ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ '98
Εύκολοι οι αντίπαλοι, αλλά κι οι νίκες μεγάλες

Αισιόδοξος ο Δ. Παπανικολάου μετά το 88 - 39 επί της Πολωνίας, ότι η εθνική βρίσκεται σε καλό δρόμο

Οι αντίπαλοι της εθνικής στο τουρνουά "Ακρόπολις" δεν είναι από τους ισχυρότερους που υπάρχουν στον πλανήτη, αλλά οι μεγάλες διαφορές με τις οποίες κερδίζουν τα παιχνίδια οι παίκτες του Π. Γιαννάκη, δεν μπορούν να αποδοθούν στην τύχη. Με όπλο και πάλι την άμυνα, η ελληνική ομάδα έκανε άνω- κάτω την Πολωνία κερδίζοντας με 88 - 39. Ο Πολωνός προπονητής δεν έφερε στην Αθήνα ό,τι καλύτερο διαθέτει σήμερα το μπάσκετ στη χώρα του, αλλά ας μην διαφεύγει της προσοχής ότι 5 - 6 από τους παίκτες που αγωνίστηκαν χτες στο ΟΑΚΑ, συμμετείχαν στον αγώνα της προημιτελικής φάσης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος πριν ένα χρόνο, όταν οι Ελληνες διεθνείς με την ψυχή στο στόμα πήραν τη νίκη. Την άποψη αυτή εξέφρασε χτες και ο κορυφαίος παίκτης της συνάντησης Δ. Παπανικολάου. "Σίγουρα οι αντίπαλοί μας δεν είναι μεγάλης δυναμικότητας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Σε κάθε αγώνα βελτιωνόμαστε και η πιο ευχάριστη διαπίστωση είναι ότι η βελτίωσή μας αφορά την άμυνα, τομέας στον οποίο θα πέσει το μεγαλύτερο βάρος. Το γεγονός ότι οι άλλες ομάδες που θα αγωνιστούν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα δίνουν φιλικά παιχνίδια με ισχυρούς αντιπάλους, δε σημαίνει τίποτα. Εμείς κοιτάμε τους εαυτούς μας. Η Πολωνία στο περσινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μας δυσκόλεψε πολύ, αλλά τώρα τη νικήσαμε με μεγάλη άνεση. Μπορεί να φαίνονται πιο αδύναμοι, αλλά εμείς με την απόδοσή μας τους υποχρεώσαμε να φαίνονται ασθενέστεροι", υπογράμμισε. Στο μεταξύ ευχάριστα είναι τα μηνύματα για την αποθεραπεία του Τσακαλίδη. Ο ομογενής από τη Ρωσία εξέφρασε την αισιοδοξία ότι σε δύο μέρες θα μπει στον κανονικό ρυθμό των προπονήσεων και θα είναι έτοιμος να αγωνιστεί στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Στον άλλο αγώνα της δεύτερης μέρας, η ομάδα των επιλέκτων από τις ΗΠΑ επικράτησε της Ιαπωνίας με 80 - 79.

ΕΛΛΑΔΑ: Καλαϊτζής 2, Καράγκουτης 7, Μπουντούρης 7, Παπανικολάου 14 (1), Σιγάλας 5 (1), Κορωνιός, Αλβέρτης 8 (2), Οικονόμου 4, Χατζής 9 (1), Φασούλας 6, Ρεντζιάς 12, Κακιούζης 4.

ΠΟΛΩΝΙΑ: Σίντορ 2, Σέζνιακ 2, Σάσκι 1, Τόμτζικ 12 (1), Βιεκέρα, Βόιτσικ 12, Γιανκόβσκι 7, Ζιμπίλσκι 3, Χλεμποβίτσκι, Ρόμπακ.

  • Στη δεύτερη μέρα των αγώνων "Καλής Θέλησης", η Λιθουανία επικράτησε στην παράταση της Αργεντινής με 81 - 77 και η Ρωσία της Αυστραλίας με 81 - 72. Για το Β όμιλο, η Βραζιλία νίκησε το Πουέρτο Ρίκο στην παράταση με 96 - 92 και οι ΗΠΑ την Κίνα με 91 - 76.
  • Τον Γερμανό Σεργκεζβίκερ απέκτησε για τα επόμενα δύο χρόνια το Περιστέρι.
ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ 1967 - 5Ο ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ
Το παγωμένο Μουντιάλ

Η ΕΣΣΔ του Αλ. Γκομέλσκι αναδείχτηκε, για πρώτη φορά στην ιστορία της, παγκόσμια πρωταθλήτρια

Μετά την Αργεντινή, τη Βραζιλία και τη Χιλή, ήρθε η σειρά της Ουρουγουάης να διοργανώσει παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ηταν η 5η συνεχόμενη διοργάνωση που φιλοξενούνταν σε χώρα της Λατινικής Αμερικής. Οι αγώνες αρχικά είχαν οριστεί να διεξαχθούν τον Απρίλιο του 1966. Η πολιτική κατάσταση δεν ήταν όμως η καλύτερη δυνατή, καθώς η προεκλογική περίοδος στην Ουρουγουάη κάθε άλλο παρά διεξαγόταν σε ήρεμο κλίμα. Η ομοσπονδία της Ουρουγουάης βρήκε σύμμαχο τη ΦΙΜΠΑ στην πρόταση να διεξαχθούν οι αγώνες τον Μάιο του 1967, αλλά δεν υπολόγισε τις καιρικές συνθήκες. Ο χειμώνας που ενέσκηψε ήταν ο χειρότερος των τελευταίων δεκαετιών. Το Παλέ ντε Σπορ του Μοντεβιδέο που φιλοξένησε τους αγώνες, είναι απροστάτευτο από ανάλογα καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα οι αποστολές όλων των ομάδων να υποφέρουν από το κρύο. Δίπλα στους πάγκους οι διοργανωτές είχαν τοποθετήσει σόμπες με ξύλα, ενώ παίκτες και παράγοντες τυλίγονταν στον πάγκο με κουβέρτες. Οχι άδικα, έμεινε στην ιστορία ως "παγωμένο μουντομπάσκετ". Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 8 - 13 διεξήχθηκαν στην πόλη Κόρντομπα της Αργεντινής, όπου οι συνθήκες ήταν καλύτερες. Τον Απρίλιο του 1966 που επρόκειτο να γίνει κανονικά το παγκόσμιο κύπελλο, η Χιλή διοργάνωσε ένα μεγάλο διεθνές τουρνουά με τη συμμετοχή 13 ομάδων. Τις τρεις πρώτες θέσεις κατέλαβαν Γιουγκοσλαβία, ΗΠΑ, ΕΣΣΔ, αλλά η ΦΙΜΠΑ δε συμφώνησε με την άποψη να ονομαστεί παγκόσμιο πρωτάθλημα και να συμπεριλάβει τα αποτελέσματα στα επίσημα αρχεία της.

Στον αγωνιστικό τομέα η Σοβιετική Ενωση κατέκτησε τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο για την ίδια και την Ευρώπη. Συμμετείχαν 13 χώρες που στον προκριματικό γύρο χωρίστηκαν σε τρεις ομίλους των τεσσάρων. Οι δύο πρώτες κάθε ομίλου και η διοργανώτρια Ουρουγουάη προκρίθηκαν στην τελική φάση. Η ΕΣΣΔ με προπονητή τον Αλεξάντερ Γκομέλσκι και τους Σεργκέι Μπέλοφ, Μ. Παουλάουσκας, Γ. Σελίχοφ, Αν. Πολιβόντα, Γκ. Βολνόφ, προσαρμόστηκε στο κρύο ευκολότερα από τους αντιπάλους της και τερμάτισε πρώτη στο βαθμολογικό πίνακα. Σύμφωνα με τον σημερινό προπονητή της Ρωσίας Σ. Μπέλοφ, ο Γκομέλσκι στο διάστημα της προετοιμασίας είχε καθιερώσει το σύστημα του χόκεϊ. Υπήρχαν στην ομάδα δύο ζευγάρια αμυντικών και δύο τριάδες επιθετικών που άλλαζαν ταυτόχρονα ώστε να υπάρχει ομοιογένεια στο παιχνίδι, ενώ σε κάθε αγώνα ξεκινούσε διαφορετική πεντάδα. Η ΕΣΣΔ ηττήθηκε από τις ΗΠΑ με 59 - 58, οι Αμερικάνοι με τη σειρά τους έχασαν από τους Γιουγκοσλάβους με 73 - 72 και τη Βραζιλία με 80 - 71, με αποτέλεσμα ο πρωταθλητής να κριθεί ουσιαστικά στη συνάντηση της ΕΣΣΔ με τη Γιουγκοσλαβία. Οι Σοβιετικοί επικράτησαν με διαφορά 12 πόντων (71 - 69) κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε η Γιουγκοσλαβία που είχε στη δύναμή της τον κορυφαίο παίκτη της διοργάνωσης Ιβο Ντανέου και τους Κόρατς, Τσβέτκοβιτς, Σκάνσι (σημερινό προπονητή της Ιταλίας) και τον Κρ. Τσόσιτς σε νεαρή ηλικία. Η Βραζιλία κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο χάνοντας μόνο από ΕΣΣΔ και Γιουγκοσλαβία, ενώ οι Αμερικάνοι έμειναν στην τέταρτη θέση και με την ικανοποίηση ότι στην προκριματική φάση νίκησαν τη Γιουγκοσλαβία και στην τελική την ΕΣΣΔ.

Η ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

1. ΕΣΣΔ...... 5 - 1 11

2. Γιουγκ/βία 4 - 2 10

3. Βραζιλία.. 4 - 2 10

4. ΗΠΑ....... 4 - 2 10

5. Πολωνία... 2 - 48

6. Αργεντινή. 1 - 57

7. Ουρουγουάη 1 - 57

ΟΜΙΛΟΣ ΠΑΡΗΓΟΡΙΑΣ

8. Μεξικό... 5 - 0 10

9. Ιταλία... 4 - 19

10. Περού.... 3 - 28

11. Ιαπωνία.. 2 - 37

12. Π. Ρίκο.. 1 - 46

13. Παραγουάη 0 - 55

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ 1970 - 6Ο ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ
Η ώρα των "Πλάβι"

Ενα χρόνο μετά τον τραγικό θάνατο του Κόρατς, η Γιουγκοσλαβία στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια

Είκοσι χρόνια μετά την καθιέρωση του θεσμού, η ΦΙΜΠΑ έκρινε ότι ήρθε η ώρα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα να διεξαχθεί στην Ευρώπη. Το άθλημα είχε κάνει σημαντικά βήματα προόδου στη "γηραιά" ήπειρο κι οι Γιουγκοσλάβοι, που ανέλαβαν τη διοργάνωση, είχαν εξελιχθεί σε παγκόσμια δύναμη. "Χορτάσαμε από ασημένια μετάλλια. Ηρθε η ώρα να πάρουμε το χρυσό. Αν ξαναβγούμε δεύτεροι, σημαίνει ότι το γιουγκοσλάβικο μπάσκετ έχει μείνει στάσιμο", δήλωνε πριν τους αγώνες ο Γιόζιπ Τζέρτζια, εκφράζοντας τις διαθέσεις ενός ολόκληρου λαού.

Στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, όπου φιλοξενήθηκαν οι αγώνες, συγκεντρώθηκαν οι κορυφαίες ομάδες του αθλήματος. Ακόμα και οι ΗΠΑ φρόντισαν να στείλουν την καλύτερη δυνατή ομάδα που μπορούσαν να συγκροτήσουν από τα κολέγια. Το σύστημα διεξαγωγής των αγώνων δεν άλλαξε. Η διοργανώτρια Γιουγκοσλαβία, που ένα χρόνο νωρίτερα είχε χάσει τον κορυφαίο παίκτη της, τον Ραντιβόι Κόρατς, που σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα λίγο έξω από το Σαράγεβο, προκρίθηκε χωρίς αγώνες στην τελική φάση, ενώ οι υπόλοιπες δώδεκα ομάδες χωρίστηκαν σε τρεις ομίλους. Στην προκριματική φάση δεν υπήρξαν εκπλήξεις. ΗΠΑ, ΕΣΣΔ, Βραζιλία πέρασαν αήττητες, ενώ την εξάδα συμπλήρωσαν Ιταλία, Τσεχοσλοβακία και Ουρουγουάη. Στην τελική φάση καμία ομάδα δεν απέφυγε την ήττα. Η Γιουγκοσλαβία επικράτησε δύσκολα της Ιταλίας του Ντ. Μενεγκίν με 66 - 63, η Βραζιλία της ΕΣΣΔ με 66 - 64, η Τσεχοσλοβακία της Βραζιλίας με 72 - 71, οι ΗΠΑ της ΕΣΣΔ με 75 - 72, η Ιταλία των ΗΠΑ με 66 - 64. Στον αγώνα της προτελευταίας αγωνιστικής ανάμεσα στη Γιουγκοσλαβία και τις ΗΠΑ ουσιαστικά κρινόταν ο τίτλος του πρωταθλητή. Οι "Πλάβι" με τους Σιμόνοβιτς, Γέλοβατς, Ράικοβιτς, Ντανέου, Τσόσιτς, Σκάνσι στη δύναμή τους, αν και βρέθηκαν να χάνουν στο ημίχρονο με 32 - 35, επικράτησαν με 70 - 63, κατακτώντας τον πρώτο μεγάλο τίτλο στην ιστορία τους. Την τελευταία αγωνιστική, σ' έναν αγώνα χωρίς βαθμολογικό ενδιαφέρον για τους ίδιους, ηττήθηκαν από την ΕΣΣΔ με 72 - 87, ενώ οι Βραζιλιάνοι νίκησαν 69 - 65 τις ΗΠΑ, αρπάζοντας ουσιαστικά το ασημένιο μετάλλιο μέσα από τα χέρια τους.

Η ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

1. Γιουγκ/βία 5 - 1 11

2. Βραζιλία.. 4 - 2 10

3. ΕΣΣΔ.......4 - 2 10

4. Ιταλία.... 3 - 39

5. ΗΠΑ....... 3 - 39

6. Τσεχ/βακία 2 - 48

7. Ουρουγουάη 0 - 66

ΟΜΙΛΟΣ ΠΑΡΗΓΟΡΙΑΣ

8.Κούβα..... 5 - 0 10

9.Παναμάς... 3 - 28

10. Καναδάς... 3 - 28

11. Ν. Κορέα.. 3 - 28

12. Αυστραλία. 1 - 46

13. Αίγυπτος.. 0 - 55

Ο Νίκος Οικονόμου δεν είχε πολλή δουλιά στο παιχνίδι με την Πολωνία



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ