Τετάρτη 15 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εγγύηση συνέχειας και δράσης

Μεγάλο ποιοτικό βήμα για τη συμμαχία και την πολιτική έκφραση των κοινωνικών δυνάμεων που βρίσκονται σε ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική και που επιλέγουν το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης,αποτελεί η συγκρότηση της Αγωνιστικής - Αριστερής - Οικολογικής Συμπαράταξης,υπογράμμισε ο υποψήφιος δήμαρχός της Λεων. Αυδής,παρουσιάζοντας το συνδυασμό που θα διεκδικήσει τη Δημαρχία της Αθήνας στις εκλογές του ερχόμενου Οκτώβρη.

Δράση μακράς πνοής

Οι πολιτικές δυνάμεις και τα πρόσωπα που συγκροτούν τη "Συμπαράταξη για την Αθήνα" - τόνισε ο επικεφαλής της - συμφωνούν σε συγκεκριμένους άξονες πολιτικής και έχουν διατυπώσει ένα κοινό πρόγραμμα προεκλογικής και μετεκλογικής συνεργασίας.

Πέρα όμως από το κοινό πρόγραμμα - οι τρεις δημοτικές κινήσεις και όσοι ακόμα συμπαραταχτούν στην πορεία με το συνδυασμό - διατηρούν και θα διατηρήσουν την πολιτική τους ταυτότητα και τις ιδιαίτερες θέσεις τους και αυτό είναι ένα από τα στοιχεία, όπως εκτιμούν στελέχη του συνδυασμού, που εγγυάται τη συνέχεια της δράσης του και την επαύριο των εκλογών. Γιατί - όπως είπε ο Λεων. Αυδής - "στην πορεία για το σχηματισμό της Συμπαράταξης κάναμε πράξη το σεβασμό της ιδιαιτερότητας όλων όσοι συμμετέχουν, χωρίς τεχνητές συγκλίσεις".

Λαϊκή υπόθεση η συμπαράταξη

Η Συμπαράταξη είναι δημοτικό κίνημα των ανθρώπων που ζουν και δουλεύουν στην Αθήνα, που θέλουν να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους, τις κοινωνικές τους κατακτήσεις, τον πολιτισμό τους, για το δικαίωμά τους στην πόλη τους,τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος.

Εκφράζει - όπως είπε - την αντίσταση στα μεγάλα συμφέροντα και στους πολιτικούς εκφραστές τους, στην ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών, στην υπερφορολόγηση, στην κατεδάφιση των εργασιακών και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Αλλά εκφράζει συγχρόνως και τη δημιουργική δράση για την πραγμάτωση της κοινωνικής αλληλεγγύης, για τη διεύρυνση και την ουσιαστικοποίηση της δημοκρατίας, για την άσκηση του δικαιώματος των πολιτών στην πόλη τους. Φιλοδοξεί να γίνει έκφραση δημοκρατικού ήθους και αξιόπιστης πολιτικής πρακτικής.

Γι' αυτό αντιτάσσεται σθεναρά και θα συνεχίσει έτσι στην πορεία αντικατάστασης του πολιτικού λόγου από τις δημόσιες σχέσεις, στη μετατροπή των πολιτών σε δέκτες εικόνων και παθητικούς οπαδούς. Αντιτάσσεται - τόνισε ο Λεων. Αυδής - "σε όσους προσπαθούν να υπαγορεύσουν τις ανάγκες μας για να τις εντάξουν στους δικούς τους σχεδιασμούς".

Επιλέξαμε τον αγώνα

"Εχουμε επιλέξει - υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο υποψήφιος της Συμπαράταξης - την αγωνιστική αντίληψη που θέλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σύμμαχο, συμπαραστάτη και συναγωνιστή των λαϊκών στρωμάτων και των μαζικών της οργανώσεων, τόσο στις κοινωνικές της αντιπαραθέσεις με το μεγάλο κεφάλαιο, όσο και στις δημιουργικές της πρωτοβουλίες".

Ο Λεων. Αυδής παρατήρησε ότι "το δίλημμα: αγωνιστικός χαρακτήρας ή διαχειριστική αντίληψη δεν αποτελεί εγκεφαλικό κατασκεύασμα, ούτε διαφυγή από τα τοπικά προβλήματα".Εξήγησε έτσι πως "ο αγωνιστικός χαρακτήρας του συνδυασμού μας είναι συνέπεια της διαπίστωσης ότι κάθε τοπικό ζήτημα είναι απόρροια μιας γενικότερης πολιτικής κατεύθυνσης και κάθε γενικότερη πολιτική κατεύθυνση έχει την τοπική της έκφραση".

Κατά συνέπεια - υπογράμμισε - η διαχειριστική αντίληψη και η διατύπωση θέσεων μόνον για τα "τοπικά" ζητήματα σημαίνει, στην πραγματικότητα, αποδοχή της πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις. Σημαίνει μεταφορά αυτής της πολιτικής στο επίπεδο του Δήμου και μετατροπή του Δήμου σε ιμάντα μεταφοράς της συγκεκριμένης αυτής πολιτικής.

"Στην πρακτική της διαχειριστικής αντίληψης - σημείωσε ο Λεων. Αυδής - ανήκει η διατύπωση μεγαλόστομων επαγγελιών και ελκυστικών προτάσεων για λύσεις του ενός ή του άλλου προβλήματος, για την κατασκευή έργων. Η πρακτική αυτή αντικειμενικά περιέχει παραπληροφόρηση: Πρώτο, γιατί τα μεγάλα προβλήματα της πόλης δεν μπορούν να λυθούν ανεξάρτητα από τις γενικότερες πολιτικές επιλογές. Και δεύτερο, γιατί η εξέλιξη της Αθήνας είναι συνάρτηση του ρόλου που της επιφυλάσσουν στα πλαίσια της Νέας Τάξης και της πορείας προς την Οικονομική και Νομισματική Ενωση της Ευρώπης".

Ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική

Τα μεγάλα προβλήματα της Αθήνας, ανεξάρτητα αν ανάγονται σε κοινωνικά αίτια ή σε έλλειψη υποδομής, έχουν τη ρίζα τους στην πολιτική που εφαρμόζουν σταθερά οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, υπογράμμισε ο υποψήφιος δήμαρχος. Γι' αυτό δεν επιδέχονται λύση χωρίς ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική και με τους εκφραστές της,όλων των αποχρώσεων.

Ετσι - όπως είπε χαρακτηριστικά - δεν υπάρχει αξιόπιστη πρόταση για το κυκλοφοριακό, χωρίς ρήξη με τη σταθερή και μόνιμη κεντρική πολιτική της ενθάρρυνσης της αγοράς και κυκλοφορίας αυτοκινήτων.

Ανάλογα, δεν μπορεί να υπάρξει αντίσταση στην υποβάθμιση των συνοικιών της Αθήνας, χωρίς ρήξη με την πολιτική της ταξικής εκκαθάρισης του Κέντρου και της μετατροπής του σε σκηνικό για τις δραστηριότητες του τομέα της παροχής υπηρεσιών και για την έκθεση της πολιτιστικής πραμάτειας.

Πόλη - σημείωσε σχετικά ο Λεων. Αυδής - δεν είναι μόνο η μορφή, η υποδομή και η λειτουργία της. Είναι ο τόπος κατοικίας και δραστηριότητας των ανθρώπων.

Ετσι δεν μπορούμε να αποχωρίζουμε κάποια στοιχεία της πόλης - όπως τα κτίρια, τις συγκοινωνίες, το κυκλοφοριακό - ξεχνώντας τους ανθρώπους της. Μια πόλη ανεργίας, υποαπασχόλησης, φτώχειας, αβεβαιότητας για το μέλλον και πολιτιστικής πολτοποίησης, δεν είναι ωραία πόλη για την πλειοψηφία των κατοίκων της.Και η κοινωνική αλληλεγγύη, σχολίασε ο υποψήφιος δήμαρχος της"Συμπαράταξης για την Αθήνα", δεν μπορεί να μετατρέπεται σε θέαμα ελεημοσύνης για τις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ