Πέμπτη 22 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ
Ξεκίνησε η συζήτηση

Οι απόψεις της ΕΙΝΑΠ έτυχαν ευρύτερης αποδοχής από τα μέλη της Επιτροπής, η οποία συνεδρίασε χτες για πρώτη φορά

Σε συζήτηση για το Ιατρικό Μισθολόγιο (ΙΜ) εξελίχτηκε τελικά η πρώτη συνεδρίαση της Διευρυμένης Επιτροπής για τις εφημερίες, που συνεδρίασε χτες για πρώτη φορά με τη συμμετοχή 29 εκπροσώπων. Ηταν κάτι το αναμενόμενο, καθώς οι δυσλειτουργίες του νέου ΙΜ είναι πλέον πασιφανείς και έχουν οδηγήσει σε αρρυθμία τα μεγαλύτερα νοσοκομεία, ενώ περιθωριοποιούν τα λεγόμενα "μικρά νοσοκομεία".

Την κήρυξη των εργασιών της Επιτροπής έκανε η γενική γραμματέας του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, Ιω. Πανοπούλου.Στην Επιτροπή συμμετέχουν 29 άτομα - εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών, πρόεδροι νοσοκομείων και υπηρεσιακοί παράγοντες - ενώ ως έργο της Επιτροπής - σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση - έχει οριστεί η "μελέτη αρχών και των κριτηρίων κατά τμήμα, τομέα και κατηγορία νοσοκομείων προκειμένου να διαμορφωθούν τα προγράμματα εφημεριών για το 1999 και εφεξής".

Στο μεταξύ, χτες, το υπουργείο Υγείας παρέδωσε στην Επιτροπή τις τελευταίες αποφάσεις για τα κονδύλια των εφημεριών της Α Ζώνης (Βλέπε και σχετικό πίνακα). Οπως προκύπτει απ' τα συγκριτικά στοιχεία, τα τελικά κονδύλια υπολείπονται - σε σύνολο - κατά 9% απ' τα αρχικώς ζητηθέντα κονδύλια απ' τις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Η Επιτροπή θα χωριστεί σε υποεπιτροπές αλλά το πόρισμα θα είναι ενιαίο.

Ευρύτερηαποδοχήτης ΕΙΝΑΠ

Η ΕΙΝΑΠ, που συμμετείχε στη χτεσινή συνεδρίαση της Διευρυμένης Επιτροπής, ανακοίνωσε ότι "με την παρέμβασή της ανέδειξε τις δυσλειτουργίες και παρενέργειες του νέου ΙΜ" και ζήτησε τη δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών και Υγείας ότι: Θα εξασφαλιστούν νομοθετικά οι συνολικές αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών στο ύψος της 31.12.1997. Θα αυξηθεί η εφημερία ετοιμότητας στο 60% της τιμής της ενεργού. Θα διπλασιαστεί η αμοιβή της εφημερίας.

Η ΕΙΝΑΠ προέταξε την εφημερία των Κέντρων Υγείας (ΚΥ) στο Λεκανοπέδιο Αττικής - και γενικότερα στην Α Ζώνη - και ζήτησε να εφημερεύουν όπως τα ΚΥ της Γ Ζώνης. Επίσης ζήτησε για τους ειδικευόμενους της Γενικής Ιατρικής να εξασφαλιστεί κονδύλι στο υπουργείο Υγείας, που θα διασφαλίζει τις εφημερίες και θα τους ακολουθεί στις μονάδες που εκπαιδεύονται.

"Οι απόψεις της ΕΙΝΑΠ, τονίζεται στην ανακοίνωση, έτυχαν ευρύτερης αποδοχής από τα μέλη της Επιτροπής (προέδρους νοσοκομείων, εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων της επαρχίας κλπ.) και ομόθυμα ζητήθηκε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες να μεταφέρουν τον προβληματισμό στην πολιτική ηγεσία".

  • Χτες έγινε η Γενική Συνέλευση των γιατρών του νοσοκομείου "Γ. Γεννηματάς" (Κρατικό Αθήνας) και αποφασίστηκε η άμεση διεκδίκηση της καταβολής των αναδρομικών των τακτικών αποδοχών και των εφημεριών αναδρομικά από 1/1/98, όπως έχουν πραγματοποιηθεί και υπογραφεί και έχουν γίνει αποδεκτές από το ΔΣ του νοσοκομείου. Οι γιατροί ζητούν ασφαλή προγράμματα εφημεριών και αποφάσισαν αποχή από τα τακτικά ιατρεία και χειρουργεία των χρόνιων περιστατικών.
Απεργία στη Θεσσαλονίκη

Στην προγραμματισμένη για σήμερα 24ωρη απεργία προχωρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας στην περικοπή των προγραμμάτων εφημεριών που καταρτίστηκαν από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και τις επιστημονικές επιτροπές. Παράλληλα, σήμερα στις 10 το πρωί θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, προκειμένου να επανεκτιμήσουν τη στάση τους μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα.

Χτες οι γιατροί στο Νοσοκομείο "Αγιος Δημήτριος" πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό των εξωτερικών ιατρείων στα πλαίσια παλαιότερης απόφασής τους, η οποία καλύπτεται από την Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών του νομού.

Ετοιμότηταστα ΓιάννιναΣτη Γενική Συνέλευση που έκαναν οι νοσοκομειακοί γιατροί των Ιωαννίνων την περασμένη Τρίτη στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου συζήτησαν τα δελτία αξιολόγησης των γιατρών και τις περικοπές εφημεριών.

Για τα δελτία αξιολόγησης οι γιατροί αποφάνθηκαν ότι είναι απαράδεκτα και αποφάσισαν να ζητήσουν την άμεση απόσυρσή τους από το υπουργείο Υγείας. Σχετικά με τις εφημερίες οι γιατροί τόνισαν και πάλι ότι οι περικοπές τους υπονομεύουν άμεσα το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ, την ίδια στιγμή που οι ιδιώτες επενδύουν τεράστια κεφάλαια στον τομέα της ιδιωτικής περίθαλψης. Τα κονδύλια που εγκρίθηκαν τελευταία εξακολουθούν να μην καλύπτουν τις ανάγκες των εφημεριών.

Ιδιαίτερες ανησυχίες υπάρχουν στους ειδικευόμενους γιατρούς των δύο νοσοκομείων, ιδιαίτερα μάλιστα μετά από ορισμένα γενικότερα φημολογούμενα σχέδια σχετικά με την κατάργηση των εργασιακών σχέσεων των ειδικευομένων ως μισθωτών και τη χορήγηση σ' αυτούς εκπαιδευτικού επιδόματος. Οι ειδικευόμενοι εξέφρασαν τη διάθεση να κάνουν επίσχεση εργασίας, πράγμα που ενέκρινε η συνέλευση, αν και εκφράστηκαν έντονες ανησυχίες ότι αυτό αποτελεί ξεχωριστή αναποτελεσματική ενέργεια αν όχι διασπαστική.

Στη συνέλευση αναφέρθηκε επίσης ότι κατέρρευσαν ολοκληρωτικά τα επιχειρήματα περί πλασματικών εφημεριών, αφού και τα δύο νοσοκομεία έχουν δώσει τις πραγματικές επιστημονικές ανάγκες σε εφημερίες. Σημειώνεται ότι για το Νοσοκομείο "Χατζηκώστα" αυτό επιτεύχθηκε με τη συνεργασία της απεργιακής επιτροπής και των γιατρών των τμημάτων και των διευθυντών τους.Αποφασίστηκε αγωνιστική ετοιμότητα και νέα Γενική Συνέλευση στις 29 Οκτώβρη, ώρα 12 μ., στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με θέμα: "Κινητοποιήσεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ