ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠ. ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Λαϊκή αντεπίθεση στη λαίλαπα

Αποσπάσματα από την ομιλία, στη συγκέντρωση της ΝΕ Γρεβενών του ΚΚΕ

Σε πολιτική συγκέντρωση που διοργάνωσε η ΝΕ Γρεβενών του ΚΚΕ με θέμα: "Οι πολιτικές εξελίξεις και οι Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές",ο Σπ. Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης, αναφερόμενος στις προσπάθειες της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει και να εντυπωσιάσει το λαό όσον αφορά το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, τόνισε:

"Το νέο στοιχείο είναι ότι με το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου η κυβέρνηση θα συγκεντρώσει οικονομικά μέσα για να ασκήσει, προεκλογικά μια, δήθεν, φιλολαϊκή πολιτική μοιράζοντας αλλού ψίχουλα κι αλλού υποσχέσεις. Και νομίζουν ότι θα ξεγελάσουν το λαό. Ισως να σκέφτονται ότι αυτός που πεινά θα δεχτεί ακόμα και με ευγνωμοσύνη τα ψίχουλα και με ελπίδα τις υποσχέσεις".

Παρωδία αποπροσανατολισμού

"Επίσης εντείνονται οι προσπάθειες αποπροσανατολισμού και εντυπωσιασμού του λαού με συνεχή εγκαίνια και τοποθέτηση "θεμελίων" λίθων. Ισως αυτή την περίοδο που έρχεται, να δούμε στις τηλεοράσεις και κανένα "μυστρί", για να πειστεί ο λαός ότι γίνονται έργα.

Στα εγκαίνια αυτά ακούστηκαν και κάποια περίεργα πράγματα. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Αρχίζει μια επικίνδυνη προσπάθεια διαχωρισμού του λαού και θα πρέπει να προσεχτεί απ' όλους όσοι δημόσια τοποθετούνται. Πριν τριάντα τρία χρόνια σε πρωτοχρονιάτικο διάγγελμα είχε ακουστεί εκείνο το περίφημο για τα "μιάσματα". Είναι μια επικίνδυνη αντίληψη με πολλαπλές ερμηνείες. Με την ευκαιρία τονίζουμε ότι:

Αυτοί που αγωνίζονται για τη διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων του λαού και της χώρας.

Αυτοί που αγωνίζονται για τη διασφάλιση των ελάχιστων όρων και προϋποθέσεων, διαφάνειας και δεσμεύσεων.

Αυτοί που παλεύουν για τον περιορισμό της εξάρτησης από το μεγάλο κεφάλαιο, χαρακτηρίζονται τώρα μεμψίμοιροι.

Είναι πιο κομψή η έκφραση από τους παλιότερους χαρακτηρισμούς για όσους πάλευαν για την οικονομική, κοινωνική, βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας, για όλους όσοι αρνούνταν να αποδεχτούν τη λογική της "ψωροκώσταινας". Εμείς πάντως, θεωρούμε ότι τέτοιες διατυπώσεις ούτε μας αγγίζουν, ούτε μας αφορούν. Εμείς δεν είμαστε μεμψίμοιροι".

"Ολα τα στοιχεία δείχνουν ότι όσα λέει ο πρωθυπουργός για το βιοτικό επίπεδο του λαού δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα, υπογράμμισε στην ομιλία του ο Σπ. Χαλβατζής και συνέχισε: είναι αντικειμενικά, μια παρωδία, μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού. Και τα στοιχεία λένε ότι δύο στους δέκα Ελληνες ζουν κάτω από τα όρια φτώχειας. Είναι περίπου 2.000.000 άνθρωποι, που ζουν με αυτές τις προϋποθέσεις.

Και η ανεργία φούντωσε, με βάση τα επίσημα στοιχεία, που δημοσίευσε ο ΟΑΕΔ. Κατά 50 % αυξήθηκε η ανεργία από τον Ιούνη του '97 μέχρι σήμερα. Αυτό λένε τα στοιχεία, την ίδια ώρα που τα επίσημα χείλη υπόσχονται και ξανακοροϊδεύουν ειδικά τους νέους ότι θα τους εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας. Η πραγματικότητα είναι χειρότερη. Οι πραγματικοί άνεργοι είναι πολλοί περισσότεροι από αυτούς που καταγράφονται στις επίσημες καταστάσεις του ΟΑΕΔ. Κι αυτή την πραγματικότητα τη βιώνουν εργάτες, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και άλλοι".

"Ενα πολύ σημαντικό ζήτημα είναι η στάση και η δράση της πλειοψηφίας της ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος, επεσήμανε ο Σπ. Χαλβατζής σε άλλο σημείο της ομιλίας του και πρόσθεσε: σήμερα δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιες συνδικαλιστικές ηγεσίες που είναι ρεφορμιστικές ή συμβιβάζονται με την κυβερνητική πολιτική. Εχουμε σήμερα μια νέα ποιότητα. Αυτές οι πλειοψηφίες στην ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος, ταυτίζονται απόλυτα όχι μόνον με την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, αλλά και με τις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών.

Οι εργάτες, όλοι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και κυρίως οι νέοι άνθρωποι, νομίζουμε ότι χρειάζεται να διαμορφώνουν κριτήρια για τη ζωή, για τα συνδικάτα, για τη συλλογικότητα, για τα λαϊκά συμφέροντα. Να δράσουν ώστε να αλλάξουν τους συσχετισμούς στα συνδικάτα, αλλά και στο πολιτικό επίπεδο".

Ο ομιλητής αναφερόμενος στη στάση που πρέπει να κρατάνε οι δήμοι και οι Νομαρχίες, σημείωσε: "πρέπει να ενδιαφέρονται για την ειρήνη και την εθνική ανεξαρτησία, για τις επεμβάσεις των αμερικανονατοϊκών ιμπεριαλιστών και να τις αντιπαλεύουν. Κι είναι τόσο ωμοί οι εκβιασμοί του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που ακόμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με το δικό του τρόπο, ανεξάρτητα από τους λόγους που είχε, αναγκάστηκε να καταγγείλει αυτή τη στάση τους".

Δήμοι αρωγοί των λαϊκών αγώνων

Τέλος, κλείνοντας την ομιλία του ο Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε: "το ΚΚΕ απευθύνεται σήμερα σε όλους όσοι πλήττονται από την εφαρμοζόμενη πολιτική. Τους καλούμε σε κοινή δράση για αντίσταση, για την αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων των εργαζομένων.

Απευθυνόμαστε σε κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση για την αντεπίθεσή του ενάντια σ' αυτή τη λαίλαπα. Για δήμους και Νομαρχίες στο πλάι του λαού, αρωγό στα προβλήματά του, στήριγμα στην πάλη του. Και είμαστε αισιόδοξοι.

Οι καθημερινά αυξανόμενοι αγώνες των εργαζομένων το αποδεικνύουν. Η συμμετοχή όλων είναι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Απευθυνόμαστε ειδικά σ' αυτούς που για χίλιους λόγους έμειναν στα μισά του δρόμου την τελευταία δεκαετία. Πολλοί απ' αυτούς προσπαθούν να συνεχίσουν ξανά στον αγωνιστικό δρόμο που βάδιζαν.

Υπάρχει μία διαδικασία επανασυσπείρωσης δυνάμεων γύρω από την πολιτική και τις θέσεις του ΚΚΕ.

Υπάρχει, σε πολλές περιπτώσεις, μια κριτική προσέγγισης σ' αυτές τις θέσεις.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει στον αγωνιστικό δρόμο και καλεί όλους όσοι έχουν διάθεση αντίστασης, να περπατήσουμε στον ίδιο βηματισμό. Ως ΚΚΕ θα στηρίξουμε τους αγωνιστικούς συνδυασμούς και στους δήμους και στις κοινότητες της χώρας. Στις Νομαρχίες θα στηρίξουμε τους συνδυασμούς της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας".

Γενικότερα θα στηρίξουμε ενωτικούς συνδυασμούς, συνδυασμούς μάχης που βρίσκονται κοντά στους εργαζόμενους, στο λαό και τη νεολαία, μάχονται για τα δίκαια αιτήματά τους, υποστηρίζουν το συλλογικό συμφέρον και αντιμάχονται τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου".

Εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ

Τις επόμενες μέρες πραγματοποιούνται οι παρακάτω εκδηλώσεις Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα με θέμα "Πολιτικές εξελίξεις - Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές και οι θέσεις του ΚΚΕ":

Η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση - συζήτηση σήμερα Πέμπτη 23 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, στον προαύλιο χώρο του δημαρχείου Ν. Ιωνίας,με ομιλητή τον Ορέστη Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Η ΚΟ Δράμας του ΚΚΕ επίσης σήμερα Πέμπτη 23 Ιουλίου στις 8.30 μμ στο Δημοτικό Κήπο με ομιλήτρια τη βουλευτίνα του ΚΚΕ, Μαρία Μπόσκου.
  • Η ΚΟ Ν. Αλικαρνασσού Ηρακλείου του ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους στην ανοιχτή συγκέντρωση που διοργανώνει σήμερα Πέμπτη 23 Ιουλίου στις 7.30 μμ στα καφενεία της συμβολής Ικάρου και Ηροδότου με ομιλητή τον Μιχάλη Κασαπάκη,μέλος της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση - συζήτηση, που διοργανώνει στην Παραλία Πρέβεζας, το Σάββατο 25 Ιούλη και ώρα 9.30 μ.μ. με ομιλητή τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΚΟ Αλεξανδρούπολης του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση - συζήτηση το Σάββατο 25 Ιούλη, στο Φάρο στις 9.00 μμ με ομιλητή τονΧρ. Κόφφα,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση την Τρίτη 28 Ιούλη στις 9.00 μμ, στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου με ομιλητή τον Σπύρο Στριφτάρη,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΚΟ Καβάλας του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση την Πέμπτη 30 Ιούλη στις 8.30 μμ στην πλατεία Καπνεργάτη, με ομιλητή τον Δημήτρη Γόντικα,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΚΟ Κομοτηνής του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση την Πέμπτη 6 Αυγούστου στις 9.30 μμ στο Μεγάλο Πάρκο Κομοτηνής με ομιλητή τον Στ. Παπαναγιώτου,βουλευτή του ΚΚΕ.

- Την Παρασκευή 24 Ιούλη ο βουλευτής του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας,θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο ΓΚΠ Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Ο άνθρωπος, σύντροφος Αντώνης

Αρκετά πράγματα βγήκαν στο φως της δημοσιότητας αυτές τις μέρες για τον Αντώνη Καλαμπόγια.

Γράφτηκαν πολλά, ακούστηκαν ακόμα πιο πολλά. Δύο, όμως, είναι οι όχθες του ποταμού. Ο Αντώνης πάντα ήξερε σε ποια πλευρά ανήκει - σαν άνθρωπος και κομματικό μέλος - και παρέμεινε μέχρι την τελευταία στιγμή αταλάντευτα σταθερός.

Αυτό είναι γνωστό σε όλους.

Κάποιοι "φίλοι" θέλησαν, δήθεν, να τιμήσουν τον Αντώνη Καλαμπόγια, γράφοντας λόγια, όπως... αιώνιος δραπέτης..., που μόνο στον σ. Αντώνη δεν ταιριάζει αυτός ο χαρακτηρισμός. Μάλλον πίστεψαν ότι έτσι θα καλύψουν τη δική τους φυγή από το ΚΚΕ. Βρήκαν λάθος τρόπο για να χτυπήσουν και πάλι το Κόμμα. Αυτό το "... ανεξάρτητο πνεύμα στα πλαίσια του κόμματός του...".Ποτέ δεν καταφέρατε, όσες προσπάθειες κι αν κάνατε, να τον κερδίσατε. Και ξέρετε γιατί; Γιατί, όπως έλεγε και ο ίδιος, "κρατάω γερά την κολόνα που λέγετε ΚΚΕ".

Ούτε τώρα θα το καταφέρετε, γιατί ο Αντώνης ζει και ανήκει στο Κόμμα, για το οποίο ονειρεύτηκε, αγωνίστηκε, θυσιάστηκε, στο Τιμημένο ΚΚΕ.

Τα παιδιά του

Καλαμπόγια Δέσποινα

Καλαμπόγια Βάσω

Καλαμπόγιας Ζαχαρίας

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ "902" TV
Συζήτηση για το ρόλο της ΤΑ

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση παρουσιάζει σήμερα Πέμπτη 23 Ιουλίου, η τηλεόραση του "902" στην εκπομπή "Δημοτικές εκλογές '98" στις 8.00 μμ.Ο δημοσιογράφος Γ. Χατζηγεωργίου συζητάει με τον Χρήστο Μέντζο,επικεφαλής της "Δημοτικής Ενότητας" και υποψήφιο δήμαρχο Αμαρουσίου, με θέμα: "Τοπική Αυτοδιοίκηση: Προϋπόθεση ενίσχυσης του προγράμματος "σύγκλισης" ή εργαλείο του λαϊκού παράγοντα".

ΣΦΕΑ
24 χρόνια από την κατάρρευση της δικτατορίας

Πραγματοποιείται σήμερα από τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974 (ΣΦΕΑ) στις 8 μ.μ., εκδήλωση για την επέτειο των 24 χρόνων από την κατάρρευση της δικτατορίας, στο χώρο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ - ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας (Λεωφ. Β. Σοφίας). Θα υπάρχει και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με ρεσιτάλ τραγουδιού από την Μαρία Δημητριάδη, τον πιανίστα Τάσο Καρακατσάνη και αντιδικτατορική ποίηση. Το πρόγραμμα παρουσιάζει η ηθοποιός Μπέττυ Βαλάση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ