Πέμπτη 9 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Θύελλα αντιδράσεων από το χαμό του Αμπιόλα

ΑΜΠΟΥΖΑ .-

Σχετική ηρεμία επικρατούσε, χτες αργά το βράδυ, σε πολλές πόλεις της Νιγηρίας, που επί ώρες συγκλονίζονταν από τα βίαια επεισόδια, που ξέσπασαν ανάμεσα σε διαδηλωτές και σε αστυνομικούς μετά τη γνωστοποίηση του θανάτου του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης, Μοσχούντ Αμπιόλα. Παρά τις διαβεβαιώσεις ακόμη και Αμερικανών αξιωματούχων ότι ο 60χρονος Αμπιόλα πέθανε από ανακοπή καρδιάς, τόσο οι διαδηλωτές όσο και οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης και της οικογένειας του εκλιπόντος εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες. Χτες το απόγευμα, ο στρατηγός Αμπντουλσαλάμ Αμπουμπακάρ προχώρησε στη διάλυση του "Υπουργικού Συμβουλίου", ενώ πολιτικοί παρατηρητές υποστηρίζουν ότι πολλές εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Καίγοντας λάστιχα, πυρπολώντας αυτοκίνητα και πραγματοποιώντας επιθέσεις σε σπίτια αξιωματούχων και συνεργατών της χούντας, χιλιάδες Νιγηριανοί κατέκλυσαν τους δρόμους των πόλεων της Νοτιοανατολικής Νιγηρίας, στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του Μοσχούντ Αμπιόλα. Οι ταραχές σημειώθηκαν, κυρίως, στο Λάγος, όπου ήταν η έδρα των επιχειρήσεων του Αμπιόλα, στην Ιμπαντάν κα στην Αμπεοκούτα, τη γενέτειρα του ηγέτη της αντιπολίτευσης. Ανεπιβεβαίωτες παραμένουν οι πληροφορίες που μιλούν για 10 νεκρούς διαδηλωτές κατά τη διάρκεια των ολονύκτιων συγκρούσεων.

Οπως υπογράμμιζαν πολιτικοί παρατηρητές, τα επεισόδια είχαν έντονο το φυλετικό στοιχείο, καθώς οι διαδηλωτές ανήκαν, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, στη φυλή Γιουρούμπας, από τη Νοτιοανατολική Νιγηρία, ενάντια στη φυλή Χάσοσας, του Βορρά, που αποτελεί τον κύριο κορμό της στρατιωτικής δικτατορίας.

Αργά χτες το απόγευμα, ο στρατηγός Αμπντουλσαλάμ Αμπουμπακάρ,επικεφαλής της χούντας, μετά το θάνατο του πραξικοπηματία δικτάτορα στρατηγού Σάνι Αμπάχα στις αρχές Ιούνη, διέλυσε το "Υπουργικό Συμβούλιο", το οποίο αποτελούνταν από στρατιωτικούς και πολιτικούς συμβούλους, ενώ άφησε άθικτο το Επιβλέπον Διοικητικό Συμβούλιο, που είναι το κύριο διακυβερνητικό όργανο της χούντας. Η πληροφορία διέρρευσε από αξιωματούχο της χούντας, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, και διαβεβαίωσε ότι θα ακολουθήσει σχετική επίσημη ανακοίνωση. Πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, θα πρέπει να αναμένονται πολλές εξελίξεις, καθώς ο στρατηγός Αμπουμπακάρ είχε δεσμευτεί, την περασμένη βδομάδα, στον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ότι θα προχωρήσει σταδιακά σε αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Δυσπιστία παρά τις διαβεβαιώσεις

"Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δημιουργεί υποψίες ότι ο θάνατος του Μοσχούντ Αμπιόλα δεν οφείλετο σε φυσικά αίτια, δηλαδή σε ανακοπή", διαβεβαιώνει με ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αμπούζα, Τζιμ Κάλαχαν, ο οποίος υπογράμμισε ότι αυτόπτης μάρτυρας του τραγικού περιστατικού ήταν ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Τόμας Πίκερινγκ, ο οποίος έπαιρνε μέρος στη συνάντηση του Αμπιόλα με αξιωματούχους της χούντας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ηγέτης της αντιπολίτευσης άρχισε να μη νιώθει καλά. Τη βαθιά του λύπη για το θάνατο του Αμπιόλα "αυτήν την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα του", εξέφρασε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, ο οποίος με τη σειρά του τόνισε ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες παρακολούθησαν με ιδιαίτερη αγωνία τις προσπάθειες των γιατρών να σώσουν τον Αμπιόλα. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος κάλεσε τον στρατιωτικό ηγέτη της Νιγηρίας να προχωρήσει στην άμεση αποφυλάκιση όλων των πολιτικών κρατουμένων, όπως δεσμεύτηκε την περασμένη βδομάδα.

"Πολύ βολική" χαρακτήρισε την επίσημη εκδοχή θανάτου του Αμπιόλα η κόρη του Χαφσάτ, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Η Χαφσάτ άφησε σαφή υπονοούμενα, που παραλληλίζουν το θάνατο του πατέρα της με αυτόν της μίας από τις 4 γυναίκες του, η οποία ήταν σφοδρή επικρίτρια του πρώην δικτάτορα Αμπάχα και δολοφονήθηκε από αγνώστους. Οπως έγινε γνωστό από πηγές προσκείμενες στην οικογένεια, αργά χτες το βράδυ αναμένονταν στη Νιγηρία 6 ιατροδικαστές από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τον Καναδά.

Το στρατιωτικό καθεστώς "φωτογραφίζουν" έστω ως ηθικό αυτουργό, αν όχι ως φυσικό, η αντιπολίτευση και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες υπογράμμιζαν, χτες, ότι η υγεία του Αμπιόλα ήταν κλονισμένη εδώ και καιρό, αλλά παρ' όλα αυτά δεν άλλαξαν οι συνθήκες κράτησής του.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι ο Μοσχούντ Αμπιόλα ήταν ένας από τους ισχυρότερους οικονομικά επιχειρηματίες της Αφρικής, ελέγχοντας, σχεδόν, ολοκληρωτικά τον Τύπο και τη ναυτιλία της Νιγηρίας. Αν και στην αρχή υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του στρατιωτικού καθεστώτος του στρατηγού Αμπάχα, στη συνέχεια στράφηκε εναντίον του, κέρδισε τη λαϊκή συμπάθεια και, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, αναδείχτηκε νικητής στις εκλογές του 1993, οι οποίες ακυρώθηκαν, ενώ ο ίδιος φυλακίστηκε το 1994.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ