Τετάρτη 15 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σχέδιο οικονομικού στραγγαλισμού

"Πάρτε την υπόθεση στα χέρια σας", τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΠΟΣ Σ. Ραυτόπουλος, σε συγκέντρωση απεργών σιδηροδρομικών στη Λάρισα

Στον αέρα τινάζεται το επενδυτικό πρόγραμμα του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ), αφού η κυβέρνηση δε φαίνεται διατεθειμένη να εγκρίνει τα απαραίτητα κονδύλια για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου του και του τροχαίου υλικού. Για το μόνο που δίνει εγγυήσεις και απαιτεί τη "νομιμοφροσύνη" των εργαζομένων, είναι ο περιορισμός των εργατικών τους δικαιωμάτων, η μείωση του εργατικού κόστους και η δημιουργία θυγατρικών, σε κερδοφόρους τομείς, τις οποίες θα αναλάβουν οι ιδιώτες.

Οπως προέκυψε και από τη χτεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, με τη συμμετοχή των δύο συναρμόδιων υπουργών, άλλων κυβερνητικών στελεχών και της διοίκησης του ΟΣΕ, η μόνη "βοήθεια" της κυβέρνησης θα είναι η μετοχοποίηση των χρεών και η διαγραφή ορισμένων προσαυξήσεων και προστίμων, για τα οποία, έτσι και αλλιώς, ευθύνονται οι κυβερνήσεις με την πολιτική τους.

Για εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης των προγραμματικών συμφωνιών που έχει συνάψει ο ΟΣΕ, οι οποίες, όμως, θα αποφασιστούν τους επόμενους μήνες, έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, ενώ παρέπεμψε και στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Στην ουσία, η κυβέρνηση καθιστά τον ΟΣΕ όμηρο των Κοινοτικών επιτρόπων και του "ενδιαφέροντος" που θα επιδείξει - με το αζημίωτο, βέβαια - το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Στη σύσκεψη καταλήχτηκε το οριστικό σχήμα του "Επιχειρησιακού Σχεδίου" και του συμβολαίου διαχείρισης, που θα υπογραφεί τον Αύγουστο με τη διοίκηση του ΟΣΕ. Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο, η κυβέρνηση επιδιώκει τον κατακερματισμό του ΟΣΕ, με την ίδρυση πέντε θυγατρικών που αποκόπτονται από τον Οργανισμό και την παράδοσή τους στους ιδιώτες. Ξεχωριστή θυγατρική ιδρύεται για την εκμετάλλευση των περιφερειακών και τοπικών γραμμών (Διακοφτού, Πηλίου, Νέστου, Κρυονερίου - Αγρινίου), ενώ μια δεύτερη θα εκμεταλλεύεται τον προαστικό σιδηρόδρομο (Αθήνα - Πειραιάς, Αθήνα - Κόρινθος - Λουτράκι, Αθήνα - Σπάτα). Οι άλλες τρεις θυγατρικές θα δραστηριοποιηθούν στις εμπορευματικές μεταφορές, στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των σταθμών και στη δημιουργία του τηλεπικοινωνιακού δικτύου οπτικών ινών.

Σημαντικές μειώσεις σχεδιάζονται και στο προσωπικό. Σύμφωνα με το "Σχέδιο", από 12.000 που είναι σήμερα οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, το 2002 προβλέπεται μείωση στους 9.439, το 2004 στους 8.122, ενώ το 2007 ο αριθμός τους θα πέσει στις 7.698.

Η απεργία

Αντιδρώντας στην πολιτική αυτή, οι σιδηροδρομικοί σταμάτησαν χτες τα τρένα στο κεντρικό σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας (Αθήνα - Κατερίνη). Κατά τη διάρκεια της εικοσιτετράωρης απεργίας, έγινε συγκέντρωση των απεργών στον σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών Σωτήρης Ραυτόπουλος τόνισε ότι οι νέοι κανονισμοί εργασίας, που προσπαθούν να εισάγουν κυβέρνηση και διοίκηση του Οργανισμού, χτυπάνε την καρδιά των εργατικών κατακτήσεων, το οχτάωρο. Με την εφαρμογή πολύωρων διαλειμμάτων κατά τη διάρκεια του οχτάωρου, η εργάσιμη μέρα μετατρέπεται σε απάνθρωπο δωδεκάωρο.

Ο συνδικαλιστής κατήγγειλε ότι μέσα από το "Επιχειρησιακό Σχέδιο", που έχει κατατεθεί, συρρικνώνεται το δίκτυο και αναφέρθηκε στην περίπτωση του τμήματος Βόλος - Παλαιοφάρσαλα που έκλεισε οριστικά, αλλά και στη διακοπή της λειτουργίας για δύο χρόνια της γραμμής Παλαιοφάρσαλα - Καλαμπάκα, με πρόσχημα τα έργα διαπλάτυνσης, αν και αυτά θα μπορούσαν να γίνουν κρατώντας τη γραμμή σε λειτουργία. Η εξέλιξη αυτή, όχι μόνο δημιουργεί κακό προηγούμενο για τη δυνατότητα επαναλειτουργίας της γραμμής, αλλά ξεσπίτωσε και 100 σιδηροδρομικούς από τη Δυτική Θεσσαλία, που μετατέθηκαν σε σταθμούς από την Αθήνα μέχρι το Δομοκό. Τέλος, ο Σ. Ραυτόπουλος κάλεσε τους απεργούς να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, συμμετέχοντας μαζικά στην πανελλαδική απεργία στις 23 του μήνα.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και μίλησαν ο πρόεδρος της ΠΟΣ Ν. Κούκος και το μέλος της διοίκησης Γ. Μιχαλόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ