Τετάρτη 15 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΤΡΟΣ
"Η υπάλληλος δεν συνεμορφώθη"!

Μια αδελφή νοσοκόμα, που υπηρετεί στο Ιατρείο της Βλαχοκερασιάς, αντιστάθηκε και κατήγγειλε συναλλαγές στο χώρο του φαρμάκου και η ανταμοιβή της ήταν η έγγραφη επίπληξη για "πολιτική προπαγάνδα"!!

Η ιστορία που ακολουθεί αποκαλύπτει μια επιχείρηση επιβολής σιωπής και εξαναγκασμό σε παραίτηση των ανθρώπων εκείνων που αντιστέκονται και διεκδικούν το δίκιο για λογαριασμό του κοινωνικού συνόλου σε καθημερινή βάση. Είναι μια υπόθεση που πρέπει να απασχολήσει το νομάρχη Αρκαδίας, καθώς και τους υπουργούς Υγείας - Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αν θέλουν να μην κομπάζουν μόνο στα λόγια πως, τάχα, ενδιαφέρονται για την προφύλαξη των πολιτών απ' την υπερκατανάλωση φαρμάκων ή ότι θέλουν να κάνουν οικονομία σε περιττές δαπάνες φαρμάκων.

Πρωτίστως όμως, απ' την υπόθεση, αναδεικνύεται το αίτημα της ηθικής αποκατάστασης μιας αδελφής νοσοκόμας με 25ετή υπηρεσία στη δημόσια υγεία, ενώ προκύπτει και σοβαρό πρόβλημα με την πολιτική δίωξη της νοσοκόμας.

Η Μαρία Μαρούτα υπηρετεί από το 1993 στο Περιφερειακό Ιατρείο (ΠΙ) Βλαχοκερασιάς, που ανήκει στο Κέντρο Υγείας (ΚΥ) Αστρους.Στις 5.2.1998 η διευθύντρια του ΚΥ Αστρους Πηγή Περδικάκη - μετά από αναφορά της Ελένης Καλύβα,που είναι αγροτική γιατρός του ΠΙ Βλαχοκερασιάς - κάλεσε την Μ. Μαρούτα να απολογηθεί εγγράφως για τα εξής "παραπτώματα":

1. Παρέμβαση στις αρμοδιότητες του γιατρού.

2. Διαπληκτισμό με ασθενείς στο χώρο του ιατρείου.

3. Διαπληκτισμό με τη γιατρό, και

4. Πολιτική προπαγάνδα κατά τις εργάσιμες ώρες στο χώρο εργασίας.

Η Μ. Μαρούτα έστειλε την έγγραφη απολογία της προς τη Διεύθυνση του ΚΥ Αστρους στις 16.2.1998, επισημαίνοντας ότι δε νιώθει την ανάγκη να απολογηθεί, αλλά, με αφορμή την αναφορά της αγροτικής γιατρού, βρίσκει την ευκαιρία να καταγγείλει "με αγανάκτηση για άλλη μια φορά τη βρώμικη συναλλαγή στο χώρο του φαρμάκου". Στη συνέχεια της αναφοράς, η Μ. Μαρούτα περιέγραφε πως όταν ήρθε στη Βλαχοκερασιά η αγροτική γιατρός "έκανε άριστα τη δουλιά της και προσπαθούσε να πείσει τον κόσμο πως δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουν πρώτα στο φαρμακοποιό και μετά στο γιατρό, διότι δεν πρόκειται να τους γράψει". Οταν όμως, συνεχίζει η αναφορά, η αγροτική γιατρός γνωρίστηκε με ορισμένους κύκλους στην Τρίπολη - η Μ. Μαρούτα κατονομάζει συγκεκριμένο φαρμακοποιό - τότε άρχισε να "δέχεται τα σημειώματα των φαρμακοποιών", να αντιγράφει στο συνταγολόγιο "πολλά φάρμακα, χωρίς να ρωτάει από τι πάσχουν και γιατί πήραν τόσα φάρμακα".

Μάλιστα, όπως περιγράφει η Μ. Μαρούτα, κάθε Νοέμβρη που οι κάτοικοι της περιοχής πήγαιναν για τρεις μήνες στα χειμαδιά έφευγαν φορτωμένοι και με "ένα σωρό φάρμακα αντιβηχικά, σιρόπια, αντιβιοτικά, παυσίπονα, κλπ.", με αποτέλεσμα πολλές φορές να διαμαρτύρονται και οι ίδιοι για τα πολλά φάρμακα."Αυτός ακριβώς ήταν και ο λόγος του διαπληκτισμού μας με την κ. Καλύβα και όχι ό,τι αφορά την ιατρική της", σημειώνει η Μ. Μαρούτα.

Οσον αφορά το δεύτερο "παράπτωμα", η Μ. Μαρούτα απαντά ως εξής: "Στην αναφορά της γράφει ότι διαπληκτιζόμουν με τους ασθενείς. Δεν εξηγεί όμως το λόγο του διαπληκτισμού. Γιατί όταν ρωτούσα τους ασθενείς γιατί πήραν τόσα φάρμακα και από τι πάσχουν μου απαντούσαν: "Τι σ' ενδιαφέρει εσένα;". " Εσύ τα πληρώνεις;". "Αφού η γιατρός τα γράφει, εσένα δε σου πέφτει λόγος". Και η γιατρός συμφωνούσε μαζί τους, ενώ με αυτόν τον τρόπο προσπαθούσε να στρέψει τον κόσμο εναντίον μου".

Σχετικά με την "πολιτική προπαγάνδα", η Μ. Μαρούτα αναφέρει ευθαρσώς ότι είναι πολιτικοποιημένο άτομο, δηλώνει την πολιτική της τοποθέτηση και "όπως συνήθως γίνεται αστειευόμαστε πάνω στα πολιτικά" και δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτές οι συζητήσεις θα αποτελούσαν ...παράπτωμα.

Η ...καμπάνα

Στις 6.3.1998 η διευθύντρια του ΚΥ Αστρους επέβαλε στην Μ. Μαρούτα την "ποινή της έγγραφης επίπληξης", που προβλέπει ο Υπαλληλικός Κώδικας, "επειδή, παρόλο ότι της είχαν γίνει επανειλημμένες συστάσεις από την αγροτική γιατρό του ΠΙ Βλαχοκερασιάς να μην διαπληκτίζεται με τους ασθενείς και μην κάνει πολιτικές συζητήσεις στο χώρο του Ιατρείου η συγκεκριμένη υπάλληλος δεν συνεμορφώθη" (!).

Η φρασεολογία της επίπληξης δεν μπορούσε να μη συνάδει και με το πνεύμα του Υπαλληλικού Κώδικα, αφού για την επιβολή της επικαλέστηκε τα άρθρα εκείνα που θεωρούν ως παραπτώματα την "έλλειψιν πίστεως και αφοσιώσεως εις την πατρίδα και τα εθνικά ιδεώδη" ή "οιασδήποτε μορφής εκδηλώσεις δημοσίων υπαλλήλων υπέρ πολιτικών κομμάτων ως και η ενεργός υπέρ κόμματος δράση των υπαλλήλων ΝΠΔΔ" (άρθρο 206 του Υπαλληλικού Κώδικα).

Πρόκειται για έναν Κώδικα, που είχε καταστεί ανενεργός μετά το 1980 και ανακαλείται από ορισμένους, οι οποίοι αφ' ενός αδιαφορούν απέναντι σε σοβαρές περιπτώσεις και αφ' ετέρου χρησιμοποιούν την πολιτική τρομοκρατία.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι: Ερεύνησε τις καταγγελίες η διευθύντρια του ΚΥ Αστρους, και, αν ναι, τι διαπίστωσε;

Προϊστορία

Η κλήση σε απολογία δεν είναι άγνωστη στην Μ. Μαρούτα.

Το 1984 ήταν στη Διεύθυνση Υγιεινής της Νομαρχίας Αρκαδίας και υπηρετούσε στο Τμήμα Εμβολίων. Τότε διαπίστωσε ορισμένα περίεργα φαινόμενα με τη διακίνηση των εμβολίων και τα συζήτησε με τους συναδέλφους της. Ο, τότε, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγιεινής έκανε αναφορά στην Μ. Μαρούτα και έγινε και ΕΔΕ.

Τελικά, ο, τότε, νομάρχης Αρκαδίας την απάλλαξε από πειθαρχική δίωξη, με την εξής επισήμανση: "Πράγματι, λόγω της φύσεως της εργασίας σας παρατηρήσατε ορισμένα περίεργα φαινόμενα και μάλιστα φάρμακα να γράφονται σε χρονικά διαστήματα, μέσα στα οποία να μη δικαιολογείται η κατανάλωσή τους κλπ.".

Το 1998, όμως, απέχει 14 χρόνια απ' το 1984...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ