ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τις γραμμές 090

Θα λογοδοτήσουν οι μεγαλοεκδότες και οι μεγαλοκαναλάρχες ή θα συνεχίσουν να απομυζούν δισεκατομμύρια δραχμές, πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες;

Θα λογοδοτήσουν οι βαρόνοι των ΜΜΕ για την "καλοστημένη φάμπρικα" και τα δισεκατομμύρια δραχμές, που έχουν απομυζήσει με τις εταιρίες των audiotex μέσω των τηλεφωνικών γραμμών 090, προσφέροντας στο κοινό ...διάφορες τηλεϋπηρεσίες;

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Πρεσβία άσκησε χτες ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για απάτη κατ' επάγγελμα, κατά συνήθεια και εξακολούθηση, καθώς και για άμεση συνέργεια σ' αυτές τις πράξεις. Ολα αυτά τα αδικήματα είναι κακουργηματικού χαρακτήρα.

Οι κατηγορίες θα προσωποποιηθούν στην πορεία της ανάκρισης, ενώ την προανάκριση θα διενεργήσει τακτικός ανακριτής. Τα αδικήματα αυτά έχουν διαπραχθεί από εταιρίες, των οποίων ιδιοκτήτες στη συντριπτική πλειοψηφία είναι μεγαλοεκδότες και αφορούν υπηρεσίες, όπως γνωριμίες, αστρολόγοι και διάφοροι διαγωνισμοί.

Στα "παιχνίδια" με τις γραμμές 090 εμπλέκονται άμεσα οι διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες των ΜΜΕ, που προσφέρουν υπηρεσίες τηλεηχοπληροφόρησης. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι οι μεγαλοεκδότες Χρ. Λαμπράκης και Σ. Κόκκαλης έχουν την Databank. O Xρ. Τεγόπουλος έχει την εταιρία Mediatel. ο Γ. Μπόμπολας την lexitel, o M. Κυριακού την Audiotex και ο Φ. Μανούσης την Telemedia. Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης του "New" υπέγραψε συμφωνία με τον όμιλο Μπερλουσκόνι, που λέγεται ότι επεκτείνεται και στις τηλεπικοινωνίες. O Σ. Κόκκαλης, μέσω της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας "Panafon" συνδέεται, τόσο με την αγγλική "Vodaphone" που έχει το 55% της εταιρίας, όσο και την "France Telecom ",που έχει το 35% της "Panafon" και ήδη έχει πάρει άδεια από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών.

Η εισαγγελέας κ. Πρεσβία διενεργούσε προκαταρκτική εξέταση για τις υπηρεσίες των γραμμών 090 από τον περασμένο Σεπτέμβρη, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου. Η προκαταρκτική εξέταση, της είχε ανατεθεί από τον πρώην προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αν. Κανελλόπουλο.

Από την έρευνα της εισαγγελέως, προέκυψε ότι υπάρχει θυγατρική εταιρία του ΟΤΕ που συστήθηκε με σκοπό την παροχή υπηρεσιών στο κοινό. Η θυγατρική του ΟΤΕ προχώρησε σε συμβάσεις με εννιά ανώνυμες εταιρίες (ΑΕ), που θα παρείχαν διάφορες υπηρεσίες στο κοινό, ενώ ιδιοκτήτες αυτών των εταιριών είναι οι βαρόνοι του Τύπου.

Σύμφωνα με την αρχική συμφωνία, ο ΟΤΕ είχε το δικαίωμα φραγής, δηλαδή να διακόπτει τη συνομιλία σε περίπτωση που δεν πληρεί τους όρους της αρχικής σύμβασης. Ωστόσο, το δικαίωμα αυτό ο ΟΤΕ το εκχώρησε στις ιδιωτικές εταιρίες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται αντισυμβατικά ο χρόνος συνομιλίας.

Βέβαια, ο πολύ μεγάλος τζόγος προέρχεται από τις καυτές γραμμές του εξωτερικού, που διαφημίζονται, κυρίως στις εφημερίδες μικρών αγγελιών, και συγκεκριμένα στην εφημερίδα "Χρυσή Ευκαιρία" του Χρ. Τεγόπουλου, ιδιοκτήτη της "Ελευθεροτυπίας" και τις "Σούπερ Αγγελίες", συμφερόντων του προέδρου του ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Χρ. Λαμπράκη.

Κατά καιρούς, στη Βουλή έχουν γίνει σχετικές Ερωτήσεις και Επερωτήσεις για το θέμα αυτό και καυτηριάστηκαν από όλους τους φορείς. Παρ' όλα αυτά, όμως, συνεχίζουν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα και οι ιδιοκτήτες τους να βγάζουν τεράστια κέρδη.

Στην Ελλάδα λειτουργούν εννιά εταιρίες audiotex, οι οποίες καταβάλλουν το 50% των εσόδων τους στον ΟΤΕ. Τα ποσά που καρπώνονται οι μεγαλοεκδότες από αυτές τις εταιρίες είναι αστρονομικά. Υπολογίζεται ότι ο κύκλος εργασιών αυτών των εταιριών το 1997 ξεπέρασε τα 8 δισ. δραχμές, το 1996 οι συνολικές εισπράξεις ήταν 6,1 δισ. δραχμές, ενώ το χρονικό διάστημα από τον Ιούλη του 1995 μέχρι τον Ιούλη του 1996 ξεπέρασαν τα 5,1 δισ. δραχμές. Στη χώρα μας, κάπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε μήνα χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες των γραμμών 090.

Γ. Γ.

ΑΣΕΠ
Σε αδιέξοδο ο διαγωνισμός της ντροπής

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη διοριστούν στην καινούρια σχολική χρονιά οι επιτυχόντες εκπαιδευτικοί στο διαγωνισμό - παρωδία, άφησε χτες το ΑΣΕΠ

Ορατός διαγράφεται ο κίνδυνος να μη διοριστούν στην καινούρια σχολική χρονιά οι επιτυχόντες εκπαιδευτικοί στο διαγωνισμό - παρωδία, που έγινε τον προηγούμενο μήνα "διά πυρός και σιδήρου" και χάρη στη βία και τρομοκρατία που άσκησε η κυβέρνηση.

Το ΑΣΕΠ άφησε χτες ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην είναι έτοιμα τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, αφού, όπως είπε ο πρόεδρός του Μιχ. Παπαδάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ακόμα είναι "πολύ νωρίς" για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού. Στη συνέχεια, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι... δεν αποκλείεται και να προλάβουν να διοριστούν φέτος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι απίθανο οι επιτυχόντες εκπαιδευτικοί στο διαγωνισμό της ντροπής του ΑΣΕΠ να διοριστούν από την αρχή της σχολικής χρονιάς, παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις του υπουργείου Παιδείας, δημιουργώντας, έτσι, τεράστια προβλήματα στα σχολεία της χώρας, προς δόξαν της "σπουδής" που έδειξε η κυβέρνηση.

Στοιχεία για το διαγωνισμό

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του ΑΣΕΠ παρουσιάστηκαν ορισμένα στατιστικά στοιχεία, σχετικά με τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό για την πλήρωση των 2.353 θέσεων, ο οποίος ολοκληρώθηκε προχτές με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των διορισθέντων.

Σύμφωνα μ' αυτά, τελικά 51 θέσεις στην Αγροτική Τράπεζα (13 στην ΠΕ και 38 στην ΤΕ) δεν πρόκειται να πληρωθούν και θα παραμείνουν κενές μέχρι τον επόμενο διαγωνισμό. Ακόμα, το ποσοστό επιτυχίας των γυναικών (μέσος όρος 70% και για τρεις κατηγορίες) ήταν πολύ υψηλότερο, συγκριτικά με τους άντρες (30%). Τα ποσοστά αυτά αλλάζουν στους διοριστέους, όπου οι γυναίκες έπεσαν 63%, ενώ οι άντρες ανέβηκαν στο 37%. Συνολικά, διορίστηκαν 1.457 γυναίκες και 845 άντρες.

Από τους διοριστέους, 2 μόνο είχαν διδακτορικό και μόνο 33 μάστερ. Τέκνα πολυτέκνων ήταν συνολικά 216 (ποσοστό 9%), στην κατηγορία ΠΕ είναι 76 (ποσοστό 8%), στην ΤΕ 69 (13%), στη ΔΕ 7% (9%).

Από τους διοριστέους, αυτοί που επικαλέστηκαν προσαύξηση, λόγω εντοπιότητας, ανέρχονται στους 222, στην ΠΕ 78, στην ΤΕ 50 και στη ΔΕ 94, ενώ υποψήφιοι που πέρασαν στο δήμο, στον οποίο επικαλέστηκαν εντοπιότητα, ανέρχονται σε 119.

Από τους διοριστέους από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση 163 (ποσοστό 21%) προέρχονται από λύκεια ειδικότητας, ενώ 606 (ποσοστό 79%) προέρχονται από τα γενικά λύκεια. Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ επανέλαβε τη θέση του συμβουλίου να καταργηθούν, τόσο οι προσαυξήσεις για την εντοπιότητα, όσο και οι ποσοστώσεις μεταξύ των διαφόρων τύπων λυκείων, στο όνομα της "απλοποίησης" των διαδικασιών.

Από χτες, ξεκίνησε η αποκλειστική 10ήμερη προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων από τους ενδιαφερόμενους. Από το χρόνο που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, θα εξαρτηθεί ο χρόνος που θα "πιάσουν δουλιά" οι διοριστέοι.

Και καθεστώς αδιαφάνειας στον ΕΟΤ

Συνεχίστηκε χτες η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στο Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής

Με τη συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου, που προβλέπει τη σύσταση ΑΕ Διαχείρισης της περιουσίας του ΕΟΤ και των πολιτιστικών φεστιβάλ του Οργανισμού, συνεχίστηκε χτες η συνεδρίαση του Α Θερινού Τμήματος της Βουλής. Στην παρέμβασή του, ο εισηγητής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου στάθηκε αναλυτικά στα άρθρα του νομοσχεδίου, το οποίο το ΚΚΕ έχει καταψηφίσει επί της αρχής. Ασκώντας κριτική στα άρθρα, ο βουλευτής του ΚΚΕ επέμεινε ιδιαίτερα σε ορισμένα σημεία. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε:

  • Καταργείται η Διεύθυνση Διαφήμισης του ΕΟΤ και αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Δημοσίων Σχέσεων εκχωρούνται στις μεγάλες πολυεθνικές. Οι πολυεθνικές αποκτούν το δικαίωμα να προβάλλουν τη χώρα μας κατά το δοκούν και ανάλογα με τα δικά τους συμφέροντα.
  • Η κυβέρνηση επιλέγει τη μετατροπή των δημόσιων υπηρεσιών σε ΑΕ για να αναπτύσσονται οι δραστηριότητές της υπό καθεστώς αδιαφάνειας. Ενώ απαλλάσσει την ΑΕ καλλιτεχνικών εκδηλώσεων από τις διαδικασίες, που είναι υποχρεωτικές για το Δημόσιο, εξασφαλίζει όλα τα προνόμιά του (άρθρο 7).
  • Υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι στην ΑΕ δε θα παραχωρηθούν μόνο εκείνοι οι αρχαιολογικοί χώροι που έχουν παραχωρηθεί στον ΕΟΤ για τη διοργάνωση εκδηλώσεων. Ο Στ. Παναγιώτου ζήτησε στο συγκεκριμένο θέμα να υπάρξουν διευκρινίσεις από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού.
  • Απορυθμίζονται οι εργασιακές σχέσεις των υπαλλήλων του ΕΟΤ, αφού, ενώ το προσωπικό εξυπηρετεί πάγιες ανάγκες δε μονιμοποιείται, αλλά παραμένει να εργάζεται υπό καθεστώς συμβάσεων. Παράλληλα, γίνονται διακρίσεις ανάμεσα στο προσωπικό, αφού όσοι "είχαν την τύχη να υπηρετούν στην κρατική υπηρεσία του ΕΟΤ θα ενταχθούν σε προσωποπαγείς θέσεις. Ενώ αυτοί που υπηρετούν την υπηρεσία τουριστικών εκδηλώσεων θα μετατεθούν στην ΑΕ με όλες τις συνέπειες που συνεπάγονται".

Παράλληλα, ο Σταύρος Παναγιώτου κατέθεσε ενδεικτικά ορισμένες προτάσεις για την αξιοποίηση σε διαφορετική κατεύθυνση της περιουσίας του ΕΟΤ, αφού όπως είπε "πρέπει να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης", αντί να οδηγείται σε άλλους δρόμους. Συγκεκριμένα, πρότεινε τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των πλαζ του ΕΟΤ ιδίως στην περιοχή της Αττικής. Την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, που όπως σημείωσε είναι περίπου 700, αφού μπορούν να προσφέρουν κοινωνικό έργο. Επίσης ζήτησε την αξιοποίηση των κάμπινγκ και των ξενοδοχείων στην κατεύθυνση της ανάπτυξης του κοινωνικού τουρισμού για εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Από την πλευρά των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης ασκήθηκε έντονη κριτική στο θέμα των διαδικασιών λήψης αποφάσεων από τις ΑΕ, ενώ έγινε λόγος για αδιαφανείς διαδικασίες.

Στη δική της τοποθέτηση, η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου επιχείρησε να "χρυσώσει το χάπι" της δημιουργίας ΑΕ, λέγοντας πως "ο 2190 προβλέπει και τα όργανα ελέγχου και την εποπτεία και τα πάντα" και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το προσωπικό, αφού "δεν απολύεται κανείς". Επίσης κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι ακολουθεί την τακτική της σκανδαλολογίας.

Αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε ότι στην έναρξη της συνεδρίασης του Α Θερινού Τμήματος, διενεργήθηκε ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου, που είχε προταθεί προχτές αργά το βράδυ. Μόνον οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν το νομοθέτημα και το αποτέλεσμα ήταν, επί 97 ψηφισάντων βουλευτών, 53 ψήφοι υπέρ και 44 κατά.

ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΕΛΕΧΩΝ
Κόντρα υπουργών

Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα επιχείρησε ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, σχετικά με την ομολογημένη επιδίωξη της κυβέρνησης να παρακάμψει το νόμο Πεπονή στις προσλήψεις ανώτερων στελεχών στις τράπεζες και τις ΔΕΚΟ. Ο Αλ. Παπαδόπουλος δήλωσε, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με την ΑΔΕΔΥ, ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και ότι δεν το έθεσε κανείς στο Υπουργικό Συμβούλιο ούτε πουθενά αλλού. Η αλήθεια είναι ότι το θέμα το έθεσε, τόσο ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας, σε πρόσφατη συνέντευξή του στα "Νέα", ζητώντας περισσότερη ευελιξία στις προσλήψεις στελεχών στις τράπεζες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα τέθηκε και στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή από την Β. Παπανδρέου, τον Κ. Λαλιώτη κ.ά.

Αντίθετα, ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε ότι το σύστημα των προσλήψεων θα γίνει ακόμα αυστηρότερο και προς αυτή την κατεύθυνση ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει τροπολογία, με την οποία θα καταργούνται προνόμια που υπάρχουν σε ορισμένες ΔΕΚΟ, όπως το ποσοστό που δίνεται σε προσλήψεις παιδιών των υπαλλήλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ