Τετάρτη 8 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Ούτε βάση για συζήτηση

Να μην κατατεθεί στη Βουλή και να συνταχθεί άλλο, που να ικανοποιεί τις ανάγκες της κοινωνίας, ζητούν το ΕΚΑ και τα σωματεία των εργαζομένων στο ΠΙΚΠΑ, στον ΕΟΠ, στο Κέντρο Βρεφών "Μητέρα", στο ΙΒΣΑ και στο ΚΚΟΝ

Το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας (ΕΚΑ) και οι εργαζόμενοι στην Πρόνοια συντονίζουν τη δράση τους, ώστε να μην κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Πρόνοια. Ταυτόχρονα, ζητούν την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με όλους τους ενδιαφερόμενους για τη σύνταξη και προώθηση ενός νομοσχεδίου, που να καλύπτει τις ανάγκες της κοινωνίας για πρόνοια αξιοποιώντας τον ανθρώπινο παράγοντα και τη συσσωρευμένη εμπειρία των εργαζομένων.

Τα παραπάνω τονίστηκαν χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων του ΕΚΑ και των σωματείων των εργαζομένων στο ΠΙΚΠΑ, στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας (ΕΟΠ), στο Ιδρυμα Βρεφών "Μητέρα" (ΙΒΜ), στο Ιδρυμα Βρεφονηπιακών Σταθμών Αθήνας (ΙΒΣΑ) και στο Κοινωνικό Κέντρο Οικογένειας και Νεότητας (ΚΚΟΝ). Οπως καταγγέλθηκε απ' όλους τους εκπροσώπους, το υπουργείο Υγείας αρνείται επίμονα να δώσει στους φορείς το τελικό σχέδιο του νομοσχεδίου, που προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή.

"Το ΕΚΑ, μπροστά στην αδιαλλαξία του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, είναι υποχρεωμένο όχι μόνο να καταγγείλει την πολιτική του, αλλά και να συμβάλει ενεργά στην οργάνωση ενός αγώνα εργαζομένων και φορέων, προκειμένου να μην κατατεθεί αυτό το νομοσχέδιο, που δεν μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης, αλλά ένα ακόμη μεγαλύτερο χτύπημα του ήδη ασθενικού συστήματος κοινωνικής πρόνοιας", επισήμανε ο Φ. Ταυρής,αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΚΑ.

Τροφεία 65.000δραχμών!

Ο Κ. Μιχαήλου,πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο ΙΒΣΑ, υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο στερείται στρατηγικών στόχων, ενώ παράλληλα προωθεί τη μεταφορά των φορέων της Πρόνοιας από το συντεταγμένο κράτος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία, με τις παρούσες συνθήκες, δεν έχει ούτε την οικονομική δυνατότητα ούτε τις γνώσεις για να τους διαχειριστεί. "Ο εκσυγχρονισμός του κράτους πρόνοιας απαιτεί γενναία χρηματοδότηση και όχι την περικοπή των ήδη πενιχρών δαπανών", τόνισε ο Κ. Μιχαήλου.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη στο Βόλο και στο Ηράκλειο Αττικής οι γονείς αναγκάζονται να πληρώσουν τροφεία 65.000 δρχ., μετά τη μεταβίβαση των παιδικών σταθμών στους δήμους.

Ο περίφημος διάλογος, που ισχυρίζεται πως έκανε το υπουργείο Υγείας, ήταν στην πραγματικότητα μια σειρά από μυστικές συναντήσεις των αρμοδίων του υπουργείου - που έγιναν πριν από ένα περίπου χρόνο - με επιλεγμένα μέλη των σωματείων του ΕΟΠ, του ΠΙΚΠΑ και του ΙΒΜ, όπως κατήγγειλε η Σ. Κωνσταντέλια,εκπρόσωπος του σωματείου των εργαζομένων στο ίδρυμα "Μητέρα". "Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, πρόσθεσε η Σ. Κωνσταντέλια, μάθαμε για τις συναντήσεις αυτές πολύ αργότερα από κάποια δημοσιεύματα".

Τη συρρίκνωση των 28 κατασκηνώσεων, που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, λόγω των περικοπών στη χρηματοδότησή τους, κατήγγειλε ο Θ. Ζήσης,πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον ΚΚΟΝ, ενώ, παράλληλα, τόνισε πως αρχίζει, σιγά σιγά, να καταργείται ο δωρεάν χαρακτήρας τους, καθώς ήδη έχει επιβληθεί η καταβολή χρηματικού ποσού (δέκα χιλιάδες) σε ορισμένες κατασκηνώσεις.

"Οι εργαζόμενοι στο ΠΙΚΠΑ πιστεύουν ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν προς όφελος των τοπικών κοινωνιών όλης της χώρας, όλες οι υπηρεσίες του Ιδρύματος με αναβάθμιση, εκσυγχρονισμό και προσαρμογή στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας", είπε η Κ. Μουρτζοπούλου,εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΠΙΚΠΑ.

Τα στοιχεία που παρουσίασε - και τα οποία γνωρίζει το υπουργείο - για το 1997 είναι εντυπωσιακά: Στα Ιατρικά Κέντρα, στις παιδικές κλινικές του ΠΙΚΠΑ εξυπηρετήθηκαν 405.500 παιδιά (έναντι 340.000 το 1996). Εγιναν 197.000 εμβολιασμοί (έναντι 219.000 το 1996). Αντιμετωπίστηκαν 25.000 άρρωστα παιδιά (έναντι 24.000 το 1996). Εγιναν 13.000 επισκέψεις κατ' οίκον (έναντι 7.500 το 1996). Εγιναν 32.000 μαντού (έναντι 28.000 το 1996). Εγινε έλεγχος σκολίωσης σε 3.380 περιπτώσεις (έναντι 120 το 1996).

Κι ενώ υπάρχει αυτή η αυξημένη ζήτηση των υπηρεσιών, η κυβέρνηση καταργεί αυτές τις υπηρεσίες.

Απ' όλους τονίστηκε ότι ο χαρακτήρας της Πρόνοιας πρέπει να είναι δημόσιος και κοινωνικός και η παροχή των υπηρεσιών πρέπει να είναι δωρεάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ