Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΤΕΜΕΚΕΝΙΔΟΥ, ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ, ΤΗΣ"ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ"
Για το συμφέρον του δημότη

- Κάποιοι Θεσσαλονικείς θεωρούν ότι ο Θρ. Λαζαρίδης που διεκδικεί τώρα το Δήμο Θεσσαλονίκης είχε μια πετυχημένη θητεία στο Δήμο Καλαμαριάς. Εσείς τι πιστεύετε πάνω σ' αυτό;

- Δε νομίζω η εικόνα που δίνουν σήμερα οι περισσότερες συνοικίες της Καλαμαριάς να σηματοδοτούν τον πετυχημένο δήμαρχο. H εικόνα που συναντάς σε περιοχές έξω από το Κέντρο της πόλης είναι τριτοκοσμική. Οι δρόμοι βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση, η καθαριότητα έχει τα χάλια της, το πράσινο έχει εξαφανιστεί, οι παιδικές χαρές κρύβουν κινδύνους λόγω της κακής συντήρησης. Επίσης μια κυψέλη πολιτισμού δεν υπάρχει. Πετυχημένος μπορεί να είναι, κάτω όμως από άλλη λογική. Τη λογική της επιβολής ανταποδοτικών τελών, στο να γίνει ο δήμος μία μεγάλη επιχείρηση και να "περάσει" μία πολιτική που βάζει το χέρι βαθιά στην τσέπη του δημότη. Να αναφέρω χαρακτηριστικά ότι οι δρόμοι της πόλης μας έχουν ξεπουληθεί στους ιδιώτες και ο Δήμος Καλαμαριάς διεκδικεί την πρωτοπορία στον τομέα αυτόν. Μάλιστα αν και έχει περάσει αρκετό διάστημα από τότε που έχει υπογραφεί η σύμβαση με την παρκοεταιρία, στα ταμεία του δήμου δεν έχει έρθει ακόμη δραχμή (!). Πράγματι, μπορεί να θεωρηθεί πετυχημένος από τους υπέρμαχους του "εκσυγχρονισμού", γιατί πρώτος από όλους τους δημάρχους πανελλαδικά έχει βάλει μπρος τις ιδιωτικοποιήσεις π. χ. επιχείρηση καθαριότητας, παρκοεταιρία, παιδικοί σταθμοί. Να σημειώσω ότι το χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ για το Δήμο Καλαμαριάς το έχει πάρει τώρα ο Χρ. Οικονομίδης, που όπως δείχνει με την έως τώρα στάση του θα συνεχίσει την πολιτική του Θρ. Λαζαρίδη.

- Ποιο, κατά τη γνώμη σας, είναι το πρόβλημα που άμεσα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί;

- Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η λειψυδρία. Πολλές φορές βάλαμε το πρόβλημα αυτό στο Δημοτικό Συμβούλιο και ως ερώτημα και ως προ ημερησίας διάταξης θέμα, αλλά τελικά η απάντηση που μας δόθηκε από τον υπεύθυνο αντιδήμαρχο ήταν ότι η Καλαμαριά θα αντιμετωπίζει ακόμη μεγαλύτερη λειψυδρία, γιατί το δίκτυο ύδρευσης είναι πεπαλαιωμένο και το κονδύλι αντικατάστασής του είναι πολύ μεγάλο. Ηδη το πρόβλημα που ξεκίνησε από μία μόνο περιοχή, τον Αη Γιάννη, έγινε καθημερινότητα για τους περισσότερους κατοίκους της Καλαμαριάς. Ωστόσο, η Δημοτική Αρχή δεν έχει να επιδείξει καμία αγωνιστική δραστηριότητα ώστε να προχωρήσουν λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

- Οπως μας είπατε και στην αρχή, σε μια περιοχή που θεωρείται αναβαθμισμένη, όπως η Καλαμαριά, ο πολιτισμός φαίνεται να μην έχει θέση.

- Αξίζει να σας πω ότι δεν υπάρχει καμιά αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Καλαμαριά. Στο "όνομα" υπάρχει Πολιτιστικό Κέντρο, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με την έννοια που δίνουμε εμείς σ' ένα κέντρο πολιτισμού, που θα είναι μια κυψέλη για δραστηριότητες ερασιτεχνικών σωματείων, για εκδηλώσεις, για ανάπτυξη των ταλέντων και των παιδιών της περιοχής. Το ίδιο συμβαίνει και σε όλους τους συνοικισμούς του δήμου μας, όπου δεν υπάρχει κανένα πολιτιστικό κύτταρο. Για παράδειγμα στο Φοίνικα υπάρχει υποψία Πολιτιστικού Κέντρου, στεγασμένο σ' ένα ερειπωμένο κτίριο της αγοράς. Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει στέκι νεολαίας, όπου θα μπορέσουν σ' αυτό να εκφραστούν τα παιδιά στη μουσική, στη ζωγραφική, στο χορό και να φανούν και όλα τα άλλα ταλέντα ή και να δοθεί και μία ώθηση στο πολιτιστικό και καλλιτεχνικό κριτήριο των κατοίκων.

- Σε ανοιχτή επιστολή της προς τους κατοίκους της Καλαμαριάς η ΑΔΕΚ τους καλεί να συσπειρωθούν γύρω από την Κίνηση για τη δημιουργία μιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δε θέλει το δήμαρχο μάνατζμεντ - επιχειρηματία.

- Ναι. Εμείς ζητούμε συσπείρωση όλων όσοι αντιλαμβάνονται την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως υποστηρικτή των λαϊκών συμφερόντων. Τα αγαθά της παιδείας, του πολιτισμού, της εργασίας καθημερινά υποβαθμίζονται. Γι' αυτό μπορούμε όσοι το νιώθουμε αυτό να εκφράσουμε κοινή άποψη, άσχετα με την πολιτική μας πεποίθηση, όλοι όσοι δεν έχουμε σχέση με κυβερνητικές ή φιλελεύθερες επιλογές στην ΤΑ.

Α. Ν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολιτιστικά Απογεύματα (2014-12-02 00:00:00.0)
Ο ...«οραματικός» καπιταλισμός και οι πρόθυμοι διεθνείς οργανισμοί (2009-12-13 00:00:00.0)
Φρένο στην τσιμεντοποίηση της παραλίας (2009-10-28 00:00:00.0)
Θα ολοκληρωθούν μετά το 2004! (2004-01-20 00:00:00.0)
Με τον Δαμιανό Παπαδόπουλο στην Καλαμαριά (2002-03-12 00:00:00.0)
Συντονίζονται οι αντιπολεμικές δυνάμεις (2001-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ