ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΡΟΥΣΙ
Να πορευτούμε μαζί!

"Να βγούμε στο δρόμο! Πριν μας αρπάξουν τα εισοδήματά μας. Πριν μας αρπάξουν τα δικαιώματά μας, την πόλη μας. Πριν μας αρπάξουν το μέλλον μας"! Με αυτό το σύνθημα ο υποψήφιος δήμαρχος Αμαρουσίου της "Δημοτικής Ενότητας" Χρήστος Μέντζος, κάλεσε το λαό της περιοχής σε συστράτευση για τη σωτηρία της πόλης, στη διάρκεια συγκέντρωσης που διοργάνωσε η παράταξη στην πλατεία της Εθνικής Αντίστασης, την Τρίτη το βράδυ.

Το Μαρούσι είναι μια πόλη που θα αποτελέσει πεδίο πολιτικού και οικονομικού ανταγωνισμού, ιδιαίτερα μετά την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. "Σε αυτή την κατεύθυνση - τόνισε ο Χρ. Μέντζος - παράγοντες, υποψήφιοι και νεοφώτιστοι, κινούνται να αποκτήσουν στηρίγματα πολιτικά και οικονομικά, πάντα με το αζημίωτο. Ετσι ενισχύεται ένα κοινωνικό στρώμα που προσδοκά πολιτική και οικονομική εξουσία και υποτάσσεται πλήρωςμε ό,τι αυτό συνεπάγεται στα συμφέροντα των ολίγων, που σπεύδουν να επενδύσουν σε μια ανοχύρωτη πόλη".

"Το πρόβλημα εδώ, τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος, δεν είναι να εκμεταλλευτούμε καταστάσεις. Είναι τι θα παραλάβουμε όταν ολοκληρωθούν οι "επενδυτικές" διαδικασίες των μεγαλοεργολάβων. Θα παραλάβουμε τσιμέντο, ανεργία, ένα περιβάλλον κατεστραμμένο κι ένα δήμο χρεοκοπημένο που θα στηρίζει την επιβίωσή του στη ληστεία των λαϊκών εισοδημάτων"!

"Αν η κυβέρνηση δεν είχε τις πλάτες που της έκαναν τόσα χρόνια η πλειοψηφία των αιρετών στους δήμους και στις νομαρχίες και η ηγεσία του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος δε θα μπορούσε με τόση ευκολία να τα κάνει αυτά", τόνισε ο υποψήφιος νομάρχης Αθήνας της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ) Χάρης Παπαμάργαρης,που παραβρέθηκε στη συγκέντρωση και αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης "να περιορίσει, μέχρι να εξαφανίσει - εάν αυτό ήταν δυνατόν θα το έκαναν, είπε - τις κρατικές δαπάνες για παιδεία, πρόνοια, περιβάλλον, πολιτισμό, αθλητισμό".

"Γι' αυτό - υπογράμμισε - στις εκλογές του Οκτώβρη πρέπει να μετρήσει στους "φίλους" της, λιγότερους δημάρχους, νομάρχες, συμβούλους απ' ό,τι σήμερα. Με την ψήφο σας πρέπει να αλλάξετε το σκηνικό στους δήμους και στις νομαρχίες"!

Ιδιαίτερη ήταν η επισήμανση του υποψήφιου νομάρχη για τις εξελίξεις, που συντελούνται εδώ και χρόνια και κοινός παρονομαστής τους είναι η παράδοση των ελεύθερων χώρων της Αττικής στους διάφορους μεγαλοεπενδυτές. "Στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν - επισήμανε - όλοι εμείς που είμαστε εδώ, αντισταθήκαμε μαζί, ο καθένας με τον τρόπο του σε μια πολιτική που επιδιώκει να μας βάλει στο περιθώριο, σε μια πολιτική που καταστρέφει την πόλη. Γι' αυτό και μπορούμε να πορευτούμε μαζί"...

ΛΕΞΙΚΟ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ
Παρέμβαση του Αρείου Πάγου

Παρέμβαση στο θέμα που δημιουργήθηκε με το λεξικό του Γ. Μπαμπινιώτη έκανε ο Αρειος Πάγος (ΑΠ), καθώς ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Π. Δημόπουλος, ενεργώντας "πυροσβεστικά", υπέβαλε πρόταση στην Ολομέλεια του ΑΠ, ζητώντας να αναιρεθεί υπέρ του νόμου η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.

Το δικαστήριο της Θεσσαλονίκης, με εκείνη την απόφασή του, που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από όλους τους κοινωνικούς φορείς και την επιστημονική κοινότητα, είχε διατάξει την απάλειψη από κάθε μελλοντική έκδοση του λεξικού Μπαμπινιώτη, της καταχρηστικής ερμηνείας που δίνεται στο λήμμα "Βούλγαρος".

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλος, στην πρότασή του, χαρακτηρίζει νομικώς εσφαλμένη την απόφαση του δικαστηρίου, ενώ την απαγόρευση που επέβαλε αντισυνταγματική. Παράλληλα, ο εισαγγελέας αναφέρει ότι παραβιάστηκαν τα άρθρα 14 του Συντάγματος, περί ελευθερίας του Τύπου και 16 παρ. 1, όπου αναγνωρίζεται η ελευθερία της επιστήμης και της έρευνας, ενώ ανάγει σε υποχρέωση του κράτους την ανάπτυξη και την προαγωγή της.

Η πρόταση του εισαγγελέα Π. Δημόπουλου θα τεθεί για κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, το φθινόπωρο.

Μήνυση κατά της "Ολυμπιακής"

Στη διοίκηση της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" επιρρίπτουν ευθύνες οι εργαζόμενοι για την κατάσταση που επικρατεί εδώ και αρκετούς μήνες στον εθνικό αερομεταφορέα. Σε μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε χτες η ΟΣΠΑ κάνει λόγο για απώλεια εσόδων 3,2 δισ. δραχμών από ματαιώσεις πτήσεων το πρώτο τετράμηνο του 1998 (1 - 1 - 1998 μέχρι 30 - 4 - 1998). Η ΟΣΠΑ στρέφεται κατά του Διοικητικού Συμβουλίου της "Ολυμπιακής" και κατά παντός υπευθύνου, καταγγέλλοντας ότι με δηλώσεις τους και σκόπιμες πράξεις ή παραλείψεις καταρράκωσαν το κύρος του εθνικού αερομεταφορέα και τον έφεραν στα πρόθυρα της διάλυσης.

Οι εργαζόμενοι ζητούν την επέμβαση του εισαγγελέα, ενώ στη μηνυτήρια αναφορά παραθέτουν σωρεία στοιχείων, σύμφωνα με τα οποία το τελευταίο τετράμηνο η "Ολυμπιακή" είχε 2.136 ματαιώσεις στις εσωτερικές και εξωτερικές πτήσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εμμέσως πλην σαφώς, αποδοκίμασε τις ενέργειες των εργαζομένων να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. "Πιστεύουμε, είπε ο Δ. Ρέππας, ότι είναι περιττές και επιζήμιες για την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ οι πρωτοβουλίες αυτές". Αρνήθηκε, βέβαια, να θίξει τις παρεμβάσεις και τις δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης κατά της "Ολυμπιακής" (Πάγκαλος κλπ.) και αρκέστηκε σε νουθεσίες για "συνεργασία" και"συνεννόηση" διοίκησης και εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ