Πέμπτη 9 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
"Ο καιρός παραμένει ταραχώδης"

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Με την ενισχυμένη παρουσία του βρετανικού στρατού, που αποφάσισε να στείλει στη Βόρεια Ιρλανδία άλλους 800 στρατιώτες, για προληπτικούς λόγους, και την επικείμενη συνάντηση εκπροσώπων του Τάγματος της Οράγγης με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, που έχει προγραμματιστεί για σήμερα Πέμπτη, φαίνεται ότι μπορεί να κλείσει το τελευταίο αυτό επεισόδιο των εκτεταμένων ταραχών, που βάζουν "μπαρούτι" στα θεμέλια της νεόκοπης και παράδοξης ειρήνης που υπογράφτηκε μόλις στις 10 Απρίλη και ευελπιστούσε να κλείσει τον τριαντάχρονο κύκλο του αίματος στο Ολστερ.

Για τέταρτη μέρα συνεχίστηκαν σποραδικά επεισόδια που σημειώνονταν μέχρι αργά χτες το βράδυ στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου χιλιάδες προτεστάντες, μέλη της ισχυρής αδελφότητας του Τάγματος της Οράγγης, διαδήλωναν στο κέντρο του Μπέλφαστ. Στο Καρικφέργκους,στην κομητεία του Αντριμ, μια αστυνομική περίπολος δέχτηκε επίθεση με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, χωρίς να υπάρξουν θύματα, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Στο Μπέλφαστ ένα λεωφορείο πυρπολήθηκε, όπως και πολλά άλλα οχήματα, ενώ πολλοί δρόμοι αποκλείστηκαν προσωρινά από πλήθος διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες και άλλα αντικείμενα.

Οι πολιτικοί ηγέτες εκτός από τον Βρετανό πρωθυπουργό σπεύδουν να εκτονώσουν την ένταση. Αδιάκοπες προσπάθειες εκτόνωσης της έντασης καταβάλλει τόσο ο Ντέιβιντ Τριμπλ,ως ηγέτης του μεγαλύτερου προτεσταντικού κόμματος, αλλά και ως "πρωθυπουργός" της Βόρειας Ιρλανδίας, όσο και οι καθολικοί ηγέτες. Σε αυτό το "θερμό" κλίμα η συνέντευξη του ηγέτη του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς - ήρθε στο φως της δημοσιότητας χτες με την προδημοσίευση αποσπασμάτων στο "L'Evenement du jeudi", αφού πρόκειται να δημοσιευτεί στο επόμενο τεύχος του περιοδικού "Politique Internationale" - δίνει μια πιο προσγειωμένη ανάλυση των γεγονότων, αλλά και τις προοπτικές της ειρήνης, ιδιαίτερα κάτω από το πρίσμα των πρόσφατων εκλογών και των ταραχών που καίουν τους δρόμους του Ολστερ. Ο Ανταμς τονίζει ότι η υπογραφή των τριμερών συμφωνιών συνιστά ένα πολύ σημαντικό στάδιο στην πορεία για την επίτευξη της ειρήνης, αλλά επιμένει: "Είμαστε όμως ακόμη πολύ μακριά από το στόχο. Παραμένω αρκετά ανήσυχος. Εδώ και τριάντα χρόνια ζούμε με τη συνεχή παρουσία των βρετανικών στρατευμάτων, με τις περιπόλους τους, με τις κυρώσεις που μας επιβάλλουν. Τίποτα δεν έχει ακόμη αλλάξει στην πράξη. Είναι λοιπόν πολύ νωρίς να μιλάμε για ειρήνη". Η ειρήνη είναι εύθραυστη. Ο Τζέρι Ανταμς το γνωρίζει. Και τα επεισόδια των τελευταίων ημερών ανάμεσα στους προτεστάντες του Τάγματος της Οράγγης και τις δυνάμεις ασφαλείας επιβεβαιώνουν ασφαλώς τους φόβους του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ