Παρασκευή 10 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
"Σεισμός" με επίκεντρο τα εργασιακά...

ΑΓΚΥΡΑ.- Η χτεσινή ανταπόκριση του "Ρόιτερ" από την τουρκική πρωτεύουσα ήταν αρκούντως "κομψή". Μερικές "δεκάδες" δημόσιοι υπάλληλοι "διαμαρτυρήθηκαν" για τις αυξήσεις, που θα "περιοριστούν" φέτος, έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ και διαλύθηκαν από την αστυνομία μόλις έφθασε η πρωθυπουργική λιμουζίνα. Ωραία και κόσμια πράγματα.

Στην πραγματικότητα οι αντιδράσεις των δημοσίων υπαλλήλων απειλούν να λάβουν μορφή χιονοστιβάδας, αν όχι του χειρότερου κοινωνικού "σεισμού" από το 1986. Η σύγκρουση των συνήθως απόλυτα πιστών και υπάκουων δημόσιων υπαλλήλων του... θεάρεστου "κοσμικού κράτους" του Ατατούρκ με τους αστυνομικούς είναι από μόνη της απίστευτη. Αποτελεί ίσως μέτρο της απελπισίας τους.

"Απελπισία" είναι ήπια λέξη. Ο πληθωρισμός καλπάζει, φθάνοντας το 90% σε ετήσιο ρυθμό, και ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί για αυξήσεις μισθών μέσα στο καλοκαίρι που θα περιοριστούν στο 20% (με άλλα λόγια, μιλά για σχεδόν 70% απώλεια της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων φέτος). Και στον πρωθυπουργό τίθεται το δίλημμα: "(Ο Γιλμάζ και η κυβέρνηση) υποσχέθηκαν ότι δε θα μας αφήσουν να συνθλιβούμε από τον πληθωρισμό. Θα τηρήσουν το λόγο που έδωσαν στα διεθνή οικονομικά ιδρύματα, ή θα τηρήσουν την υπόσχεσή τους σε 32 εκατομμύρια συνταξιούχους και δημόσιους υπάλληλους;". Κι αν αυτό το λέει ο Ρεζούλ Ακαϊ, επικεφαλής του συνδικάτου δημόσιων υπαλλήλων, ενός συνδικάτου δηλαδή το οποίο όχι απλώς επηρεάζεται από την κυβέρνηση, αλλά σχεδόν βρίσκεται σε καθεστώς υπαγωγής σ' αυτήν, μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα γίνει στον ιδιωτικό τομέα,όταν θα έρθει η ώρα να συζητηθούν οι συμβάσεις εργασίας...

"Δε θέλουμε το 20% της ελεημοσύνης", φώναζαν διαδηλωτές έξω από το κτίριο, όπου το υπουργικό συμβούλιο συναντήθηκε αργότερα χτες. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα ζητούν αυξήσεις ύψους σχεδόν 50% για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στον πληθωρισμό.

Ο Γιλμάζ όμως έχει δεσμευτεί στο ΔΝΤ...

Δυστύχημα ή βομβιστική επίθεση;

Στην Κωνσταντινούπολη, το άλλο "κέντρο" της Τουρκίας, τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από ενενήντα ένας τραυματίστηκαν λόγω έκρηξης σε κεντρική αγορά.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης Χασάν Οζντεμίρ πάντως είπε πως "η έκρηξη μπορεί να προκλήθηκε από διαρροή φιάλης υγραερίου ή από εκρηκτική ύλη. Προσπαθούμε να το διευκρινίσουμε". Οι πρώτες ενδείξεις, κατά τον ίδιο, κατηύθυναν μάλλον στην εκδοχή του δυστυχήματος.

Η αγορά μπαχαρικών, ή "αιγυπτιακή αγορά", βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πλευρά, στην πιο τουριστική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, και βλέπει τη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Δεν έγινε γνωστό αν μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται και ξένοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ