ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Απεργιακός συναγερμός

Αύριο η πανεργατική πανελλαδική απεργία για την απόσυρση του νομοθετικού τερατουργήματος. Απεργιακή συγκέντρωση στις 9 πμ στην πλατεία Κάνιγγος. Προσυγκέντρωση στις 8.30 στην Ομόνοια

Σε μια αγωνιστική, πανελλαδική, απεργιακή πανστρατιά για να καταδικαστεί στο σύνολό του το αντεργατικό νομοσχέδιο που διαλύει τις εργασιακές σχέσεις και να απαιτηθεί η απόσυρσή του, καλούνται αύριο, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα όλης της χώρας, όπου απλώνεται η 24ωρη πανελλαδική απεργία που υποχρεώθηκε να κηρύξει η ΓΣΕΕ.

Στα πλαίσια της απεργίας θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στις 9πμ στην πλατεία Κάνιγγος,ενώ η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας καλεί σε προσυγκέντρωση στις 8.30πμ στην Ομόνοια.Για την προετοιμασία της κινητοποίησης και την ενημέρωση των εργαζομένων, συνεχίζονται οι περιοδείες στους τόπους δουλιάς.

Κλιμάκιο συνδικαλιστών της ΕΣΑΚ ΔΕΚΟ - Τραπεζών, αποτελούμενο από τους Η. Σταμέλο (ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ), Σ. Μανούσο ("Ολυμπιακή"), Γ. Ποντικό (ΟΤΟΕ) και Γ. Κρίκα (ΕΛΤΑ), επισκέφθηκε χτες το πρωί τα γραφεία της ΔΕΗ στη Φιλοθέη - Κηφισιά, στα πλαίσια της προσπάθειας της παράταξης για περιοδείες ενημέρωσης στις δημόσιες επιχειρήσεις.

Οι συνδικαλιστές ενημέρωσαν τους εργαζόμενους για τις ρυθμίσεις του αντεργατικού νομοσχεδίου και για τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων που έχει βάλει "πλώρη" η κυβέρνηση, μεταφέροντας την εμπειρία ο καθένας απ' το χώρο που προέρχεται. Επισήμαναν πως τα προβλήματα των ΔΕΚΟ είναι κοινά μεταξύ τους, αλλά και με τα προβλήματα των υπόλοιπων εργαζόμενων. Επέκριναν τη στάση των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και Ομοσπονδιών και έθεσαν το θέμα του συντονισμού της δράσης από τα κάτω.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, ενώ αναγνώρισαν τη δραστηριότητα και την ορθότητα των θέσεων της ΕΣΑΚ. Επίσης, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το πώς θα κατακτηθεί η κοινή στάση και αντίδραση απ' τα κάτω.

Οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ πρότειναν την προοπτική σύστασης κοινών μεικτών επιτροπών από εργαζόμενους και συνδικαλιστές, προκειμένου να υπάρξει αντίδραση και ρήξη με την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και να ξεπεραστεί η σκόπιμη παθητικοποίηση των συνδικαλιστικών οργάνων.

- Την ανάγκη του αγωνιστικού ξεσηκωμού για να μην περάσει το νομοθετικό τερατούργημα της κυβέρνησης, επισήμανε ο Χ. Κατσώτης, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία ΧΙΛΤΟΝ και HOLLIDAY IN,όπου περιόδευσε χτες επικεφαλής κλιμακίου συνδικαλιστών.

"Αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί και εφαρμοστεί ειδικά στον κλάδο μας που είναι εποχιακός - τόνισε χαρακτηριστικά ο συνδικαλιστής - θα διαλυθούν τα πάντα. Το σύνολο των εργαζομένων θα μετατραπούν σε "απασχολήσιμους". Αν σήμερα χρειάζονται 45 χρόνια και πάνω για να βγει κάποιος στη σύνταξη, με το νομοσχέδιο καταδικάζονται οι εποχιακά εργαζόμενοι να μην πάρουν σύνταξη και εφάπαξ ποτέ".

- Στην 24ωρη απεργία συμμετέχει με απόφαση της γενικής του συνέλευσης, οΣύλλογος Εργαζομένων Δήμου Πετρούπολης - Καματερού - Α. Λιοσίων,και καλεί στην προσυγκέντρωση στις 8.30πμ στην Ομόνοια.

Το σύνολο του νομοσχεδίου καταδικάζουν με κοινή τους ανακοίνωση οι Σύλλογοι Εργαζομένων Συμβολαιογραφείων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Βόλου, Ιωαννίνων, Κρήτης και καλούν στην πανελλαδική απεργία.

Στην απεργία συμμετέχει με απόφασή της, η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ,που απορρίπτει τις απαράδεκτες - όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της - διατάξεις του και ζητά τη... "βελτίωση του περιεχομένου του".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μηνύματα μαζικής συμμετοχής

Προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, συγκέντρωση τις 11 π.μ. στο ΕΚΘ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Μαζική αναμένεται η συμμετοχή των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης στην αυριανή 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ και στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 11 το πρωί μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι περιοδείες των συνδικαλιστικών στελεχών της ΕΣΑΚ στους χώρους δουλιάς για την ενημέρωση των εργαζομένων, σχετικά με την ουσία του νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση για τις εργασιακές σχέσεις. Χτες κλιμάκιο συνδικαλιστών, με επικεφαλής τον γραμματέα του ΕΚΘ, Θ. Κυριακίδη,περιόδευσε σε ιδιωτικές κλινικές της πόλης, αλλά και σε βιοτεχνίες ιματισμού. Αντίστοιχη είναι και η δραστηριότητα της Επιτροπής Πρωτοβάθμιων Σωματείων Θεσσαλονίκης. Μέσα από μαζικές εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς, αλλά και γειτονιές της Θεσσαλονίκης και των άλλων δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος, καλούν τους εργαζόμενους και το λαό να πάρουν μαζικά μέρος στην προσυγκέντρωση που οργανώνει η Επιτροπή Σωματείωνστις 10 το πρωί στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης σημειώνει ότι το νομοσχέδιο αυτό σηματοδοτεί την πιο βίαιη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και πρέπει να αποτραπεί με κάθε τρόπο η ψήφιση και η εφαρμογή του.

Και ενώ οι ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος έχουν ριχθεί στη μάχη για την προπαγάνδιση της 24ωρης απεργίας, οι πλειοψηφίες των Διοικήσεων σε Εργατικά Κέντρα της Μακεδονίας επιδεικτικά αδρανούν. Το Εργατικό Κέντρο Βέροιας (ΕΚΒ) μάλιστα δεν έχει μπει καν στον κόπο να καλέσει σε απεργιακή συγκέντρωση. Με ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ Βέροιας καταγγέλλει πως το ΕΚΒ εμφανίζεται "ως πιστός ακόλουθος και βαστάζος της κυβερνητικής πολιτικής" και σημειώνει: "Οχι μόνο δεν αμφισβητεί την ουσία του νομοσχεδίου ζητώντας την απόσυρσή του, αλλά επιχειρεί τον εξωραϊσμό του, κάνοντας μάλιστα και "εποικοδομητικές προτάσεις" για την καλύτερη εφαρμογή του. Ας είναι καθαρό σε όλους τους εργαζόμενους της περιοχής: Από τέτοιες ηγεσίες τίποτε καλό δεν πρέπει να περιμένουν". Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους της περιοχής να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία και παράλληλα να απομονώσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Αγωνιστικά "παρών" ο Πειραιάς

Στις 10 πμ στο ΕΚΠ η απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνουν τα σωματεία. Σε ρόλο απεργοσπάστη η ηγεσία της ΠΝΟ

"Καθ' όλα έτοιμοι", δηλώνουν οι εργαζόμενοι του Πειραιά να δώσουν το μαζικό αγωνιστικό "παρών" τους στην αυριανή 24ωρη απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνουν 21 πρωτοβάθμια σωματεία της πόλης στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Η θέληση των εργαζομένων να αντισταθούν σε αυτή την πολιτική και η απαίτησή τους να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που χτυπά στην "καρδιά" τις εργασιακές σχέσεις, καταγράφτηκε χτες από τους συνδικαλιστές που τα ξημερώματα έκαναν εξόρμηση στην πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος,αλλά και από τις περιοδείες σε εργοστάσια και γιαπιά του Πειραιά και στα καράβια που βρίσκονται στο λιμάνι.

Θλιβερή εξαίρεση αποτελεί η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία,η πλειοψηφία της οποίας ανέλαβε ξανά το ρόλο του απεργοσπάστη, καθώς, εκτελώντας προφανώς άνωθεν εντολές, αποφάσισε ότι το διεκδικητικό πλαίσιο της απεργίας... δεν αφορά τους ναυτεργάτες!

Τα 21 σωματεία της δύναμης του ΕΚ Πειραιά με κοινή τους ανακοίνωση απευθύνουν αγωνιστικό προσκλητήριο στους εργαζόμενους του Πειραιά καλώντας τους: "Απέναντι στο μέτωπο κυβέρνησης - βιομηχάνων - εφοπλιστών - τραπεζιτών και εξαγορασμένης συνδικαλιστικής ηγεσίας, να αντιτάξουν το μέτωπο των εργαζομένων - ανέργων, συνταξιούχων, νεολαίας, ακόμα και των μεσαίων στρωμάτων που συνθλίβονται και να κάνουμε τη μεγάλη αντεπίθεση, ανατρέποντας την αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική".

Η ΠΕΜΕΝ και ο "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" με κοινή τους ανακοίνωση σημειώνουν: "Την αντεργατική αυτή πολιτική τη ζούμε στο χώρο μας με την εφαρμογή των αντιναυτεργατικών μέτρων του ΥΕΝ που οδηγούν στη μετατροπή της ελληνικής σημαίας σε σημαία ευκαιρίας, το μαζικό διωγμό των Ελλήνων ναυτεργατών από τα καράβια, την υποβάθμιση των ασφαλιστικών - συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, των συνθηκών εργασίας και των όρων αμοιβής". Τα δύο σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες να δυναμώσουν την πάλη τους για την αλλαγή της κατάστασης στην ΠΝΟ και να δώσουν το αγωνιστικό τους "παρών" στην απεργιακή συγκέντρωση στο ΕΚΠ.

- Η Δημοτική Κίνηση "Πειραιάς Αναγέννηση",με ανακοίνωσή της, καλεί "τον πειραϊκό λαό να συμμετέχει μαζικά στην αγωνιστική απάντηση στις 23 Ιουλίου και να περιφρουρήσει τις θεμελιακές εργατικές κατακτήσεις, για να παραδοθούν ατόφιες στη νέα γενιά". Καταλήγοντας αναφέρει: "Η Δημοτική Κίνηση Πειραιάς Αναγέννηση σας καλεί σε συσπείρωση και αγώνα ενάντια στο μέτωπο κυβέρνησης - βιομηχάνων - ΕΕ. Εκφράστε την οργή, αγανάκτηση και δυσφορία σας για αυτή την κατάσταση. Μια ευκαιρία δίνεται με τις δημοτικές εκλογές, στείλτε μήνυμα καταδίκης. Ενισχύστε αποφασιστικά την κίνηση "Πειραιάς - Αναγέννηση", που αταλάντευτα στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων".

"Βασιλικότεροι του βασιλέως"

Ακόμα και τον ΣΕΒ ξεπερνά η ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου στο κείμενο θέσεών της γύρω από το αντεργατικό νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις. Ετσι, φτάνει στο σημείο να ζητήσει την κατάργηση όχι μόνο των κλαδικών συμβάσεων μέσω των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, αλλά και της ίδιας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης! Σε ό,τι αφορά δε τη μερική απασχόληση, αρνείται ακόμα και την... υποχρέωση να ενημερώνουν οι εργοδότες για τον αριθμό των μερικά απασχολουμένων και μάλιστα με το εξής αποκαλυπτικό σκεπτικό: "Η συγκεκριμένη υποχρέωση είναι άχρηστη, αφού δε δημιουργεί - και δε θα μπορούσε άλλωστε να δημιουργήσει - υποχρέωση του εργοδότη να τηρήσει τα λεγόμενά του"!

Αυτά και άλλα... "ρηξικέλευθα" από την ηγεσία μιας οργάνωσης, που εκπροσωπεί έναν μεγάλο αριθμό εμπόρων, οι οποίοι δε ζημιώνονται ούτε από τις συλλογικές συμβάσεις, ούτε από την πλήρη απασχόληση και τα άλλα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά που συνθλίβονται κυριολεκτικά από τους μεγάλους του εμπορίου, τους οποίους έρχεται να ενισχύσει παραπέρα και αυτό το νομοσχέδιο σε βάρος και των εργαζομένων και των μικρομεσαίων.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Αύριο, λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργιακή κινητοποίηση, θα ακινητοποιηθούν:

  • Λεωφορεία και τρόλεϊ από την έναρξη της βάρδιας ως τις 8 π.μ. και από τις 10 μ.μ. ως τη λήξη της βάρδιας.
  • Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος - πράσινα λεωφορεία από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9 π.μ. και από τις 9 μ.μ. ως τη λήξη της βάρδιας.
  • Αεροπλάνα από 12 μ. ως 3 μ.μ.
  • Τρένα του ΟΣΕ όλη τη μέρα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ