ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Ιούλη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ
Οδομαχίες απεργών και αστυνομίας

ΣΑΝ ΧΟΥΑΝ.-

Η μεγαλύτερη γενική απεργία στα χρονικά αυτής χώρας ολοκληρώθηκε με καθολική επιτυχία και τα επεισόδια που ακολούθησαν με τις ογκώδεις διαδηλώσεις για την καταγγελία της κυβερνητικής αδιαλλαξίας για την ιδιωτικοποίηση της κρατικής τηλεφωνικής εταιρίας, προκάλεσαν τις μαζικότερες και πιο ταραχώδεις κινητοποιήσεις στην ιστορία της ευρύτερης επικράτειας των ΗΠΑ.

Σοβαρά επεισόδια διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πρωτεύουσα του Πουέρτο Ρίκο, αλλά και σε άλλες μικρότερες πόλεις, μετά από συγκρούσεις διαδηλωτών και της αστυνομίας. Πολλά αυτοκίνητα, αλλά και καταστήματα έγιναν παρανάλωμα του πυρός, ενώ η αστυνομία προέβη για δεύτερη συνεχόμενη μέρα σε "ιδιαίτερη μεταχείριση" - με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα - των διαδηλωτών και των απεργών, ενώ δεν έλειψαν και οι συλλήψεις. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και δύο δεκαπεντάχρονοι, οι οποίοι σύμφωνα με την αστυνομία κρατούνται με την κατηγορία της πρόθεσης τοποθέτησης αυτοσχέδιας βόμβας στα κεντρικά γραφεία του Τηλεπικοινωνιακού Οργανισμού.

Η 48ωρη γενική απεργία, που κηρύχτηκε από τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα και με τη συμμετοχή μεγάλου τμήματος και του ιδιωτικού τομέα, είχε απόλυτη επιτυχία, αναγνωρίζουν τα ηγετικά συνδικαλιστικά στελέχη, οι οποίοι τόνισαν κιόλας ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός του Πουέρτο Ρίκο έχουν επιδοθεί σε έναν κοινό αγώνα για την προστασία της κρατικής και δημόσιας περιουσίας, την οποία η κυβέρνηση θέλει να την ξεπουλήσει στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου το Πουέρτο Ρίκο να επιτύχει τους όρους εκείνους που θα το κάνουν και επισήμως Πολιτεία των ΗΠΑ. Μαζί με το θέμα της ανεξαρτησίας είναι από τα ελάχιστα θέματα που βρίσκουν το λαό ενωμένο. Ενώ δεν παρέλειψαν να τονίσουν ότι δε θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια και θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Χτες, οι ηγέτες όλων των Συνδικάτων είχαν κοινή συνάντηση όπου συζήτησαν τη μορφή που πρέπει να λάβει εν συνεχεία ο αγώνας τους, ενώ εκτιμάται ότι στον Τηλεπικοινωνιακό Οργανισμό ίσως χρειαστεί να πάρει νέα μορφή η απεργιακή κινητοποίηση, τερματίζοντας προσωρινά την απεργία των 6.400 εργαζόμενων που διαρκεί τρεις εβδομάδες και να συνεχιστεί με εναλλάξ 24ωρες απεργίες, κάτι όμως που βρίσκει ενάντιους τους απεργούς, μια και ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, ακόμα και του αιτήματος διεξαγωγής δημοψηφίσματος που έχουν ζητήσει οι εργαζόμενοι.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Σταθερά τεταμένη η κατάσταση

ΑΜΠΟΥΖΑ .-

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Νιγηρία ενώ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πόρισμα των ξένων ιατροδικαστών, που επρόκειτο να πραγματοποιήσουν τη νεκροψία του εκλιπόντος ηγέτη της αντιπολίτευσης, Μοσχούντ Αμπιόλα. Παρά τις εκκλήσεις για ηρεμία, σφοδρές συγκρούσεις συγκλόνισαν, και χτες το πρωί, το Λάγος και άλλες πόλεις της Νοτιοανατολικής Νιγηρίας. Ο στρατιωτικός ηγέτης της Νιγηρίας εξέφρασε τη βαθιά λύπη του για το θάνατο του Αμπιόλα και άφησε πολλά υπονοούμενα για γοργές εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

"Επιτακτική ανάγκη", χαρακτήρισε τη μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία ο επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας, στρατηγός Αμπντουλσαλάμ Αμπουμπακάρ,κατά τη διάρκεια μηνύματός του προς το νιγηριανό λαό. Ο Αμπουμπακάρ, που δε διευκρίνισε πότε και πώς σχεδιάζει την πραγματοποίηση αυτής της μετάβασης, χαρακτήρισε "εθνική τραγωδία" το θάνατο του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης, Μοσχούντ Αμπιόλα, και επανέλαβε ότι προκλήθηκε από φυσικά αίτια.

Οι διαβεβαιώσεις του στρατηγού Αμπουμπακάρ, όμως, δε φάνηκαν ικανές να κατευνάσουν την οργή των Νιγηριανών, που για δεύτερη συνεχόμενη μέρα κατέκλυσαν, χτες, τους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της Νοτιοδυτικής Νιγηρίας. Στο Λάγος εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί, κατά τη διάρκεια των οποίων πυρπολήθηκε μεγάλο πολυκατάστημα στο κέντρο της πόλης. Στην πόλη Αμπεοκούτα, γενέτειρα του Αμπιόλα και πρωτεύουσα του κρατιδίου Ογκούν, επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας χωρίς να δοθούν περαιτέρω διευκρινίσεις για το πότε θα αρθεί η απαγόρευση. Καμία πληροφορία δεν υπάρχει για νεκρούς ή τραυματίες από τις χτεσινές συγκρούσεις.

Συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων και από τις συγκρούσεις της Τετάρτης. Το καθεστώς της Αμπούζα δεν έχει προχωρήσει σε καμία επίσημη ανακοίνωση. Η εφημερίδα "Βάνγκραντ" ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών από τις ταραχές της Τετάρτης σε 45, ενώ η εφημερίδα "Γκάρντιαν" αναφέρει μόνο 6 νεκρούς και υποστηρίζει ότι επικεφαλής των διαδηλώσεων για το θάνατο του Αμπιόλα έχουν τεθεί οι φοιτητές.

Σε μια πιθανή προσπάθεια να κατευνάσει τη λαϊκή οργή και να επιβεβαιώσει τις δεσμεύσεις του, ο στρατηγός Αμπντουλσαλάμ Αμπουμπακάρ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Επιβλέποντος Διοικητικού Συμβουλίου, αργά χτες το βράδυ, κατά τη διάρκεια του οποίου θα εξετάζονταν προτάσεις μετάβασης της χώρας στη δημοκρατία, όπως μετέδωσε το, ελεγχόμενο από τη χούντα, ραδιόφωνο. Σύμφωνα, πάντα, με τον επίσημο νιγηριανό ραδιοφωνικό σταθμό, μετά το τέλος της συνεδρίασης επρόκειτο να εκδοθεί σχετική επίσημη ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, αναμενόταν, χτες, στην Αμπούζα η ομάδα των Αμερικανών, των Βρετανών και των Καναδών ιατροδικαστών, που θα πραγματοποιήσουν τη νεκροψία στο πτώμα του Μοσχούντ Αμπιόλα σε συνεργασία με την οικογένειά του. Οπως, μάλιστα, έγινε γνωστό από την οικογένεια του Αμπιόλα, η στρατιωτική ηγεσία της χώρας έδωσε εντολή να πραγματοποιηθεί δημοσία δαπάνη η κηδεία του ηγέτη της αντιπολίτευσης.

ΤΟΥΡΚΙΑ
"Σεισμός" με επίκεντρο τα εργασιακά...

ΑΓΚΥΡΑ.- Η χτεσινή ανταπόκριση του "Ρόιτερ" από την τουρκική πρωτεύουσα ήταν αρκούντως "κομψή". Μερικές "δεκάδες" δημόσιοι υπάλληλοι "διαμαρτυρήθηκαν" για τις αυξήσεις, που θα "περιοριστούν" φέτος, έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ και διαλύθηκαν από την αστυνομία μόλις έφθασε η πρωθυπουργική λιμουζίνα. Ωραία και κόσμια πράγματα.

Στην πραγματικότητα οι αντιδράσεις των δημοσίων υπαλλήλων απειλούν να λάβουν μορφή χιονοστιβάδας, αν όχι του χειρότερου κοινωνικού "σεισμού" από το 1986. Η σύγκρουση των συνήθως απόλυτα πιστών και υπάκουων δημόσιων υπαλλήλων του... θεάρεστου "κοσμικού κράτους" του Ατατούρκ με τους αστυνομικούς είναι από μόνη της απίστευτη. Αποτελεί ίσως μέτρο της απελπισίας τους.

"Απελπισία" είναι ήπια λέξη. Ο πληθωρισμός καλπάζει, φθάνοντας το 90% σε ετήσιο ρυθμό, και ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί για αυξήσεις μισθών μέσα στο καλοκαίρι που θα περιοριστούν στο 20% (με άλλα λόγια, μιλά για σχεδόν 70% απώλεια της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων φέτος). Και στον πρωθυπουργό τίθεται το δίλημμα: "(Ο Γιλμάζ και η κυβέρνηση) υποσχέθηκαν ότι δε θα μας αφήσουν να συνθλιβούμε από τον πληθωρισμό. Θα τηρήσουν το λόγο που έδωσαν στα διεθνή οικονομικά ιδρύματα, ή θα τηρήσουν την υπόσχεσή τους σε 32 εκατομμύρια συνταξιούχους και δημόσιους υπάλληλους;". Κι αν αυτό το λέει ο Ρεζούλ Ακαϊ, επικεφαλής του συνδικάτου δημόσιων υπαλλήλων, ενός συνδικάτου δηλαδή το οποίο όχι απλώς επηρεάζεται από την κυβέρνηση, αλλά σχεδόν βρίσκεται σε καθεστώς υπαγωγής σ' αυτήν, μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα γίνει στον ιδιωτικό τομέα,όταν θα έρθει η ώρα να συζητηθούν οι συμβάσεις εργασίας...

"Δε θέλουμε το 20% της ελεημοσύνης", φώναζαν διαδηλωτές έξω από το κτίριο, όπου το υπουργικό συμβούλιο συναντήθηκε αργότερα χτες. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα ζητούν αυξήσεις ύψους σχεδόν 50% για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στον πληθωρισμό.

Ο Γιλμάζ όμως έχει δεσμευτεί στο ΔΝΤ...

Δυστύχημα ή βομβιστική επίθεση;

Στην Κωνσταντινούπολη, το άλλο "κέντρο" της Τουρκίας, τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από ενενήντα ένας τραυματίστηκαν λόγω έκρηξης σε κεντρική αγορά.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης Χασάν Οζντεμίρ πάντως είπε πως "η έκρηξη μπορεί να προκλήθηκε από διαρροή φιάλης υγραερίου ή από εκρηκτική ύλη. Προσπαθούμε να το διευκρινίσουμε". Οι πρώτες ενδείξεις, κατά τον ίδιο, κατηύθυναν μάλλον στην εκδοχή του δυστυχήματος.

Η αγορά μπαχαρικών, ή "αιγυπτιακή αγορά", βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πλευρά, στην πιο τουριστική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, και βλέπει τη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Δεν έγινε γνωστό αν μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται και ξένοι.

Προσφορές για την Κούβα

Στον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης πρόσφεραν:

  • Οι Χρυσούλα Μαλαχτάρη, Αγγελος Καλαϊτζής και Νίκος Δαμιανίδης από 20.000 δρχ.
  • Ο Γεώργιος Δημητριάδης 50.000 δρχ.
  • Οι Μιχάλης Ξυλάκης, Χρυσόστομος και Πηνελόπη Γιλώση από 10.000 δρχ.
  • Οι Ιουλία Παπαδοπούλου, Αντώνης Παπακυριαζής, Δημήτριος Ιωαννίδης και Σουλτάνα Χαλιαμπάλια από 5.000 δρχ.
  • Η Ελευθερία Σίσκου 7.000 δρχ.
  • Οι Σ. Κ. και Σ. Π. 30.000 δρχ.
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΑΖΟΡΕΣ ΝΗΣΟΙ
Ισχυρός σεισμός με θύματα

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-

Τουλάχιστον πέντε άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, περισσότερα από 40 έχουν τραυματιστεί και τουλάχιστον χίλια έχουν μείνει άστεγα στο νησί Φαϊάλ, των Αζορών, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση των πορτογαλικών αρχών για τις συνέπειες του ισχυρού σεισμού των 6,2 Ρίχτερ που συγκλόνισε το πρωί τις Αζόρες Νήσους.

Οι πορτογαλικές αρχές έχουν σπεύσει να δώσουν τις πρώτες βοήθειες στους πληγέντες. Στρατιωτικά αεροπλάνα μεταφέρουν συνεχώς από γεννήτριες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και ιατρικό υλικό έως κουβέρτες και σκηνές για να στεγαστούν οι πολυάριθμοι άστεγοι, που είναι το 1/5 του πληθυσμού των 5.000 κατοίκων. Σύμφωνα πάντα με τις πορτογαλικές αρχές, το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θάλασσα μόλις 15 χλμ. βορειοανατολικά της νήσου Φαϊάλ, ενός από τα ηφαιστειογενή νησιά που απαρτίζουν τις Αζόρες, που είναι πορτογαλική επαρχία. Δεν έχει γίνει όμως ακόμα γνωστό από τις αρχές ποιες ήταν οι συνέπειες του ισχυρού σεισμού και στα υπόλοιπα νησιά.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέζουν οι ΗΠΑ για μη λήψη καταδικαστικής απόφασης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους εκπροσώπους των αραβικών χωρών στα Ηνωμένα Εθνη έχει από την Τετάρτη το βράδυ ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μπιλ Ρίτσαρντσον. Στόχος των διαβουλεύσεων είναι να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο έγκρισης μιας καταδικαστικής για το Ισραήλ απόφασης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σχετικά με την πρόσφατη ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης να προχωρήσει σε επέκταση της δικαιοδοσίας του Δήμου της Ιερουσαλήμ και στους πέριξ οικισμούς. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ουάσιγκτον πιέζει τους Αραβες να αποδεχτούν την εναλλακτική λύση μιας καταδικαστικής ανακοίνωσης εκ μέρους του Κόφι Ανάν, η οποία, όμως, δεν έχει τη βαρύτητα της διεθνούς νομιμότητας που θα έχει μια απόφαση των Ηνωμένων Εθνών. Αν και παραμένει αμφίβολο το κατά πόσο η αμερικανική διπλωματία θα πετύχει το στόχο της, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα της "υποβάθμισης της διαμεσολαβητικής της προσπάθειας", που το χρησιμοποίησε ανεπιτυχώς και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για την αναβάθμιση της παλαιστινιακής αποστολής στον ΟΗΕ, είναι γεγονός ότι δεν έχει ακόμα οριστεί ημερομηνία πραγματοποίησης σχετικής συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ