Τετάρτη 29 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μουσικά Σύνολα στο Ηρώδειο

Στον αρχιμουσικό Μιλτιάδη Καρύδη,που έφυγε ξαφνικά το Φλεβάρη του 1998, είναι αφιερωμένη η συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Κρίστιαν Μαντέλ,που οργανώνει η Διεύθυνση Μουσικών Συνόλων, την Παρασκευή 31 του Ιούλη (9μμ) στο Ηρώδειο,στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστεί η εισαγωγή από την όπερα "Ρουσλάνος και Λουντμίλα" του Ρώσου συνθέτη Μιχαήλ Ιβάνοβιτς Γκλίνκα, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το Δεκέμβρη του 1830 και σηματοδότησε τη γέννηση της Εθνικής Ρωσικής Μουσικής και κυρίως της ρωσικής όπερας. Αν και σε αυτή την πρώτη παρουσίαση το έργο αποδοκιμάστηκε και σχολιάστηκε αρνητικά, σήμερα θεωρείται το αριστούργημα του συνθέτη και πρωτοποριακό έργο. Στη συνέχεια ο σολίστ Αντρέι Γκαβρίλοφ θα ερμηνεύσει το κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 3 του Ραχμάνινοφ.

Στο δεύτερο μέρος η Ορχήστρα θα ερμηνεύσει τις "Εικόνες από μία έκθεση" των Μουσόργκσκι και Ραβέλ, έργο που δημιουργήθηκε με αφορμή το θάνατο του ζωγράφου και αρχιτέκτονα Βίκτορα Χάρτμαν.

Να θυμίσουμε ότι ο Μιλτιάδης Καρύδης συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, αφού διατέλεσε διευθυντής της από το 1995, προσπαθώντας να δώσει έμφαση στην προβολή και διάδοση της ελληνικής μουσικής δημιουργίας. Η περίοδος αυτή υπήρξε και η γονιμότερη της Ορχήστρας με σειρά συναυλιών, ενώ ταυτόχρονα ο Μιλτιάδης Καρύδης επιβλήθηκε ως μία από τις κορυφαίες μπαγκέτες στη χώρα μας, αν και στο εξωτερικό είχε ήδη αναγνωριστεί.

Τη θέση του, μετά το θάνατό του, στην καλλιτεχνική διεύθυνση της Ορχήστρας πήρε ο Αλκης Μπαλτάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ