Πέμπτη 23 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΕΠ
Σε αδιέξοδο ο διαγωνισμός της ντροπής

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη διοριστούν στην καινούρια σχολική χρονιά οι επιτυχόντες εκπαιδευτικοί στο διαγωνισμό - παρωδία, άφησε χτες το ΑΣΕΠ

Ορατός διαγράφεται ο κίνδυνος να μη διοριστούν στην καινούρια σχολική χρονιά οι επιτυχόντες εκπαιδευτικοί στο διαγωνισμό - παρωδία, που έγινε τον προηγούμενο μήνα "διά πυρός και σιδήρου" και χάρη στη βία και τρομοκρατία που άσκησε η κυβέρνηση.

Το ΑΣΕΠ άφησε χτες ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην είναι έτοιμα τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, αφού, όπως είπε ο πρόεδρός του Μιχ. Παπαδάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ακόμα είναι "πολύ νωρίς" για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού. Στη συνέχεια, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι... δεν αποκλείεται και να προλάβουν να διοριστούν φέτος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι απίθανο οι επιτυχόντες εκπαιδευτικοί στο διαγωνισμό της ντροπής του ΑΣΕΠ να διοριστούν από την αρχή της σχολικής χρονιάς, παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις του υπουργείου Παιδείας, δημιουργώντας, έτσι, τεράστια προβλήματα στα σχολεία της χώρας, προς δόξαν της "σπουδής" που έδειξε η κυβέρνηση.

Στοιχεία για το διαγωνισμό

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του ΑΣΕΠ παρουσιάστηκαν ορισμένα στατιστικά στοιχεία, σχετικά με τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό για την πλήρωση των 2.353 θέσεων, ο οποίος ολοκληρώθηκε προχτές με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των διορισθέντων.

Σύμφωνα μ' αυτά, τελικά 51 θέσεις στην Αγροτική Τράπεζα (13 στην ΠΕ και 38 στην ΤΕ) δεν πρόκειται να πληρωθούν και θα παραμείνουν κενές μέχρι τον επόμενο διαγωνισμό. Ακόμα, το ποσοστό επιτυχίας των γυναικών (μέσος όρος 70% και για τρεις κατηγορίες) ήταν πολύ υψηλότερο, συγκριτικά με τους άντρες (30%). Τα ποσοστά αυτά αλλάζουν στους διοριστέους, όπου οι γυναίκες έπεσαν 63%, ενώ οι άντρες ανέβηκαν στο 37%. Συνολικά, διορίστηκαν 1.457 γυναίκες και 845 άντρες.

Από τους διοριστέους, 2 μόνο είχαν διδακτορικό και μόνο 33 μάστερ. Τέκνα πολυτέκνων ήταν συνολικά 216 (ποσοστό 9%), στην κατηγορία ΠΕ είναι 76 (ποσοστό 8%), στην ΤΕ 69 (13%), στη ΔΕ 7% (9%).

Από τους διοριστέους, αυτοί που επικαλέστηκαν προσαύξηση, λόγω εντοπιότητας, ανέρχονται στους 222, στην ΠΕ 78, στην ΤΕ 50 και στη ΔΕ 94, ενώ υποψήφιοι που πέρασαν στο δήμο, στον οποίο επικαλέστηκαν εντοπιότητα, ανέρχονται σε 119.

Από τους διοριστέους από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση 163 (ποσοστό 21%) προέρχονται από λύκεια ειδικότητας, ενώ 606 (ποσοστό 79%) προέρχονται από τα γενικά λύκεια. Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ επανέλαβε τη θέση του συμβουλίου να καταργηθούν, τόσο οι προσαυξήσεις για την εντοπιότητα, όσο και οι ποσοστώσεις μεταξύ των διαφόρων τύπων λυκείων, στο όνομα της "απλοποίησης" των διαδικασιών.

Από χτες, ξεκίνησε η αποκλειστική 10ήμερη προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων από τους ενδιαφερόμενους. Από το χρόνο που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, θα εξαρτηθεί ο χρόνος που θα "πιάσουν δουλιά" οι διοριστέοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ