Παρασκευή 10 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Σταθερά τεταμένη η κατάσταση

ΑΜΠΟΥΖΑ .-

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Νιγηρία ενώ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πόρισμα των ξένων ιατροδικαστών, που επρόκειτο να πραγματοποιήσουν τη νεκροψία του εκλιπόντος ηγέτη της αντιπολίτευσης, Μοσχούντ Αμπιόλα. Παρά τις εκκλήσεις για ηρεμία, σφοδρές συγκρούσεις συγκλόνισαν, και χτες το πρωί, το Λάγος και άλλες πόλεις της Νοτιοανατολικής Νιγηρίας. Ο στρατιωτικός ηγέτης της Νιγηρίας εξέφρασε τη βαθιά λύπη του για το θάνατο του Αμπιόλα και άφησε πολλά υπονοούμενα για γοργές εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

"Επιτακτική ανάγκη", χαρακτήρισε τη μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία ο επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας, στρατηγός Αμπντουλσαλάμ Αμπουμπακάρ,κατά τη διάρκεια μηνύματός του προς το νιγηριανό λαό. Ο Αμπουμπακάρ, που δε διευκρίνισε πότε και πώς σχεδιάζει την πραγματοποίηση αυτής της μετάβασης, χαρακτήρισε "εθνική τραγωδία" το θάνατο του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης, Μοσχούντ Αμπιόλα, και επανέλαβε ότι προκλήθηκε από φυσικά αίτια.

Οι διαβεβαιώσεις του στρατηγού Αμπουμπακάρ, όμως, δε φάνηκαν ικανές να κατευνάσουν την οργή των Νιγηριανών, που για δεύτερη συνεχόμενη μέρα κατέκλυσαν, χτες, τους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της Νοτιοδυτικής Νιγηρίας. Στο Λάγος εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί, κατά τη διάρκεια των οποίων πυρπολήθηκε μεγάλο πολυκατάστημα στο κέντρο της πόλης. Στην πόλη Αμπεοκούτα, γενέτειρα του Αμπιόλα και πρωτεύουσα του κρατιδίου Ογκούν, επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας χωρίς να δοθούν περαιτέρω διευκρινίσεις για το πότε θα αρθεί η απαγόρευση. Καμία πληροφορία δεν υπάρχει για νεκρούς ή τραυματίες από τις χτεσινές συγκρούσεις.

Συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων και από τις συγκρούσεις της Τετάρτης. Το καθεστώς της Αμπούζα δεν έχει προχωρήσει σε καμία επίσημη ανακοίνωση. Η εφημερίδα "Βάνγκραντ" ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών από τις ταραχές της Τετάρτης σε 45, ενώ η εφημερίδα "Γκάρντιαν" αναφέρει μόνο 6 νεκρούς και υποστηρίζει ότι επικεφαλής των διαδηλώσεων για το θάνατο του Αμπιόλα έχουν τεθεί οι φοιτητές.

Σε μια πιθανή προσπάθεια να κατευνάσει τη λαϊκή οργή και να επιβεβαιώσει τις δεσμεύσεις του, ο στρατηγός Αμπντουλσαλάμ Αμπουμπακάρ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Επιβλέποντος Διοικητικού Συμβουλίου, αργά χτες το βράδυ, κατά τη διάρκεια του οποίου θα εξετάζονταν προτάσεις μετάβασης της χώρας στη δημοκρατία, όπως μετέδωσε το, ελεγχόμενο από τη χούντα, ραδιόφωνο. Σύμφωνα, πάντα, με τον επίσημο νιγηριανό ραδιοφωνικό σταθμό, μετά το τέλος της συνεδρίασης επρόκειτο να εκδοθεί σχετική επίσημη ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, αναμενόταν, χτες, στην Αμπούζα η ομάδα των Αμερικανών, των Βρετανών και των Καναδών ιατροδικαστών, που θα πραγματοποιήσουν τη νεκροψία στο πτώμα του Μοσχούντ Αμπιόλα σε συνεργασία με την οικογένειά του. Οπως, μάλιστα, έγινε γνωστό από την οικογένεια του Αμπιόλα, η στρατιωτική ηγεσία της χώρας έδωσε εντολή να πραγματοποιηθεί δημοσία δαπάνη η κηδεία του ηγέτη της αντιπολίτευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ