Πέμπτη 23 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διαγραφές με το βλέμμα στην "κοινή γνώμη"

Με φανερό στόχο να κερδίσει τις εντυπώσεις στην "κοινή γνώμη", ο πρόεδρος της ΝΔ προχώρησε στην επιβολή "σκληρών" ποινών στους δύο βουλευτές, διαγράφοντας οριστικά τον Β. Γιοβανούδα και προσωρινά, για εννέα μήνες, τον Γ. Γιακουμάτο.

Ταυτόχρονα, ο Κ. Καραμανλής έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματος ότι αυτός έχει τον "τελευταίο λόγο", κάνοντας επίδειξη "ηγεμονικών ικανοτήτων".

Στο σκεπτικό του Πειθαρχικού Συμβουλίου, που συνεδρίασε χτες μετά από απόφαση του Κ. Καραμανλή, κυριάρχησε η ζημιά που προκάλεσαν στο κόμμα οι δύο βουλευτές με τη συμπεριφορά τους, καθώς "προκάλεσε την κοινή γνώμη".

Ειδικότερα για τον Β. Γιοβανούδα, το Πειθαρχικό αναγνώρισε ότι υπέπεσε στο πειθαρχικό παράπτωμα της αντικοινοβουλευτικής και αντικομματικής συμπεριφοράς, καθώς το κόμμα υπέστη ζημιά από την καταγγελία της 25χρονης φίλης του για ξυλοδαρμό, αλλά και από τη "διαρροή της κατασκευής πλαστών διαζευκτηρίων και άλλων πτυχών της ερωτικής σχέσης του εγκαλουμένου με την καταγγέλλουσα". Επίσης επικαλέστηκε και παλαιότερη καταγγελία κομματικού στελέχους για αντικοινωνική συμπεριφορά του βουλευτή. Ο τελευταίος αντέδρασε έντονα, μετά την απόφαση του Πειθαρχικού εμφανίζοντας τον εαυτό του ως "εξιλαστήριο θύμα", κατηγόρησε τον Κ. Καραμανλή για επίδειξη πυγμής, ενώ παραπονέθηκε για δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αντιμετώπισή του, σε σχέση με τον Κ. Καραμηνά.

Οσον αφορά τον Γ. Γιακουμάτο, πάρθηκε υπόψη η "έμπρακτη μεταμέλειά" του, η "δημόσια συγγνώμη" και η δήλωση παράδοσης της άδειας οπλοφορίας, προκειμένου να μετριαστεί η ποινή σε εννιάμηνη διαγραφή.

Η απόφαση του Κ. Καραμανλή να οδηγήσει τους δυο βουλευτές στο Πειθαρχικό αμέσως μετά την απόφαση του Συμβουλίου Δεοντολογίας προκάλεσε την αντίδραση του Μ. Εβερτ, ο οποίος εμφανίστηκε ενοχλημένος από τη διαδικασία που επέλεξε ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο Μ. Εβερτ, σε δήλωσή του, αναρωτήθηκε, γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ δεν παρέπεμψε από την αρχή στο Πειθαρχικό τον Β. Γιοβανούδα, πολύ περισσότερο, όταν είχε στο γραφείο του έγγραφα που ενοχοποιούσαν τον βουλευτή.

Ο Κ. Μητσοτάκης απέφυγε να τοποθετηθεί, αρνούμενος να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις, προκρίνοντας σ' αυτήν τη φάση να μη δημοσιοποιήσει τη δυσαρέσκειά του για τους χειρισμούς του Κ. Καραμανλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ