Πέμπτη 22 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΚΛΑΔΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΟΜΕ - ΟΤΕ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΗΣΕΣΚ
ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ

- Τι επιδιώκει η κυβέρνηση με την τρίτη μετοχοποίηση του ΟΤΕ;

- Η κυβέρνηση υλοποιεί ταυτόχρονα τρεις δεσμεύσεις της, απόλυτα βέβαια συνδεδεμένες μεταξύ τους.

Πρώτον, λιγοστεύει το κράτος και τον "κρατικό παρεμβατισμό" στον τομέα των τηλεπικοινωνιών προς όφελος των ιδιωτών. Η τρίτη αυτή μετοχοποίηση είναι η αρχή της τελικής φάσης πλήρους ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ και της παράδοσής του στους "στρατηγικούς επενδυτές".

Δεύτερον, ανταποκρίνεται σε δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι συγκεκριμένων συμφερόντων (κύρια αμερικανικών).

Τρίτον, καλύπτει την υποχρέωση για εξεύρεση πόρων που απαιτούνται για την "επιτυχία του προγράμματος σύγκλισης" και της εισόδου στην ΟΝΕ.

- Η ΟΜΕ - ΟΤΕ με απόφαση της πλειοψηφίας της ΠΑΣΚΕ έχει προκηρύξει απεργία. Λέγεται πως η επιτυχία ενός αγώνα εξαρτάται από το αν έχει ξεκάθαρους στόχους. Ποιοι είναι οι στόχοι αυτής της απεργίας;

- Η ΟΜΕ - ΟΤΕ κήρυξε τέσσερις μέρες απεργία, θέτοντας ως απαίτηση - στόχο όχι την παρεμπόδιση της μετοχοποίησης, αλλά σύνολο αιτημάτων, άσχετων στη συγκεκριμένη φάση μεταξύ τους. Μπαίνοντας στο πλαίσιο συναλλαγής, στο οποίο την κάλεσε η κυβέρνηση, ταυτόχρονα με τη φραστική αντίθεση στη μετοχοποίηση, θέτει ως αίτημα την επίλυση των προβλημάτων του ασφαλιστικού φορέα (ελλείμματα ΤΑΠ - ΟΤΕ) και τη συμφωνία για νέο μισθολόγιο.

Η ΠΑΣΚΕ, σαν πλειοψηφία στην ΟΜΕ - ΟΤΕ, προβάλλει ως κύριο αίτημα - στόχο της απεργίας το ασφαλιστικό και δευτερευόντως την ακύρωση της μετοχοποίησης, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα πει "ναι" σ' αυτήν, αν δοθεί μια "λύση" στο ασφαλιστικό. Μάλιστα, αξίζει να τονιστεί πως η πρόταση που συζητά για το ΤΑΠ - ΟΤΕ έχει προϋπόθεση την παράδοση των αποθεματικών του Επικουρικού Ταμείου στην κυβέρνηση, με την ίδρυση εταιρίας διαχείρισής τους.

Πράγματι λοιπόν, οι στόχοι της απεργίας δεν είναι ξεκάθαροι, αφού οι εργαζόμενοι θα ταλαντεύονται ανάμεσα στο "ναι" και "όχι" στη μετοχοποίηση, βασιζόμενοι σε αόριστες και ταυτόχρονα επικίνδυνες προτάσεις για τα ασφαλιστικά δικαιώματά τους.

- Μπροστά στις εξελίξεις αυτές ποια είναι η θέση της ΕΣΚ;

- Η ΕΣΚ - ΟΤΕ στο ΔΣ της ΟΜΕ που συνεδρίασε στις 3.9.98 κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την τακτική, μέσα από ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων και κινητοποιήσεων, σ' όλο το μέχρι σήμερα διάστημα, με κύριο στόχο την απόκρουση της επέκτασης της μετοχοποίησης.

Θεωρεί πως θετική λύση δε θα υπάρξει για κανένα πρόβλημα, αν προχωρήσει κι άλλο η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, παρά τις παραπλανητικές υποσχέσεις και προτάσεις κυβέρνησης και διοίκησης του ΟΤΕ. Αντίθετα οι εργαζόμενοι θα υποστούν σημαντικές απώλειες σε όλα τα επίπεδα.

Η ΕΣΚ εξακολουθεί να προσπαθεί να προσανατολίσει τους εργαζόμενους στο στόχο της αποτροπής της μετοχοποίησης με τις παρεμβάσεις της (ανακοινώσεις, ενημέρωση εργαζομένων, συσκέψεις κλπ.). Ταυτόχρονα, επισημαίνοντας προς αυτούς τον αρνητικό ρόλο της ηγεσίας της ΟΜΕ - ΟΤΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους συνδικαλιστές και όλους όσοι θέλουν να αντιδράσουν πραγματικά, αγωνιστικά, στη δημιουργία Επιτροπής Αγώνα για τη σωτηρία του ΟΤΕ και τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών κατακτήσεων. Εμείς πιστεύουμε πως αν η μάχη ενάντια στη μετοχοποίηση έχει θετική έκβαση, τότε θα δημιουργηθούν πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις για τη λύση σοβαρών προβλημάτων που χρονίζουν, όπως είναι το ασφαλιστικό και το μισθολόγιο.

Γ. Ζαχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ