Πέμπτη 23 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Και καθεστώς αδιαφάνειας στον ΕΟΤ

Συνεχίστηκε χτες η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στο Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής

Με τη συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου, που προβλέπει τη σύσταση ΑΕ Διαχείρισης της περιουσίας του ΕΟΤ και των πολιτιστικών φεστιβάλ του Οργανισμού, συνεχίστηκε χτες η συνεδρίαση του Α Θερινού Τμήματος της Βουλής. Στην παρέμβασή του, ο εισηγητής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου στάθηκε αναλυτικά στα άρθρα του νομοσχεδίου, το οποίο το ΚΚΕ έχει καταψηφίσει επί της αρχής. Ασκώντας κριτική στα άρθρα, ο βουλευτής του ΚΚΕ επέμεινε ιδιαίτερα σε ορισμένα σημεία. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε:

  • Καταργείται η Διεύθυνση Διαφήμισης του ΕΟΤ και αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Δημοσίων Σχέσεων εκχωρούνται στις μεγάλες πολυεθνικές. Οι πολυεθνικές αποκτούν το δικαίωμα να προβάλλουν τη χώρα μας κατά το δοκούν και ανάλογα με τα δικά τους συμφέροντα.
  • Η κυβέρνηση επιλέγει τη μετατροπή των δημόσιων υπηρεσιών σε ΑΕ για να αναπτύσσονται οι δραστηριότητές της υπό καθεστώς αδιαφάνειας. Ενώ απαλλάσσει την ΑΕ καλλιτεχνικών εκδηλώσεων από τις διαδικασίες, που είναι υποχρεωτικές για το Δημόσιο, εξασφαλίζει όλα τα προνόμιά του (άρθρο 7).
  • Υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι στην ΑΕ δε θα παραχωρηθούν μόνο εκείνοι οι αρχαιολογικοί χώροι που έχουν παραχωρηθεί στον ΕΟΤ για τη διοργάνωση εκδηλώσεων. Ο Στ. Παναγιώτου ζήτησε στο συγκεκριμένο θέμα να υπάρξουν διευκρινίσεις από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού.
  • Απορυθμίζονται οι εργασιακές σχέσεις των υπαλλήλων του ΕΟΤ, αφού, ενώ το προσωπικό εξυπηρετεί πάγιες ανάγκες δε μονιμοποιείται, αλλά παραμένει να εργάζεται υπό καθεστώς συμβάσεων. Παράλληλα, γίνονται διακρίσεις ανάμεσα στο προσωπικό, αφού όσοι "είχαν την τύχη να υπηρετούν στην κρατική υπηρεσία του ΕΟΤ θα ενταχθούν σε προσωποπαγείς θέσεις. Ενώ αυτοί που υπηρετούν την υπηρεσία τουριστικών εκδηλώσεων θα μετατεθούν στην ΑΕ με όλες τις συνέπειες που συνεπάγονται".

Παράλληλα, ο Σταύρος Παναγιώτου κατέθεσε ενδεικτικά ορισμένες προτάσεις για την αξιοποίηση σε διαφορετική κατεύθυνση της περιουσίας του ΕΟΤ, αφού όπως είπε "πρέπει να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης", αντί να οδηγείται σε άλλους δρόμους. Συγκεκριμένα, πρότεινε τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των πλαζ του ΕΟΤ ιδίως στην περιοχή της Αττικής. Την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, που όπως σημείωσε είναι περίπου 700, αφού μπορούν να προσφέρουν κοινωνικό έργο. Επίσης ζήτησε την αξιοποίηση των κάμπινγκ και των ξενοδοχείων στην κατεύθυνση της ανάπτυξης του κοινωνικού τουρισμού για εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Από την πλευρά των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης ασκήθηκε έντονη κριτική στο θέμα των διαδικασιών λήψης αποφάσεων από τις ΑΕ, ενώ έγινε λόγος για αδιαφανείς διαδικασίες.

Στη δική της τοποθέτηση, η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου επιχείρησε να "χρυσώσει το χάπι" της δημιουργίας ΑΕ, λέγοντας πως "ο 2190 προβλέπει και τα όργανα ελέγχου και την εποπτεία και τα πάντα" και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το προσωπικό, αφού "δεν απολύεται κανείς". Επίσης κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι ακολουθεί την τακτική της σκανδαλολογίας.

Αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε ότι στην έναρξη της συνεδρίασης του Α Θερινού Τμήματος, διενεργήθηκε ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου, που είχε προταθεί προχτές αργά το βράδυ. Μόνον οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν το νομοθέτημα και το αποτέλεσμα ήταν, επί 97 ψηφισάντων βουλευτών, 53 ψήφοι υπέρ και 44 κατά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ