ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούλη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΣΠΙΑΣ
Πεδίο νέων αντιθέσεων;

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Το Ιράν δεν αναγνωρίζει και θεωρεί άκυρη τη συμφωνία που υπέγραψαν η Ρωσία και το Καζαχστάν για την κατανομή των πετρελαϊκών κοιτασμάτων στο βόρειο τμήμα της Κασπίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαχμούντ Μοχαμαντί. "Το Ιράν εκτιμά ότι οι πέντε παράκτιες χώρες της Κασπίας πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για τη δίκαιη και ισότιμη κατανομή των πηγών της Κασπίας", τόνισε ο Ιρανός εκπρόσωπος. Σημειώνεται ότι η κατανομή των τεράστιων πετρελαϊκών αποθεμάτων της Κασπίας αποτελεί πηγή διαφωνιών ανάμεσα στις πέντε παράκτιες χώρες - Ρωσία, Ιράν, Αζερμπαϊτζάν, Καζαχστάν και Τουρκμενιστάν.

Οι Πρόεδροι της Ρωσίας και του Καζαχστάν, Μπορίς Γιέλτσιν και Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, υπέγραψαν τη Δευτέρα στη Μόσχα συμφωνία για την κατανομή των πετρελαϊκών αποθεμάτων στο βόρειο τμήμα της Κασπίας. Η συμφωνία προβλέπει το χωρισμό της υφαλοκρηπίδας της βόρειας Κασπίας σε εθνικούς τομείς και την από κοινού εκμετάλλευση των θαλάσσιων κοιτασμάτων. Η Ρωσία προηγουμένως ζητούσε την από κοινού εκμετάλλευση των κοιτασμάτων τόσο στην υφαλοκρηπίδα όσο και στην ανοιχτή θάλασσα. Τα πετρελαϊκά αποθέματα της Κασπίας υπολογίζονται σε 12 έως 15 δισεκατομμύρια τόνους και είναι τα μεγαλύτερα στον κόσμο μετά από εκείνα του Περσικού κόλπου και της Σιβηρίας.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Θύελλα αντιδράσεων από το χαμό του Αμπιόλα

ΑΜΠΟΥΖΑ .-

Σχετική ηρεμία επικρατούσε, χτες αργά το βράδυ, σε πολλές πόλεις της Νιγηρίας, που επί ώρες συγκλονίζονταν από τα βίαια επεισόδια, που ξέσπασαν ανάμεσα σε διαδηλωτές και σε αστυνομικούς μετά τη γνωστοποίηση του θανάτου του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης, Μοσχούντ Αμπιόλα. Παρά τις διαβεβαιώσεις ακόμη και Αμερικανών αξιωματούχων ότι ο 60χρονος Αμπιόλα πέθανε από ανακοπή καρδιάς, τόσο οι διαδηλωτές όσο και οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης και της οικογένειας του εκλιπόντος εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες. Χτες το απόγευμα, ο στρατηγός Αμπντουλσαλάμ Αμπουμπακάρ προχώρησε στη διάλυση του "Υπουργικού Συμβουλίου", ενώ πολιτικοί παρατηρητές υποστηρίζουν ότι πολλές εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Καίγοντας λάστιχα, πυρπολώντας αυτοκίνητα και πραγματοποιώντας επιθέσεις σε σπίτια αξιωματούχων και συνεργατών της χούντας, χιλιάδες Νιγηριανοί κατέκλυσαν τους δρόμους των πόλεων της Νοτιοανατολικής Νιγηρίας, στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του Μοσχούντ Αμπιόλα. Οι ταραχές σημειώθηκαν, κυρίως, στο Λάγος, όπου ήταν η έδρα των επιχειρήσεων του Αμπιόλα, στην Ιμπαντάν κα στην Αμπεοκούτα, τη γενέτειρα του ηγέτη της αντιπολίτευσης. Ανεπιβεβαίωτες παραμένουν οι πληροφορίες που μιλούν για 10 νεκρούς διαδηλωτές κατά τη διάρκεια των ολονύκτιων συγκρούσεων.

Οπως υπογράμμιζαν πολιτικοί παρατηρητές, τα επεισόδια είχαν έντονο το φυλετικό στοιχείο, καθώς οι διαδηλωτές ανήκαν, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, στη φυλή Γιουρούμπας, από τη Νοτιοανατολική Νιγηρία, ενάντια στη φυλή Χάσοσας, του Βορρά, που αποτελεί τον κύριο κορμό της στρατιωτικής δικτατορίας.

Αργά χτες το απόγευμα, ο στρατηγός Αμπντουλσαλάμ Αμπουμπακάρ,επικεφαλής της χούντας, μετά το θάνατο του πραξικοπηματία δικτάτορα στρατηγού Σάνι Αμπάχα στις αρχές Ιούνη, διέλυσε το "Υπουργικό Συμβούλιο", το οποίο αποτελούνταν από στρατιωτικούς και πολιτικούς συμβούλους, ενώ άφησε άθικτο το Επιβλέπον Διοικητικό Συμβούλιο, που είναι το κύριο διακυβερνητικό όργανο της χούντας. Η πληροφορία διέρρευσε από αξιωματούχο της χούντας, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, και διαβεβαίωσε ότι θα ακολουθήσει σχετική επίσημη ανακοίνωση. Πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, θα πρέπει να αναμένονται πολλές εξελίξεις, καθώς ο στρατηγός Αμπουμπακάρ είχε δεσμευτεί, την περασμένη βδομάδα, στον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ότι θα προχωρήσει σταδιακά σε αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Δυσπιστία παρά τις διαβεβαιώσεις

"Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δημιουργεί υποψίες ότι ο θάνατος του Μοσχούντ Αμπιόλα δεν οφείλετο σε φυσικά αίτια, δηλαδή σε ανακοπή", διαβεβαιώνει με ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αμπούζα, Τζιμ Κάλαχαν, ο οποίος υπογράμμισε ότι αυτόπτης μάρτυρας του τραγικού περιστατικού ήταν ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Τόμας Πίκερινγκ, ο οποίος έπαιρνε μέρος στη συνάντηση του Αμπιόλα με αξιωματούχους της χούντας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ηγέτης της αντιπολίτευσης άρχισε να μη νιώθει καλά. Τη βαθιά του λύπη για το θάνατο του Αμπιόλα "αυτήν την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα του", εξέφρασε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, ο οποίος με τη σειρά του τόνισε ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες παρακολούθησαν με ιδιαίτερη αγωνία τις προσπάθειες των γιατρών να σώσουν τον Αμπιόλα. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος κάλεσε τον στρατιωτικό ηγέτη της Νιγηρίας να προχωρήσει στην άμεση αποφυλάκιση όλων των πολιτικών κρατουμένων, όπως δεσμεύτηκε την περασμένη βδομάδα.

"Πολύ βολική" χαρακτήρισε την επίσημη εκδοχή θανάτου του Αμπιόλα η κόρη του Χαφσάτ, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Η Χαφσάτ άφησε σαφή υπονοούμενα, που παραλληλίζουν το θάνατο του πατέρα της με αυτόν της μίας από τις 4 γυναίκες του, η οποία ήταν σφοδρή επικρίτρια του πρώην δικτάτορα Αμπάχα και δολοφονήθηκε από αγνώστους. Οπως έγινε γνωστό από πηγές προσκείμενες στην οικογένεια, αργά χτες το βράδυ αναμένονταν στη Νιγηρία 6 ιατροδικαστές από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τον Καναδά.

Το στρατιωτικό καθεστώς "φωτογραφίζουν" έστω ως ηθικό αυτουργό, αν όχι ως φυσικό, η αντιπολίτευση και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες υπογράμμιζαν, χτες, ότι η υγεία του Αμπιόλα ήταν κλονισμένη εδώ και καιρό, αλλά παρ' όλα αυτά δεν άλλαξαν οι συνθήκες κράτησής του.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι ο Μοσχούντ Αμπιόλα ήταν ένας από τους ισχυρότερους οικονομικά επιχειρηματίες της Αφρικής, ελέγχοντας, σχεδόν, ολοκληρωτικά τον Τύπο και τη ναυτιλία της Νιγηρίας. Αν και στην αρχή υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του στρατιωτικού καθεστώτος του στρατηγού Αμπάχα, στη συνέχεια στράφηκε εναντίον του, κέρδισε τη λαϊκή συμπάθεια και, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, αναδείχτηκε νικητής στις εκλογές του 1993, οι οποίες ακυρώθηκαν, ενώ ο ίδιος φυλακίστηκε το 1994.

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
"Ο καιρός παραμένει ταραχώδης"

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Με την ενισχυμένη παρουσία του βρετανικού στρατού, που αποφάσισε να στείλει στη Βόρεια Ιρλανδία άλλους 800 στρατιώτες, για προληπτικούς λόγους, και την επικείμενη συνάντηση εκπροσώπων του Τάγματος της Οράγγης με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, που έχει προγραμματιστεί για σήμερα Πέμπτη, φαίνεται ότι μπορεί να κλείσει το τελευταίο αυτό επεισόδιο των εκτεταμένων ταραχών, που βάζουν "μπαρούτι" στα θεμέλια της νεόκοπης και παράδοξης ειρήνης που υπογράφτηκε μόλις στις 10 Απρίλη και ευελπιστούσε να κλείσει τον τριαντάχρονο κύκλο του αίματος στο Ολστερ.

Για τέταρτη μέρα συνεχίστηκαν σποραδικά επεισόδια που σημειώνονταν μέχρι αργά χτες το βράδυ στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου χιλιάδες προτεστάντες, μέλη της ισχυρής αδελφότητας του Τάγματος της Οράγγης, διαδήλωναν στο κέντρο του Μπέλφαστ. Στο Καρικφέργκους,στην κομητεία του Αντριμ, μια αστυνομική περίπολος δέχτηκε επίθεση με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, χωρίς να υπάρξουν θύματα, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Στο Μπέλφαστ ένα λεωφορείο πυρπολήθηκε, όπως και πολλά άλλα οχήματα, ενώ πολλοί δρόμοι αποκλείστηκαν προσωρινά από πλήθος διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες και άλλα αντικείμενα.

Οι πολιτικοί ηγέτες εκτός από τον Βρετανό πρωθυπουργό σπεύδουν να εκτονώσουν την ένταση. Αδιάκοπες προσπάθειες εκτόνωσης της έντασης καταβάλλει τόσο ο Ντέιβιντ Τριμπλ,ως ηγέτης του μεγαλύτερου προτεσταντικού κόμματος, αλλά και ως "πρωθυπουργός" της Βόρειας Ιρλανδίας, όσο και οι καθολικοί ηγέτες. Σε αυτό το "θερμό" κλίμα η συνέντευξη του ηγέτη του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς - ήρθε στο φως της δημοσιότητας χτες με την προδημοσίευση αποσπασμάτων στο "L'Evenement du jeudi", αφού πρόκειται να δημοσιευτεί στο επόμενο τεύχος του περιοδικού "Politique Internationale" - δίνει μια πιο προσγειωμένη ανάλυση των γεγονότων, αλλά και τις προοπτικές της ειρήνης, ιδιαίτερα κάτω από το πρίσμα των πρόσφατων εκλογών και των ταραχών που καίουν τους δρόμους του Ολστερ. Ο Ανταμς τονίζει ότι η υπογραφή των τριμερών συμφωνιών συνιστά ένα πολύ σημαντικό στάδιο στην πορεία για την επίτευξη της ειρήνης, αλλά επιμένει: "Είμαστε όμως ακόμη πολύ μακριά από το στόχο. Παραμένω αρκετά ανήσυχος. Εδώ και τριάντα χρόνια ζούμε με τη συνεχή παρουσία των βρετανικών στρατευμάτων, με τις περιπόλους τους, με τις κυρώσεις που μας επιβάλλουν. Τίποτα δεν έχει ακόμη αλλάξει στην πράξη. Είναι λοιπόν πολύ νωρίς να μιλάμε για ειρήνη". Η ειρήνη είναι εύθραυστη. Ο Τζέρι Ανταμς το γνωρίζει. Και τα επεισόδια των τελευταίων ημερών ανάμεσα στους προτεστάντες του Τάγματος της Οράγγης και τις δυνάμεις ασφαλείας επιβεβαιώνουν ασφαλώς τους φόβους του.

ΙΝΔΙΑ
Ενταλμα σύλληψης του... Μέρντοχ!

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Ινδός δικαστής εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του "βαρόνου" των μέσων μαζικής επικοινωνίας Ρούπερτ Μέρντοχ. Ο Μέρντοχ δεν ανταποκρίθηκε στην κλήτευσή του να απαντήσει σε κατηγορίες ότι το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο "Star TV", το οποίο του ανήκει, πρόβαλε άσεμνες κινηματογραφικές ταινίες.

Ο δικαστής Πρεμ Κούμαρ διευκρίνισε ότι εστάλησαν τρεις φορές κλητεύσεις απευθείας στον Μέρντοχ όσο ήταν στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε ύστερα από προσφυγή του Αρούν Αγκαργουόλ, δικηγόρου από το Νέο Δελχί.

Υπεύθυνοι της εταιρίας "News Corp." έδωσαν πάντως μια έμμεση απάντηση: το "Star TV", είπαν, θα επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια για τις εκπομπές του στην Ινδία....

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Αίμα αθώων εξακολουθεί να νοτίζει τη γη

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Ειρήνη: μια λέξη ξεχασμένη για το δοκιμαζόμενο κολομβιανό λαό. Ειρήνη, όπως λέμε χαρά, γέλιο, ελπίδα, μέλλον... λέξεις που "πνίγηκαν" στο αθώο αίμα, αντρών, γυναικών και παιδιών. Από προχθές τη νύχτα ακόμα δώδεκα άνθρωποι, ανάμεσά τους και τρία παιδιά, προστέθηκαν στο μακρύ κατάλογο των "αγνοούμενων" της ζωής. Ακόμη μία φορά οι ακροδεξιές ομάδες θανάτου, κατά την τελευταία επιχείρησή τους εναντίον στόχων του αριστερού ανταρτικού κινήματος - όπως ανακοίνωσαν προχθές Κολομβιανοί επίσημοι - "θέρισαν" ό,τι ανθρώπινο βρήκαν μπροστά τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι παραστρατιωτικές οργανώσεις επιτέθηκαν εναντίον της μικρής κοινότητας Πούερτο Πρίνθιπε,στην επαρχία της Βιτσάδα,προβάλλοντας ως αιτία πως οι κάτοικοί της είχαν "εγκληματήσει" αφού ήταν πληροφοριοδότες των αριστερών ανταρτών!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ