγήσουν στο κλείσιμο του Κυπριακού. Χρειάζεται κινητοποίηση από τις προοδευτικές μας Οργανώσεις για να σταλεί μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα, το εσωτερικό των χωρών μας και τις ηγεσίες, ότι η λύση του Κυπριακού νοείται μόνο μέσα από τα σχετικά με την Κύπρο ψηφίσματα του ΟΗΕ, που διασφαλίζει την ενότητα του κράτους και του λαού της Κύπρου, όπως προνοούν οι συμφωνίες κορυφής του '77 και του '79".

Τέλος, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Σοφιανός,δήλωσε: "Οπως φάνηκε και από τις προηγούμενες συναντήσεις των Οργανώσεών μας, έτσι και από τη σημερινή, αλλά και από πρωτοβουλίες που θα ακολουθήσουν στο μέλλον, αναδεικνύεται η θέληση για κοινή πάλη ενάντια στον εθνικισμό και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Στέλνουμε μήνυμα φιλίας και αλληλεγγύης στους νέους των τριών χωρών, οι οποίοι θέλουν και μπορούν να ζήσουν ειρηνικά χωρίς τον εθνικισμό, τα μίση μέσα σ' ένα κλίμα φιλίας και συνεργασίας. Μ' αυτήν την κινητοποίηση τις πρωτοβουλίες που θα ακολουθήσουν, ανοίγεται ο δρόμος να δυναμώσει η αντιιμπεριαλιστική πάλη στις νεολαίες των χωρών ενάντια στους σχεδιασμούς Αμερικανών - ΕΕ. Θα βρουν αντιμέτωπους το οργανωμένο λαϊκό κίνημα που μπορεί να δώσει τις λύσεις που απαιτούν οι λαοί μας. Η σημερινή συνάντηση δίνει νέα ώθηση, στην κοινή δουλιά των Οργανώσεών μας το επόμενο διάστημα. Απέναντι στην ιμπεριαλιστική επίθεση θα βρεθούν οι λαοί μας σε ένα ισχυρό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα που μπορεί να εμποδίζει, να δυσκολεύει, να ανατρέπει τα σχέδιά τους".

Η διακήρυξη

Στη συνάντηση των Οργανώσεων, εγκρίθηκε η ακόλουθη διακήρυξη:

"Για την κοινή δράση ενάντια στον εθνικισμό και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Για την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών των τριών χωρών, ενάντια στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Για Κύπρο ενωμένη, ανεξάρτητη, ομόσπονδη και αποστρατικοποιημένη.

Οι Αντιπροσωπείες του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης της Τουρκίας (ODP),της ΕΔΟΝ της Κύπρου,της Ενωσης Τουρκοκυπρίων Φοιτητών στην Τουρκία (UTK) και της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας (ΚΝΕ),στην τρίτη συνάντησή τους στις 4 Ιούλη στη Χίο και 5 Ιούλη 1998 στον Τσεσμέ (η πρώτη έγινε στις 23 Νοέμβρη 1996 στη Λευκωσία, η δεύτερη στις 2 Φλεβάρη 1997 στην Αθήνα) κατέληξαν, παίρνοντας υπόψη τους πολύ σοβαρούς κινδύνους που διατρέχουν οι λαοί μας από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τα σχέδια του ΝΑΤΟ και τον αναπτυσσόμενο εθνικισμό στην περιοχή, στα παρακάτω.

Να στείλουμε μήνυμα φιλίας και αλληλεγγύης στους νέους των τριών χωρών, οι οποίοι θέλουν και μπορούν να ζήσουν ειρηνικά, χωρίς μίση και εθνικισμούς, σε κλίμα φιλίας και συνεργασίας, χωρίς ξένους προστάτες και "μεσολαβητές". Να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για κοινή δράση των νέων της Τουρκίας, της Κύπρου και της Ελλάδας, για να μπει τέλος μια για πάντα στον κίνδυνο για μια νέα πολεμική σύρραξη στην ευαίσθητη περιοχή μας και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών μας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τη "Νέα Τάξη Πραγμάτων".

Στα πλαίσια αυτά καταδικάζουμε τα τελευταία σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, για υποδαύλιση και πρόκληση επεισοδίων, που θέλουν να φέρουν τους λαούς μας κοντά σε πολεμική σύρραξη, για να μπορούν στη συνέχεια ως "επικυρίαρχοι" οι Αμερικανοί να "διευθετήσουν" την υπόθεση.

Εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας για τις συνεχιζόμενες επεμβάσεις στην περιοχή των Βαλκανίων από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, με το επικάλυμμα των "ειρηνευτικών δυνάμεων" και απαιτούμε την άμεση απόσυρση όλων των ξένων στρατιωτών από τις χώρες των Βαλκανίων.

Απαιτούμε την ειρηνική και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού με στόχο μια Κύπρο ενωμένη, πλήρως αποστρατικοποιημένη και ανεξάρτητη, όπως προβλέπεται από τις συμφωνίες κορυφής του '77 και '79 και από τις αρχές και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Αντιτασσόμαστε κατηγορηματικά σε λύσεις "τύπου Ντέιτον", οι οποίες δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κυπριακού λαού.

Οι λαοί μας μπορούν να ζήσουν ειρηνικά, στηριγμένοι στις αρχές του απαραβίαστου των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων των χωρών μας και της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Κύπρου.

Καταγγέλλουμε τον εθνικισμό και σοβινισμό, που είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι του ιμπεριαλισμού, στο καταστροφικό του έργο.

Από τη Χίο και τον Τσεσμέ, όπου συναντιόμαστε για τρίτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια, δίνουμε την υπόσχεση να συνεχίζουμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση τις ενέργειές μας, για την απόκρουση των σχεδίων ΝΑΤΟποίησης του Αιγαίου και διχοτόμησης Κύπρου".

ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Ο ιμπεριαλισμός είναι ο κοινός εχθρός μας

Με ένα θερμό χειροκρότημα υποδέχτηκαν τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Ν. Σοφιανό."Η ΚΝΕ - είπε - είναι η νεολαία του ΚΚΕ και για το ΚΚΕ η πάλη, ο αγώνας για την εδραίωση της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας, ιδιαίτερα με τους γειτονικούς μας λαούς, είναι ένας αγώνας πρώτης σημασίας. Για τους κομμουνιστές, ο αγώνας για την ειρήνη σημαίνει αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στη "νέα τάξη πραγμάτων" που σχεδιάζουν και υλοποιούν οι Αμερικανοί, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο, στην Κύπρο. Για εμάς, τους κομμουνιστές της Ελλάδας, η προσπάθεια να έρθουν κοντά και να γνωριστούν ο λαός και η νεολαία της Ελλάδας και της Τουρκίας μέσα από πολλές πρωτοβουλίες, πολιτικές, πολιτιστικές, ψυχαγωγικές είναι ένας δρόμος απαραίτητος για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που βάζουν οι κυβερνήσεις, που βάζουν οι ιμπεριαλιστές ανάμεσα στους λαούς μας. Είναι επίσης γνωστό σ' εσάς, ιδιαίτερα εδώ στο Τσεσμέ, ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο πολιτικό κόμμα της Ελλάδας που επισκέφτηκε με την Γραμματέα του, τη συντρόφισσα Αλέκα Παπαρήγα, την πόλη σας μεταφέροντας και μ' αυτόν τον τρόπο ένα έμπρακτο μήνυμα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας".

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της ΚΝΕ για προσέγγιση των δύο λαών, είπε: "Στα νησιά του Αιγαίου, οι Κνίτες προσπαθούν κι έχουν πετύχει σημαντικά πράγματα μέχρι σήμερα. Να πολλαπλασιαστούν οι επαφές των λαών της Μυτιλήνης με την απέναντι περιοχή της Τουρκίας, της Χίου με το Τσεσμέ αλλά και της Σάμου και των άλλων νησιών, γιατί πιστεύουμε ότι αυτές οι πρωτοβουλίες μπορούν να δείχνουν τη δύναμη που κρύβει η άμεση, η ζωντανή επαφή των λαών μας για να παραμεριστούν οι δυσκολίες και τα εμπόδια που διαμορφώνονται. Αυτή η πολιτική του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πιστεύουμε ότι έχει δικαιωθεί. Ιδιαίτερα σήμερα, πιστεύουμε ότι είναι μονόδρομος για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αγωνιζόμαστε και πιστεύουμε ότι σε αυτόν τον αγώνα είμαστε μαζί με χιλιάδες Ελληνες και Τούρκους, για Βαλκάνια ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας, χωρίς το ΝΑΤΟ, χωρίς τα στρατεύματα που στέλνει το ΝΑΤΟ στη Βοσνία, στην Αλβανία ή την επέμβαση που ετοιμάζουν στο Κόσσοβο".

"Αγωνιζόμαστε - συνέχισε ο Ν. Σοφιανός - ώστε η πατρίδα μας, η Ελλάδα, να μπορέσει να ζήσει χωρίς τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, χωρίς τις αμερικανικές βάσεις, χωρίς την εκχώρηση κυριαρχικών της δικαιωμάτων στα πλαίσια των σχεδιασμών που αναπτύσσουν οι ιμπεριαλιστές στην περιοχή μας. Αγωνιζόμαστε και ενώνουμε τη φωνή μας και τα συνθήματά μας με τους συντρόφους μας Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, με όλο το λαό της Κύπρου, για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη. Για να μπορέσουμε να απομονώσουμε τις φωνές του εθνικισμού - που υπάρχουν και στην Ελλάδα και στην Τουρκία, που καλλιεργούν το μίσος ανάμεσα στους δύο λαούς, τις φωνές οι οποίες μιλάνε για πόλεμο, για θερμά επεισόδια και την ίδια στιγμή κρύβουν τους ενόχους, τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και το ρόλο που θέλει να παίξει στην περιοχή μας".

"Ενας είναι ο εχθρός"

"Στην αντιπαράθεση που υπάρχει ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, η οποία οφείλεται στα σχέδια που έχει και η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ στην περιοχή μας, πρέπει να δουλέψουμε ακόμα πιο πολύ για την προσέγγιση των λαών μας", επισήμανε ο Γραμματέας της ΚΝΕ. "Για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί και η επιθυμία και του προηγούμενου ομιλητή για ειρήνη, είπε καταλήγοντας ο Ν. Σοφιανός. Ειρήνη που πρέπει να στηριχτεί στο απαραβίαστο των διεθνών συνόρων, στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, στην ισότιμη οικονομική συνεργασία, στην επικοινωνία χωρίς φραγμούς. Γι' αυτό πρέπει να συνεχίσουμε αυτές τις εκδηλώσεις, αυτές τις πρωτοβουλίες, γι' αυτό πρέπει πιο συχνά Ελληνες και Τούρκοι να βρίσκονται μαζί να παλεύουν από κοινού, να ανεμίζουν από κοινού τις σημαίες των χωρών τους. Αυτή η συνέχεια του κοινού μας αγώνα, μπορεί να είναι σίγουρη, όσο σταθερά στρέφουμε την προσοχή μας στον ιμπεριαλισμό και το ρόλο του, όσο ακόμα πιο δυνατά φωνάζουμε και στην Ελλάδα και στην Τουρκία ότι ο εχθρός είναι κοινός, είναι ο ιμπεριαλισμός".

Από την εκδήλωση στα Αλάτσατα, αφιερωμένη στη μνήμη του λογοτέχνη Αζίζ

Από την εκδήλωση στα Αλάτσατα, αφιερωμένη στη μνήμη του λογοτέχνη Αζίζ Νεσίν

Μέσα σε φιλικό κλίμα έγινε το Σάββατο η συνάντηση των αντιπροσωπειών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ