Παρασκευή 10 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Σημάδια εκτόνωσης;

ΜΠΕΛΦΑΣΤ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Με τις ταραχές να συνεχίζονται για πέμπτη μέρα και την παρέμβαση του Βρετανού πρωθυπουργού προς τους προτεστάντες του Τάγματος της Οράγγης να αποβαίνει άκαρπη, εξακολουθεί ο κύκλος της βίας που βάζει σε σοβαρό κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία, παρά τα "άψυχα" σημάδια εκτόνωσης.

Η συνάντηση που είχε χτες στην Ντάουνινγκ Στριτ ο Τόνι Μπλερ με εκπροσώπους του Τάγματος της Οράγγης, έπεσε στο κενό, καθώς δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί λύση στην κρίση, σχετικά με την απαγόρευση μιας παρέλασης προτεσταντών στο Πορταντάουν. Παρ' όλα αυτά οι δύο πλευρές υποσχέθηκαν ότι θα κρατήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, αν και ο Μπλερ επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι δεν προτίθεται ν' ανατρέψει την απόφαση της Ανεξάρτητης Επιτροπής Παρελάσεων.

Μετά την κατηγορηματική άρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού να ανατρέψει αυτή την απόφαση, οι προτεστάντες για πρώτη φορά έδειξαν κάποια σημεία στις δηλώσεις ότι μπορεί και να υπάρξει μία άρση στο αδιέξοδο, αφού έκαναν λόγο για εκτόνωση της ηρεμίας, όμως μόνο μετά από κοινή τους απόφαση, όταν θα επιστρέψουν στο Ολστερ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός πάντως συνεχίζει τις προσπάθειες και διά μέσου του εκπροσώπου του τόνισε ότι ενδέχεται να μιλήσει, τηλεφωνικώς αυτή τη φορά, με τους εκπροσώπους των προτεσταντών,στην εντεινόμενη προσπάθειά του για επίλυση της κρίσης.

Η κρίση ξεκίνησε την Κυριακή όταν η Επιτροπή απαγόρευσε στα μέλη της πολυάριθμης προτεσταντικής οργάνωσης να παρελάσει στην καρδιά της καθολικής συνοικίας του Πορταντάουν,στο Γκάρβγκι Ρόουντ,για τον ετήσιο εορτασμό της νίκης του προτεστάντη βασιλιά Ουίλιαμ της Οράγγης επί του ρωμαιοκαθολικού Τζέιμς του Β, το 1690. Η παρέλαση - πορεία πραγματοποιείται από το 1807 αλλά αποτελεί πάντα σημείο τριβής ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες κοινότητες και συνήθη αφορμή για το ξέσπασμα ιδιαιτέρως βίαιων ταραχών. Ολοι είχαν ελπίσει ότι μετά την ειρηνευτική συμφωνία της 10ης Απρίλη πολλά πράγματα μπορεί να είχαν αλλάξει και το αίμα που βάφει τους δρόμους του Ολστερ να πάψει να ρέει. Τα επεισόδια όμως που κλείνουν σχεδόν μία εβδομάδα και έχουν φέρει εκ νέου την αντιπαλότητα στην επιφάνεια, καταδεικνύουν ότι η ειρήνη είναι πολύ εύθραυστη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ