ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μουσικά Σύνολα στο Ηρώδειο

Στον αρχιμουσικό Μιλτιάδη Καρύδη,που έφυγε ξαφνικά το Φλεβάρη του 1998, είναι αφιερωμένη η συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Κρίστιαν Μαντέλ,που οργανώνει η Διεύθυνση Μουσικών Συνόλων, την Παρασκευή 31 του Ιούλη (9μμ) στο Ηρώδειο,στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστεί η εισαγωγή από την όπερα "Ρουσλάνος και Λουντμίλα" του Ρώσου συνθέτη Μιχαήλ Ιβάνοβιτς Γκλίνκα, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το Δεκέμβρη του 1830 και σηματοδότησε τη γέννηση της Εθνικής Ρωσικής Μουσικής και κυρίως της ρωσικής όπερας. Αν και σε αυτή την πρώτη παρουσίαση το έργο αποδοκιμάστηκε και σχολιάστηκε αρνητικά, σήμερα θεωρείται το αριστούργημα του συνθέτη και πρωτοποριακό έργο. Στη συνέχεια ο σολίστ Αντρέι Γκαβρίλοφ θα ερμηνεύσει το κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 3 του Ραχμάνινοφ.

Στο δεύτερο μέρος η Ορχήστρα θα ερμηνεύσει τις "Εικόνες από μία έκθεση" των Μουσόργκσκι και Ραβέλ, έργο που δημιουργήθηκε με αφορμή το θάνατο του ζωγράφου και αρχιτέκτονα Βίκτορα Χάρτμαν.

Να θυμίσουμε ότι ο Μιλτιάδης Καρύδης συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, αφού διατέλεσε διευθυντής της από το 1995, προσπαθώντας να δώσει έμφαση στην προβολή και διάδοση της ελληνικής μουσικής δημιουργίας. Η περίοδος αυτή υπήρξε και η γονιμότερη της Ορχήστρας με σειρά συναυλιών, ενώ ταυτόχρονα ο Μιλτιάδης Καρύδης επιβλήθηκε ως μία από τις κορυφαίες μπαγκέτες στη χώρα μας, αν και στο εξωτερικό είχε ήδη αναγνωριστεί.

Τη θέση του, μετά το θάνατό του, στην καλλιτεχνική διεύθυνση της Ορχήστρας πήρε ο Αλκης Μπαλτάς.

Φεστιβάλ της... Τετάρτης

Στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων του "Πολιτιστικού Καλοκαιριού '98", πραγματοποιείται, σήμερα (9μμ), στο "Κατράκειο" Θέατρο,η συναυλία της "Shenectady Philarmonia Orchestra - New York".Το σόλο βιολί στο μεγάλο μέρος της συναυλίας συνομιλεί με την ορχήστρα σε μοναχικές μελωδίες, χορούς και κουβανέζικους ρυθμούς. Διευθύνει ο Τσαρλς Σνάιντερ,σολίστ στο πιάνο είναι Χοσέ Ραούλ Μπερνάντο και στο βιολί ο Μάικλ Εμορι.

  • Προσκεκλημένος του Φεστιβάλ Σύμης είναι σήμερα ο Νότης Μαυρουδής σε μία συναυλία με τίτλο "Τα μυστικά της νύχτας". Μαζί του θα τραγουδήσουν η Πελαγία Μουρούζη και ο Αντώνης Αντωνιάδης, ενώ κιθάρα μαζί με τον συνθέτη θα παίξει ο Παναγιώτης Μάργαρης. Σημειώνεται ότι η επίσημη πρεμιέρα του Φεστιβάλ Σύμης θα δοθεί το Σάββατο, στο Γιαλό, με τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου.
  • Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Σκιάθου "Ονειρο στο Κύμα" φιλοξενούν σήμερα τη Φιλαρμονική του Δήμου Σκιάθου. Στο πρώτο μέρος θα γίνει μία αναδρομή στην ιστορία των φιλαρμονικών της χώρας και στο δεύτερο θα παρουσιαστούν τραγούδια.
  • Σήμερα (9μμ) επίσης, στο θέατρο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών στα Γιάννενα, θα δώσει συναυλία η Αλκηστις Πρωτοψάλτη, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση της ανέγερσης του "Σπιτιού της Φλόγας", στο οποίο θα φιλοξενούνται παιδιά από την επαρχία που έρχονται για θεραπεία στην Αθήνα.
Συνάντηση δύο σημαντικών ερμηνευτών

Τρία τραγούδια από δύο σημαντικούς ερμηνευτές, τον Γιώργο Νταλάρα και τον Μάριο Φραγκούλη,περιέχονται στο CD Single που κυκλοφορεί από την ΕΜΙ με τίτλο "Γιώργος Νταλάρας - Μάριος Φραγκούλης στην Ιερά Οδό".Τα τραγούδια αυτά είναι: CON TE PARTIRO (Fr. Sartori - L. Ouarantotto, τους στίχους στα ελληνικά έχει διασκευάσει ο Οδυσσέας Ιωάννου), ο "Νότος" (Λαυρέντη Μαχαιρίτσα - Ισαάκ Σούση) και το Canzone Arrabiatta (Νίνο Ρώτα - Λίνα Βερτμίλερ, από την ταινία "Ιστορία έρωτα και αναρχίας").

Ο Γιώργος Νταλάρας ακούγοντας πρώτη φορά τον Μάριο Φραγκούλη στην παράσταση "Χάππυ Εντ" του "Θεάτρου Τέχνης",διέκρινε όχι μόνο το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του, αλλά και τη διάθεσή του να επικοινωνήσει με την "ανθρώπινη" φωνή του. Ετσι, λοιπόν, επιλέγοντας μερικά από τα πιο όμορφα τραγούδια της Μεσογείου, προσκάλεσε τον Μάριο Φραγκούλη στη σκηνή της Ιεράς Οδού για μια μουσική συνάντηση που αποδείχτηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Η παράσταση της Ιεράς Οδού ηχογραφήθηκε τον χειμώνα που μας πέρασε. Προάγγελος αυτής της ζωντανής ηχογράφησης είναι τα τρία αυτά τραγούδια του CD Single.

Σταθμοί του Νικολόπουλου

Στο επόμενο διάστημα συναυλίες σε ολόκληρη τη χώρα θα δώσει και ο Χρήστος Νικολόπουλος,παρουσιάζοντας επιλεγμένα λαϊκά τραγούδια από ένα σύνολο 2.000 περίπου δικών του συνθέσεων. Μαζί του θα είναι οι: Δημήτρης Μπάσης, Αθηνά Μόραλη, Ειρήνη Χαρίδου και Κυριάκος Ζουμπουλάκης.Ανάμεσα στις πόλεις που θα περιοδεύσει είναι οι: Αγιος Κωνσταντίνος, Αγχίαλος Βόλου, Αλμυρός Βόλου, Αίγιο, Αλιμος, Αρχαία Ολυμπία, Ελληνικό, Θέρμο, Καρπενήσι, Κάτω Νευροκόπι, Κιλκίς, Κομοτηνή, Μεγαλόπολη, Ορεστιάδα, Πύλαρο Κεφαλλονιάς, Ρόδος, Σταυρός Ασπροβάλτας, Τρίκαλα και Φέρρες Αλεξανδρούπολης.

Ο κύκλος των περιοδειών θα κλείσει με δύο μεγάλες συναυλίες, στο Θέατρο Λυκαβηττού στις 8 Σεπτεμβρίου και στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης στις 11 Σεπτεμβρίου.

Ελληνες στο Βέλγιο

Στο διεθνές φεστιβάλ "Sfinks" του Βελγίου, το Σάββατο 1 Αυγούστου, θα παρουσιάσει τη δουλιά του το συγκρότημα "Αβατον",ερμηνεύοντας αποσπάσματα από το δίσκο "Εξ Αδοκήτω" και δείγματα του νέου δίσκου που θα κυκλοφορήσει στο τέλος του χρόνου.

Το φεστιβάλ, που ξεκίνησε το 1975, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα που αφορούν τις Μουσικές του Κόσμου και κάθε χρόνο δέχεται πλήθος προσκεκλημένων. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το Νοέμβρη στην ίδια περιοχή θα εμφανιστούν η Μαριώ με τα Καφέ Αμάν, ο Νίκος Γράψας και άλλοι Ελληνες συνθέτες. Εξάλλου, στη φετινή διοργάνωση εκτός από το συγκρότημα "Αβατον" συμμετέχουν ακόμα η Ελευθερία Αρβανιτάκη,το ιαπωνικό συγκρότημα "ΝΕΝΕS" κ.ά.

Δύο περίπτερα για την πώληση των εισιτηρίων για τη συναυλία των "Ρόλινγκ Στόουνς" στο Ολυμπιακό Στάδιο, την τελευταία της φετινής τους περιοδείας, στήθηκαν από χθες στην Ομόνοια και το Σύνταγμα.Τα περίπτερα πωλούν αποκλειστικά εισιτήρια για τον αγωνιστικό χώρο και θα είναι ανοιχτά από τις 9πμ έως 9μμ.

Επίσης, για όσους βρίσκονται μακριά μπορούν να προμηθευτούν εισιτήριο τηλεφωνώντας στο 6189.300. Σημειώνεται ότι ήδη έχουν πωληθεί μέσω πιστωτικών καρτών 28.000 εισιτήρια.

Εναρξη με Μίκη

Για τρίτη συνεχή χρονιά ο Δήμος Αντιρρίου και το Πνευματικό Κέντρο οργανώνουν τα "Ζεύξεια '98" (1 έως 21 Αυγούστου), αλλά είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και οι εκδηλώσεις τίθενται υπό την αιγίδα του ΥΠΕΧΩΔΕ ως "Ζεύξεια '98 - Θάλασσα και Τέχνη '98".

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το Σάββατο (9μμ) στο ενετικό κάστρο του Αντιρρίου με τιμητική συναυλία για τον Μίκη Θεοδωράκη. Η Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης", με το Βασίλη Λέκκα, τη Σωτηρία Λεονάρδου, την Αλέξια και τον Παναγιώτη Καραδημήτρη θα ερμηνεύσουν τραγούδια του συνθέτη. Εκτακτα θα εμφανιστούν οι: Λουκιανός Κηλαηδόνης, Αννα Βαγενά και Αφροδίτη Μάνου.

Μία ώρα πριν την έναρξη της συναυλίας θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης με κειμήλια και αντικείμενα που σχετίζονται με τη ναυτική παράδοση των Ελλήνων και παράλληλα εικαστική έκθεση του Μάριου Σπηλιόπουλου.

Ροκ ρεύματα

Εκρηκτικές ροκ βραδιές στο Αμφιθέατρο της Σίβηρης υπόσχεται το Φεστιβάλ Κασσάνδρας για το τριήμερο 6, 7 και 8 Αυγούστου. Την πρώτη μέρα θα εμφανιστούν τα συγκροτήματα "Μάτζικ ντε Σπελ",ο Γιώργος Γάκης με το συγκρότημα "Τραμπλμέηκερς" και "Βάλια Κάλντα".Το Σάββατο θα δώσουν συναυλία τα "Ξύλινα Σπαθιά" και την Κυριακή τα συγκροτήματα "Τρύπες" και "Ελληνιστάν".

Στην Ελλάδα περιοδεύουν τα "Υπόγεια Ρεύματα" έχοντας προγραμματίσει για το επόμενο διάστημα συναυλίες στις πόλεις: Βατερά Μυτιλήνης (2 Αυγούστου), Σητεία Κρήτης (4 Αυγούστου), Κατερίνη (7 Αυγούστου), Νεάπολη Κοζάνης (8 Αυγούστου), Πάλαιρος Λευκάδας (9 Αυγούστου).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ