Παρασκευή 10 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΛΙΒΥΗ
Επίσκεψη Μουμπάρακ στη Λιβύη παρά το εμπάργκο

ΚΑΪΡΟ .-

Επίσκεψη - αστραπή πραγματοποίησε, χτες, στη Λιβύη ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Λίβυο ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι. Ο Μουμπάρακ ταξίδεψε αεροπορικώς και από το αεροδρόμιο Αλ Αμπράκ μετέβη κατευθείαν στην πόλη Αλ Μπέιντα, 1.400 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, όπου αναρρώνει ο Μουαμάρ Καντάφι από την εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε τη Δευτέρα, εξαιτίας του κατάγματος στο γοφό που υπέστη κατά τη διάρκεια άσκησης, όπως μετέδωσαν τα λιβυκά ΜΜΕ.

Η επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου καλύφθηκε ζωντανά από τη λιβυκή τηλεόραση, ενώ στην Αίγυπτο η είδηση μεταδόθηκε για πρώτη φορά μόλις το αεροσκάφος του Αιγυπτίου Προέδρου έφτασε στη Λιβύη. Ο Χόσνι Μουμπάρακ συνοδευόταν από αρκετούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και από βοηθούς, ενώ, σύμφωνα με ορισμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες, και από Αιγυπτίους γιατρούς προκειμένου να εξετάσουν και αυτοί τον Λίβυο ηγέτη. Αν και δε δόθηκε καμία επίσημη εξήγηση για τους λόγους, σε πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους επικρατούσε η εντύπωση ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος πραγματοποίησε αυτή τη σύντομη επίσκεψη για να ευχηθεί από κοντά στον Λίβυο ηγέτη για την υγεία του.Οπως μετέδωσαν, μάλιστα, ορισμένα διεθνή πρακτορεία, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος ζήτησε άδεια από την ειδική επιτροπή του ΟΗΕ, που επιβλέπει την απαγόρευση πτήσεων από και προς τη Λιβύη, και του χορηγήθηκε χωρίς καμία αντίρρηση.

Ο Χόσνι Μουμπάρακ είναι ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος που μεταβαίνει αεροπορικώς στη Λιβύη από το 1992, οπότε και επιβλήθηκε το εμπάργκο πτήσεων από τον ΟΗΕ μετά την άρνηση του Μουαμάρ Καντάφι να παραδώσει δύο Λίβυους υπόπτους για τη βομβιστική επίθεση σε αμερικανικό αεροσκάφος πάνω από την περιοχή Λόκερμπι της Σκοτίας το 1988, όπου είχαν σκοτωθεί περισσότερα από 270 άνθρωποι. Οδικώς, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος έχει, πολλάκις, μεταβεί στη Λιβύη. Η επίσκεψη του Μουμπάρακ πραγματοποιήθηκε, περίπου, έναν μήνα μετά την ανακοίνωση του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας, με την οποία καλούνται όλα τα τα μέλη του να παραβιάσουν το εμπάργκο σε περίπτωση μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ παράλληλα καλείται ο ΟΗΕ να άρει το εμπάργκο με βάση την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, το Φλεβάρη, σύμφωνα με την οποία είναι στη δική του αρμοδιότητα να καταλογίσει ευθύνες ή όχι για την υπόθεση της βομβιστικής επίθεσης στον Λίβυο ηγέτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ