Πέμπτη 23 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠ. ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Λαϊκή αντεπίθεση στη λαίλαπα

Αποσπάσματα από την ομιλία, στη συγκέντρωση της ΝΕ Γρεβενών του ΚΚΕ

Σε πολιτική συγκέντρωση που διοργάνωσε η ΝΕ Γρεβενών του ΚΚΕ με θέμα: "Οι πολιτικές εξελίξεις και οι Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές",ο Σπ. Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης, αναφερόμενος στις προσπάθειες της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει και να εντυπωσιάσει το λαό όσον αφορά το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, τόνισε:

"Το νέο στοιχείο είναι ότι με το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου η κυβέρνηση θα συγκεντρώσει οικονομικά μέσα για να ασκήσει, προεκλογικά μια, δήθεν, φιλολαϊκή πολιτική μοιράζοντας αλλού ψίχουλα κι αλλού υποσχέσεις. Και νομίζουν ότι θα ξεγελάσουν το λαό. Ισως να σκέφτονται ότι αυτός που πεινά θα δεχτεί ακόμα και με ευγνωμοσύνη τα ψίχουλα και με ελπίδα τις υποσχέσεις".

Παρωδία αποπροσανατολισμού

"Επίσης εντείνονται οι προσπάθειες αποπροσανατολισμού και εντυπωσιασμού του λαού με συνεχή εγκαίνια και τοποθέτηση "θεμελίων" λίθων. Ισως αυτή την περίοδο που έρχεται, να δούμε στις τηλεοράσεις και κανένα "μυστρί", για να πειστεί ο λαός ότι γίνονται έργα.

Στα εγκαίνια αυτά ακούστηκαν και κάποια περίεργα πράγματα. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Αρχίζει μια επικίνδυνη προσπάθεια διαχωρισμού του λαού και θα πρέπει να προσεχτεί απ' όλους όσοι δημόσια τοποθετούνται. Πριν τριάντα τρία χρόνια σε πρωτοχρονιάτικο διάγγελμα είχε ακουστεί εκείνο το περίφημο για τα "μιάσματα". Είναι μια επικίνδυνη αντίληψη με πολλαπλές ερμηνείες. Με την ευκαιρία τονίζουμε ότι:

Αυτοί που αγωνίζονται για τη διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων του λαού και της χώρας.

Αυτοί που αγωνίζονται για τη διασφάλιση των ελάχιστων όρων και προϋποθέσεων, διαφάνειας και δεσμεύσεων.

Αυτοί που παλεύουν για τον περιορισμό της εξάρτησης από το μεγάλο κεφάλαιο, χαρακτηρίζονται τώρα μεμψίμοιροι.

Είναι πιο κομψή η έκφραση από τους παλιότερους χαρακτηρισμούς για όσους πάλευαν για την οικονομική, κοινωνική, βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας, για όλους όσοι αρνούνταν να αποδεχτούν τη λογική της "ψωροκώσταινας". Εμείς πάντως, θεωρούμε ότι τέτοιες διατυπώσεις ούτε μας αγγίζουν, ούτε μας αφορούν. Εμείς δεν είμαστε μεμψίμοιροι".

"Ολα τα στοιχεία δείχνουν ότι όσα λέει ο πρωθυπουργός για το βιοτικό επίπεδο του λαού δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα, υπογράμμισε στην ομιλία του ο Σπ. Χαλβατζής και συνέχισε: είναι αντικειμενικά, μια παρωδία, μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού. Και τα στοιχεία λένε ότι δύο στους δέκα Ελληνες ζουν κάτω από τα όρια φτώχειας. Είναι περίπου 2.000.000 άνθρωποι, που ζουν με αυτές τις προϋποθέσεις.

Και η ανεργία φούντωσε, με βάση τα επίσημα στοιχεία, που δημοσίευσε ο ΟΑΕΔ. Κατά 50 % αυξήθηκε η ανεργία από τον Ιούνη του '97 μέχρι σήμερα. Αυτό λένε τα στοιχεία, την ίδια ώρα που τα επίσημα χείλη υπόσχονται και ξανακοροϊδεύουν ειδικά τους νέους ότι θα τους εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας. Η πραγματικότητα είναι χειρότερη. Οι πραγματικοί άνεργοι είναι πολλοί περισσότεροι από αυτούς που καταγράφονται στις επίσημες καταστάσεις του ΟΑΕΔ. Κι αυτή την πραγματικότητα τη βιώνουν εργάτες, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και άλλοι".

"Ενα πολύ σημαντικό ζήτημα είναι η στάση και η δράση της πλειοψηφίας της ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος, επεσήμανε ο Σπ. Χαλβατζής σε άλλο σημείο της ομιλίας του και πρόσθεσε: σήμερα δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιες συνδικαλιστικές ηγεσίες που είναι ρεφορμιστικές ή συμβιβάζονται με την κυβερνητική πολιτική. Εχουμε σήμερα μια νέα ποιότητα. Αυτές οι πλειοψηφίες στην ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος, ταυτίζονται απόλυτα όχι μόνον με την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, αλλά και με τις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών.

Οι εργάτες, όλοι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και κυρίως οι νέοι άνθρωποι, νομίζουμε ότι χρειάζεται να διαμορφώνουν κριτήρια για τη ζωή, για τα συνδικάτα, για τη συλλογικότητα, για τα λαϊκά συμφέροντα. Να δράσουν ώστε να αλλάξουν τους συσχετισμούς στα συνδικάτα, αλλά και στο πολιτικό επίπεδο".

Ο ομιλητής αναφερόμενος στη στάση που πρέπει να κρατάνε οι δήμοι και οι Νομαρχίες, σημείωσε: "πρέπει να ενδιαφέρονται για την ειρήνη και την εθνική ανεξαρτησία, για τις επεμβάσεις των αμερικανονατοϊκών ιμπεριαλιστών και να τις αντιπαλεύουν. Κι είναι τόσο ωμοί οι εκβιασμοί του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που ακόμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με το δικό του τρόπο, ανεξάρτητα από τους λόγους που είχε, αναγκάστηκε να καταγγείλει αυτή τη στάση τους".

Δήμοι αρωγοί των λαϊκών αγώνων

Τέλος, κλείνοντας την ομιλία του ο Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε: "το ΚΚΕ απευθύνεται σήμερα σε όλους όσοι πλήττονται από την εφαρμοζόμενη πολιτική. Τους καλούμε σε κοινή δράση για αντίσταση, για την αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων των εργαζομένων.

Απευθυνόμαστε σε κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση για την αντεπίθεσή του ενάντια σ' αυτή τη λαίλαπα. Για δήμους και Νομαρχίες στο πλάι του λαού, αρωγό στα προβλήματά του, στήριγμα στην πάλη του. Και είμαστε αισιόδοξοι.

Οι καθημερινά αυξανόμενοι αγώνες των εργαζομένων το αποδεικνύουν. Η συμμετοχή όλων είναι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Απευθυνόμαστε ειδικά σ' αυτούς που για χίλιους λόγους έμειναν στα μισά του δρόμου την τελευταία δεκαετία. Πολλοί απ' αυτούς προσπαθούν να συνεχίσουν ξανά στον αγωνιστικό δρόμο που βάδιζαν.

Υπάρχει μία διαδικασία επανασυσπείρωσης δυνάμεων γύρω από την πολιτική και τις θέσεις του ΚΚΕ.

Υπάρχει, σε πολλές περιπτώσεις, μια κριτική προσέγγισης σ' αυτές τις θέσεις.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει στον αγωνιστικό δρόμο και καλεί όλους όσοι έχουν διάθεση αντίστασης, να περπατήσουμε στον ίδιο βηματισμό. Ως ΚΚΕ θα στηρίξουμε τους αγωνιστικούς συνδυασμούς και στους δήμους και στις κοινότητες της χώρας. Στις Νομαρχίες θα στηρίξουμε τους συνδυασμούς της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας".

Γενικότερα θα στηρίξουμε ενωτικούς συνδυασμούς, συνδυασμούς μάχης που βρίσκονται κοντά στους εργαζόμενους, στο λαό και τη νεολαία, μάχονται για τα δίκαια αιτήματά τους, υποστηρίζουν το συλλογικό συμφέρον και αντιμάχονται τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζετε στις νομοθετικές ράγες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ (2008-03-28 00:00:00.0)
Πρόβλημα οι διπλοεγγεγραμμένοι στην Αθήνα (2002-09-05 00:00:00.0)
Με τους νέους - μπροστάρηδες για αγωνιστική Αυτοδιοίκηση (1998-09-23 00:00:00.0)
Δε θα μας φιμώσουν! (1998-09-22 00:00:00.0)
Ενα αντιλαϊκό σχέδιο (1997-09-26 00:00:00.0)
Στο χορό των ιδιωτικοποιήσεων (1997-04-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ