Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΓΕΙΑ
Πανιατρική απαίτηση για αύξηση των κονδυλίων

Σήμερα η κινητοποίηση που αποφάσισε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Πανιατρική προειδοποιητική κινητοποίηση γίνεται σήμερα στο Λεκανοπέδιο Αττικής και με κεντρικό αίτημα την αύξηση των κονδυλίων για την υγεία.

Τη σημερινή κινητοποίηση κήρυξε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ), εις ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών για ασφαλείς εφημερίες. Ο ΙΣΑ καλεί όλες τις νοσοκομειακές και επαγγελματικές ιατρικές οργανώσεις να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση και όλους τους γιατρούς της Αθήνας να κλείσουν αύριο τα ιατρεία τους, διότι ο χώρος της υγείας δοκιμάζεται σοβαρά. Την κινητοποίηση, καθώς και όλες αυτές που γίνονται στα Νοσοκομεία, καλύπτει με απόφασή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).Το πλαίσιο της κινητοποίησης του ΙΣΑ έχει ως εξής:

  • Στήριξη του αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών.
  • Αναπροσαρμογή των ιατρικών αμοιβών από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.
  • Αύξηση μισθών των γιατρών των Ταμείων και μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
  • Αύξηση των κονδυλίων για την υγεία.

Κι ενώ όλοι οι συνδικαλιστικοί φορείς των γιατρών καλούν την κυβέρνηση να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα των εφημεριών, χτες ο υπουργός Υγείας Κώστας Γείτονας προσπάθησε να μεταθέσει τις ευθύνες της κυβέρνησης στις πλάτες των γιατρών δηλώνοντας: Αν κάποιοι θέλουν να συντηρήσουν την απεργία ας αναλάβουν την προσωπική τους ευθύνη. "Ολες, πρόσθεσε, οι κινήσεις και οι ρυθμίσεις αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση του πολίτη, και πιστεύω ότι και οι γιατροί θα ανταποκριθούν, με ένα καλύτερο τώρα μισθολόγιο και με πολύ υψηλότερες αποδοχές, στο χρέος τους απέναντι στον πολίτη".

Τα κεντρικά αιτήματα των γιατρών είναι: Χορήγηση των απαραίτητων κονδυλίων - που ζήτησαν οι Διοικήσεις των νοσοκομείων - ώστε να υπάρξουν ασφαλή προγράμματα εφημεριών. Επιπλέον ζητούν να υπάρξει νοσοκομειακός γιατρός που θα πάρει λιγότερες συνολικά αποδοχές από εκείνες που έπαιρνε στις 31.12.97.

Προχτές το βράδυ ο υπουργός ανακοίνωσε την αύξηση των κονδυλίων για τις εφημερίες για 17, απ' τα 51 νοσοκομεία της Α Ζώνης, και χτες κινήθηκε η διαδικασία για τη διεκπεραίωσή τους. Ομως και αυτές οι βελτιώσεις απέχουν - αλλού λίγο και αλλού πολύ - απ' τα κονδύλια για τα προγράμματα που συνέταξαν με "πνεύμα λιτότητας" και σύμφωνα με το "γράμμα του νόμου" για το ιατρικό μισθολόγιο οι διοικήσεις των Νοσοκομείων. Ακόμα εκκρεμούν οι "διορθώσεις" για 34 Νοσοκομεία της Α Ζώνης και επ' αυτού υπάρχουν γενικώς δεσμεύσεις περί βελτιώσεων. Επιπλέον δεν έχουν γίνει κατανομές για τα Νοσοκομεία της Β Ζώνης, ενώ για τη Γ Ζώνη το σίγουρο - πέρα απ' τις ακάλυπτες εφημερίες με ειδικότητες - είναι ότι θα υπάρξουν γιατροί που θα πάρουν συνολικά λιγότερες αποδοχές από εκείνες που έπαιρναν στις 31.12.1997. Ειδικότερα, η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να διασφαλίσει με διορθωτικό ποσό αυτές τις περιπτώσεις ονομαστικής μείωσης των αποδοχών των γιατρών.

Προσκλήσεις συμμετοχής

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ενωσης Εργαστηριακών Γιατρών καλεί τους εργαστηριακούς γιατρούς της Αθήνας να συμμετάσχουν στην αυριανή κινητοποίηση. Εκτιμά ότι η κατάσταση στο χώρο της υγείας έχει φτάσει στο απροχώρητο από πλευράς ιατρικών αμοιβών και θεωρεί ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μισθωτοί νοσοκομειακοί γιατροί είναι η άλλη όψη του νομίσματος των οικονομικών προβλημάτων των εργαστηριακών γιατρών, με την καθήλωση των ιατρικών αμοιβών, πράξεων και επισκέψεων για επτά χρόνια.

Στην πανιατρική προειδοποιητική κινητοποίηση του ΙΣΑ συμμετέχει και η Πανελλήνια Ενωση Ιατρών Ακτινολόγων με αποχή από την εργασία αύριο. Σε ανακοίνωσή της η Ενωση ζητεί από την πολιτεία να αναπροσαρμόσει σε αξιοπρεπή επίπεδα τις αμοιβές των γιατρών. "Το πρόβλημα έχει οξυνθεί σε τέτοιο βαθμό, που αν η πολιτεία δεν ανταποκριθεί έγκαιρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το Σώμα των γιατρών, πράγμα που τελικά θα αποβεί σε βάρος της υγειονομικής περίθαλψης των Ελλήνων πολιτών", σημειώνει στην ανακοίνωσή της.

Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών εκφράζει η Ενωση Εξωνοσοκομειακών Γιατρών Αττικής. Καλεί όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες να συσπειρωθούν γύρω από τον ΙΣΑ και να απόσχουν αύριο από τα ιατρεία τους, εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τον εμπαιγμό που υφίσταται το Ιατρικό Σώμα στο σύνολό του.

Η Ενωση Μαιευτήρων - Γυναικολόγων σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι αναγνωρίζει τη διά δόλου επιχειρούμενη μείωση των αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών και καλεί τα μέλη της στην Αθήνα να συμμετάσχουν στην πανιατρική κινητοποίηση.

  • Την αντίθεσή του με την περικοπή των κονδυλίων για τις εφημερίες, εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΤΣΑ Αθηνών - Περιχώρων "Ο Αγιος Χριστόφορος".
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χιονοστιβάδα αντιδράσεων κατά του αντι-ΕΣΥ νομοσχεδίου(2001-01-21 00:00:00.0)
"Εφημερεύει" η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων!(1999-02-09 00:00:00.0)
Σήμερα η πανιατρική κινητοποίηση(1998-11-13 00:00:00.0)
Σήμερα οι στάσεις εργασίας στα νοσοκομεία(1998-11-12 00:00:00.0)
Ξεκίνησε η συζήτηση(1998-10-22 00:00:00.0)
Αγωνιστικός άνεμος στα νοσοκομεία(1998-09-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ