ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Στο "πόδι" για το συλλαλητήριο

Σε μαζική συμμετοχή στο παναθηναϊκό συλλαλητήριο, την Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ. στην Κάνιγγος, καλούν συνδικάτα και συνδικαλιστές, με περιοδείες σε εργασιακούς χώρους

"Πάρτε πίσω το νομοθετικό τερατούργημα"!Αυτό το μήνυμα καλούνται να στείλουν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νέοι, άνεργοι, συμμετέχοντας μαζικά στο παναθηναϊκό συλλαλητήριο την Πέμπτη 16 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος, που διοργανώνεται από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας,αλλά και στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 23 Ιούλη.

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας, με ανακοίνωσή της, καλεί στο συλλαλητήριο της Πέμπτης, τονίζοντας: "Ολοι στο πόδι, ενάντια στο νομοσχέδιο που υπηρετεί τις κεντρικές επιλογές του κεφαλαίου. Ενάντια στον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα, που θέλει τους δημόσιους υπάλληλους γρανάζια μιας δημόσιας διοίκησης που θα εξυπηρετεί το σύστημα". Επίσης καλεί σε καθολική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στις 23 Ιούλη στις 9 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος και στην προσυγκέντρωση που διοργανώνει στις 8.30 π.μ. στην Ομόνοια.

Πυκνώνουν οι περιοδείες

Στους χώρους δουλιάς εντείνεται η μάχη της ενημέρωσης των εργαζομένων.

Στα πλαίσια αυτά, ο Τ. Γόντικας, οργανωτικός γραμματέας του ΕΚΑ, πραγματοποίησε χτες περιοδεία στο εργοστάσιο της ΣΟΦΤΕΞ,συζήτησε με τους εργαζόμενους και παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου, το οποίο και αποφάσισε να απαιτήσει συνολική απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου, να συμμετέχει στο παναθηναϊκό συλλαλητήριο και στην πανεργατική απεργία.

Ο Τ. Γόντικας, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, επισήμανε ότι "με αυτό το νομοσχέδιο, όχι μόνο αλλάζουν άρδην οι εργασιακές σχέσεις και καταργούνται όλα όσα με αίμα έχει κερδίσει η εργατική τάξη, αλλά και όλη η ζωή των εργαζομένων, αφού δε θα υπάρχει σταθερό ωράριο, οι αποδοχές θα μειωθούν δραστικά, θα χτυπηθεί η κοινωνική ασφάλιση κ.ά". Στη συνέχεια επέρριψε ευθύνες στις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και κάλεσε σε αποφασιστικό αγώνα για να μην περάσει αυτό το μεγάλο πισωγύρισμα.

- Στο εργοστάσιο της φαρμακοβιομηχανίας ΜΙΝΕΡΒΑ στο Περιστέρι περιόδευσαν χτες ο Π. Μπότσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φαρμάκου και ο Δ. Κυπραίος, μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ.

Ο Δ. Κυπραίος ενημέρωσε για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας πως στόχος του είναι η κατάργηση του 8ωρου και της πλήρους απασχόλησης, αλλά και η υπονόμευση και αποδυνάμωση των συνδικάτων. Κάλεσε στο παναθηναϊκό συλλαλητήριο και στην απεργία, τονίζοντας ότι "είναι υποχρέωση κάθε εργάτη να πάρει μέρος σ' αυτόν τον αγώνα. Δε δικαιούμαστε να πούμε ότι δεν ξέραμε".

Ο Π. Μπότσης επισήμανε πως οι αντεργατικές ρυθμίσεις δεν αφορούν μόνο τους νέους εργάτες, αλλά ΟΛΟΥΣ και σκιαγράφησε το μεσαιωνικό μέλλον που ετοιμάζεται για τον εργάτη, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Πώς θα μπορεί η εργατική οικογένεια να κάτσει όλη στο τραπέζι, όταν θα περιμένεις στο τηλέφωνο τον εργοδότη να σου πει πότε και πόσο θα δουλέψεις".

Στην Κρήτη

Τετραήμερη περιοδεία σε νοσοκομεία της Κρήτης πραγματοποίησε κλιμάκιο της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΣΑΚ, με επικεφαλής τον Ν. Παδουσάκη και την Λέττα Μεθωνιού.

Στις συζητήσεις που έγιναν, οι υγειονομικοί καταδίκασαν το αντεργατικό νομοσχέδιο, την κυβερνητική αδιαφορία για την υγειονομική περίθαλψη των κατοίκων της Κρήτης και την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων του δημόσιου τομέα υγείας και πρόνοιας, που στα πλαίσιά της δρομολογούνται συγχωνεύσεις νοσηλευτικών ιδρυμάτων και δομών κοινωνικής πρόνοιας.

Εντονη αγανάκτηση εκφράστηκε και για τις δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό, την καταπάτηση των ειδικοτήτων, το κλίμα τρομοκρατίας κλπ. Αποτέλεσμα της ευρείας αποδοχής της δράσης των ΕΣΑΚιτών, ήταν η συγκρότηση Επιτροπής ΕΣΑΚ Υγειονομικών στα Χανιά και η δρομολόγηση συγκρότησης επιτροπών και σε άλλες περιοχές της Κρήτης.

- Ομόφωνα η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης αποφάσισε να απαιτήσει τη συνολική απόρριψη του αντεργατικού νομοσχεδίου και να συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική - πανεργατική απεργία στις 23 Ιούλη.

- Το Συνδικάτο Ξύλου Αττικής καταδικάζει το νομοσχέδιο, με το οποίο "στήνουν την αγχόνη για να θανατώσουν το 8ωρο, την πλήρη απασχόληση, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας" και καλεί στο παναθηναϊκό συλλαλητήριο της Πέμπτης και στην πανεργατική απεργία στις 23 Ιούλη.

Μερική απασχόληση - εισόδημα, ασφάλιση

Για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και την κυβέρνηση συνολικά, η μερική απασχόληση έχει να κάνει με την "ανακούφιση" κάποιων ομάδων εργαζομένων που επιζητούν μειωμένη απασχόληση, αλλά και με τη μείωση της ανεργίας... Ετσι τουλάχιστον υποστηρίζουν, γιατί η βάση της πολιτικής τους είναι η εξυπηρέτηση των σχεδιασμών του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και βεβαίως του ΣΕΒ, για διάλυση των εργασιακών σχέσεων και αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού από την ουσία της πολιτικής της, η κυβέρνηση αποφεύγει να αναφερθεί στις συνέπειες που έχει η μερική απασχόληση. "Βλέπει" μόνο ότι η μερική απασχόληση υπάρχει έτσι και αλλιώς... και αυτό το γεγονός το χρησιμοποιεί για να νομιμοποιήσει πολιτικά και ηθικά τους χειρισμούς της. Κάτω από αυτή την οπτική δεν έχει επίσης κανένα πρόβλημα να υποστηρίξει ότι επιδίωξή της είναι η δήθεν προστασία των μερικά απασχολουμένων και η ενίσχυση της... πλήρους απασχόλησης!

***

Ομως είναι ξεκάθαρο ότι μερική απασχόληση είναι η παροχή εργασίας μικρότερης σε χρόνο από την πλήρη, με καταβολή μειωμένου μισθού και με λιγότερα ένσημα. Σημασία έχει βεβαίως και πώς εφαρμόζεται στην πράξη η μερική απασχόληση. Ο υπουργός Εργασίας έφτασε στο σημείο να καλέσει όσους διαφωνούν μ' αυτήν να επισκεφθούν κάποιο... σούπερ μάρκετ. Ομως μια τέτοια επίσκεψη θα λειτουργούσε σίγουρα αρνητικά για την πολιτική της κυβέρνησης και προφανώς δεν την έχει κάνει ο ίδιος ο υπουργός.

Κύριο στοιχείο της μερικής απασχόλησης και στα σούπερ μάρκετ και στον τουρισμό και όπου αλλού εφαρμόζεται, είναι ο εξαναγκασμός. Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν το δίλημμα: Ανεργία ή μισό ωράριο με μισό μισθό και μισή ασφάλιση. Η επιλογή είναι εύκολη - αλλά και απόλυτα εκβιαστική - υπέρ του μισού μισθού και της μισής ασφάλισης, στη βάση του λιγότερου κακού. Πολύ περισσότερο, με τις νέες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την εκ περιτροπής και διαλείπουσα εργασία, η αμοιβή και η ασφάλιση μπορεί να αντιστοιχούν και σε 2 ή 3 ώρες, μεταβάλλοντας τα όποια εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων σε μια τυπική διατύπωση άνευ ουσίας.

***

Η πρόβλεψη που υπάρχει στο νομοσχέδιο, ότι "οι αποδοχές των μερικώς απασχολούμενων μισθωτών δεν μπορεί να είναι κατώτερες απ' αυτές που προβλέπονται από τις κείμενες κάθε φορά διατάξεις" για τις αντίστοιχες ώρες εργασίας, δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό στην αγωνία του εργαζόμενου που η δεύτερη επιλογή του είναι η ανεργία.

Γ. Φ.

Υπέρ της "ελαστικότητας" και ο Αρειος Πάγος!

Και νέα απόφαση - "κουτί" για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. "Θετική, αλλά τυχαία".., τη χαρακτηρίζει ο υφυπουργός Εργασίας

Ο εργοδότης μπορεί να επιβάλλει το μέτρο της μερικής απασχόλησης και να αναδιοργανώνει όπως αυτός κρίνει την επιχείρησή του, φτάνοντας μέχρι το σημείο να μειώνει ακόμη και προσωπικό για οικονομικοτεχνικούς λόγους, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου. Ετσι, η δικαστική εξουσία, εναρμονιζόμενη πλήρως με την εκτελεστική, ανάβει το "πράσινο φως" στα σχέδια του υπουργείου Εργασίας και της Κυβέρνησης για την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Πάντως, στην απόφαση του Αρείου Πάγου επισημαίνεται ότι τα δικαστήρια μπορούν να ελέγχουν αν η καταγγελία μιας εργασιακής σύμβασης ήταν αναπόφευκτη και αν θα μπορούσε ο εργοδότης να πάρει πιο "ήπια" μέτρα, όπως η απασχόληση του εργαζόμενου σε άλλη θέση ή να προχωρήσει στην καθιέρωση της μερικής απασχόλησης.

Το δικαστήριο επαναβεβαίωσε και την παλαιότερη θέση ότι είναι νόμιμες οι απολύσεις εργαζομένων, οι οποίες γίνονται για οικονομικούς λόγους, όταν τηρούνται τα οικονομικοτεχνικά κριτήρια της αρχαιότητας, της οικονομικής και οικογενειακής κατάστασης...

H υπόθεση αφορούσε ναυτιλιακή επιχείρηση, στην οποία μειώθηκε κατά πολύ ο κύκλος των εργασιών της. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της εταιρίας, μετά από 22 χρόνια λειτουργίας ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης από την πρακτόρευση και διαχείριση 60 φορτηγών πλοίων έπεσε στα πέντε. Ετσι, για να κάνει... περικοπή των δαπανών η επιχείρηση απέλυσε 55 εργαζόμενους, θεωρώντας αναπόφευκτες τις απολύσεις.

Ενας εκ των απολυομένων προσέφυγε στη Δικαιοσύνη ζητώντας την ακύρωση της απόλυσής του και την καταβολή μισθών υπερημερίας. Το Εφετείο έκρινε ότι η απόλυσή του δεν ήταν καταχρηστική, επειδή ο συγκεκριμένος εργαζόμενος ήταν άγαμος και υπήρχαν άλλοι εργαζόμενοι με περισσότερες υποχρεώσεις, καλύτερη επαγγελματική κατάρτιση και εμπειρία στο αντικείμενο της δουλιάς. Ο απολυμένος κατέθεσε αίτηση ακύρωσης της απόφασης του Εφετείου στον Αρειο Πάγο, ο οποίος και επικύρωσε την εφετειακή απόφαση, κρίνοντας ότι η απόλυση δεν ήταν καταχρηστική ούτε αναπόφευκτη...

"Θετική για τα σχέδια του υπουργείου",χαρακτήρισε την απόφαση ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας,κάνοντας λόγο για "απλή χρονική σύμπτωση"...

Ζητάνε και τα ρέστα!

Στελέχη της ΠΑΣΚΕ Τραπεζών ζητάνε να φιμωθούν οι φωνές καταδίκης του αντεργατικού νομοσχεδίου! Συγκέντρωση σωματείων την Πέμπτη, στις 7μμ, στο άγαλμα Βενιζέλου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Θορυβήθηκαν στελέχη της ΠΑΣΚΕ Τραπεζών,από την αντίδραση που άρχισε να εκδηλώνεται απέναντι στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τις εργασιακές σχέσεις και χωρίς ντροπή πλέον, καταγγέλλουν τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, επειδή τολμούν να ενημερώνουν τους εργαζόμενους και να τους καλούν σε συντονισμένο αγώνα.

Ο λόγος, για τη Β. Βογιατζοπούλου,της ΟΤΟΕ και τον Κ. Πελτέκη, του ΣΥΕΤΕ - συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ στη Θεσσαλονίκη - που με έγγραφό τους προς τον πρόεδρο και το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης ζητούν να εγκαλέσουν τον γγ του ΕΚΘ, Θ. Κυριακίδη,ο οποίος τόλμησε "να προχωρήσει σε "ενημερωτική" συγκέντρωση των συναδέλφων στο Κεντρικό Κατάστημα της Εθνικής" και "να προβάλει μόνο τις παραταξιακές του απόψεις"... Οι δύο συνδικαλιστές, εκφράζουν την "ελπίδα" πως μετά την παρέμβασή τους, "δε θα ξαναπαρουσιαστούν παρόμοιες συμπεριφορές στο μέλλον"!

Να σημειώσουμε ότι στη συγκεκριμένη περιοδεία οι εργαζόμενοι έριξαν ευθύνες στις ηγετικές ομάδες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, γιατί - όπως είπαν - δημιουργούν κλίμα ηττοπάθειας και ουσιαστικά υπονομεύουν τον αγώνα ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης.

Με ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ των εργαζομένων στις τράπεζες καταγγέλλει πως με την ενέργειά της αυτή, η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ θέλει να δώσει ακόμη πιο σαφή δείγματα υποταγής προς την κυβέρνηση και τα αφεντικά της. Μεταξύ άλλων αναφέρει: "Η ανάλγητη, αντεργατική κυβερνητική πολιτική, που ξεπουλάει, με τις ευλογίες της ΕΕ, την περιουσία του ελληνικού λαού και τις κρατικού ενδιαφέροντος τράπεζες, απαιτεί τη στήριξη και από τους "εκσυγχρονιστές" και από τους "αντάρτες" του συνδικαλιστικού κινήματος. Η ΕΣΑΚ εργαζομένων στις τράπεζες, καταγγέλλει την ενέργεια της ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν δραστήρια την υπόθεση στα χέρια τους. Να απαιτήσουν την απόσυρση του νομοθετικού τερατουργήματος για τις εργασιακές σχέσεις, να καταδικάσουν τον εντεινόμενο αυταρχισμό της κυβέρνησης, να στείλουν μήνυμα αντίστασης στην κυβέρνηση, στην εργοδοσία και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες".

- Η κοινή εκτίμηση πως πρέπει να υπάρξει αγωνιστική απάντηση απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, πως πρέπει το ΕΚΘ και η ΓΣΕΕ να μπουν μπροστά και να οργανώσουν τον αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο που χτυπά εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις, εκφράστηκε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που είχε ο γγ του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης με τους εργαζόμενους στη "Φίλκεραμ Τζόνσον" και στην "PEPSA".Σήμερα, μετά από πρόσκληση του ΔΣ του Σωματείου στο ΤΙΤΑΝ,ο Θ. Κυριακίδης θα ενημερώσει τους εργαζόμενους σε ανοιχτή συγκέντρωση στο χώρο του εργοστασίου.

Σήμερα εξάλλου, στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο ΕΚΘ με τις διοικήσεις των Σωματείων για την προετοιμασία της 24ωρης απεργίας και της συγκέντρωσης που θα γίνει στις 23 του μήνα.

Την Πέμπτη 16 Ιούλη, στις 7 το απόγευμα, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων καλεί τους εργαζόμενους σε μαχητικό συλλαλητήριο και πορεία που θα ξεκινήσει από το Αγαλμα του Βενιζέλου, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ