Τετάρτη 8 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θέλουμε ειρήνη και τη θέλουμε τώρα!

Σε μία συγκινητική εκδήλωση που έγινε στην πόλη Τσεσμέ, στην Τουρκία, εκφράστηκε η θέληση να ζήσουν οι λαοί ειρηνικά. Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι κάτοικοι του Τσεσμέ στις αντιπροσωπείες της ΚΝΕ και της Ενωσης Τουρκοκυπρίων Φοιτητών

Με πανό που έγραφαν στα ελληνικά και τουρκικά "Ζήτω η αδελφοσύνη των λαών", με κόκκινες σημαίες, γαρίφαλα και συνθήματα για την ειρήνη των λαών υποδέχτηκαν στο λιμάνι του Τσεσμέ την αντιπροσωπεία της ΚΝΕ και της Ενωσης Τουρκοκυπρίων Φοιτητών οι αντιπρόσωποι του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης της Τουρκίας, οι οποίοι ανέλαβαν το ρόλο του οικοδεσπότη, όταν την περασμένη Κυριακή οι αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις συνεχίστηκαν από τη Χίο στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Η υποδοχή ήταν κάτι παραπάνω από θερμή. Ο Τσεσμές, "αδελφή πόλη" με τη Χίο, ζούσε στους ρυθμούς του καλοκαιριάτικου μεσημεριού, αλλά δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πλησίασαν για να χαιρετίσουν και να μιλήσουν με τους επισκέπτες. Το πρόγραμμα προέβλεπε επίσκεψη στα Αλάτσατα,όπου η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ παραβρέθηκε σε εκδήλωση στο μνημείο του ποιητή Αζίζ Νεσίν,καθώς εκείνη τη μέρα συμπληρώνονταν τέσσερα χρόνια από το θάνατό του. Σε μία λιτή τελετή, στην οποία μίλησε ο καθηγητής Σαντούν Αρέν για το έργο του ποιητή και δημοσιογράφου, κατατέθηκαν στεφάνια και τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού στη μνήμη του.

Η εκδήλωση Ελληνοτουρκικής Φιλίας έγινε στην παλιά εκκλησία του Αγίου Χαράλαμπου. Στη διάρκειά της μίλησαν ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Ν. Σοφιανός,εκπρόσωποι του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης και της Ενωσης Τουρκοκυπρίων Φοιτητών και όλοι εξέφρασαν τη διάθεση να ενταθούν οι προσπάθειες ώστε οι λαοί να ζήσουν ειρηνικά και να δυναμώσουν οι φωνές ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

"Θα δουλέψουμε για την ειρήνη" Εντυπωσιασμένος από την υποδοχή που βρήκε η αντιπροσωπεία του κόμματος του, αλλά και από τη ζωντάνια των κνιτών εμφανίστηκε ο γραμματέας της περιοχής Σμύρνης του ODP Νιχάτ Τοπάλκατσι,μιλώντας στην εκδήλωση. Μετά από ένα θερμό καλωσόρισμα στους επισκέπτες, απευθύνθηκε στους παρευρισκόμενους, λέγοντας: "Θέλω να σας περιγράψω το πώς περάσαμε χτες στη Χίο και τις συναντήσεις που είχαμε με τις αντιπροσωπείες των Ελληνοκυπρίων, των Τουρκοκυπρίων και φυσικά των Ελλήνων. Συγκινηθήκαμε πολύ όταν είδαμε τους Ελληνοκύπριους να αποχωρίζονται τους Τουρκοκύπριους με δάκρυα στα μάτια. Βλέπετε, ο ιμπεριαλισμός και οι Αμερικάνοι έχουν αφαιρέσει από τις δύο αυτές κοινότητες το δικαίωμα να ζουν μαζί ειρηνικά". Αναφερόμενος στη συνάντηση των οργανώσεων στη Χίο, είπε: "Είδαμε ότι όλοι οι σοσιαλιστές και οι κομμουνιστές που θέλουν την ειρήνη, μιλάνε και την ίδια γλώσσα. Χτες, όλοι μαζί στη Χίο υπογραμμίσαμε άλλη μια φορά κάτω από τη λέξη ειρήνη ότι θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά χωρίς επεμβάσεις άλλων και πάντα να είμαστε αγαπημένοι".

"Είδαμε μία κομμουνιστική νεολαία που δεν είχαμε ξαναδεί", είπε αναφερόμενος στην εκδήλωση του Σαββάτου στη Χίο. "Είδαμε έναν κόσμο που μας συμπεριφέρθηκε πάρα πολύ φιλικά. Η ΚΝΕ και το δικό μας κόμμα βαδίζουμε τον ίδιο δρόμο και πιστεύουμε ότι από δω και στο εξής θα δουλεύουμε για την ειρήνη και την αδελφοσύνη των δύο λαών. Ζήτω η ειρήνη, ζήτω ο σοσιαλισμός".

"Μόνη διέξοδος η ειρήνη"

"Σας χαιρετώ από το όμορφο νησί της Κύπρου". Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε την ομιλία του ο Αρμάν Τσαντάν,εκπρόσωπος της Ενωσης Τουρκοκυπρίων Φοιτητών (UTK), ο οποίος ευχαρίστησε την ΚΝΕ και το ODP και γιατί έδωσαν αφορμή να βρεθεί με τους Ελληνοκυπρίους. "Πιστεύουμε ότι τέτοιες συναντήσεις είναι πάρα πολύ χρήσιμες για να γνωριστούμε. Βλέπετε, όταν έγινε η απόβαση των Τούρκων στην Κύπρο δεν είχα γεννηθεί ακόμα και έτσι δεν ξέρουμε τι σκέφτονται οι Ελληνες για μας, ούτε εκείνοι δεν ξέρουν τι σκεφτόμαστε για εκείνους. Είμαστε ακόμα στην αρχή. Πρέπει να δουλέψουμε πολύ και να χύσουμε πολύ ιδρώτα για να μπορέσουμε να έχουμε μια καλύτερη επαφή. Πιστεύω ότι και από την ελληνοκυπριακή και από την τουρκοκυπριακή πλευρά υπάρχουν πάρα πολλά εμπόδια, τα οποία μας τοποθετούν ορισμένοι κύκλοι και περισσότερο οι εθνικιστές. Η μόνη διέξοδος στο πρόβλημα αυτό είναι η ειρήνη. Στη Χίο συναντήσαμε και Ελληνοκύπριους, με τους οποίους συζητήσαμε σε αδελφική και φιλική ατμόσφαιρα. Λυπόμαστε που οι τουρκικές αρχές δεν έδωσαν άδεια εισόδου και δεν μπόρεσε η ΕΔΟΝ να είναι σήμερα μαζί μας. Επιθυμία μας είναι να ζήσουμε σε μια Κύπρο ανεξάρτητη και αδέσμευτη. Ελπίζω και εύχομαι στις επόμενες συναντήσεις που θα γίνουν είτε στην Ελλάδα, είτε στην Κύπρο, είτε στην Τουρκία να ξαναβρεθούμε και να συζητήσουμε, όπως συζητούμε χτες στη Χίο".

"Θέλουμε ειρήνη σε όλη την περιοχή"

"Πιστεύουμε στην ειρήνη. Το φωνάζουμε, θα το φωνάζουμε μέχρι να κλείσουμε τα μάτια μας. Θέλουμε ειρήνη σε όλη την περιοχή, στην Κύπρο, σε όλο τον κόσμο και τη θέλουμε τώρα. Ζήτω η ειρήνη, η αδελφοσύνη των λαών, ζήτω ο σοσιαλισμός". Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Τσεμάλ Κακιτσί,γραμματέα της περιοχής Σμύρνης του ODP, ο οποίος χαιρέτισε στην εκδήλωση.

"Το κόμμα μας πιστεύει ότι όλοι έχουμε ανάγκη την ειρήνη. Η ειρήνη κατακτάται δύσκολα, πιστεύω όμως ότι θα παλέψουμε για να έχουμε μια συνεχή και μόνιμη ειρήνη μεταξύ των δύο λαών, της Ελλάδας και της Τουρκίας, τόνισε. Οι ιμπεριαλιστές προσπαθούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια να μας φέρουν αντιμέτωπους στον πόλεμο. Πιστεύω όμως ότι τόσο ο ελληνικός όσο και ο τούρκικος λαός δε θα πέσουν στην παγίδα που προσπαθούν να μας στήσουν. Το κόμμα μας είναι ένα αντιιμπεριαλιστικό κόμμα και πάντα προσπαθεί στην κατεύθυνση να μη γίνει ούτε "θερμό επεισόδιο" ούτε "ψυχρά επεισόδια", που προσπαθούν να μας επιβάλουν οι ιμπεριαλιστές και περισσότερο οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές".

Αναφερόμενος ειδικότερα στην κατάσταση στην Τουρκίας, είπε: "Στη χώρα μου, όπως ξέρετε, εδώ και 15 χρόνια υπάρχει ένας θερμός πόλεμος, που δεν είναι σαν τον ψυχρό πόλεμο που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, γιατί εκείνος ο πόλεμος, ο θερμός, έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 25.000 ανθρώπους και ξέρετε πολύ καλά ότι το 1/3 του κρατικού προϋπολογισμού κάθε χρόνο πάει σε αυτόν τον πόλεμο. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε έτσι. Το κόμμα μας θέλει μία ανεξάρτητη Κύπρο και όχι μια Κύπρο που θα είναι οι δυο πλευρές της οι καλύτεροι πελάτες των εμπόρων όπλων. Και στις δύο πλευρές της Κύπρου μανάδες θέλουν να ζήσουν ειρηνικά και όχι να έχουν τον εφιάλτη του πολέμου πάνω από τα κεφάλια τους. Εμείς πιστεύουμε ότι μια δίκαιη λύση του Κυπριακού θα έχει πάρα πολλά θετικά αποτελέσματα και στην περιοχή μας. Και δεν ενδιαφερόμαστε μόνο για το θέμα της Κύπρου, θέλουμε μια διαρκή ειρήνη σε όλα τα Βαλκάνια και σε όλη την περιοχή", τόνισε καταχειροκροτούμενος.

Τραγούδια για την ελευθερία

Στη συναυλία που ακολούθησε, δύο νέα παιδιά, η Evrim και ο Inan μάγεψαν τους πάντες, τραγουδώντας με τη συνοδεία της κιθάρας τους τραγούδια της ειρήνης και του αγώνα. Οι συγκεντρωμένοι τραγούδησαν στίχους του Ναζίμ Χικμέτ για την ελευθερία, ενώ ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε ένα τραγούδι γραμμένο στη φυλακή από πολιτικούς κρατούμενους.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης και στο πλαίσιο της επίσκεψης στον Τσεσμέ, αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ συναντήθηκε με τον δήμαρχο της πόλης, Νουρί Ερτάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ