ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούλη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συγκέντρωση του ΚΚΕ στον Πειραιά

Σήμερα στις 8.30 μμ στην πλατεία Κοραή με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα

Σε συγκέντρωση που οργανώνει η ΚΟ Πειραιά στην πλατεία Κοραή στο κέντρο της πόλης, σήμερα Πέμπτη 9 Ιουλίου και ώρα 8.30 μμ, θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Με πρόσκληση - κάλεσμα, που εξέδωσε η ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ, καλούνται οι εργαζόμενοι της πόλης να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση του Κόμματος, για να δώσουν, και μ' αυτόν τον τρόπο, την απάντησή τους στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, λιμανιών, ΟΣΕ, τραπεζών και των άλλων ΔΕΚΟ. Στην πολιτική της ανεργίας και της φτώχειας, των ΜΑΤ. Στην πολιτική που κατακρεουργεί τα δικαιώματα των εργαζομένων, που έχουν κατακτηθεί με αγώνες δεκαετιών, για να κερδοσκοπούν οι πολυεθνικές.

"Είναι καιρός να δούμε καθαρά ποιοι βρίσκονται απέναντί μας. Να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Να πάρουμε τα μέτρα μας", τονίζεται στο κάλεσμα της ΚΟΠ προς τον πειραϊκό λαό και υπογραμμίζεται:

"Η πολιτική αυτή δεν είναι ανίκητη. Μπορεί να ανατραπεί με ενωμένο αγώνα, με το δικό μας Λαϊκό Μέτωπο. Οι Πειραιώτες καλούνται να καταδικάσουν αυτή την πολιτική και τα κόμματα που τη στηρίζουν στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Να ενισχύσουν με την ψήφο τους και τη συμμετοχή τους τα ψηφοδέλτια αντίστασης και αγώνων που στηρίζει το ΚΚΕ".

ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ
Στα "βαθιά νερά" η έρευνα

Βομβαρδισμό καταγγελιών δέχεται καθημερινά ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γ. Γεράκης για τη διαφθορά στην ΕΛ.ΑΣ, άλλοτε με επώνυμες και άλλοτε με ανώνυμες καταγγελίες. Στο μεταξύ η έρευνα έχει φτάσει "στα βαθιά νερά" και ο εισαγγελέας καλείται, μέσα σ' αυτό τον κυκεώνα των διαρροών και των πληροφοριών, να μπει στα άδυτα της ΕΛ.ΑΣ και να "ξετυλίξει το κουβάρι" με όλες τις καταγγελίες που γίνονται εδώ και καιρό.

Το ανώνυμο τηλεφώνημα που δέχτηκε ο εισαγγελέας τη Δευτέρα το βράδυ για φάκελο με ονόματα αλλοδαπών, στους οποίους είχαν χορηγηθεί παράνομες άδειες παραμονής στη χώρα μας, περιπλέκει ακόμη πιο πολύ τα πράγματα και ανεξάρτητα του ποιος και γιατί τον απέστειλε, δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη διαφθορά στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η έρευνα του εισαγγελέα εκτός από τις παράνομες νομιμοποιήσεις αλλοδαπών και την "προστασία" νυχτερινών κέντρων, επεκτείνεται και σε άλλους τομείς. Ο Γ. Γεράκης συγκεντρώνει επιβαρυντικά στοιχεία για τους διαπλεκόμενους στο κύκλωμα διαφθοράς. Οι καταθέσεις που λαμβάνει τον οδηγούν στο να διευρύνει την έρευνα ακόμη και στις διασυνδέσεις αστυνομικών με εμπόρους ναρκωτικών.

Καθημερινά παρελαύνουν πολλοί μάρτυρες από το γραφείο του εισαγγελέα, ο οποίος έχει πλέον στην κατοχή του αρκετό υλικό για τη στοιχειοθέτηση σοβαρών αδικημάτων, σε βάρος πολλών προσώπων που εμπλέκονται στις υποθέσεις των παράνομων ελληνοποιήσεων.

Χτες, κατέθεσαν μάρτυρες, οι οποίοι ανέφεραν ότι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ έχουν πλουτίσει με παράνομο τρόπο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ποινικές διώξεις αναμένεται να ασκηθούν "πακέτο" και θα αφορούν παράνομες ελληνοποιήσεις, παράνομες άδειες παραμονής αλλοδαπών, μίζες από την προστασία νυχτερινών κέντρων, ύποπτες διασυνδέσεις αστυνομικών με εμπόρους ναρκωτικών κλπ.

Ιδιαίτερα, ο φάκελος που βρέθηκε τη Δευτέρα με τα καταγραμμένα ονόματα των αλλοδαπών στους οποίους έχουν χορηγηθεί παράνομες άδειες παραμονής στη χώρα μας δημιουργεί νέα δεδομένα. Στο ίδιον φάκελο υπήρχαν φωτοτυποποιημένα αντίγραφα με τα στοιχεία του προσώπου που ενδιαφέρθηκε για την έκδοση της κάθε άδειας, καθώς και των αστυνομικών στους οποίους ανατέθηκε η διεκπεραίωσης της υπόθεσης. Ο φάκελος ήρθε στα χέρια του εισαγγελέα μετά από ανώνυμο τηλεφώνημα στον ίδιο που τον πληροφορούσε ότι σε τηλεφωνικό θάλαμο απέναντι από την είσοδο των δικαστηρίων υπήρχαν φάκελοι με ονόματα ελληνοποιημένων αλλοδαπών.

Την ύπαρξη του φακέλου επιβεβαίωσε χτες και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Γ. Κολιοκώστας. Παράλληλα, για το ίδιο θέμα, ο αρχηγός της Αστυνομίας, Αθ. Βασιλόπουλος, έδωσε χτες εντολή στους διευθυντές όλων των τμημάτων των αλλοδαπών να αναφέρουν αν έχουν χαθεί καταστάσεις από τα τμήματά τους.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες τις εντολές για τις παράνομες ελληνοποιήσεις τις έδιναν υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις το ενδιαφέρον προερχόταν από άτομα του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου.

Μάλιστα, ο εισαγγελέας Γ. Γεράκης φέρεται να έχει στοιχεία που τεκμηριώνουν καταγγελίες ότι υψηλόβαθμοι αστυνομικοί ενδιαφέρονται για την απελευθέρωση ατόμων που συνελήφθησαν τυχαία, από ανυποψίαστα αστυνομικά όργανα, να κατέχουν ποσότητες ναρκωτικών. Τα άτομα αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αφέθηκαν λίγο μετά τη σύλληψή τους ελεύθερα και μάλιστα με άνωθεν εντολή.

"Κώδικας" εκφασισμού

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θεωρεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως έναν "ελεγχόμενο χώρο", πολιτικά και διοικητικά, συνεργάτη και συνένοχο της αντιλαϊκής πολιτικής της. Διαμόρφωσε έτσι και το ανάλογο θεσμικό πλαίσιο - συμπληρώνοντας το παλιότερο - ώστε να περιορίσει παραπέρα τα όποια περιθώρια αυτοτελούς λειτουργίας και δράσης της, επιχειρώντας να τη μετατρέψει ολοκληρωτικά σε πειθήνιο "γρανάζι" της κεντρικής εξουσίας. Επιχειρεί να συρρικνώσει τα όριά της, καθοδηγώντας κι ελέγχοντας τη δράση της, ν' αφυδατώσει τη δημοκρατική λειτουργία της, να περιορίσει τις αναπτυξιακές και κοινωνικές δραστηριότητές της, μειώνοντας συνεχώς τις οικονομικές δυνατότητές της. Ομως, παρά το γεγονός ότι οι κυβερνώντες κατάφεραν να φέρουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση στα "μέτρα" τους, υπάρχουν "εστίες αντίστασης", που αγωνίζονται για μια άλλη Αυτοδιοίκηση υπέρ του λαού και του τόπου.

Αυτές τις "εστίες αντίστασης", που εκφράζουν μια ριζοσπαστική άποψη και θέση, επιχειρεί να "σβήσει" η κυβέρνηση με τη θέσπιση του "Κώδικα Δεοντολογίας" για τις ερχόμενες εκλογές, τον οποίο προωθεί μαζί με την ΚΕΔΚΕ. Μια επιχείρηση που - όπως κατήγγειλε ο Λεων. Αυδής, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων - εκδηλώνεται σε δημοτικό, κυβερνητικό και κοινοτικό επίπεδο, από την άρχουσα τάξη και τους πολιτικούς εκπροσώπους της, με στόχο την απαγόρευση της ανατρεπτικής πολιτικής δράσης. Πράγματι, το Σχέδιο του "Κώδικα" αποτελεί ένα φασιστικής έμπνευσης "πόνημα", αφού επιχειρεί τον έλεγχο του περιεχομένου των προγραμμάτων των συνδυασμών, καταργεί την ελευθεροτυπία και την κριτική στο όνομα της "ευπρέπειας", θέτει υπό διωγμό την προεκλογική εκστρατεία των μη εχόντων πρόσβαση στα μεγάλα ΜΜΕ, με την απαγόρευση των αφισών και των αεροπανό, προωθεί το φακέλωμα των μικρών οικονομικών ενισχυτών.

Μοναδικός σκοπός του "Κώδικα" είναι η εξαφάνιση της αμφισβήτησης και η απαγόρευση κάθε πολιτικής ρήξης με την επικρατούσα ιδεολογία και τις διαπλοκές συμφερόντων που αυτή καλύπτει. Η όλη επιχείρηση κινείται στα πλαίσια του γενικότερου αντιδημοκρατικού κλίματος, που επιβάλλει η κυβέρνηση. Ενα κλίμα που διαμορφώνεται με σειρά ενεργειών, όπως η απόφαση του Αρείου Πάγου να θέσει υπό διωγμό τις οργανώσεις των πολιτικών κομμάτων στους εργασιακούς χώρους, η αντιμετώπιση με τα ΜΑΤ και τη δικαστική ρομφαία των αγωνιστών του λαϊκού κινήματος, οι συκοφαντικές επιθέσεις κι απειλές εναντίον του ΚΚΕ, το ηλεκτρονικό φακέλωμα, μέσω της Συνθήκης Σένγκεν κ.ά.

Η κυβερνητική επιχείρηση εκφασισμού δεν αφορά μόνο τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αφορά κάθε δημότη που ενδιαφέρεται, αγωνιά κι αγωνίζεται για τα "κοινά" και πιστεύει στη λαϊκότητα του θεσμού. Αφορά κάθε υπεύθυνο πολίτη που διαθέτει δημοκρατική ευαισθησία. Γι' αυτό και όλοι οι δημοκρατικοί και υπεύθυνοι άνθρωποι έχουν χρέος να αντισταθούν τώρα σ' αυτά τα σχέδια εκφασισμού. Βεβαίως, η καλύτερη απάντηση στην αντιδημοκρατική επίθεση σε βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είναι το "μαύρισμα" στις ερχόμενες εκλογές των κυβερνητικών υποψήφιων - αλλά και εκείνων της ΝΔ κι όλων όσοι συμφωνούν και συνεργούν στη μετατροπή της Αυτοδιοίκησης σε "μακρύ χέρι" της κεντρικής εξουσίας - και η ανάδειξη αγωνιστών δημάρχων και νομαρχών, που θ' αγωνιστούν για τη μετατροπή της σε στήριγμα των λαϊκών διεκδικήσεων. Η μάχη των εκλογών θα είναι πολιτική και η έκβασή της θα επηρεάσει, σε μεγάλο βαθμό, το παρόν και το μέλλον της Αυτοδιοίκησης, αλλά και την πορεία των γενικότερων πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας. Χρειάζεται, λοιπόν, να δοθεί με καλή προετοιμασία, αυταπάρνηση, αλλά και αισιοδοξία.

ΑΔΕΔΥ
Να ακυρωθεί η αντιδραστική απόφαση του Αρείου Πάγου

Την ακύρωση της αντιδραστικής απόφασης του Αρείου Πάγου, με την οποία απαγορεύεται η λειτουργία οργανώσεων των πολιτικών κομμάτων στους χώρους εργασίας ζητά η ΑΔΕΔΥ, η οποία καλεί ταυτόχρονα κυβέρνηση και κόμματα να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.

Σε χτεσινή ανακοίνωση της ανώτατης συνδικαλιστικής οργάνωσης των δημοσίων υπαλλήλων αναφέρεται ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου, που προκλήθηκε από την απόλυση εργαζόμενης επειδή συμμετείχε σε πολιτική οργάνωση στον εργασιακό της χώρο, στην ΕΒΟ, για απαγόρευση της συμμετοχής των εργαζομένων σε πολιτική οργάνωση, "ποινικοποιεί την πολιτική δράση και ακυρώνει ύψιστα πολιτικά, δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες".

Η συγκεκριμένη απόφαση, τονίζεται στην ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, με το "διά ταύτα" της "αναδεικνύει ως μείζον πολιτικό θέμα και ζήτημα την προάσπιση των βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών, η ακώλυτη άσκηση των οποίων είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να περιορίζεται με συντηρητικά σκεπτικά".

Η ΑΔΕΔΥ καλεί τον πρόεδρο της Βουλής, την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα άμεσα και αποφασιστικά να τοποθετηθούν και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ακύρωση των συνεπειών της συγκεκριμένης απόφασης, "ώστε να μην ανοίξει ο δρόμος φαλκίδευσης των δημοκρατικών θεσμών".

Με την αφορμή αυτή, η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι αναδεικνύεται και πάλι ως μείζονος σημασίας το αίτημα της κατοχύρωσης πλήρων πολιτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο και μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος και μέσα από τους διάφορους νόμους, που αντί να ενισχύουν τη συμμετοχή των εργαζομένων τη φαλκιδεύουν. Πρόσφατο κρούσμα αποτελεί η απαγόρευση ουσιαστικά συμμετοχής των εκπαιδευτικών στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, που έγινε με τροπολογία του υπουργού Παιδείας σε άσχετο νομοσχέδιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ