ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΤΡΟΣ
"Η υπάλληλος δεν συνεμορφώθη"!

Μια αδελφή νοσοκόμα, που υπηρετεί στο Ιατρείο της Βλαχοκερασιάς, αντιστάθηκε και κατήγγειλε συναλλαγές στο χώρο του φαρμάκου και η ανταμοιβή της ήταν η έγγραφη επίπληξη για "πολιτική προπαγάνδα"!!

Η ιστορία που ακολουθεί αποκαλύπτει μια επιχείρηση επιβολής σιωπής και εξαναγκασμό σε παραίτηση των ανθρώπων εκείνων που αντιστέκονται και διεκδικούν το δίκιο για λογαριασμό του κοινωνικού συνόλου σε καθημερινή βάση. Είναι μια υπόθεση που πρέπει να απασχολήσει το νομάρχη Αρκαδίας, καθώς και τους υπουργούς Υγείας - Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αν θέλουν να μην κομπάζουν μόνο στα λόγια πως, τάχα, ενδιαφέρονται για την προφύλαξη των πολιτών απ' την υπερκατανάλωση φαρμάκων ή ότι θέλουν να κάνουν οικονομία σε περιττές δαπάνες φαρμάκων.

Πρωτίστως όμως, απ' την υπόθεση, αναδεικνύεται το αίτημα της ηθικής αποκατάστασης μιας αδελφής νοσοκόμας με 25ετή υπηρεσία στη δημόσια υγεία, ενώ προκύπτει και σοβαρό πρόβλημα με την πολιτική δίωξη της νοσοκόμας.

Η Μαρία Μαρούτα υπηρετεί από το 1993 στο Περιφερειακό Ιατρείο (ΠΙ) Βλαχοκερασιάς, που ανήκει στο Κέντρο Υγείας (ΚΥ) Αστρους.Στις 5.2.1998 η διευθύντρια του ΚΥ Αστρους Πηγή Περδικάκη - μετά από αναφορά της Ελένης Καλύβα,που είναι αγροτική γιατρός του ΠΙ Βλαχοκερασιάς - κάλεσε την Μ. Μαρούτα να απολογηθεί εγγράφως για τα εξής "παραπτώματα":

1. Παρέμβαση στις αρμοδιότητες του γιατρού.

2. Διαπληκτισμό με ασθενείς στο χώρο του ιατρείου.

3. Διαπληκτισμό με τη γιατρό, και

4. Πολιτική προπαγάνδα κατά τις εργάσιμες ώρες στο χώρο εργασίας.

Η Μ. Μαρούτα έστειλε την έγγραφη απολογία της προς τη Διεύθυνση του ΚΥ Αστρους στις 16.2.1998, επισημαίνοντας ότι δε νιώθει την ανάγκη να απολογηθεί, αλλά, με αφορμή την αναφορά της αγροτικής γιατρού, βρίσκει την ευκαιρία να καταγγείλει "με αγανάκτηση για άλλη μια φορά τη βρώμικη συναλλαγή στο χώρο του φαρμάκου". Στη συνέχεια της αναφοράς, η Μ. Μαρούτα περιέγραφε πως όταν ήρθε στη Βλαχοκερασιά η αγροτική γιατρός "έκανε άριστα τη δουλιά της και προσπαθούσε να πείσει τον κόσμο πως δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουν πρώτα στο φαρμακοποιό και μετά στο γιατρό, διότι δεν πρόκειται να τους γράψει". Οταν όμως, συνεχίζει η αναφορά, η αγροτική γιατρός γνωρίστηκε με ορισμένους κύκλους στην Τρίπολη - η Μ. Μαρούτα κατονομάζει συγκεκριμένο φαρμακοποιό - τότε άρχισε να "δέχεται τα σημειώματα των φαρμακοποιών", να αντιγράφει στο συνταγολόγιο "πολλά φάρμακα, χωρίς να ρωτάει από τι πάσχουν και γιατί πήραν τόσα φάρμακα".

Μάλιστα, όπως περιγράφει η Μ. Μαρούτα, κάθε Νοέμβρη που οι κάτοικοι της περιοχής πήγαιναν για τρεις μήνες στα χειμαδιά έφευγαν φορτωμένοι και με "ένα σωρό φάρμακα αντιβηχικά, σιρόπια, αντιβιοτικά, παυσίπονα, κλπ.", με αποτέλεσμα πολλές φορές να διαμαρτύρονται και οι ίδιοι για τα πολλά φάρμακα."Αυτός ακριβώς ήταν και ο λόγος του διαπληκτισμού μας με την κ. Καλύβα και όχι ό,τι αφορά την ιατρική της", σημειώνει η Μ. Μαρούτα.

Οσον αφορά το δεύτερο "παράπτωμα", η Μ. Μαρούτα απαντά ως εξής: "Στην αναφορά της γράφει ότι διαπληκτιζόμουν με τους ασθενείς. Δεν εξηγεί όμως το λόγο του διαπληκτισμού. Γιατί όταν ρωτούσα τους ασθενείς γιατί πήραν τόσα φάρμακα και από τι πάσχουν μου απαντούσαν: "Τι σ' ενδιαφέρει εσένα;". " Εσύ τα πληρώνεις;". "Αφού η γιατρός τα γράφει, εσένα δε σου πέφτει λόγος". Και η γιατρός συμφωνούσε μαζί τους, ενώ με αυτόν τον τρόπο προσπαθούσε να στρέψει τον κόσμο εναντίον μου".

Σχετικά με την "πολιτική προπαγάνδα", η Μ. Μαρούτα αναφέρει ευθαρσώς ότι είναι πολιτικοποιημένο άτομο, δηλώνει την πολιτική της τοποθέτηση και "όπως συνήθως γίνεται αστειευόμαστε πάνω στα πολιτικά" και δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτές οι συζητήσεις θα αποτελούσαν ...παράπτωμα.

Η ...καμπάνα

Στις 6.3.1998 η διευθύντρια του ΚΥ Αστρους επέβαλε στην Μ. Μαρούτα την "ποινή της έγγραφης επίπληξης", που προβλέπει ο Υπαλληλικός Κώδικας, "επειδή, παρόλο ότι της είχαν γίνει επανειλημμένες συστάσεις από την αγροτική γιατρό του ΠΙ Βλαχοκερασιάς να μην διαπληκτίζεται με τους ασθενείς και μην κάνει πολιτικές συζητήσεις στο χώρο του Ιατρείου η συγκεκριμένη υπάλληλος δεν συνεμορφώθη" (!).

Η φρασεολογία της επίπληξης δεν μπορούσε να μη συνάδει και με το πνεύμα του Υπαλληλικού Κώδικα, αφού για την επιβολή της επικαλέστηκε τα άρθρα εκείνα που θεωρούν ως παραπτώματα την "έλλειψιν πίστεως και αφοσιώσεως εις την πατρίδα και τα εθνικά ιδεώδη" ή "οιασδήποτε μορφής εκδηλώσεις δημοσίων υπαλλήλων υπέρ πολιτικών κομμάτων ως και η ενεργός υπέρ κόμματος δράση των υπαλλήλων ΝΠΔΔ" (άρθρο 206 του Υπαλληλικού Κώδικα).

Πρόκειται για έναν Κώδικα, που είχε καταστεί ανενεργός μετά το 1980 και ανακαλείται από ορισμένους, οι οποίοι αφ' ενός αδιαφορούν απέναντι σε σοβαρές περιπτώσεις και αφ' ετέρου χρησιμοποιούν την πολιτική τρομοκρατία.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι: Ερεύνησε τις καταγγελίες η διευθύντρια του ΚΥ Αστρους, και, αν ναι, τι διαπίστωσε;

Προϊστορία

Η κλήση σε απολογία δεν είναι άγνωστη στην Μ. Μαρούτα.

Το 1984 ήταν στη Διεύθυνση Υγιεινής της Νομαρχίας Αρκαδίας και υπηρετούσε στο Τμήμα Εμβολίων. Τότε διαπίστωσε ορισμένα περίεργα φαινόμενα με τη διακίνηση των εμβολίων και τα συζήτησε με τους συναδέλφους της. Ο, τότε, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγιεινής έκανε αναφορά στην Μ. Μαρούτα και έγινε και ΕΔΕ.

Τελικά, ο, τότε, νομάρχης Αρκαδίας την απάλλαξε από πειθαρχική δίωξη, με την εξής επισήμανση: "Πράγματι, λόγω της φύσεως της εργασίας σας παρατηρήσατε ορισμένα περίεργα φαινόμενα και μάλιστα φάρμακα να γράφονται σε χρονικά διαστήματα, μέσα στα οποία να μη δικαιολογείται η κατανάλωσή τους κλπ.".

Το 1998, όμως, απέχει 14 χρόνια απ' το 1984...

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Η νεολαία θα βρει το δρόμο της

Προφεστιβαλική εκδήλωση της ΟΒ Ανατολικών Συνοικιών της ΚΝΕ στην Καισαριανή, στην οποία χαιρέτισε ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Κατημερτζής

Κάλεσμα αγώνα και συσπείρωσης της νεολαίας, γύρω από αγωνιστές δημάρχους και την Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, για ένα μαζικό ερασιτεχνικό αθλητισμό, για μια άλλη παιδεία, κόντρα στο συμβιβασμό και το ξεπούλημα του δημόσιου τομέα και της καταπάτησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, απηύθυνε προχθές το βράδυ, σε κεντρική εκδήλωση της ΟΒ των Ανατολικών Συνοικιών της ΚΝΕ, στην πλατεία Καισαριανής, ο επικεφαλής της παράταξης "Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία" και υποψήφιος δήμαρχος, Γιώργος Κατημερτζής.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης, έγινε από τον γραμματέα της ΟΒ Ανατολικών Συνοικιών της ΚΝΕ, Κώστα Θυμιανό,ο οποίος και καλωσόρισε τους νέους και τις νέες, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της, να συμμετέχουν σε εκδήλωση αφιερωμένη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη νεολαία. "Με εκδηλώσεις που πραγματοποίησε η Οργάνωση, στα πλαίσια του 24ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ και εξορμήσεις σε σχολεία, μεγάλα σούπερ - μάρκετ, αθλητικά κέντρα και καφετερίες, διαπιστώσαμε, ότι οι θέσεις της ΚΝΕ, έχουν μεγάλη ανταπόκριση στους νέους, τους οποίους και καλούμε στο πλευρό αγωνιστών δημάρχων και μέσα από την Επιτροπή Νέων, να παλέψουμε, για ένα καλύτερο μέλλον", είπε.

Ο Γιώργος Κατημερτζής,υποψήφιος δήμαρχος Καισαριανής, στο χαιρετισμό του τόνισε ότι το 24ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", είναι μια από τις πιο θετικές πολιτικές και πολιτιστικές ενέργειες της Οργάνωσης, οι οποίεςανοίγουν το δρόμο στη νεολαία, για μια άλλη ζωή, κόντρα στην υποκουλτούρα και την πολιτιστική υποβάθμιση των ΜΜΕ, που αποπροσανατολίζουν τη νεολαία. "Ακόμα και η παιδεία, είπε, οργανώνεται με κυρίαρχο στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων, προσφέροντας γρήγορες γνώσεις, ενώ εγκαταλείπεται ο μαζικός ερασιτεχνικός αθλητισμός. Η νεολαία πρέπει να αντισταθεί, να βρει το δρόμο της και να παλέψει γι' αυτά που της στερούν. Τίποτα δε θα σας χαριστεί, αν δε σταθείτε στο μετερίζι του αγώνα", επισήμανε ο Γ. Κατημερτζής, καταλήγοντας: "Εσάς φοβάται αυτή η πολιτική. Τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος που όλα λειτουργούν εις βάρος σας και σας οδηγούν στην άρνηση, να αντισταθείτε. Σας καλούμε στις τάξεις της παράταξής μας, να αγωνιστείτε σαν ενεργοί πολίτες, για ένα μαζικό ερασιτεχνικό αθλητισμό, για μια άλλη παιδεία. Η πόλη μας, έχει δώσει αρκετούς αγώνες και αγωνιστές. Και σεις σαν νέοι οφείλετε και πρέπει να γνωρίζετε την ιστορία της, από την οποία και πρέπει να αντλείτε δυνάμεις".

Στην εκδήλωση, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο επίτιμος δήμαρχος ΚαισαριανήςΠαναγιώτης Μακρής,μέλη των δημοτικών συμβουλίων Καισαριανής, Βύρωνα, Ζωγράφου, εκπρόσωποι από τις Επιτροπές Ειρήνης Καισαριανής, Βύρωνα, Ζωγράφου και συνταξιουχικές οργανώσεις.

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Συνεχίζονται οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για το 24ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ". Για τις επόμενες μέρες, έχουν προγραμματιστεί οι εξής εκδηλώσεις:

Σήμερα Τετάρτη:

- Στη Γλυφάδα, στις 7.30 μ.μ., με θέμα: "Ναρκωτικά - Παιδεία".

- Στον Ταύρο, στις 7.30 μ.μ., με θέμα: "Τοπική Αυτοδιοίκηση και Αθλητισμός".

- Στο Παγκράτι, πλατεία Πλυτά, στις 7.30 μ.μ., με θέμα: "Ανεργία - εθνικισμός".

- Στο Καλαμάκι, στις 7.30 μ.μ., με θέμα: "Παιδεία".

- Στα Κ. Πατήσια, στις 7.30 μ.μ., με θέμα: "Τέχνη και Πολιτισμός".

- Στον Πειραιά (πάρκο Δηλαβέρη), στις 8 μ.μ. με θέμα: "Οχι σε όλα τα ναρκωτικά".

- Στη Νεάπολη (Θεσσαλονίκη), με θέμα: "Παιδεία".

Αύριο Πέμπτη:

- Στην Πολίχνη (Θεσσαλονίκη), με θέμα: "Παιδεία". Θα μιλήσει η Νένα Νικοπολιτίδου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Διήμερες εκδηλώσεις, στην Τούμπα (Θεσσαλονίκης).

Την Παρασκευή:

- Στον Πειραιά (Προφήτη Ηλία), πίσω από το μπόουλινγκ, στις 8 μ.μ., με θέμα: "Οχι σε όλα τα ναρκωτικά".

- Στην Περαία (Θεσσαλονίκη), με θέμα: "Ειρήνη".

- Στο πάρκο Αγ. Θεράποντα (Θεσσαλονίκη), με θέμα: "Ναρκωτικά". Στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει έκθεση βιβλίου.

Στο Αιγάλεω σήμερα ο Ν. Σοφιανός

Σήμερα, στο Αιγάλεω (πλατεία Παλαιολόγου) στις εργατικές κατοικίες, στις 8 μ.μ., θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός,Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, σε προφεστιβαλική εκδήλωση της ΟΒ Αιγάλεω της ΚΝΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το 24ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ". Θέμα της εκδήλωσης είναι: "Ανεργία - εργασιακά δικαιώματα".

Λεζάντα

"Ελαβα υπόψη μου το αποδιδόμενο στην Μαρούτα Μαρία πειθαρχικό αδίκημα: έκφραση πολιτικής θέσης υπέρ πολιτικού κόμματος στο χώρο εργασίας...", αναφέρεται στην έγγραφη επίπληξη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ