ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Να απεγκλωβιστεί από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 24 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

"Το κυπριακό ζήτημα δεν πρόκειται να λυθεί σε όφελος των λαών της Κύπρου και της Ελλάδας και της ειρήνης στην περιοχή, αν δεν πάρουν οι ίδιοι οι λαοί των δύο χωρών την υπόθεση στα χέρια τους. Αν το Κυπριακό δεν απεγκλωβιστεί απ' τους αμερικανικούς και ευρωενωσιακούς μηχανισμούς. Με εκκλήσεις προς τους ισχυρούς, να σεβαστούν (!) το Διεθνές Δίκαιο, όπως γίνεται μέχρι σήμερα από ηγετικούς παράγοντες των δύο χωρών, το πρόβλημα οδηγείται, με μαθηματική ακρίβεια, εκεί που θέλει ο ιμπεριαλισμός και η άρχουσα τάξη της Τουρκίας". Τα παραπάνω τονίζονται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 24 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ολόκληρη η ανακοίνωση, στην οποία αναδεικνύονται οι ευθύνες του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού για την εισβολή και κατοχή, αλλά και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που έχει αποδεχτεί την επίσημη διχοτόμηση της Κύπρου, έχει ως εξής:

"Στη μνήμη των λαών της Ελλάδας και της Κύπρου, είκοσι τέσσερα χρόνια μετά την εισβολή των στρατευμάτων της Τουρκίας και την κατοχή σχεδόν της μισής Κύπρου, παραμένουν ανεξίτηλα ο απολογισμός και τα συμπεράσματα αυτής της τραγωδίας.

  • Η βασική δύναμη, που μεθόδευσε και στήριξε την εισβολή, ήταν ο αμερικανικός και ΝΑΤΟικός ιμπεριαλισμός.
  • Το έδαφος για την υλοποίηση των σχεδίων του ιμπεριαλισμού είχε στρωθεί πολλά χρόνια πριν, με βασικά υπομόχλια όλες ανεξαίρετα τις ελληνικές και τουρκικές προκλήσεις και όχι μόνο τις χουντικές.
  • Αν στο Κυπριακό δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα δίκαιη και βιώσιμη λύση, δεν οφείλεται μόνο στη στάση της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά πρωταρχικά στη στάση των πρώτων ενόχων, που, αν ήθελαν, θα είχαν εξαναγκάσει τις τουρκικές ηγεσίες να αποδεχτούν λύση βασισμένη στις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Αντίθετα, οι ίδιες οι δυνάμεις οδηγούν σήμερα στην επίσημη διχοτόμηση - ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου. Θέλουν να "κλείσουν" το κυπριακό ζήτημα, σύμφωνα με τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της "νέας τάξης πραγμάτων". Στα πλαίσια αυτά, αξιοποιείται και η ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου στην ΕΕ, ως μοχλός επιβολής αυτών των σχεδιασμών. Αποδείχνεται έτσι, και πάλι, ότι μόνο κούφια λόγια αποτελούν οι διακηρύξεις της ΕΕ για σεβασμό των δικαιωμάτων των λαών και της εθνικής κυριαρχίας τους.

Πολύ χαρακτηριστική είναι η στάση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στο ζήτημα των "S - 300", που δεν αναγνωρίζουν, σε μια χώρα - μέλος του ΟΗΕ, ούτε το δικαίωμά της να εξοπλίζεται και να υπερασπίσει την υπόστασή της.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί με την πολιτική της στηρίζει τις απροκάλυπτες παρεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, προωθεί την ενσωμάτωση της Κύπρου στις δομές τους και διευκολύνει στο χαρακτηρισμό του Κυπριακού ως ελληνοτουρκικής διαφοράς. Στην ουσία, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει αποδεχτεί την επιδίωξη της επίσημης διχοτόμησης της Κύπρου. Την αρνείται μόνο στα λόγια.

Το κυπριακό ζήτημα δεν πρόκειται να λυθεί σε όφελος των λαών της Κύπρου και της Ελλάδας και της ειρήνης στην περιοχή, αν δεν πάρουν οι ίδιοι οι λαοί των δύο χωρών την υπόθεση στα χέρια τους. Αν το Κυπριακό δεν απεγκλωβιστεί απ' τους αμερικανικούς και ευρωενωσιακούς μηχανισμούς. Με εκκλήσεις προς τους ισχυρούς, να σεβαστούν (!) το Διεθνές Δίκαιο, όπως γίνεται μέχρι σήμερα από ηγετικούς παράγοντες των δύο χωρών, το πρόβλημα οδηγείται, με μαθηματική ακρίβεια, εκεί που θέλει ο ιμπεριαλισμός και η άρχουσα τάξη της Τουρκίας.

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει και πάλι την ανάγκη να τοποθετηθούν και οι άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης σ' αυτό που μέχρι τώρα αποφεύγουν να κάνουν: Στα σχέδια των ιμπεριαλιστών να λήξει το θέμα με την επίσημη διχοτόμηση της Κύπρου. Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι μόνη λύση είναι η κατοχύρωση της αποστρατιωτικοποιημένης, ανεξάρτητης, αδέσμευτης, ομόσπονδης και κυρίαρχης Κύπρου. Μια λύση, που θα εγγυάται ένα κράτος και μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Τονίζει ακόμη την ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και την ασφαλή διαβίωση των εγκλωβισμένων".

Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αιχμές κατά ΗΠΑ

Αιχμές κατά της στάσης των ΗΠΑ στο Κυπριακό, άφησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, μιλώντας προχτές στο Α Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Αχαιών, στην Πάτρα.

"Η άλλη πλευρά, είπε αναφερόμενος στην Τουρκία, έχει το προνόμιο να διέρχονται τα πετρέλαια μέσω του εδάφους της. Ε, πρέπει να υπενθυμίσουμε κάποτε ότι η αξία των πετρελαίων δεν είναι ανωτέρα της αξίας των μεγάλων ηθικών αρχών, τις οποίες και επικαλούνται, αλλά επικαλούμεθα και εμείς. Και δεν είναι μόνο το Κυπριακό. Να, τώρα πρόσφατα. Δεν είναι μόνο η αμφισβήτηση του δικαιώματος και της Κύπρου ίσως και της Ελλάδος ακόμη να εξοπλίζεται. Λησμονούν τα πόσα οπλικά συστήματα, εις αριθμόν άπειρα, και εις δύναμιν πολύ μεγάλα, έχει η άλλη πλευρά και παραπονούνται όλοι, ακόμα και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι κακώς έπραξε η Κύπρος και εξοπλίζεται". Και οι άλλοι, συμπλήρωσε, που έχουν οπλιστεί σαν αστακοί εδώ και χρόνια ποιος τους ενοχλεί; Και όταν έχουν αμερικανικά όπλα, που δεν ελέγχουν ότι απαγορεύεται από τις σχετικές μεταξύ αυτών συμφωνίες, στην Κύπρο. Και ο Κ. Στεφανόπουλος κατέληξε: "Πώς θα λυθεί το Κυπριακό, με την πίεση σε βάρος της Ελλάδος; Δεν υποχώρησε αρκετά η Ελλάδα; Ποιος μένει ανυποχώρητος; Ποιος παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο; Ποιος δεν υπακούει τις υποδείξεις του Συμβουλίου Ασφαλείας; Ποιος δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης; Η άλλη πλευρά".

  • "Τα σχέδια για συνομοσπονδία που προωθούν οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης, αρνούμενες να αντιμετωπίσουν το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής σε ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, αποτελούν "κλείσιμο" και όχι δίκαιη και βιώσιμη λύση", αναφέρει στο μήνυμά του για τα 24 χρόνια από την τουρκική εισβολή ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας.
  • Στην "απρόσκοπτη πρόοδο της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση", η οποία αποτελεί "στρατηγική προτεραιότητα για την Αθήνα και τη Λευκωσία", εναποθέτει ο ΣΥΝ τις ελπίδες του για ..."την έξοδο από το σημερινό τέλμα".@Καμία αναφορά στο ρόλο των ΗΠΑ για την εισβολή στην Κύπρο δε γίνεται στα μηνύματα της ΝΔ και τηςΠΟΛ.ΑΝ.
Κορυφώθηκαν οι αντικατοχικές εκδηλώσεις στη Λευκωσία
  • ΑΚΕΛ: Να τερματιστεί ο μονόπλευρος προσανατολισμός προς τον αμερικανικό παράγοντα
  • Προκλητικός ο Γιλμάζ στα Κατεχόμενα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). - Χτες, 24η επέτειο της βαρβαρικής τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, κορυφώθηκαν οι αντικατοχικές εκδηλώσεις, που ατσάλωσαν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητα του κυπριακού λαού να συνεχίσει την πάλη του ενάντια στην τουρκική κατοχή και να μη δεχτεί τα τετελεσμένα της εισβολής του "Αττίλα".

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, σε διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό, τόνισε ότι "δεν πρόκειται να αποδεχτούμε τα τετελεσμένα της εισβολής ούτε περιορισμό του δικαιώματος για άμυνα".

Διακηρύξεις προς το λαό εξέδωσαν το ΑΚΕΛ και τα άλλα πολιτικά κόμματα.

Το ΑΚΕΛ, στη διακήρυξή του, επισημαίνει ότι η τουρκική εισβολή ήταν το δεύτερο σκέλος του δίδυμου εγκλήματος, που σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε σε βάρος της Κύπρου. Η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη την ευκαιρία που της έδωσε το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας και της ΕΟΚΑ Β, εισέβαλε στην Κύπρο, σκορπίζοντας το θάνατο, την καταστροφή και την ερήμωση και εφαρμόζοντας πολιτική εθνικού ξεκαθαρίσματος.

Το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι, 24 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή, το Κυπριακό βρίσκεται σήμερα στην πιο κρίσιμή του φάση. "Διαβήκαμε ήδη το κατώφλι της διχοτόμησης, συνεχίζει η διακήρυξη. Αγκυρα και Ντενκτάς αναβαθμίζουν την αδιαλλαξία και τον κυνισμό τους. Το παρατεταμένο αδιέξοδο, που προκαλεί και συντηρεί η τουρκική πολιτική, η απουσία διαλόγου επί της ουσίας του Κυπριακού, καθώς και η μόνιμη ένταση γύρω από στρατιωτικά θέματα δημιουργούν μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Υπό αυτά τα δεδομένα, κάθε λανθασμένη εκτίμηση, κάθε λανθασμένη κίνηση θα έχει βαρύ κόστος για την Κύπρο και την υπόθεσή της".

Για να αποσοβηθούν οι κίνδυνοι αυτοί και να υπάρξουν προοπτικές δίκαιης και βιώσιμης λύσης, το ΑΚΕΛ εισηγείται ότι πρώτα θα πρέπει να αποκατασταθεί η συλλογικότητα στις αποφάσεις και τους χειρισμούς του εθνικού μας προβλήματος. Η κυπριακή κυβέρνηση, σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο, πρέπει να δραστηριοποιηθεί και να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες, οι οποίες να επαναφέρουν τις συζητήσεις και τις διεργασίες στην ουσία του Κυπριακού. Να τερματιστεί ο μονόπλευρος προσανατολισμός προς τον αμερικανικό παράγοντα και να αξιοποιηθεί σωστά κάθε φιλική δύναμη και ιδιαίτερα η Ρωσία. Το ΑΚΕΛ διαπιστώνει ότι η πολιτική ενεργού ηφαιστείου και της πυραυλολογίας έχουν αποτύχει, συνέβαλαν στο να βρεθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά σε τραγικά αδιέξοδα και κατά συνέπεια πρέπει να εγκαταλειφθούν.

Ο Γιλμάζ ήρθε με απειλές

Με προκλητική πολιτική και στρατιωτική παρουσία στην κατεχόμενη Κύπρο, οι Τούρκοι πανηγύρισαν για την επέτειο της εισβολής. Χτες το πρωί, έφθασαν στα Κατεχόμενα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Γιλμάζ, ο υπουργός Εξωτερικών Τζεμ και ο υπουργός Προεδρίας, αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις. Για τις εκδηλώσεις ναυλοχούν στο λιμάνι της Κερήνειας έξι τουρκικά πολεμικά πλοία και δύο υποβρύχια, ενώ στο παράνομο αεροδρόμιο Λευκονοίκου είχαν προσγειωθεί από την περασμένη βδομάδα 6 πολεμικά αεροπλάνα, τα οποία πήραν μέρος χτες το απόγευμα σε επιδείξεις.

Με απειλές έφθασε ο Γιλμάζ στα Κατεχόμενα. Σε σχετικές δηλώσεις του, είπε ότι οι Ελληνες και οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν διδαχθεί από το παρελθόν και συνεχίζουν τις περιπέτειες με τους "S - 300", ενώ απείλησε ότι αν χρειαστεί η Τουρκία θα ενεργήσει κατάλληλα.

Το απόγευμα, ο Γιλμάζ είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Ντενκτάς και αργότερα επρόκειτο να επιστρέψει στην Αγκυρα.

ΕΕ - ΗΠΑ
Εντείνονται οι πιέσεις για τους "S - 300"

B. Εφραιμίδης: "Αν ήταν "Πάτριοτ", θα υπήρχε ζήτημα;"

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ(του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η αυστριακή προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε συνάντηση που είχε ως "τρόικα" του Συμβουλίου στην Ουάσιγκτον την περασμένη Παρασκευή, εξέτασε με τους "Αμερικανούς ομολόγους" το Κυπριακό και υπήρξε "γενική συμφωνία" να πιεστεί η κυπριακή κυβέρνηση να μη εγκαταστήσει τους ρωσικούς πυραύλους "S - 300". Τα ανωτέρω δήλωσε χτες ο προεδρεύων του Συμβουλίου Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Β. Σίσελ ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η αυστριακή προεδρία, που εκφράζει όλα τα κράτη - μέλη, συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον ως "τρόικα", δηλαδή Αυστρία, Βρετανία και Γερμανία - η απελθούσα και η επερχόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συζητήθηκε το εξάμηνο πρόγραμμα της αυστριακής προεδρίας και, βέβαια, το Κυπριακό στα πλαίσια της διεύρυνσης. Σύμφωνα με τον Αυστριακό ΥΠΕΞ Β. Σίσελ, υπάρχουν και άλλοι τρόποι να ασφαλιστεί η Κύπρος από τη "Διεθνή Κοινότητα" και ότι η εγκατάσταση των "S - 300" θα σημάνει περαιτέρω στρατικοποίηση σε μία από τις "πιο εξοπλισμένες περιοχές του κόσμου". Αμεση ήταν η αντίδραση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Β. Ευφραιμίδη, ο οποίος αφού υπενθύμισε ότι "το 1974 η Διεθνής Κοινότητα φαίνεται ότι ήταν σε ύπνωση" και "κι όλα αυτά τα χρόνια κατοχής, παρά τις επανειλημμένες αποφάσεις του ΟΗΕ, τα τουρκικά στρατεύματα δεν αποσύρονται", ρώτησε την προεδρία, γιατί τέτοιος "υπερβάλλων ζήλος" περί των "S - 300". "Αν ήταν "Πάτριοτ", θα υπήρχε ζήτημα;", ρώτησε εμφαντικά ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Ο Αυστριακός ΥΠΕΞ, απαντώντας, τόνισε ότι κανείς δεν αμφισβητεί το δικαίωμα της Κύπρου να λαμβάνει μέτρα άμυνας, επανέλαβε όμως ότι οι πύραυλοι "S - 300" θα "ενισχύουν την ένταση" και ότι το Νησί πρέπει να διασφαλιστεί από τη "Διεθνή Κοινότητα". Και ο Β. Σίσελ επαίνεσε την "άκρως ενδιαφέρουσα" πρόταση Πάγκαλου για απαγόρευση στρατιωτικών πτήσεων πάνω από την Κύπρο, αντιπαραβάλλοντάς τη, σύμφωνα με τις εντολές των ΗΠΑ, στην εγκατάσταση των "S - 300". Φαίνεται ότι και η αυστριακή προεδρία αφήνει κάθε πρωτοβουλία στην περιοχή, στις ΗΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ