Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
24Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Με τους νέους - μπροστάρηδες για αγωνιστική Αυτοδιοίκηση

Εντονο ενδιαφέρον προκάλεσε η συζήτηση στην οποία συμμετείχαν ο Σπ. Χαλβατζής, ο Θεοχ. Παπαμάργαρης και ο Λεων. Αυδής

"Τι σημαίνει αναβάθμιση των λαϊκών χαρακτηριστικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Κατά πόσο το μήνυμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών είναι πολιτικό; Γιατί οι νέοι να πάνε στις κάλπες τον Οκτώβρη;".

Στα ερωτήματα αυτά και σε πολλά άλλα απάντησαν ο Λεων. Αυδής,υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, επικεφαλής της "Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα", ο Σπύρος Χαλβατζής,υποψήφιος πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας - Πειραιά και επικεφαλής της ΝΑΣ, και ο Θεοχάρης Παπαμάργαρης,υποψήφιος νομάρχης Αθήνας με τη ΝΑΣ, στη συζήτηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που έγινε την Παρασκευή το βράδυ στα πλαίσια του 24ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή".

Εκατοντάδες ήταν οι νέοι που παρακολούθησαν τη συζήτηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και προβληματίστηκαν έντονα από τις απόψεις που κατέθεσαν οι υποψήφιοι που στηρίζονται από το ΚΚΕ.

Ο Λεων. Αυδής αναφέρθηκε στην όψη που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια η Αθήνα, με τις διαρκείς "καλλωπιστικές" επεμβάσεις του σημερινού δημάρχου, αλλά και στις προσπάθειες όλων των υπολοίπων υποψηφίων να απολιτικοποιήσουν την εκλογική μάχη, με γιορτές, πλαστικά χαμόγελα και εκλογικά περίπτερα. "Τα δέντρα, τα σκουπίδια και τα σιντριβάνια είναι πολιτικές επιλογές και απορρέουν από την πολιτική αντίληψη, που προστάζει την ταξική εκκαθάριση του κέντρου", σημείωσε ο Λεων. Αυδής και συνέχισε: "Ωραία πόλη; Τι θα πει ωραία πόλη; Οταν μπορούν να τη χρησιμοποιούν τα λαϊκά στρώματα και οι κάτοικοί της μπορούν να απολαμβάνουν τη χαρά της ζωής, τότε η πόλη είναι ωραία".

Στο γενικότερο χαρακτήρα που πρέπει να έχει η Τοπική αλλά και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αναφέρθηκε ο Σπ. Χαλβατζής, που μίλησε για την ανάγκη ύπαρξης μιας αγωνιστικής, μαχητικής Αυτοδιοίκησης. Ο επικεφαλής της ΝΑΣ έφερε παραδείγματα αγωνιστών δημάρχων, που πέρασαν από δήμους της Αττικής και άφησαν το "σημάδι" τους στις πόλεις. Ο Νίκος Παξιμαδάς στην Πετρούπολη, ο Μήτρος Σουλιμιώτης στην Αγία Βαρβάρα, ο Παναγιώτης Μακρής στην Καισαριανή είναι μερικοί μόνο από τους δημάρχους που ήξεραν να βάζουν προτεραιότητες. "Οι δήμαρχοι τότε έβαζαν προτεραιότητες, που είχαν να κάνουν με τις ανάγκες των εργαζομένων, καθώς κινητοποιούσαν τους εργαζόμενους, διεκδικούσαν πόρους, για το καλό των πολιτών. Πάλευαν μαχητικά και αντιμετώπιζαν πολλά προβλήματα". Στο δρόμο αυτών των δημάρχων βρίσκεται και η ΝΑΣ, τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής λέγοντας: "Εμείς θα αγωνιστούμε για τους ανέργους, τα λαϊκά στρώματα, για όλους όσοι πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική, καθώς πιστεύουμε ότι η ΤΑ έχει ευθύνη, ρόλο και μπορεί να έχει λόγο σε όλα".

Από την πλευρά του ο Θεοχ. Παπαμάργαρης αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των λαϊκών χαρακτηριστικών της Αυτοδιοίκησης. Οπως σημείωσε ο υποψήφιος νομάρχης Αθήνας, η κατάσταση στην Αυτοδιοίκηση γενικότερα έχει αλλάξει, καθώς από την κυβέρνηση παραχωρούνται πολλές αρμοδιότητες χωρίς να υπάρχουν οι ανάλογοι πόροι, ενώ συρρικνώνεται το κράτος πρόνοιας. "Επίσης, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση φαίνεται να υποβαθμίζει το ζήτημα των εκλογών, να μην τους δίνει σημασία, ο πρωθυπουργός τρέχει στην Καλλιθέα να μιλήσει με τους δημότες. Γιατί; Αν δεν είχαμε εκλογές, δε θα θυμόταν να κάνει τον απολογισμό του έργου του δύο χρόνια από τις βουλευτικές εκλογές", υπογράμμισε ο Θ. Παπαμάργαρης.

Στο πνεύμα του Φεστιβάλ, νέοι και οι ίδιοι, εξαιτίας της αγωνιστικής διάθεσης, όπως η νεολαία που πλημμύρισε την κόκκινη πολιτεία, οι υποψήφιοι υπογράμμισαν την ανάγκη αγωνιστικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων των νέων για παιδεία, άθληση, δημιουργία, ενώ παράλληλα τους κάλεσαν να αγωνιστούν στο πλευρό της ΝΑΣ, της "Συμπαράταξης" και όλων των αγωνιστικών Κινήσεων, προκειμένου να κρατήσουν τα κεκτημένα και να παλέψουν για μία καλύτερη ζωή, "να μην αφήσουν να φορολογήσουν τα όνειρά μας", όπως χαρακτηριστικά είπε ο Λεων. Αυδής.

"Το ότι οι νέοι δεν μπορούν να διασκεδάσουν, να αθληθούν, να ζήσουν, πρέπει να τους απασχολήσει, να τους προβληματίσει, να καταλάβουν ότι τα πάντα είναι ζήτημα πολιτικό", σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής. Και από την πλευρά του ο Θεοχ. Παπαμάργαρης, δίνοντας το στίγμα των εκλογών, τόνισε: "Στις 11 Οκτώβρη η μάχη αρχίζει, δεν τελειώνει. Τώρα που αρχίζουν οι επιθέσεις στις κατακτήσεις των εργαζομένων, μόνο με μια δυνατή βάση θα προχωρήσουμε".

Γι' αυτό, όπως επισήμαναν, είναι ανάγκη να εκλεγούν αγωνιστικές Κινήσεις στους δήμους και τις νομαρχίες. Για να μπορέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποτελέσει ένα μετερίζι αγώνων. Μια τέτοια συζήτηση σε έναν τέτοιο χώρο δεν μπορούσε να κλείσει με διαφορετικό τρόπο παρά με τις λέξεις, που το ίδιο πρωί είχε χρησιμοποιήσει ο Λεων. Αυδής παρουσιάζοντας το συνδυασμό του: "Καλόν αγώνα!".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ