Τετάρτη 8 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Ο ιμπεριαλισμός είναι ο κοινός εχθρός μας

Με ένα θερμό χειροκρότημα υποδέχτηκαν τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Ν. Σοφιανό."Η ΚΝΕ - είπε - είναι η νεολαία του ΚΚΕ και για το ΚΚΕ η πάλη, ο αγώνας για την εδραίωση της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας, ιδιαίτερα με τους γειτονικούς μας λαούς, είναι ένας αγώνας πρώτης σημασίας. Για τους κομμουνιστές, ο αγώνας για την ειρήνη σημαίνει αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στη "νέα τάξη πραγμάτων" που σχεδιάζουν και υλοποιούν οι Αμερικανοί, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο, στην Κύπρο. Για εμάς, τους κομμουνιστές της Ελλάδας, η προσπάθεια να έρθουν κοντά και να γνωριστούν ο λαός και η νεολαία της Ελλάδας και της Τουρκίας μέσα από πολλές πρωτοβουλίες, πολιτικές, πολιτιστικές, ψυχαγωγικές είναι ένας δρόμος απαραίτητος για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που βάζουν οι κυβερνήσεις, που βάζουν οι ιμπεριαλιστές ανάμεσα στους λαούς μας. Είναι επίσης γνωστό σ' εσάς, ιδιαίτερα εδώ στο Τσεσμέ, ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο πολιτικό κόμμα της Ελλάδας που επισκέφτηκε με την Γραμματέα του, τη συντρόφισσα Αλέκα Παπαρήγα, την πόλη σας μεταφέροντας και μ' αυτόν τον τρόπο ένα έμπρακτο μήνυμα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας".

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της ΚΝΕ για προσέγγιση των δύο λαών, είπε: "Στα νησιά του Αιγαίου, οι Κνίτες προσπαθούν κι έχουν πετύχει σημαντικά πράγματα μέχρι σήμερα. Να πολλαπλασιαστούν οι επαφές των λαών της Μυτιλήνης με την απέναντι περιοχή της Τουρκίας, της Χίου με το Τσεσμέ αλλά και της Σάμου και των άλλων νησιών, γιατί πιστεύουμε ότι αυτές οι πρωτοβουλίες μπορούν να δείχνουν τη δύναμη που κρύβει η άμεση, η ζωντανή επαφή των λαών μας για να παραμεριστούν οι δυσκολίες και τα εμπόδια που διαμορφώνονται. Αυτή η πολιτική του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πιστεύουμε ότι έχει δικαιωθεί. Ιδιαίτερα σήμερα, πιστεύουμε ότι είναι μονόδρομος για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αγωνιζόμαστε και πιστεύουμε ότι σε αυτόν τον αγώνα είμαστε μαζί με χιλιάδες Ελληνες και Τούρκους, για Βαλκάνια ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας, χωρίς το ΝΑΤΟ, χωρίς τα στρατεύματα που στέλνει το ΝΑΤΟ στη Βοσνία, στην Αλβανία ή την επέμβαση που ετοιμάζουν στο Κόσσοβο".

"Αγωνιζόμαστε - συνέχισε ο Ν. Σοφιανός - ώστε η πατρίδα μας, η Ελλάδα, να μπορέσει να ζήσει χωρίς τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, χωρίς τις αμερικανικές βάσεις, χωρίς την εκχώρηση κυριαρχικών της δικαιωμάτων στα πλαίσια των σχεδιασμών που αναπτύσσουν οι ιμπεριαλιστές στην περιοχή μας. Αγωνιζόμαστε και ενώνουμε τη φωνή μας και τα συνθήματά μας με τους συντρόφους μας Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, με όλο το λαό της Κύπρου, για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη. Για να μπορέσουμε να απομονώσουμε τις φωνές του εθνικισμού - που υπάρχουν και στην Ελλάδα και στην Τουρκία, που καλλιεργούν το μίσος ανάμεσα στους δύο λαούς, τις φωνές οι οποίες μιλάνε για πόλεμο, για θερμά επεισόδια και την ίδια στιγμή κρύβουν τους ενόχους, τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και το ρόλο που θέλει να παίξει στην περιοχή μας".

"Ενας είναι ο εχθρός"

"Στην αντιπαράθεση που υπάρχει ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, η οποία οφείλεται στα σχέδια που έχει και η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ στην περιοχή μας, πρέπει να δουλέψουμε ακόμα πιο πολύ για την προσέγγιση των λαών μας", επισήμανε ο Γραμματέας της ΚΝΕ. "Για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί και η επιθυμία και του προηγούμενου ομιλητή για ειρήνη, είπε καταλήγοντας ο Ν. Σοφιανός. Ειρήνη που πρέπει να στηριχτεί στο απαραβίαστο των διεθνών συνόρων, στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, στην ισότιμη οικονομική συνεργασία, στην επικοινωνία χωρίς φραγμούς. Γι' αυτό πρέπει να συνεχίσουμε αυτές τις εκδηλώσεις, αυτές τις πρωτοβουλίες, γι' αυτό πρέπει πιο συχνά Ελληνες και Τούρκοι να βρίσκονται μαζί να παλεύουν από κοινού, να ανεμίζουν από κοινού τις σημαίες των χωρών τους. Αυτή η συνέχεια του κοινού μας αγώνα, μπορεί να είναι σίγουρη, όσο σταθερά στρέφουμε την προσοχή μας στον ιμπεριαλισμό και το ρόλο του, όσο ακόμα πιο δυνατά φωνάζουμε και στην Ελλάδα και στην Τουρκία ότι ο εχθρός είναι κοινός, είναι ο ιμπεριαλισμός".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ