Τετάρτη 15 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Ψαλίδι" στο χρονοεπίδομα

"Ψαλιδίζεται" το χρονοεπίδομα, σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, ενώ το δικαστήριο αναίρεσε προηγούμενες ομόφωνες αποφάσεις του, οι οποίες αφορούσαν ισότητα στα ποσοστά χρονοεπιδόματος των δικαστών. Ωστόσο, ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι οι αρεοπαγίτες έκριναν με δύο μέτρα και δύο σταθμά: για υπάλληλο του ΟΤΕ αποφάσισαν ότι το χρονοεπίδομα θα πρέπει να εξαρτάται από το χρόνο πρόσληψης, ενώ για ανάλογη υπόθεση που αφορούσε δικαστές δέχτηκαν ότι θα πρέπει να εφαρμόζονται οι συνταγματικές αρχές της ισότητας στις αμοιβές για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας!

Συγκεκριμένα, η τακτική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αναίρεσε κατά πλειοψηφία απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών, με την οποία είχε επιδικαστεί ευμενέστερο ποσοστό χρονοεπιδόματος σε υπάλληλο του ΟΤΕ, πτυχιούχο οικονομικής σχολής, κατ' εφαρμογήν των συνταγματικών αρχών της ισότητας (ίση αμοιβή για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας).

Με την απόφαση που δημοσιεύτηκε χτες ο Αρειος Πάγος κατά πλειοψηφία (14 - 9) δέχτηκε ότι η θεσμοθέτηση διαφόρων ποσοστών χρονοεπιδόματος, που συναρτάται με την ημερομηνία πρόσληψης, με σκοπό να ευνοούνται εκείνοι που προσλήφτηκαν μέχρι μια ορισμένη ημερομηνία, δεν αποτελεί ανεπίτρεπτη μισθολογική διαφοροποίηση. Στην απόφαση επισημαίνεται ότι αυτό κρίνεται αναγκαίο "ενόψει της ανάγκης ορθολογικότερης οργάνωσης σε συνδυασμό προς την οικονομική αντοχή της επιχείρησης". Το δικαστήριο παρέπεμψε την υπόθεση στο ίδιο δικαστήριο για περαιτέρω κρίση, αλλά με διαφορετική σύνθεση.

Αντίθετα, η μειοψηφία δέχτηκε ότι ο διαφορετικός χρόνος πρόσληψης του υπαλλήλου δεν μπορεί να διαφοροποιεί τα ποσοστά χρονοεπιδόματος, εφόσον οι υπάλληλοι κάνουν την ίδια εργασία και στις αυτές συνθήκες. Με την άποψη της μειοψηφίας συντάχθηκε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλος και ο εισηγητής Α. Παπαθεοδώρου.

Σε προηγούμενες αποφάσεις που αφορούσαν το χρονοεπίδομα των δικαστών, ο Αρειος Πάγος είχε κρίνει ανίσχυρη τη διάταξη που διαφοροποιούσε τα ποσοστά του χρονοεπιδόματος ανάλογα με το χρόνο πρόσληψης των δικαστών.

Στα δικαστήρια ήδη εκκρεμούν εκατοντάδες αγωγές υπαλλήλων του ΟΤΕ που διεκδικούν καλύτερη χρονοεπιδοματική κλίμακα, αλλά μετά τη χτεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου οι ελπίδες τους μηδενίζονται για να πετύχουν κάτι καλύτερο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ